Енергетска криза во Европа

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.886
Поени од реакции
25.365
Kanoooooo, dali ramisluvas pred da pises? Pa Germanija imase vtoro najskapa struja vo Evropa pod cela vlast na Merkel. Malku se brukas, nema vrska.
igorche IMAVTE struja.... sega ke nemate. i sto e bitno dali i kolku bila koga sega e 10 pati poskapa.

kolku vi bese industriskata struja? toa sto retail za domakinstvata vi bese skapa zasto samite operatori go derea "bogatiot" germanski narod e druga rabota. sigurno polska nemase poeftina struja i gas koga od vas uvezuvaa... valjda ne im davavte poeftino od sto vie ja kupuvavte?
Автоматски споено мислење:

toj sto go pisuval ova e polos od vasite politicari i propaganda botovi be... prestanav da citam posle 2riot paragraf. 30 miljardi za gas i mi kazuva deka toa bilo 0.75% od gdp i ne e bitno... lol
bitno e igorce, MNOGU e bitno. tolku mala cifra e sto ne se ni oseka sto e super. forava e sto toj energens posle e pretvoren vo mercedesi, bmwinja i red drugi dobra sto imaat OGROMNA marzha i se GOLEM del od vaseto gdp. nekoj sto toa nemoze da go prepoznae ne zasluzuva da e citan i da ni go gubi vremeto.

Последно уредено:

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.031
Поени од реакции
7.145
Kanoooooo, dali ramisluvas pred da pises? Pa Germanija imase vtoro najskapa struja vo Evropa pod cela vlast na Merkel. Malku se brukas, nema vrska.
Ако Германија плаќала највисока цена за струја не значи дека таа цена не била ефтина, сега може да плаќате и најниска цена за струја но таа ќе е изгор скапа, Германија ако не се свести во најбрз можен рок квалитетот на живот драстично ќе падне и никогаш повеќе нема да го имат тој квалитет на живот што го имале во времето на Меркел.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.436
Поени од реакции
43.276
џабе се објаснувате со игорче, урсула му го опрала умот нему како и на секој друг просечен германец. Он живее у некој друг универзум и не ги сфаќа логичните работи.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.518
Поени од реакции
24.308
Igorce veli deka greskata bila vo toa deka radi Merkel stanala zavisna od ruski gas , a so toa zavisna od Rusija. Ete sega go resavaat toj problem so toa sto ke izmislat uste poevtina zamena na istiot i site srekjni i veseli.
So bi rekle so eden udar dve muvi.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Ако Германија плаќала највисока цена за струја не значи дека таа цена не била ефтина, сега може да плаќате и најниска цена за струја но таа ќе е изгор скапа, Германија ако не се свести во најбрз можен рок квалитетот на живот драстично ќе падне и никогаш повеќе нема да го имат тој квалитет на живот што го имале во времето на Меркел.
Ne znam zosto se velici Merkel, nasledi toa sto Schröder go vovede. Realno taa nemase nekoj golem input tuku deluvase kako birokrat, razumen no kako najbogat vo drustvoto koe bara pari i drug ke imase slicna uloga. Greskite na Merkel so sekoja pominata godina ke bidat se povidlivi - pasivna, stagnacija, ekonomijata cvetase i pokraj nea a ne poradi nea. Mnogu problemi nereseni, nalikuva na Kohl, koi se najde vo vistinsko vreme na mestoto pa mu go prepisuvaat soedinuvanjeto na Germanija no ja ostavi Germanija vo ocajna situacija.

E sega. Cenata na strujata stanuva problem no ne e nesto sto ne moze da se regulira. Pogolem problem e gasot, kako i da vrtis cel problem lezi tuka. Ke bide interesno koi posledici ke ima ovaa situacija toa e tesko za predviduvanje.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.780
Ќе почнат ли да се враќаат назад иселениците од Германија поради рецесијата што доаѓа?

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.511
Поени од реакции
10.242
Ne znam zosto se velici Merkel, nasledi toa sto Schröder go vovede. Realno taa nemase nekoj golem input tuku deluvase kako birokrat, razumen no kako najbogat vo drustvoto koe bara pari i drug ke imase slicna uloga. Greskite na Merkel so sekoja pominata godina ke bidat se povidlivi - pasivna, stagnacija, ekonomijata cvetase i pokraj nea a ne poradi nea. Mnogu problemi nereseni, nalikuva na Kohl, koi se najde vo vistinsko vreme na mestoto pa mu go prepisuvaat soedinuvanjeto na Germanija no ja ostavi Germanija vo ocajna situacija.

