Енергетска криза во Европа

Член од
12 јули 2018
Мислења
1.816
Поени од реакции
5.921
Европа најмногу трпи од војната и санкциите. Тоа се гледа и од курсот на еврото во однос на доларот. Во моментов доларот е поскап од еврото :toe: . А највиновна е Германија со политиката на Меркел и тој ѓубре Шредер.
Германија издвои 63 милијарди за помош, ние во Бугарија плаќаме преку милијарда лева секој месец за поддршка на бизнисот, не е важно дали е голем или мал, со фиксна цена од 130 евра/мегават час, тоа е повеќе,
отколку што даваме за пензии. Други земји имаат слично високи трошоци за компензација.
Но, сигурен сум дека ако остане обединета, Европа ќе се справи со проблемот. Како што правеше и претходно. Важно е да останеме обединети.
Ама како така сега, нели Русија немаше да ги издржи санкциите и ќе пропаднеше?
Последната голема криза во Германија произведе еден чичко со мустачиња, да видиме сега што ќе донеси. Ама важно останете обединети уште некое време, на прав пат сте, зимава ќе се стоплите обединети гушкајќи се, не ви треба гас.

Член од
16 ноември 2020
Мислења
882
Поени од реакции
2.070
Да не ме сфати некоj прогрешно, во претходните постови бев ироничен, далеку сум од тоа да слушам некое пореметено дете како Грета.
Сите jа доживуваме оваа епоха на идиокрациjа, но верувам дека ќе заврши до неколку години.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
dur se svesti narodot projde vozot... umoren e obicniot narod od site gluposti sto mu se serviraat. internetot i AI kolku sto go podobri tolku i go unistuva svetot. informacii, sekakov vid zabava/zamajuvanje ne napravi ignorantni i indeferentni na se sto e bitno ustvari. dojde moment da stradame za greenje i hrana be...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto pointed out the blowback would be worse than the sting aimed at Russia. "If price restrictions were to be imposed exclusively on Russian gas, that would evidently lead to an immediate cut-off in Russian gas supplies. It does not take a Nobel Prize to recognize that," he said.
...
Hungary's Szijjarto said it best upon entering the meeting: "This morning … we will do our utmost to make Brussels finally understand that gas supplies are not an ideological or political issue, but one of hard-core physical reality."

Дим4е

NZT-48, want some?
Член од
24 октомври 2007
Мислења
7.289
Поени од реакции
8.481
Можеби има посоодветна тема, ама ме интересира (северно)нашиве обезбедија гас за топлификација? Нели БЕГ се откажа од лиценцата затоа што не можеа да обезбедат гас. Од тогаш ништо ми нема улетано.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
17 август 2011
Мислења
10.416
Поени од реакции
18.580
Можеби има посоодветна тема, ама ме интересира (северно)нашиве обезбедија гас за топлификација? Нели БЕГ се откажа од лиценцата затоа што не можеа да обезбедат гас. Од тогаш ништо ми нема улетано.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Бег се откажаа зашто не им се исплати. Инаку тето покрива 70,80 посто од конзумот кај нас, така да на таа варијанта ќе одат, ќе го тераат да им дава топлина за џабе.
Е сеа ако не работи тето, се надевам имаат мазут резерва.

Член од
15 февруари 2022
Мислења
120
Поени од реакции
156
Типично македонче, цел живот живее во тиња, наместо да се потруди да излезе од тињата, он се радува што другите кои создале нешто, ќе бидат на слично ниво ко него во тињата.

Тоа што забораваш е дека тие што си делеле бонуси во минатото, значи имаат капитал и полесно ќе пројдат низ кризата (која е намерно создадена за осиромашување на 90% население), за разлика од завидливите. Се надевам сега со јамболијата и туршијата повеќе ќе :sekcza:.

Кој ќе плаче повеќе... Тој газдата на фирмата што низ годините собрал капитал или работниците кои се задолжени со по неколку кредити.

Љубомората малку повеќе ти поматила умот, па од омраза спремен си да изгубиш 2 кози, само на комшијата да му пцоиса 1 коза. Македонска математика јбг.
Македонче....само да потценувате знаете гомна едни феудални латентно фашистички.
Абе и тој смрден капитал ќе ви го изеде ресетот мивки едни колаборационистички квази аристократски, ќе ми глумиш овде некоја класа на грб на отепан работник и украдено општество.

Тие работниците со по неколку кредити тебе жив ќе те изедат кога ќе бидат оставени целосно без ништо, веќе виден тек на настаните пред првата светска војна.

На комшија како тебе не сакам да му пцоиса козата, вие заслужувате да бидете збришани со нукларно оружје влакно да не остане ни од тебе ни од козата.
Ама за разлика од вашиот лигушки прикирен тоталитаризам, јас сум цивилизиран човек и гледам само да ве избегнувам во животот, оставам природата да ве уништи.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.465
Поени од реакции
7.832
Македонче....само да потценувате знаете гомна едни феудални латентно фашистички.
Абе и тој смрден капитал ќе ви го изеде ресетот мивки едни колаборационистички квази аристократски, ќе ми глумиш овде некоја класа на грб на отепан работник и украдено општество.

Тие работниците со по неколку кредити тебе жив ќе те изедат кога ќе бидат оставени целосно без ништо, веќе виден тек на настаните пред првата светска војна.

