Енергетска криза во Европа

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.426
Поени од реакции
9.761
Нов твит од батката.

Inace Francuskata burzoazija vo dobar del od zemjata se gree na struja :pos: Cista rabota :cool:

Dojde vreme za rascistuvanje mnogu stari smetki, a gi ima cel tefter.
Francija poradi nedovolno voda za ladenje (toploten bran - pokaceni temperaturi na vodata vo rekite), go namali kapacitetot na nuklearnite centrali.
Najmnogu interkonekcii (najgolem kapacitet) imaat so Germanija, pa zasega od tamu uvezuvaat dobar del.

Malku poznat fakt e deka Francija namerno so godini odbiva da go zgolemi kapacitetot na interkonekcija kon Pirineite (Spanija i Portugalija).
Oficijalno se vadat deka skapo bilo da se gradi preku Pirineite, a vo realnost povekje e deka ne sakaa eftini obnovlivi od Spanija i Portugalija (solar i veter) da zemaat del od kapacitetot na Francuskite nuklearni centrali (barem ova e od Spanska/Portugalska strana so imam slusano).
E sega, eden Mwh kolku eden mutav Citroen nastaro :pos:

Tuku nemame nogu dijaspora vo Francija od forumov. Muabetot mi bese za Germanija, imame dosta clenovi od tamu, tivki nesto, sumljivo mi e voa hhh.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Tuku nemame nogu dijaspora vo Francija od forumov. Muabetot mi bese za Germanija, imame dosta clenovi od tamu, tivki nesto, sumljivo mi e voa hhh.
Телефон смеат да користат само во итни ситуации, а лаптоп само за работа :D

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Deindustrijalizacija na Svabistan? :pos:
Ако не ги стигнеме сега, нема кога :D
Плус ни прават услуга, со тековните случувања голема е шансата да сиби мајката и ЕУ. Ако не друго ќе не куртулат од маките и од распродажбата на тоа што остана :D

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.426
Поени од реакции
9.761
Ако не ги стигнеме сега, нема кога :D
Плус ни прават услуга, со тековните случувања голема е шансата да сиби мајката и ЕУ. Ако не друго ќе не куртулат од маките и од распродажбата на тоа што остана :D
Kaa go nudese Zoki TEC Negotino za prodazba, site mutavi se pravea. Sea olelee nema struja :ROFLMAO:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.164
Поени од реакции
3.403
Преска го спомнавте Игорче и неговата вклученост во енергетскиот сектор,
он сигорно е шеф на енергетскиот сектор на Мекдоналдс и се грижи колку калории да стави во еден бургер, си има бесплатен зејтин, па не го гајле колку е цената, затоа појма нема од реалниот енергетски сектор.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.185
Сигурно е така како што викаш.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.832
Поени од реакции
34.082
Malku poznat fakt e deka Francija namerno so godini odbiva da go zgolemi kapacitetot na interkonekcija kon Pirineite (Spanija i Portugalija).
Oficijalno se vadat deka skapo bilo da se gradi preku Pirineite, a vo realnost povekje e deka ne sakaa eftini obnovlivi od Spanija i Portugalija (solar i veter) da zemaat del od kapacitetot na Francuskite nuklearni centrali (barem ova e od Spanska/Portugalska strana so imam slusano).
E sega, eden Mwh kolku eden mutav Citroen nastaro :pos:
Може да не лошо размислувањето. Зортот ќе биде на зима, лето и така и така... Жешко е ама ќе се издржи (барем тие здравите). Но на зима ќе биде интересно.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.426
Поени од реакции
9.761
E voa e firer za primer, utre alatot u raci i na teren :bravobe:

CC79C253-3F2B-42B7-AF9F-ADB58184BA65.png

Edno parce zelezo da go koce reihot ne biva ...

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.099
Поени од реакции
9.421

Шпанија воведе вонредни мерки за заштеда на енергија. Во затворени јавни објекти не ќе смее да се држи поладно од 27 целзиусови степени. Зимно време ќе може да се грее најмногу до 19 степени а дуќаните ќе треба да гасат светло во 10 саат навечер.

Сето ова за да се заштеди 7% гас. Првично беше планирано да се заштеди 15%.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.832
Поени од реакции
34.082
Следно во зима ќе им наложат во спорстки сали сите заедно да спијат. Да се греат... На радост на лгбтП баграта! :D

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.213
Поени од реакции
22.844
Вистина?

Последно уредено:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.185
Нормално цените на гасот ќе одат нагоре ви кажав ја. Ако имале до сега 6 центи на kWh навака за нови договори ќе стигне од 12-20 зависи од дистрибутерот. Плус ќе има 2-5 центи на kWh дополнителен данок како привремена мерка. Кажав ја дека не е проблемот дека ќе нема гас туку цените ќе бидат поголем проблем. Иако во цените има сериозен дел шпекулации и не би исклучил нагло паѓање на цените во периодот до зима.

Kajgana Shop

На врв Bottom