E sega. Cenata na strujata stanuva problem no ne e nesto sto ne moze da se regulira. Pogolem problem e gasot, kako i da vrtis cel problem lezi tuka. Ke bide interesno koi posledici ke ima ovaa situacija toa e tesko za predviduvanje.
da sum zitel na Svabistan (nedaj boze, skraja da e), ne bi mi bilo ic interesno koi kje bidat posledicite od ova.
tesko za predvidivanje? mozda detalno da, ama apla se ocigledni trendovite.
recesija, osiromasena sredna klasa, siromasni na rab na prezivuvanje - so znaci socijalni nemiri, so znaci kriminal, koj i sega go ima mnogu povekje od so treba.
namalena kompetitivnost i zatvaranje na teski industrii, prevzemanje od americki korporacii i od ostanati pokonkurentni zemji vo momentov. zatvaranje na eden kup mali / semejni biznisi.

mene mi e apla jasno, i dobar del od nabrojanoto vekje e sekojdnevie, ako apla se probuva da se zataska, pak mkd finti ni kradat be, lopuzi teski.

mene edna rabota me kopka samo. voa sekako ci tera, ode voz u kukuruz ili kako i da se vika, tuku koj ce najde Junak da rece, Cekajte Drugari, voa vaka ne ode?
ne gledam takov u "Evropa" u momentot

Член од
6 февруари 2022
Мислења
1.075
Поени од реакции
4.168
mene edna rabota me kopka samo. voa sekako ci tera, ode voz u kukuruz ili kako i da se vika, tuku koj ce najde Junak da rece, Cekajte Drugari, voa vaka ne ode?

Виктор Орбан ама па он усвари диктатор беше така да никој.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.910
Поени од реакции
36.986
Нема јунак во Европа што ќе го фати за уши Зеленски ќе го седне на маса да потпише договор. Или договор или ќе те оставиме без залихи да те сомелат. Меркелката така ги седна украинците за Минск договорот. Си разбираше женичето кое срање ќе биде ако ескалира во војна.

Ама од преку Атлантикот ги буцкаат да идат all in, а Европјаниве се ебени бесгласни вазали.
Автоматски споено мислење:

Виктор Орбан ама па он усвари диктатор беше така да никој.
нема таков pull он. Треба некој ко Меркелка. Зашо Америте нема да бидат среќни ако има договор.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.886
Поени од реакции
25.365
Igorce veli deka greskata bila vo toa deka radi Merkel stanala zavisna od ruski gas , a so toa zavisna od Rusija. Ete sega go resavaat toj problem so toa sto ke izmislat uste poevtina zamena na istiot i site srekjni i veseli.
So bi rekle so eden udar dve muvi.
da im go pratime bojco ili kako se vikase carot od perpetomobile temata?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Vlade ne razbira nekoi raboti ama nema greska. Ne e problem sto kupuvale gas od Rusija (po pazarna, ne povolna cena) tuku toa sto stanaa prezavisni od eden izvor a vo megjuvreme pola infrastruktura kako skladista gi prodale na Ruski kompanii. I plus izgubija vreme vo transformacijata odnosno i alternativna infrastruktura. Primer dolgi godini odbija da izgradat LNG terminali. Sega se prinudeni da gi izgradat ama se izgubi vreme. Ama vlade si se vlade, ne gi razbira rabotite vo celost.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
da sum zitel na Svabistan (nedaj boze, skraja da e), ne bi mi bilo ic interesno koi kje bidat posledicite od ova.
tesko za predvidivanje? mozda detalno da, ama apla se ocigledni trendovite.
recesija, osiromasena sredna klasa, siromasni na rab na prezivuvanje - so znaci socijalni nemiri, so znaci kriminal, koj i sega go ima mnogu povekje od so treba.
namalena kompetitivnost i zatvaranje na teski industrii, prevzemanje od americki korporacii i od ostanati pokonkurentni zemji vo momentov. zatvaranje na eden kup mali / semejni biznisi.

mene mi e apla jasno, i dobar del od nabrojanoto vekje e sekojdnevie, ako apla se probuva da se zataska, pak mkd finti ni kradat be, lopuzi teski.

Нормално дека ќе бидат истите финти кога е истиот даскал, уште 2-3 години вака и ќе почне и нив да им кажува чичо сем дека треба да им дадат двојазичност на турците, па во државните институции да почнат да вработуваат одреден процент од мигранти и тн.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373

Наводно го блокирале видеово од јутуб бидејќи провоцирал, 24 часа не го гасел шпоретот.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.511
Поени од реакции
10.242
Нормално дека ќе бидат истите финти кога е истиот даскал, уште 2-3 години вака и ќе почне и нив да им кажува чичо сем дека треба да им дадат двојазичност на турците, па во државните институции да почнат да вработуваат одреден процент од мигранти и тн.
neznam za svabistanot, ama tuka ni kako najnapredni, vekje 3-4 jazicni sme.

58C640E4-3864-48D9-B245-24694CB9972D.jpeg

nemam slika tuka, inaku i na aerodromite, skoro sekade ima na arapski, a toa pod neko xhaka laca li e ili nesto drugo, ne go razbiram so zvere e :pos:

nemam brojki, ama po izgled ima golem broj od migrantite vraboteni vo drzavni institucii. generalno na najniski pozicii ali ipak.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
neznam za svabistanot, ama tuka ni kako najnapredni, vekje 3-4 jazicni sme.

Прегледај го приврзокот 346002

nemam slika tuka, inaku i na aerodromite, skoro sekade ima na arapski, a toa pod neko xhaka laca li e ili nesto drugo, ne go razbiram so zvere e :pos:

nemam brojki, ama po izgled ima golem broj od migrantite vraboteni vo drzavni institucii. generalno na najniski pozicii ali ipak.
Почни да учиш со време, и не е лошо да го прелисташ куранот, ако ти се погоди некој шеф од овие да не грешиш молитвите :D

Kajgana Shop

На врв Bottom