Енергетска криза во Европа

Член од
17 август 2011
Мислења
10.384
Поени од реакции
18.528
Premature зборев од спремност на тоа сами да си ја покриеме дупката што ќе се створи со нивно исклучување а не од аспект на дотрајаност. За дотраеност, дотраени се одамна само нема други па тоа е.
Ja sum na dva uma, pred se ne sum nekoj ekologist ama mislam deka treba da se stai crta negde. Rek i Oslomej zagaduvaat ekstremno mnogu. Trejdame zdravje za majneri na bitkoini. Ako e za pari rabotava, aj ako ne i topilnicata u veles da ja startuvame.

Druga rabota, imame slabo rezervi na jaglen i toj e niskokaloricen. Butame mazut i zemja, uvezuvame jaglen. Za kakva energetska nezavisnost zborime? Pa eu ako saka kje izvrsi pritisok i nikoj nema da ni prodade jaglen.

10 godini e sosema dovolno vreme, prvicno rekoa 5. Za toa vreme treba da vlozuvame vo hidro, obnovlivi i energetska stedlivost. Toa e patot na zemja bez resursi. Hidroto kje igra golema uloga za peglanje na evropskiot sistem vo idnina, kje kosta mnogu i so parite od nego kje go pokrivame uvozot na bazna moknjost.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.350
Поени од реакции
5.731
Ja sum na dva uma, pred se ne sum nekoj ekologist ama mislam deka treba da se stai crta negde. Rek i Oslomej zagaduvaat ekstremno mnogu. Trejdame zdravje za majneri na bitkoini. Ako e za pari rabotava, aj ako ne i topilnicata u veles da ja startuvame.

Druga rabota, imame slabo rezervi na jaglen i toj e niskokaloricen. Butame mazut i zemja, uvezuvame jaglen. Za kakva energetska nezavisnost zborime? Pa eu ako saka kje izvrsi pritisok i nikoj nema da ni prodade jaglen.

10 godini e sosema dovolno vreme, prvicno rekoa 5. Za toa vreme treba da vlozuvame vo hidro, obnovlivi i energetska stedlivost. Toa e patot na zemja bez resursi. Hidroto kje igra golema uloga za peglanje na evropskiot sistem vo idnina, kje kosta mnogu i so parite od nego kje go pokrivame uvozot na bazna moknjost.
Хидрото е добра работа и чини многу ама на долг рок мислам дека е исплатливо, соларните мислам дека се нешто што може да даде ефект у краток рок со оглед на тоа дека се работи за нешто што гледано од аспект на градење брана, соларните се склопување на лего коцки.
Но дефинитивно комбо од обновливи избори треба да ни бидне стратегијата иначе го ебавме ежот.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.497
Поени од реакции
35.240
Добро, нaвистина не разбирате дека живеете на иста планета (со други загадувачи) и дека целиот воздух е една целина?
Вие ќе сте намалувале загадување на воздух, ама цела Азија и Африка (и всушности сите освен САД и ЕУ) си го тераат филмот и загадуваат милион пати колку нашите ТЕЦ-ови.

Дон Кихот би позавидел на вакви бескорисни глупоштии, ама него барем никој не го влечел за нос за да го искористи.

Друга работа е ако цел свет се договори да престане да користи јаглен. Ама за тоа треба валидна евтина и ефикасна алтернатива, на пример практичен реактор на фузија. Такво нешто додека не се случи, џабе глумење лудилово. ЕУ затвара електрани ама увезува енергија од надвор. Воздухот (и загадувањето) сеуште циркулираат низ целата планета.

Хидрото е добра работа и чини многу ама на долг рок мислам дека е исплатливо, соларните мислам дека се нешто што може да даде ефект у краток рок со оглед на тоа дека се работи за нешто што гледано од аспект на градење брана, соларните се склопување на лего коцки.
Но дефинитивно комбо од обновливи избори треба да ни бидне стратегијата иначе го ебавме ежот.
Работата е реално да се гледаат работите. ОК е да се има обновливи извори на енегија, не е ОК да мислиш дека само на нив треба да се потпреш и да бидеш независен од фосилно горива. Најпосле погледни ја Европа последнава година и нема повеќе потреба од примери.

