Енергетска криза во Европа

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.362
Поени од реакции
38.661
Пријател шо има бизнис со 25 вработени у просек му доаѓаше по 80-90к струја месечно. Пред некој ден за септември му дојде 560к. Уште еден месец ваков ќе му срамни со земја скоро цел квартал приходи, со што автоматски ќе мора да затвори имајќи во предвид дека уште е октомври.

Со среќа на сите поштени бизниси, ова ќе биде масакр.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.453
Поени од реакции
9.148
„Со оглед на стравот од прекини на струја во време на енергетска криза, Волфганг Шојбле (ЦДУ) ги подготвува Германците за тешкотиите во зима, пишува списанието „Феникс“.

„Наместо секогаш да „кукаат“, Германците едноставно треба да „облечат џемпер“ кога ќе смрзнуваат во зима“, вели тој.

Аууу каков секс во глава, да им кажеа пред војната дека ова ќе се случува ќе им го запалеа Бундестагот. Вака жабите пополека ги сварија.
Игорче, пак да те прашам... Спаваш ли мирно Игорче? :unsure:
Pred dva dena edna postara zena srbinka bese kaj mene na rabota, zenava e penzionerka i ja znam od porano i cepnavme muabet sto kako najnovive nastani i t.n. Kerka i zivee so mazot i vo germanija, vika, “kerka mi ostana bez rabota pred godina dena, sega prednost imaat izbeglicive od Ukraina. Samo mazot raboti I ne mozat da izdrzat, od nervoza dvajcata se zdebelija, oblekata ne im stoi poveke a za druga nemaat”.
Starava gleda da zastedi kolku sto moze od edna bedna penzija za niv da im praka.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.575
Поени од реакции
1.875
Вчера прв пат во животот чекав на ред нафта да си наполнам и тоа и во 2 туби...
Ебате штрајковите и глупавите толерирања од страна на државата.
Туку друг муабет сакав да отворам: колкави се шансите да оди нафтата до 2.50 евра ?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.520
Поени од реакции
24.787
Вчера прв пат во животот чекав на ред нафта да си наполнам и тоа и во 2 туби...
Ебате штрајковите и глупавите толерирања од страна на државата.
Туку друг муабет сакав да отворам: колкави се шансите да оди нафтата до 2.50 евра ?
kaj vas u francija ako produzat so gluposti i 3e ke si plakas pa i 5ce na crno... luda drzava

vaka ako prodolzite vie ste nadvor od pazarot, plakas cena vrz baza kolku ima ostanato u benzinskata posto nema dotur.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.575
Поени од реакции
1.875
kaj vas u francija ako produzat so gluposti i 3e ke si plakas pa i 5ce na crno... luda drzava

vaka ako prodolzite vie ste nadvor od pazarot, plakas cena vrz baza kolku ima ostanato u benzinskata posto nema dotur.
Ќе има многу повеќе штрајкови следната недела ‍♂♂♂

Член од
17 март 2011
Мислења
135
Поени од реакции
135
Ќе дојде момент кога цела или половина европа ќе започне да има немири како што тргнала работата. Не верувам луѓево се седат со вксрстени раце и да се мрзнат. Фирмите ќе почнат да отпуштаат од високите цени за струја. Што ќе прават после луѓето? Има многу неред да има средина на зима ако продолжи вака.

Има влади да паѓаат.

ќе почнат државиве посебно да си зимаат гас од Русија

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Па ова може да донесе и до 2 заебани исходи, трета и/или распаѓање на ЕУ и пад на цела економија.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
јас типувам на болдот
Болдот го повлекува и распадот на ЕУ, а ако дојде до тоа огромна е шансата за трета светска војна, или во најмала рака активирање на неколку жаришта во Европа (што пак само по себе е близу светска војна).

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.533
Поени од реакции
22.188
Pred dva dena edna postara zena srbinka bese kaj mene na rabota, zenava e penzionerka i ja znam od porano i cepnavme muabet sto kako najnovive nastani i t.n. Kerka i zivee so mazot i vo germanija, vika, “kerka mi ostana bez rabota pred godina dena, sega prednost imaat izbeglicive od Ukraina. Samo mazot raboti I ne mozat da izdrzat, od nervoza dvajcata se zdebelija, oblekata ne im stoi poveke a za druga nemaat”.
Starava gleda da zastedi kolku sto moze od edna bedna penzija za niv da im praka.
Ти веруваш во тоа?

