Жена папа!???

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Христијанството постои повеќе од две илјади години, но корените се многу постари
Во христијанството не е дозволено жените да ја обавуваат религиозната служба. На жените не им е дозволено да влезат во олтарот. Во женските манастири, во кој има само жени, верската служба ја обавува маж свештеник.
Така да е сега незамисливо жена да биде папа. Но Христијанството е жива религија која постојано се менува и прилагодува
Така да ова што денес не е можно, можеби во иднина ќе биде можно

S

SpaceTraveler

Гостин
Потполно си во право со прашањето но и мене не ми е јасно зошто тогаш жената служи во сите верски објекти а да не може ниту еден обред, ниту една литургија да води..се одлучува на целибат а не добива ништо од сето тоа.[DOUBLEPOST=1463312677][/DOUBLEPOST]
Потполно си во право со прашањето но и мене не ми е јасно зошто тогаш жената служи во сите верски објекти а да не може ниту еден обред, ниту една литургија да води..се одлучува на целибат а не добива ништо од сето тоа.

Секаде ја има жената и секаде конкурира...ама мушкиот шовинизам е сеуште присутен.
За ова најдобро ти е да си прашаш католик, само не заборавај дека нивните свештеници се тие кои немаат жени и деца, а советуваат како е правилно да се одгледува семејство. Бараш рамноправнст на погрешно место. Ќе ме извиниш што ќе звучам бизарно, но јавно да кажеше дека те мачи ова прашање пред 300 години би била прогласена за вештерка и запалена. А богами и јас хаха! Уживај во животот и не се замарај со папи и бискупи, ти си жена, ама тие не се мажи. Тоа е тоа. Морав да го едитирам на кирилица.

П.С. овде забележав ,,мажи" кои заостанале со своите сфаќања за рамноправност уште од Dark Ages, оние од Stone Ages очигледно биле многу подобри! Жал ми е што дама која прашува обично религиско прашање доби впечаток дека повеќето машки овде несакајќи демонстрираат шовинизам! :)

Последно уредено од модератор:
S

SpaceTraveler

Гостин
@katinakatalina би ти препорачал да го гледаш филмот
Tempelriddaren.
Содржината на филмот е за Витезите Темплари, но има одлични примери за што служела жената во католичкиот свет и како била третирана. Го имаш на youtube плус со англиски превод. Исто така Kingdom of Heaven има добри сцени (добри затоа што добро доловуваат ситуација) посебно на почетокот како жената била омаловажувана од страна на католичките свештеници! :)

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Ова не е точно.
Таму каде што не постои религија, друга форма на автократизам владее(комунизам, фашизам, анархизам...)
Човечката природа е таква, насилна и лакома, затоа и и треба духовност во смисла на вистинско водење со правилни вредности а тоа е папата или пак друг некој духовен поглавар.
Дури и демократијата модерна се покажа како полоша форма од верата(сведоци сме дека генерира повеке војни конфликти од порано кога тоа истото го правеле некои од лугето под капата на верата).
Како тоа анархијата е вид на автократија?

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Анархијата е вид на индивидуална автократија.
Јас правам тоа што јас сакам, мислам...;)
Автократија. Кратија=владеење.
Во анархистичкиот систем нема место за било какво владеење на некого над било кого.[DOUBLEPOST=1464062003][/DOUBLEPOST]Ах, сега видов дека си дупли. Нема потреба да ми реплицираш.

Последно уредено:
Т

Триптико

Гостин
Ако жена стане папа (не се брои измамата на папата Јован(ка)), христијанството ќе стане како делот за коментари на youtube :ROFLMAO:

S

SpaceTraveler

Гостин
"If Jesus wanted women to be priests he would have called them to be his apostles."
Во истиот текст понадолу пишуваше ,,Но ако апостолите на Исус биле Еврејски рибари, не значи дека и Папата треба да биде рибар"
Така и оваа теорија паѓа во вода! Се е до идејата дека ,,мажот" се плаши од моќта на жената.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
"If Jesus wanted women to be priests he would have called them to be his apostles."
Во истиот текст понадолу пишуваше ,,Но ако апостолите на Исус биле Еврејски рибари, не значи дека и Папата треба да биде рибар"
Така и оваа теорија паѓа во вода! Се е до идејата дека ,,мажот" се плаши од моќта на жената.
Се е до наметнувањето патријархат во општеството пред неколку илјади години и до воспоставување на религиски концепт кој е огледало на општествените односи. Јудаизмот, христијанството и исламот се нагласено патријархални религии (и не се само тие такви), каде што жената има скромна и подредена улога, каква што имал и мажот во матријархалните средини.
Не биле сите апостоли на Исус рибари, ама сите биле мажи, а мажи биле и пророците. Култовите кон одредени светици, а посебно култот кон Богородица претставуваат само нужни компромиси во процесот на постепена верска асимилација.
Жена-папа е исто толку бесмислена работа како и идејата Питија или весталките да бидат мажи.

hypoterrian

Young Free Thinker
Член од
12 јуни 2016
Мислења
162
Поени од реакции
49
Знае ли некој едноставно и кратко да одговори на прашањето зошто жената не смее да биде папа, патријарх идр....разбирате на што мислам, во што е фората од Бога??
Зарем вистина е дека жената е створена како секундарен производ направена од машко ребро за да му служи на мажот и да го забавува:(
Патријархат на небо, феминизам на земја;)
можеби има ваква тема ама неможев да нјадам:D
Господ е сексист :цицки:

Kajgana Shop

На врв Bottom