Економска политика на Македонија

Член од
17 февруари 2013
Мислења
233
Поени од реакции
93
Чекајте ова сериозно е, или некоја зафрканција. Јес да претераа со трошоциве за кампања и го собраа секој втор политичар во влада, од ова Ж од живот нема да видиме.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Има да закрчи оваа жабокречина наречена македонска економија, денар нема да се придвижи. Бартер или трампа економија има да биде, или да учиме шо се криптовалути?[DOUBLEPOST=1509004291][/DOUBLEPOST]
А фискалните пак ќе ги штеловаме по ново или од 'нов дистрибутер' ќе бидат?
Од нов мора да се среди тендерот да има за сите да нема лутачки :icon_lol:.[DOUBLEPOST=1509006101][/DOUBLEPOST]Само за буџет на Република Македонија и за банкарски систем има да се работи тука...

Се влошува наплатата на кредитите од приватниот сектор. Дел од банкарите за “Фактор“ коментираат дека на истекот од оваа година, а со почетокот на четвртото тромесечје е регистрирано влошување во наплатата како последица на локалните избори, кои директно се одразиле врз реалциите меѓу општините и фирмите. Според податоците на Народната банка, заклучно со септември, салдото на нефункционални кредити изнесува близу 305 милиони евра.

Застој кај приватниот сектор...

http://faktor.mk/naplata-na-krediti-kako-lokalnite-izbori-vlijaea-vrz-firmite-

Последно уредено:

комшијаTи

Комшија Ти
Член од
21 ноември 2013
Мислења
6.358
Поени од реакции
5.496
Не може и јаре и паре. Ти испаѓа си вртикапа :P

Ај вака: државна администрација треба да биде СЛУГА на народот а не газда.
Сега ти кажи дали имаш дома слуги и зашто не ?
Доколку би имал сигурно ќе земеш по потреба и колку можеш да си дозволиш.
Плус ти ќе им кажуваш што да работат а не тие тебе :P
Во моментот кога ќе ти се намалува приход сигурно ќе отпуштиш најнепотребните, а ако се задолжуваш за нив да ги плаќаш се знае, ќе дојде момент кога и ти со нив на улица.

Паметните кратат буџет, додека се оправат па после повторно си вработуваат. Историски погледни ќе видиш дека државните/ кралски трошоци одсекогаш биле проблемот.

Имаме ли ние потреба од 180.000 слуги администрација т.е газди плус субвенции за 300.000 пензионери.
Ај што немаме потреба, немаме ни некои приливи за таков луксуз ама јбг социјализам ис бак од 2008.
Да си жив и здрав за овој пост поубаво и појасно објаснето здравје.

B

Bafra

Гостин
Да си жив и здрав за овој пост поубаво и појасно објаснето здравје.
Амин амин, нека дава Господ кај сите. :D

Значи не потпаѓајте на спиновите на Бранкица дебати ќе имало ова она, па мал износ било ама секоја година по малку не е малку.
Прашањето НЕ е колку да биде границата и %. Туку дали треба и Зашто.
Ако треба за буџет, кој ве наебе намалете буџетските трошења, нели тоа ветуваа, намалување на администрација и поефикасна.
Намали Регулацијата, повеќе профит ќе правиме автоматски поголем износ ќе добива државата.
Официјално Незнаат ни колку регулаторни тела има во МКД. :facepalm:

Најлесно е удри по глупиот и мирен народ.:sakasuste:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не може и јаре и паре. Ти испаѓа си вртикапа :P

Ај вака: државна администрација треба да биде СЛУГА на народот а не газда.
Сега ти кажи дали имаш дома слуги и зашто не ?
Доколку би имал сигурно ќе земеш по потреба и колку можеш да си дозволиш.
Плус ти ќе им кажуваш што да работат а не тие тебе :P
Во моментот кога ќе ти се намалува приход сигурно ќе отпуштиш најнепотребните, а ако се задолжуваш за нив да ги плаќаш се знае, ќе дојде момент кога и ти со нив на улица.

