Xibalba
Corona Australis
- Член од
- 24 јануари 2012
- Мислења
- 6.094
- Поени од реакции
- 11.499
Ова не е точно, има и со над 1000 евра пензии. БЦ е најпознат, ама не и единствен пример.a maksimalna penzija e 30-36.000
Ова не е точно, има и со над 1000 евра пензии. БЦ е најпознат, ама не и единствен пример.a maksimalna penzija e 30-36.000
Nemoze od fond da ima penzija nad 500-600 evra toa e apanza ili samo za politicari ima goren limit na penzija 100% sum siguren.Ова не е точно, има и со над 1000 евра пензии. БЦ е најпознат, ама не и единствен пример.
pa ne mu ovozmozila drzavata Toj sam si uspejal da si obezbedi dopolnitelni prihodi.Ako drzavata my ovozmozila Na nekoj da ostvari 900 000 evra prihod ondak e opravdano toj da Plati soodveten del za pridonesi vo razmer Na negovite prihodi.ti plakjas pridonesi za idna upotreba a ne spored toa koj kolku e bolen.ako gledame taka koj kolku e bolen,kje dojdeme do zklucokot deka hornicni bolni.debeli I pushaci treba da plakjaat najmnogu za zdravstvo.bidejki I najmnogu go trosat.
Za limitot 96k godishno Toa vazi za sekakvi prihodi(plata) ili samo za honorari?ako e za plata.togas ispagja deka za 16000 mesecno ti plakjas 20% Na godishnata plata? 40% a usvari prvite 96000 se oslobodeni a plakjas 40% Na vtorite 96000.efektivno plakjas 20% Na celata godishna plata od 192000?
Drzavata ne mu ovozmozila tuka taa mu bila precka da na pravi povekje...osven ako ne slucaj za mijalkovAko drzavata my ovozmozila Na nekoj da ostvari 900 000 evra prihod ondak e opravdano toj da Plati soodveten del za pridonesi vo razmer Na negovite prihodi.ti plakjas pridonesi za idna upotreba a ne spored toa koj kolku e bolen.ako gledame taka koj kolku e bolen,kje dojdeme do zklucokot deka hornicni bolni.debeli I pushaci treba da plakjaat najmnogu za zdravstvo.bidejki I najmnogu go trosat.
Za limitot 96k godishno Toa vazi za sekakvi prihodi(plata) ili samo za honorari?ako e za plata.togas ispagja deka za 16000 mesecno ti plakjas 20% Na godishnata plata? 40% a usvari prvite 96000 se oslobodeni a plakjas 40% Na vtorite 96000.efektivno plakjas 20% Na celata godishna plata od 192000?
Nisto samo kesot vo sise i pravac na istok.Се најде некое чаре за оваа работа?
Тоа е претседателска пензија и се дава сите оние кои некогаш биле претседатели. Плус имаат и многу други бенефиции.Ова не е точно, има и со над 1000 евра пензии. БЦ е најпознат, ама не и единствен пример.
Ќе ти тече стаж на сумата што ја добиваш како хонорар, барем оној дел што е во приватните фондови ќе може да си го искористиш на соодветна возраст.И тоа што го плаќаме за пензиско како авторско право јас нема да можам да го подигнам пошто не ми течи стаж.
Има и други примери за големи пензии, на комшија татко му работел во Управа за цивилно воздухопловство и земал плати еквивалентни на сегашни 2000 евра. Денес вози скоро нов џип (го купи нов пред 2-3 години) и постојано е на шетање по егзотични дестинации. Не верувам дека е под 1000 евра пензија за да го плати тој лајфстајл.Тоа е претседателска пензија и се дава сите оние кои некогаш биле претседатели. Плус имаат и многу други бенефиции.
Не е само тоа. Од новите пензионери последниве 2-3 години вака од роднини-пријатели и од радио милева, скоро сите викаат дека пензијата им е повисока од платата која ја земале во текот на животот. како е можно не знам.Ќе ти тече стаж на сумата што ја добиваш како хонорар, барем оној дел што е во приватните фондови ќе може да си го искористиш на соодветна возраст.
Има и други примери за големи пензии, на комшија татко му работел во Управа за цивилно воздухопловство и земал плати еквивалентни на сегашни 2000 евра. Денес вози скоро нов џип (го купи нов пред 2-3 години) и постојано е на шетање по егзотични дестинации. Не верувам дека е под 1000 евра пензија за да го плати тој лајфстајл.
Туку кажете дали ако пензионер врши авторски права ќе му се пресметуваат други давачки надвор од персоналецот? Нема поента да плаќа за пензиско.
Стажот се рачуна во време поминато на работа а не во пари платени на државата. Затоа што никаде нема да чуеш „Имам стаж од 2000 евра“. Сега ако јас направам некоја песна и ја продадам за 1000 евра, колку стаж ќе ми израчунаат? Како да сум работел пет месеци на минимална плата? И не ми требаат никакви приватни фондови. Знам како да раководам со сопствените парични средства (си ги ставам под перница додека не ми затребаат). Иако за тоа ми требало само три дена. Гледаш, нема логика.Ќе ти тече стаж на сумата што ја добиваш како хонорар, барем оној дел што е во приватните фондови ќе може да си го искористиш на соодветна возраст.
Наполно се согласувам. Значи не можат да направат закон кој нема да има дупки и кој нема да е дискриминаторски. Можеби зато што ги прават за една вечер мислејќи како да го доисцедадат последниот денар од народот кој ионака трпи се.Туку кажете дали ако пензионер врши авторски права ќе му се пресметуваат други давачки надвор од персоналецот? Нема поента да плаќа за пензиско.
Во приватните пензиски фондови се мери така, имам стаж од X денари. Дури и ти даваат секоја година извештај колку пари имаш кај нив.„Имам стаж од 2000 евра“.