Економски факултет- Штип

• Креатор на темата AFI
  • Време на започнување
Член од
15 август 2012
Мислења
15
Поени од реакции
15
Ајде јас уште сега ќе ви кажам прашања што лани се паднаа на привите колоквиуми па почнете со учење веќе...
Банкарство CAMEL
Аргументи за и против FED
Микро и макро фактори
Големата криза (2007) во Европа
Органи на управување на ЕЦБ

Финансиски менаџмент
Данок на цена на туѓ имот
Временска вредност на парите
Латентна вредност
Идна вредност на парите
Шема на готовински тек
Дипнт
Правила на хоринзонтален/вертикален метод на финансирање.

Менаџмент на мал бизнс Карактеристики на малите претпријатија
Дејности во кои е застапен малиот бизнис
Франшиза
Мисија на фирмата
Деф. на производствен план
Маркетинг микс
Стадиуми на раст
Предности на малите претпријатија

На сите ви посакувам мноооогу 10ки оваа година... :)

Член од
18 мај 2011
Мислења
184
Поени од реакции
74
Ајде јас уште сега ќе ви кажам прашања што лани се паднаа на привите колоквиуми па почнете со учење веќе...
Банкарство CAMEL
Аргументи за и против FED
Микро и макро фактори
Големата криза (2007) во Европа
Органи на управување на ЕЦБ

Финансиски менаџмент
Данок на цена на туѓ имот
Временска вредност на парите
Латентна вредност
Идна вредност на парите
Шема на готовински тек
Дипнт
Правила на хоринзонтален/вертикален метод на финансирање.

Менаџмент на мал бизнс Карактеристики на малите претпријатија
Дејности во кои е застапен малиот бизнис
Франшиза
Мисија на фирмата
Деф. на производствен план
Маркетинг микс
Стадиуми на раст
Предности на малите претпријатија

На сите ви посакувам мноооогу 10ки оваа година... :)
Lady да не имаш случајно и по овие:
1.Меѓународни организации и интеграции
2.Биланс на плаќање
3.Меѓународни финансии
4.Меѓународен менаџмент
5.Девизна политика

Фала

Член од
15 август 2012
Мислења
15
Поени од реакции
15
JustBlack немам прашања по тие предмети, имам само од предметите што се изучуваат во смерот Финансиски менаџмент...

Член од
13 септември 2010
Мислења
114
Поени од реакции
2
А на некое прашање инвестиции од колквиуми сеќавате ли се? :)

S

Stivie G

Гостин
Трошоци на долг
Опортунитетен трошок
Битни елементи на проектот
+ 2 кратки задачи... имаше на прв колоквиум...
Некое прашање за втора по трговско право, монетарна, менаџмент, микро ќе има ли ;)?

Член од
18 мај 2011
Мислења
184
Поени од реакции
74
ЦАРИНСКА ПОЛИТИКА
МЕЃУНАРОДЕН РАЗВОЈ
Прашања од Октомвриска или септемвриска сесија?

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Трошоци на долг
Опортунитетен трошок
Битни елементи на проектот
+ 2 кратки задачи... имаше на прв колоквиум...
Фала ти за прашањата, уште ако гукнеш конкретно кои две задачи ти се паднале ќе биде све пет :) .

И ова инфо ми треба, до која страна треба да се учи за првите колок. по Фин.мен. и Банкарство. Големи се и двете книги, па ми треба добра организација на времето.

S

Stivie G

Гостин
Ај да ве прашам вас "постарите" ;).
Трговско право-дали е доволно да учеме само од презентациите или треба и од книгата за поминување?
Менаџмент-дали ги дава тие прашања шо ги има во книжарата.
Монетарна-едни викаат требало како во книгата други демек со свои зборови да се пишува. Како поминавте вие?
И најбитното:дали е точно дека Шајноски ќе одел да предава на друг универзитет :D?

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Ај да ве прашам вас "постарите" ;).
Трговско право-дали е доволно да учеме само од презентациите или треба и од книгата за поминување?
Менаџмент-дали ги дава тие прашања шо ги има во книжарата.
Монетарна-едни викаат требало како во книгата други демек со свои зборови да се пишува. Како поминавте вие?
И најбитното:дали е точно дека Шајноски ќе одел да предава на друг универзитет :D?
1. Лани немаше презентации по ТП, од книгата на Милан учевме. Вас друг проф. ви го држи предметов ? Еве ти нешто од лани што се паѓаше за прв колок. ..

-Што е ТП? -Што е трговија? -Извори на ТП? -Формални извори? -Системи на ТП? -Разлики меѓу англо-аме. и скандинавски систем? -Начини на основање на ТП? -Што е ТД? -Разлика меѓу ЈП и ЈТД? -Разлика меѓу КД и КДА? -Содружници и одговорности на КД? -Управување со друштво? -Зошто АД е капитално друштво? -Разлика меѓу едно и двостепен систем кај АД? -Акција? -Статусни промени на АД? -Тајно друштво? -Предмет на ТП? -Видови на ИТП? -Субјекти на ТП? -Што е ТП? -Органи на управување во ДОО? - Органи на управување во АД при двостепен систем?