Паметните кратат буџет, додека се оправат па после повторно си вработуваат. Историски погледни ќе видиш дека државните/ кралски трошоци одсекогаш биле проблемот.

Имаме ли ние потреба од 180.000 слуги администрација т.е газди плус субвенции за 300.000 пензионери.
Ај што немаме потреба, немаме ни некои приливи за таков луксуз ама јбг социјализам ис бак од 2008.
Ти работиш реален сектор пример продаваш банани, имаш 10 купувачи, пет се администрација, двајца пензионери и три работат приватно. Ако од тие пет административци тројца избркаат дома, и тие нема да купуваат банани ќе пасат трева, че јадат корења од дрвја или од контејнер. Која е логиката ти да сакаш да изгубиш 30 проценти доход? Имаш сега оваа градежнава индустрија ништо не гради се е стопирано, во Скопје прекинати се не знам колку многу градби, луѓе работат таму. Ајде чист воздух и јас сум за чист воздух ама отриде була градежна индустрија.

Сакам да кажам не е проблем малиот човек, олигархија мафија политика, никој нема затвор да лежи, а големите газди ќе станат уште поголеми. А вие пак меѓу себе лежеле пари земале...

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Ти работиш реален сектор пример продаваш банани, имаш 10 купувачи, пет се администрација, двајца пензионери и три работат приватно. Ако од тие пет административци тројца избркаат дома, и тие нема да купуваат банани ќе пасат трева, че јадат корења од дрвја или од контејнер. Која е логиката ти да сакаш да изгубиш 30 проценти доход? Имаш сега оваа градежнава индустрија ништо не гради се е стопирано, во Скопје прекинати се не знам колку многу градби, луѓе работат таму. Ајде чист воздух и јас сум за чист воздух ама отриде була градежна индустрија.

Сакам да кажам не е проблем малиот човек, олигархија мафија политика, никој нема затвор да лежи, а големите газди ќе станат уште поголеми. А вие пак меѓу себе лежеле пари земале...
Ако кратат буџет сите ќе го кркаме...може на долг рок се исплати ама моментално лошо ќе биде.

B

Bafra

Гостин

Тие 3 ца што ќе се избркани НЕМАЛО ни потреба да бидат вработени во администрација. Тие тројца да не се лажеме корења нема да јадат ни трева нема да пасат, туку ќе бараат друга работа, т.е ќе бидат продуктивни во општеството. Можеби ќе ги вработам јас и ќе ги плаќам дел банани дел пари. Можеби ќе им текне нешто па ќе имаме сите корист.
Парите што државата се задолжила за нив нема да се задолжува и ќе нема потреба од зголемување на даноци, а и моите т.е нашите потомци исто нема да мора да работат за нивното клатење врата. Плус пензијата што би ја земале тие 3 нема да има потреба друг да ја плаќа. Администрација ти е дупли трошок, убаво што ме потсети. Ем плата ем пензија а клател врата. :ban:

За градежниците, градежна компанија која работи на проектите СК2014 и викаат ај да идеме до ХХХ држава, градежен бум е, лесно се дониваат проекти. Од фирмава им викаат абе и да добиеме, тука сме зафатени, нема капацитет. Ако не трошевме на чоколади непотребно фирмава ќе бараше чаре надвор, како и порано што правеле.

За олигарсите сум кажал многу пати, да не ги мешаме со капиталисти. Не секој милионер е олигах т.е нечесно ги спечалил.
Ете Трифун, арно ама таа иста администрација НЕ си ја врши работата а плата зема плус мито.

Последно уредено од модератор:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не ми е јасно како не можите да разберите парите се долг, за да се зголеми паричната маса мора некој да се задолжи дали како поединец, фирма, држава. Парите за каматите не постојат, за да се врати стар кредит мора да се земи нов, и на тој принцип можи да се предвиди каде се оди, сите банкрот. И на крај фиат (декретната) валута читај сите пари во светов ќе си ја добијат својата номинална вредност која што е нула, затоа што се пари пуштени со декрет и се долг.