На комшија како тебе не сакам да му пцоиса козата, вие заслужувате да бидете збришани со нукларно оружје влакно да не остане ни од тебе ни од козата.
Ама за разлика од вашиот лигушки прикирен тоталитаризам, јас сум цивилизиран човек и гледам само да ве избегнувам во животот, оставам природата да ве уништи.
Цивилизиран можеби, ама неписмен сигурно си.
Работниците што ги спомнуваш, од нивниот труд, државата им зема 40% (бруто / нето плата), државата ни има начукано 18% ддв, а таа давачка паѓа на товар на крајниот потрошувач итн итн, ама ете тебе криви ти биле приватниците. Ресетот го прави државата за уште повеќе да ти земе и поголема контрола да има, а ти со радост го сакаш тоа.

Не се секирај, се помалку приватни фирми ќе има, ќе бидат приморани да затворат поради активностите од државата (онаа што ти зема 40% приходот), после слободно може на Апасиев да му драпаш мадињата и ко неписмен паразит ќе чекаш милостина од државата, онаа истата што ти зема 40%, а за возврат ништо не добиваш.

Да знаеше како Природата функционира, немаше да пишуваш вакви ретардирани постови и ќе знаеше дека таквите ко тебе природата први ги уништува, бидејќи си против нејзините правила.

Член од
15 февруари 2022
Мислења
120
Поени од реакции
156
Цивилизиран можеби, ама неписмен сигурно си.
Работниците што ги спомнуваш, од нивниот труд, државата им зема 40% (бруто / нето плата), државата ни има начукано 18% ддв, а таа давачка паѓа на товар на крајниот потрошувач итн итн, ама ете тебе криви ти биле приватниците. Ресетот го прави државата за уште повеќе да ти земе и поголема контрола да има, а ти со радост го сакаш тоа.

Не се секирај, се помалку приватни фирми ќе има, ќе бидат приморани да затворат поради активностите од државата (онаа што ти зема 40% приходот), после слободно може на Апасиев да му драпаш мадињата и ко неписмен паразит ќе чекаш милостина од државата, онаа истата што ти зема 40%, а за возврат ништо не добиваш.

Да знаеше како Природата функционира, немаше да пишуваш вакви ретардирани постови и ќе знаеше дека таквите ко тебе природата први ги уништува, бидејќи си против нејзините правила.
Вистинските претприемачи го бараат своето место во условите кои од ден на ден се менуваат, било тоа да е барање алтернативи на енергенси, преорганизирање на работата (на пример работа ноќе ако процесот е многу зависен од електрчна енергија каде тој прв како водач со личен пример ќе работи ноќе) и слично.

Феудалците плачат преку џаболебарски "стопански комори" да им помогнела државата и на форум како тебе како политичарите се непријателите, работниците не чинеле биле вакви такви и така натаму, абе сите и сѐ не чинат само тие кутрите средноимотни капиталисти го носат цело општество на нивнот силен грб. Приотворете уште некоја кладилница, казина и брзи кредити прчварници во духот на вашата пожртвуваност и посветеност на "капиталот".

Нема да има ни фирми, интензивиран е процесот на работа на сиво и на црно каде вклученоста и на тој Апасиев и на такви курошушачи на тие како Апасиев како тебе во секојдневниот живот ќе биде се помала. Најмал данок е 0%. Долгорочно тоа е лошо и жалосно, ама кога нема разбирање со вас мора така, на природен начин.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.465
Поени од реакции
7.832
Вистинските претприемачи го бараат своето место во условите кои од ден на ден се менуваат, било тоа да е барање алтернативи на енергенси, преорганизирање на работата (на пример работа ноќе ако процесот е многу зависен од електрчна енергија каде тој прв како водач со личен пример ќе работи ноќе) и слично.

Феудалците плачат преку џаболебарски "стопански комори" да им помогнела државата и на форум како тебе како политичарите се непријателите, работниците не чинеле биле вакви такви и така натаму, абе сите и сѐ не чинат само тие кутрите средноимотни капиталисти го носат цело општество на нивнот силен грб. Приотворете уште некоја кладилница, казина и брзи кредити прчварници во духот на вашата пожртвуваност и посветеност на "капиталот".

Нема да има ни фирми, интензивиран е процесот на работа на сиво и на црно каде вклученоста и на тој Апасиев и на такви курошушачи на тие како Апасиев како тебе во секојдневниот живот ќе биде се помала. Најмал данок е 0%. Долгорочно тоа е лошо и жалосно, ама кога нема разбирање со вас мора така, на природен начин.
Пеер, супер што јадеш туршија, ама дај жити се, помалку ставај од тоа винобранот.
Каков бисерко си ти, секоја чест:zver:.

Член од
15 февруари 2022
Мислења
120
Поени од реакции
156
Пеер, супер што јадеш туршија, ама дај жити се, помалку ставај од тоа винобранот.
Каков бисерко си ти, секоја чест:zver:.
Нема винобран, и на него се плаќа данок. Туршијата е целосно домашно неданочено производство, и бушењето за бунарот за водата за полевање на посевите е на црно со крадена нафта во машината. За бушачката машина не тврдам, ама мислам дека е турска, шверцана и нецаринета.

Се стеснува кругот и за тебе и за лишките Артина Грубовиќ и уфилманиот Робеспјер.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.294
Поени од реакции
13.868

Аоао . Кј е тој гревот што се исмеваше на руската пропаганда. Во Швицарска ако го пријавиш комшијата дека пуштил парното над 19 степени добива 200 франци на сметка.

Ај ве молам видите ал веродостојно ооо министерство за пропганда. Велкоум бејби.

Kajgana Shop

На врв Bottom