Хидроенергија е супер. Не ми се допаѓа баш концептот на мини хидроцентрали, ама средни и големи хидроцентрали се добри инвестиции. Екологијата со која ги спречуваат е куп срање.

Дали мислиш дека секогаш и све за што се залага Западот е неисправно, лошо и сл., а све за што се залагаат Русија, Кина и други, е добро и корисно?
Не.
Ај сега онтопик кажи што не се согласуваш со моето мислење на оваа тема.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.452
Поени од реакции
5.143
Добро, нaвистина не разбирате дека живеете на иста планета (со други загадувачи) и дека целиот воздух е една целина?
Загадувањето најмногу влијае онаму каде е централата. Нема никакво загадување на сто километри од централата. Значи тоа е најчесто локално.

Можеби мислиш на емисиите на јаглерод диоксид, но СО2 не е загадувач.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.695
Поени од реакции
8.338
Хидроенергија е супер. Не ми се допаѓа баш концептот на мини хидроцентрали, ама средни и големи хидроцентрали се добри инвестиции. Екологијата со која ги спречуваат е куп срање.
Малите хидроцентрали се промашена работа, многу голем влог за неизвесен поврат.
Големите се друга приказна, не за џабе јас ги трубам Чебрен и Галиште. Како прво ќе ја запослиме целата градежна оператива за следните 5 години, со пуштањето во употреба ќе ја избалансираме донекаде ситуацијата. Проблем е управувањето, треба да се донесе специјален закон за енергетика, каде од министер до директор на ЕЛЕМ ќе бидат строго одговорни за управување со тие ресурси. Не да се случува за некој да смува 3-4 милиони ќар да ја доведеме државата да се задолжи пола милијарда. Ама тоа у некој друг живот. Гореспомнатите Чебрен и Галиште не се изградија досега ради мито, не ради екологисти!

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.497
Поени од реакции
35.240

Energy bills are expected to drastically spike in the coming months after Ofgem, Britain’s energy sector regulator, announced on Thursday that it would be raising its price cap on household energy bills by 54% starting April 1, a record-breaking increase instituted to stop power utilities from sinking into bankruptcy in the face of surging LNG prices. That's on top of a 12% hike approved back in October.
The average household’s annual energy bill is currently between £1,277 ($1,730) and £1,370 in the UK, and the increase could saddle millions of families with enormously increased costs for heating and electricity.

As a result, HMG has decided to issue direct subsidies to the British people to prevent millions from being squeezed as a result of what have now been exposed as unwise energy policy decades in the making that has shifted Britain's reliance on abundant coal that's widely available within the UK to imports of the "cleaner" LNG.

To accomplish this, the government will step in to subsidize the energy bills to the tune of about £350 for nearly 30MM British households, at a cost quoted by Sunak of roughly £9 billion. That will - according to Sunak - cover roughly half of the expected ~£700 annual increase in heating and energy costs expected to be borne by the average household. More than half of British households are on adjustable-rate energy plans, which make them especially vulnerable to price hikes.

Звучи познато? Веројатно затоа што истото се дешава и кај нас.

Член од
2 јуни 2021
Мислења
18
Поени од реакции
21
Двоцефкович, ти и тие што мислите дека Кина толку јавно и инфлагранти ќе застани зад Русија,не знајте колку само се лажите. 40% од извозот на Кина им е во САД, околу 15% во ЕУ државите. Колку ли само амерички фирми имаат погони во Кина што вработуваат Кинези?? Зарем мислиш кенгурац, дека Кина ќе си го загрози 50 и повеќе проценти извозот, и заминување на америчките инвестиции и оставање луѓе на улица, поради тоа што на русите им текнало да покажуваат мускули на батерии на туѓа територија? Мало сутра, што би рекол еден познат лик...