Во ова опшество од должнички ропство се е изградено, купено, продадено со долг и не можи да функционира без таа валута, и платите од администрацијата се добиени од долг.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.314
Поени од реакции
15.480
Novata vlada dade premnogu vetuvanja.....a golem del od niv nemoži da gi ispolni i so najgolemi želbi i napori, što na dolg rok znaeme deka gi nosi vo ambis.
Ušte pred nekolku meseci imam napisano vo temata slucuvanja deka ekonomijata ke bidi najslabata točka na ovaa vlada(rešacanjeto na čisto političkite prašanja ke bidi najdobrata strana). Ova go oceniv po rečenicata na Zaev deka toj nema namera da bidi minister za sve i sešto....što e sprotivno na menadžiranje na bilo koja institucija. Ako glavniod vo bilo koja institucija ne im visi na vrat na site vraboteni....i ako ne im postani podosaden i od krlež....nema da ima uspeh.
Vo prvata vlada na Grujo drzavniot sekretar vo M.F. mi beše prijatel(od isto mesto sme)... i mi kazuvaše kako Grujokako premier do 05 časot nautro pred samoto glasanje na budžetot, lično proveruval stavka po stavka i baral detali za sekoja sitnica. Bukvalno bil nepodnosliv za svoite podredeni.
Zaev mora da ja svrti stranicata...ili ke go čeka potemna idnina

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Кур погодил Грујо, ништо не погодил. Captain obvious e. Покачување на даноците е сосема очекуван потег од влада со левичарски (читај ретардирани) економски политики.

Наместо да се намалат паразитите во администрација, да се намалат субвенции, да се укинат тие глупостите за пензионери (од типот на бесплатни бањи и зимувања), тие се фатиле за најлесниот можен начин - покачување на даноците и давачките.
Еве дојди на власт и ти напрај го све ова и да видиме колку време ќе останеш на власт.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Novata vlada dade premnogu vetuvanja.....a golem del od niv nemoži da gi ispolni i so najgolemi želbi i napori, što na dolg rok znaeme deka gi nosi vo ambis.
Ušte pred nekolku meseci imam napisano vo temata slucuvanja deka ekonomijata ke bidi najslabata točka na ovaa vlada(rešacanjeto na čisto političkite prašanja ke bidi najdobrata strana). Ova go oceniv po rečenicata na Zaev deka toj nema namera da bidi minister za sve i sešto....što e sprotivno na menadžiranje na bilo koja institucija. Ako glavniod vo bilo koja institucija ne im visi na vrat na site vraboteni....i ako ne im postani podosaden i od krlež....nema da ima uspeh.
Vo prvata vlada na Grujo drzavniot sekretar vo M.F. mi beše prijatel(od isto mesto sme)... i mi kazuvaše kako Grujokako premier do 05 časot nautro pred samoto glasanje na budžetot, lično proveruval stavka po stavka i baral detali za sekoja sitnica. Bukvalno bil nepodnosliv za svoite podredeni.
Zaev mora da ja svrti stranicata...ili ke go čeka potemna idnina
Со реални ветувања избори не се добиваат, затоа што ветувањата за време кампања се едно нешто, а реалноста на терен се гледа после избори.

2018 година колку треба пари од главници и камати да се вратат некаде читав мислам 500-600 милиони евра?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.883
Поени од реакции
12.419
Стварно ветувањата со фискалните се досадни. Хартијата на светло белее па треба да ја внесеш негде и да ја архивираш па уште и сметководител ако ангажираш. Ова некој го ветува повторно, а не беше ни тогаш ниту ќе биде.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Стварно со фискалните се досадни. Хартијата на светло белее па треба да ја внесеш негде и да ја архивираш па уште и сметководител ако ангажираш, ќар. Ова некој го ветува повторно, а ни беше ниту ќе биде.
Папка и дигитрон јаката инвестиција...плус викаат дека ќе било преку платежна картичка...што како незнам...ако си голем трошачија и почесен инспектор на ујп имаш гратис 9-10000 годишно од ујп за трошење :) ...тоа ти е држава со трошење заработуваш :D

Kajgana Shop

На врв Bottom