Gesendet von meinem SM-S901B mit Tapatalk

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.453
Поени од реакции
9.148
Ти веруваш во тоа?

Zosto da ne veruvam, ako familja zivee so edna prosecna plata barem mene mi jasno kako moze da zivee, toa deka so edna prosecna plata vo Germanija ili bilo kade na zapad mozes da zivees komoten zivot moze da se prodava na tie vo Mkd, jas go pominav toj film, dodeka decata mi bea mali jas sam rabotev I znam kako e, niz pekolot pominav.

Член од
17 март 2011
Мислења
135
Поени од реакции
135
Па ова може да донесе и до 2 заебани исходи, трета и/или распаѓање на ЕУ и пад на цела економија.
Па распаѓање на ЕУ и не е толку далеку од реалноста. Ќе почне Економијата драстично да тоне следната година. Ептен лошо ќе биде почеток на следната година и натака. Народот ќе почне да искача надвор па и работите да стануваат се полоши да имаш милионски народ надвор на улиците кој ќе биде толку гневен, без пари, без работа, високи цени за струја па и за храна. Можно е да има голем неред по европскиве богати држави. Италија, Унгарија па и Полска, се државите што можно е да иницијатираат излегување од ЕУ и да продожат да зимаат гас од Русија. Посебно Унгарија, и така не се мирисаат многу добро со ЕУ.
Или па, Русија ако направи нешто со Турција, па од Турција да иде гасот во Европа. Ама мислам тука Америка пак ќе се умеша, додека ЕУ не се сврти кон нив да зимаат поскап гас. Америка е толку болна што она првин ќе фрлат нуклеарка ако не се игра по нивни правила.
Да блиску сме до трета светска војна, ама мислам дека западот повеќе сака тоа да се случи него ли самата Русија.

Што знам, можно е да има граѓанска војна во Европскиве држави.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.533
Поени од реакции
22.188
Zosto da ne veruvam, ako familja zivee so edna prosecna plata barem mene mi jasno kako moze da zivee, toa deka so edna prosecna plata vo Germanija ili bilo kade na zapad mozes da zivees komoten zivot moze da se prodava na tie vo Mkd, jas go pominav toj film, dodeka decata mi bea mali jas sam rabotev I znam kako e, niz pekolot pominav.
Пунтер жити се. Сомнителна приказнава. Ај што облеката е најефтино во Германија, како жената не може да најде работа кога на секој ќош се наоѓа работа за секого. Па уште од Австралиска пензичка да ги крепи. Некој лаже во приказнава, кој - не знам.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.453
Поени од реакции
9.148
Пунтер жити се. Сомнителна приказнава. Ај што облеката е најефтино во Германија, како жената не може да најде работа кога на секој ќош се наоѓа работа за секого. Па уште од Австралиска пензичка да ги крепи. Некој лаже во приказнава, кој - не знам.

Zosto bi lazel ? zosto i taa bi lazela ? Jas rabotam vo socijalno, taa dojde tamu da zema advance payment, koj go znae sistemot znae sto znaci, za tie sto ne znaat, site korisnici na socijala ili penzija mozat da zemat “kredit” bez kamata za odredena suma, zenava bese bas za toa dojdena, kerka i so familijata bila pokanata vo Avstrija na krstevka kaj kumovite i ovie nemale pari, pa taa zemase za niv da im prati.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.533
Поени од реакции
22.188
Zosto bi lazel ? zosto i taa bi lazela ? Jas rabotam vo socijalno, taa dojde tamu da zema advance payment, koj go znae sistemot znae sto znaci, za tie sto ne znaat, site korisnici na socijala ili penzija mozat da zemat “kredit” bez kamata za odredena suma, zenava bese bas za toa dojdena, kerka i so familijata bila pokanata vo Avstrija na krstevka kaj kumovite i ovie nemale pari, pa taa zemase za niv da im prati.
Значи немале пари за лет во Австралија? Па добро со оглед на цените можно е. Само како се накркаа толку алиштата да не им чинат. Со оглед на цените можеби тука ги дале парите, не знам.

Kajgana Shop

На врв Bottom