Егзодусот на Македонците од Грција

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Ге­не­рал Мар­кос приз­на де­ка има Ма­ке­дон­ци во Гр­ци­ја

От­ка­ко ус­пе­ав­ме да ја нај­де­ме ку­ќа­та со број 28 на ули­ца­та Ка­пеш­тец, на па­ди­ни­те на Вод­но, на вра­та­та нe пре­че­ка стар чо­век со бас­тун­че. Го поз­на­вав од прет­ход­но, но са­мо од те­ле­ви­зи­ја. Де­ве­де­сет и шес­тго­диш­ни­от но­ви­нар, пуб­ли­цист и пи­са­тел Јо­ван По­пов­ски љу­без­но нe при­ми во сво­јот дом за да ни рас­ка­же ин­те­рес­на при­каз­на или, ка­ко што ве­ли тој, "вис­тин­ска при­каз­на ко­ја вре­ди да се об­ја­ви, се­га во овие мо­мен­ти и ак­ции око­лу име­то". Иа­ко има проб­ле­ми со ви­дот и со слу­хот по­ра­ди ста­рос­та, мис­ла­та му е пре­циз­на, а ре­че­ни­ци­те му те­чат ка­ко нас­та­ни­те да се слу­чи­ле вче­ра.
"Ви­ди, имам да ти збо­ру­вам за мно­гу ра­бо­ти, но ај­де се­га да ти рас­ка­жам за Мар­ко­са пр­во, па по­тоа ќе збо­ру­ва­ме и за дру­ги ра­бо­ти", ми ве­ли до­а­је­нот на ма­ке­дон­ско­то но­ви­нар­ство. Се сог­ла­су­вам. Го пуш­там дик­та­фо­нот со заг­ри­же­ност да­ли е доб­ро на­мес­тен и да­ли ќе го сни­ми се­кој збор.
"Со ге­не­рал Мар­кос Ва­фи­ја­дис се срет­нав во Скоп­је, во 1978 го­ди­на. За да ти ја рас­ка­жам при­каз­на­та, мо­ра да ти ка­жам кој бе­ше Мар­кос. Тој бе­ше ко­ман­дант на Грч­ка­та де­мок­рат­ска ар­ми­ја во Гра­ѓан­ска­та вој­на од 1946-1949 го­ди­на. Ис­тов­ре­ме­но бе­ше и прет­се­да­тел на прив­ре­ме­на­та вла­да на Гр­ци­ја, ко­ја бе­ше во пла­ни­ни­те. Тој бе­ше дој­ден ту­ка за да при­сус­тву­ва на шес­тме­сеч­ни­от по­мен од смрт­та на Пас­кал Мит­рев­ски. Пас­кал, кој бе­ше поз­нат ад­во­кат од Со­лун, бе­ше ми­нис­тер за прав­да во вла­да­та на Мар­кос. И за­тоа Мар­кос дој­де ду­ри од Ру­си­ја за да се пок­ло­ни на гро­бот на сво­јот ми­нис­тер", рас­ка­жу­ва дол­го­го­диш­ни­от до­пис­ник на бел­град­ска "По­ли­ти­ка" од Скоп­је. И на­вис­ти­на, раз­го­во­рот из­гле­да ка­ко рас­ка­жу­ва­ње при­каз­на. Та­ка зву­чат и нас­та­ни­те и ра­бо­ти­те за кои збо­ру­ва По­пов­ски. "То­гаш јас во­дев не­кол­куд­нев­ни раз­го­во­ри со Мар­кос. Раз­го­ва­рав­ме за мно­гу ра­бо­ти. Но нај­важ­но е тоа што ге­не­рал Мар­кос, ка­ко го­ле­ма по­ли­тич­ка лич­ност во Гр­ци­ја, мо­же­би, по сто­ти­на-двес­те го­ди­ни, е единс­тве­ни­от кој твр­ди, и тоа е сни­ме­но на маг­не­то­фон, де­ка во Гр­ци­ја има Ма­ке­дон­ци, де­ка 45 от­сто од бор­ци­те на ДАГ би­ле Ма­ке­дон­ци, кои храб­ро се бо­ре­ле на Гра­мос, на Ви­чо и на дру­ги­те фрон­то­ви", ве­ли По­пов­ски. До­де­ка тој ја кон­ци­пи­ра след­на­та мис­ла, јас си по­мис­лу­вам: "Уф, кој знае кол­ку лен­та на тој маг­не­то­фон би­ла пот­ро­ше­на за раз­го­во­ри кои тра­е­ле три де­на".
"На кра­јот Мар­кос ми ре­че: 'Ако не­кој ме пра­ша ка­ко ко­ман­дант на ди­ви­зи­ја (тој бил ко­ман­дант на пар­ти­зан­ска ди­ви­зи­ја за вре­ме на фа­шис­тич­ка­та оку­па­ци­ја на Гр­ци­ја) ко­му да се по­диг­не спо­ме­ник, јас би и` по­диг­нал спо­ме­ник на же­на­та од Егеј­ска Ма­ке­до­ни­ја'", гор­до ка­жу­ва По­пов­ски.

http://www.vest.com.mk/?ItemID=C96BEAD38E78EE46888FE30497035DEF

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Ге­не­рал Мар­кос приз­на де­ка има Ма­ке­дон­ци во Гр­ци­ја

http://www.vest.com.mk/?ItemID=C96BEAD38E78EE46888FE30497035DEF
cool, ова воопшто не е никаква "тајна" или нешто што не се знаело кај нас во Македонија.

И лентите постојат и се чуваат на сигурно место. ;)

Кој сака да дознае повеќе за односите помеѓу КПЈ - КПГ и македонските организации како НОФ од крајот на Втората Светска Војна и текот на т.н. "Граѓанска Војна во Грција" нека ја побара и со ладна глава нека ја прочита книгата:

Ристо Кирјазовски, "МАКЕДОНЦИТЕ И ОДНОСИТЕ НА КПЈ и КПГ (1945-1949), Официјални документи со коментари", Скопје, 1995 г.

Во неа има многу работи кои се тотална непознаница за пошироката јавност, а богами и такви од кои ќе ви се крене косата на главата.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
убаво запазете го моментот 3:52

Kajgana Shop

На врв Bottom