Русија има моќна економија рамна на Италија, според сите параметри, мислам дека е време малце да видите и прочитате нешто настрана од тие ваши кумровачки гуруа Ниленко Меделковски, и Јачев Банко.
И што правиме сега? Нели Кина нема да ги подржи Русите?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.748
Поени од реакции
25.171
Тапшање по рамо, ништо повеќе. Секој си ја знај математиката :)
nisto ti ne razbiras... gi zabole kinezite za usa ili eu, ako nekat nemora da kupuvaat nisto od niv, prvi oni ke puknat nego kina, kina ima i drugi pazari.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.317
Поени од реакции
5.985
nisto ti ne razbiras... gi zabole kinezite za usa ili eu, ako nekat nemora da kupuvaat nisto od niv, prvi oni ke puknat nego kina, kina ima i drugi pazari.
Да бе, ќе продаваат на Тајланд, оти тајланѓаните имаат најголема куповна моќ. Поголема од ЕУ, САД и сите. Они ќе пукнеле, него Кина :) Дечак, намали со вицојте...

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Да бе, ќе продаваат на Тајланд, оти тајланѓаните имаат најголема куповна моќ. Поголема од ЕУ, САД и сите. Они ќе пукнеле, него Кина :) Дечак, намали со вицојте...
Гледаме де шо се случува. Неколку недели намали Кина производство и еве две години подоцна не може(ме) да се оправиме. Секоја индустриска дејност која е зависна од електронски компоненти е под доволно стрес па мора да намалува/ одолговлекува/ ревидира производство.

Кинезите единствено шо ги боли е да не се спука кај нив или близу до нив за бизнисот да тера. Со ова темпо до крај на декадава ќе се најголема економија. Во зависност од ефектите на инфлацијата во САД и цената на енергенсите во ЕУ, истото може да се случи и побрзо.

Ништо чудно шо даваат поддршка на русите. Ако гужвата е на границата на европа, помалку веројатно е дека ќе стигне кај нив. Дури и да стигне, противникот им е поделен на два фронта.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.317
Поени од реакции
5.985
Гледаме де шо се случува. Неколку недели намали Кина производство и еве две години подоцна не може(ме) да се оправиме. Секоја индустриска дејност која е зависна од електронски компоненти е под доволно стрес па мора да намалува/ одолговлекува/ ревидира производство.

Кинезите единствено шо ги боли е да не се спука кај нив или близу до нив за бизнисот да тера. Со ова темпо до крај на декадава ќе се најголема економија. Во зависност од ефектите на инфлацијата во САД и цената на енергенсите во ЕУ, истото може да се случи и побрзо.

Ништо чудно шо даваат поддршка на русите. Ако гужвата е на границата на европа, помалку веројатно е дека ќе стигне кај нив. Дури и да стигне, противникот им е поделен на два фронта.
Кинезите играат паметно, не се глупи кога се дојдени на ова ниво. И не се будали да си го сечат 30-40% од нивниот извоз поради проблемот на Русија во Украина. Тие си го гледаат сопствениот интерес, како што рече да не се спука близу нив. Си тераат своја политика исто како САД, исто како Русија. Утре може и во НАТО да влезат ако имаат интерес од тоа. Само кај нас се гледа емотивно на работите, а во политиката голиот интерес е пред се.Како што рекле старите, не слушај ме што зборувам, гледај ме што правам.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.384
Поени од реакции
18.528
Pa zapadot e toj so igra emotivno vo situacijava.
Vo ime na nekoj stari rivalsta, probuvaat da utepaat mrtva kokoska a ne ja gledaat realnata opasnost.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.748
Поени од реакции
25.171
da thailand e odlicen primer. pred 20 god bea ekonomski slicni ko mkd denes se svetlonsni godini pred mkd. taka e so 80% od jugoistocna azija. primer vo jakarta 1000 usd e ok (mala) plata a pazi jakarta e pogolema od eks ju i grcija zaedno... svetot se menuva i se poveke ima luge so mozat i sakaat da kupat a se pomalku imas prodavaci sto mozat da proizvedat kvalitetno a eftino. cekaj da vidis so ke bide koga konecno ke se obedini cela kina togas ni cipovi ni rare earths ni ga, nisto nema da vidi zapadot eftino poveke.

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom