Odam i toa so pesna ke odam. Koga se vrativ od stranstvo, se vrativ za decata da ne mi se pretopat vo taa tugja sredina kade sto bev, kade sto iljadnici deca na moite sonarodnici se pretopija i stanaa stranci, civi deca, vnuci itn., eden den ke rabotat protiv makedonskiot narod od koj sto poteknuvaat.
Sega ovde gledam deka voopsto ne e nesto podobro za niv. Eden del koj od den na den stanuva se pogolem fakticki se cepi kon zapad, a drugiot fakticki kon istok. Da gi zatvoram ocite i da se pravam deka nisto ne se slucuva kako tebe, ne mozam.
So ova ureduvanje, ovaa drzava e neprijatleska za moeto pokolenie i mojot narod, zatoa sto so ova ureduvanje, prakticki mu se odzema ovaa zemja na mojot narod. Ako ostanam tuka, vnucite, paravnucite ke mi bidat osudeni da ziveat eden den vo tugja drzava, koja e neprijatelski nastroena kon niv so vospitanjeto i amanetot sto im go davam.
Tamu kade sto ke otidam, ke bidat prifateni i nema da bidat pretopeni vo narod, koj e neprijatelski nastroen kon makedonskiot narod. Od tamu ke mozat nesto da rabotat i za kauzata na mojot narod iako ke bidat odaleceni od Makedonija, dodeka ovde politicki ke bidat spreceni.
Jas sum cist i miren na dusata koga ke go storam toa. Bidejki sum napravil nesto dobro za makedonskata kauza, koja e seslavjanska.
Se sekjavam pred 30 godini koga patuvav so voz od Zagreb preku Kosovo za Makedonija. Srbite koi zivea na Kosovo, a sedea vo kupeto so mene, na zeleznickata stanica vo Pristina, zaedno so mene ja posmatraa scenata na pristinskata zeleznicka stanica. Bukvalno milion Albanci, kako mravki.... Eden star cice solzi mu potekoa i rece "Oj Kosovo, oj zemljo srpska. Kako smo dozvolili ovo, srpsku kolevku da preplave Albanci..." Nikogas ne ja zaboraviv taa scena, zborovite i solzite na covekot. Vo Makedonija denes bukvalno se slucuva istoto. Togas vo Kosovo Albacite gi uzivaa istite prava kako denes vo Makedonija i go razvivaa svojot nacionalizam i pravea sto sakaat isto kako vo Makedonija. A sto se sluci vo 1999 godina na Kosovo so Srbite site vidovme.
Tie sto toa ne go gledaat ili ne sakaat da go gledaat toa sto isto taka se slucuva vo Makedonija, a polna im e ustata so nekoi "patriotski" paroli "abe ke vidat tie, ova ona..." navistina ne gi smetam za patrioti, tuku za antipatrioti. Nema tie koga eden den da vidat. Koj gi cita redovno dnevnite vesnici, gi sledi politickite slucuvanja i gi znae statistickite brojki na naselenieto, jasno gleda deka od den na den se polticki pomokjni, podrski i pobrojni vo Makedonija, a nie se poslabi politicki, popustlivi i pomalobrojni. Ako sega ne se stori nesto, posle veke nema da moze da se stori nisto. A sudbinata ke ni bide istata kako na Srbite na Kosovo.