2. Лани Менаџмент имавме листа од 150-160 прашања (како по Статистика). Годинава разбрав дека Мицески книга ви има дадено. Не знам што да ти кажам, земи ги прашањата ако сакаш и спореди ги со материјалот од книгата. Ако се поклапаат, тогаш научи ги.

3. Монетарна само на памет, од збор до збор. Лани на прв колок. ги немаше монетарните школи (кои сигурно и на вас ви ги потенцирано), така да обрни внимание на другите лекции повеќе. Да не те депремирам, ама лани резултатите беа катастрофа, повеќе од половина не фатија услов за завршен. Пази многу!

4. Најверојатно да, и јас го слушнав тој муабет. И тоа се шушка дека уште од наредниот семестар ќе се префрлел на Европски, така да ќе се олабавите малце по ФПИ на пролет. ;)

S

Stivie G

Гостин
1. Лани немаше презентации по ТП, од книгата на Милан учевме. Вас друг проф. ви го држи предметов ? Еве ти нешто од лани што се паѓаше за прв колок. ..

-Што е ТП? -Што е трговија? -Извори на ТП? -Формални извори? -Системи на ТП? -Разлики меѓу англо-аме. и скандинавски систем? -Начини на основање на ТП? -Што е ТД? -Разлика меѓу ЈП и ЈТД? -Разлика меѓу КД и КДА? -Содружници и одговорности на КД? -Управување со друштво? -Зошто АД е капитално друштво? -Разлика меѓу едно и двостепен систем кај АД? -Акција? -Статусни промени на АД? -Тајно друштво? -Предмет на ТП? -Видови на ИТП? -Субјекти на ТП? -Што е ТП? -Органи на управување во ДОО? - Органи на управување во АД при двостепен систем?

2. Лани Менаџмент имавме листа од 150-160 прашања (како по Статистика). Годинава разбрав дека Мицески книга ви има дадено. Не знам што да ти кажам, земи ги прашањата ако сакаш и спореди ги со материјалот од книгата. Ако се поклапаат, тогаш научи ги.

3. Монетарна само на памет, од збор до збор. Лани на прв колок. ги немаше монетарните школи (кои сигурно и на вас ви ги потенцирано), така да обрни внимание на другите лекции повеќе. Да не те депремирам, ама лани резултатите беа катастрофа, повеќе од половина не фатија услов за завршен. Пази многу!

4. Најверојатно да, и јас го слушнав тој муабет. И тоа се шушка дека уште од наредниот семестар ќе се префрлел на Европски, така да ќе се олабавите малце по ФПИ на пролет. ;)
Исто Милан Илиевски ни е. Презентациите се слични со материјалот од книгата и најверојатно од таму ќе учам. А човекот вчера прв пат имавме час и цело време ни расправаше како било во Америка, потоа како се учело таму и слични работи и дека во март пак ќе одел таму на некој семинар. .Најтрагично е шо 2-3 пати го прашавме до каде да учеме за прв колоквиум но на ни кажа ништо а час од него веќе нема да имаме овој колоквиум. Значи прашањата шо ми ги пиша ќе ми дојдат многу добро.

За менаџмент исто гледам во прашањета е се опфатено така да немам немера да учам презентации кои се околу 200 страни за овој колоквиум само. А и асистентката кажа дека можело и со наши зборови да пишуваме на колоквиумите.

Монетерна решив да не се замарам после еден куп негативни коментари за Крстето. И онака догодина најверојатно Габер ќе е професор и многу полесно ќе поминеме без многу труд:LOL:. Стеван е закон.

И благодарам уште еднаш за прашањата, и ако се сеќаваш на нешто друго по некој друг предмет може да напишеш :).

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Исто Милан Илиевски ни е. Презентациите се слични со материјалот од книгата и најверојатно од таму ќе учам. А човекот вчера прв пат имавме час и цело време ни расправаше како било во Америка, потоа како се учело таму и слични работи и дека во март пак ќе одел таму на некој семинар. .Најтрагично е шо 2-3 пати го прашавме до каде да учеме за прв колоквиум но на ни кажа ништо а час од него веќе нема да имаме овој колоквиум. Значи прашањата шо ми ги пиша ќе ми дојдат многу добро.
Прв колоквиум ти е до 122 стр. Убава ознака има во книгата на 123та страна, со поголеми букви пишува Дел Втори :) . Таков е Милан иначе, не го чепкајте многу. Три пати ако го видите овој семестар добро е. Куала Лумпур, Копенхаген, Бостон, Женева .. Тргнат е нон стоп. :cool:

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Колеги, основи на економија, прашања од прв колоквиум има ли некој/а?
Круме ни предава ..

Член од
18 мај 2011
Мислења
184
Поени од реакции
74
Колегите од прва година.СМЕТКОВОДСТВО од кои материјали учите???? Мене ми е оставен неположен од пред 3 години па ме интересира дали е истиот материјал или има измени?

Kajgana Shop

На врв Bottom