Европска Унија

Член од
12 март 2009
Мислења
21.185
Поени од реакции
17.401

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.722
Поени од реакции
4.078
The European tube: Inside the project to launch a continent-wide rail system by 2040
b747e89bd9bc11a0d03558373d8b5885.jpg

Dozens of rail routes launched in recent years are making it easier to journey across European country borders.
But a newly announced proposal from a Copenhagen-based think tank has a much more ambitious plan for the continent’s train connections.
21st Europe’s blueprint envisages a Europe-wide high-speed rail network that would function like a metro or tube system.
Named Starline, it hopes to reinvent the continent’s “fragmented, uneven, often slow” rail infrastructure and introduce ultra-fast connections to rival air travel.

e1d757af7dc067f41d3527f72dbe27c2.jpg

The new system will be an estimated 30 per cent faster than road and current rail travel with trains operating at 300-400 km/h. - 21st Europe ..............

https://www.euronews.com/travel/2025/03/24/the-european-tube-inside-the-project-to-launch-a-continent-wide-rail-system-by-2040

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.234
Поени од реакции
12.397
The European tube: Inside the project to launch a continent-wide rail system by 2040
Прегледај го приврзокот 446811

Dozens of rail routes launched in recent years are making it easier to journey across European country borders.
But a newly announced proposal from a Copenhagen-based think tank has a much more ambitious plan for the continent’s train connections.
21st Europe’s blueprint envisages a Europe-wide high-speed rail network that would function like a metro or tube system.
Named Starline, it hopes to reinvent the continent’s “fragmented, uneven, often slow” rail infrastructure and introduce ultra-fast connections to rival air travel.

Прегледај го приврзокот 446812

The new system will be an estimated 30 per cent faster than road and current rail travel with trains operating at 300-400 km/h. - 21st Europe ..............

https://www.euronews.com/travel/2025/03/24/the-european-tube-inside-the-project-to-launch-a-continent-wide-rail-system-by-2040
Инжињерите од Африка што ја силуваат и мочаат пола Европа ќе го дизајнираат новиот транспортен систем :lolzz:

Член од
24 март 2010
Мислења
15.420
Поени од реакции
26.606
Инжињерите од Африка што ја силуваат и мочаат пола Европа ќе го дизајнираат новиот транспортен систем :lolzz:
Особено линијата Сараево-Тирана. Како е нацртана, на така прекрасно пристапен терен - се гледа дека тој што го цртал ова го размислил дебело.

ViewSonic

Многулична на мајка
Член од
21 март 2025
Мислења
32
Поени од реакции
35
Прегледај го приврзокот 446811

Прегледај го приврзокот 446812

Препоставувам овој закривен дел е Скопје каде што не е пишано?
Ако не тогаш чуму ако Скопје не е дел од оваа конекција.Солун еден од најважните градови пристаништа е исклучен од ова како што е пишано

1742898705808.png

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.912
Поени од реакции
6.215
Ако не тогаш чуму ако Скопје не е дел од оваа конекција.Солун еден од најважните градови пристаништа е исклучен од ова како што е пишано

Прегледај го приврзокот 446820
Ниш е тоа.

Солун - Скопје - Београд наводно кинезите планираат да ја градат.
ЕУ да ја гради Драч - Тирана - Скопје - Софија - Бургас.

Член од
12 март 2009
Мислења
21.185
Поени од реакции
17.401

Прегледај го приврзокот 446820
написмена карта

ViewSonic

Многулична на мајка
Член од
21 март 2025
Мислења
32
Поени од реакции
35
Германија продолжува со политиката на зелена енергија.

The Moorburg plant in Hamburg cost €3 billion

They demolished it because Greta said so.

:pos:
Автоматски споено мислење:

Инаку Европа си ги спонзорира двете страни.Трамп затоа се лути

1742980371735.jpeg

Последно уредено:

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.486
Поени од реакции
14.433
Слабо Пољациве ја имаат развиено железницата. Толку пари на одбрана фрлаат, а железничкава инфратруктура им е од време на СССР. Се возев Берлин-Познан-Варшава и Познан-Гданск. И тоа на според нивна IC линија. Далеку далеку зад Германија колку им да им каснат возовите, Италија, Франција и тн. На ниво им е како нашава покојна железница што беше. Кичево- Скопје 120 на сат. Којзнае и толку ако одеше. Што е најсмешно за експрес линија Берлин-Варшава ја сметаат.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.895
Поени од реакции
10.441
Слабо Пољациве ја имаат развиено железницата. Толку пари на одбрана фрлаат, а железничкава инфратруктура им е од време на СССР. Се возев Берлин-Познан-Варшава и Познан-Гданск. И тоа на според нивна IC линија. Далеку далеку зад Германија колку им да им каснат возовите, Италија, Франција и тн. На ниво им е како нашава покојна железница што беше. Кичево- Скопје 120 на сат. Којзнае и толку ако одеше. Што е најсмешно за експрес линија Берлин-Варшава ја сметаат.
Се возев и јас пред некој месец на истава релација, Берлин - Варшава. Дека е бавен да, испод 150км/саат секако...скоро 5 часа (иако и германскиот IC не е нешто побрз, 250-300 км/саат имаш само во ICE). Сепак попрво би се возел 10 саати во полскиов воз него 2 во германски. Чисто, средено, нормален/културен народ. Инфраструктурно и финансиски сеуште имаат долг пат додека дојдат на слично ниво како Германија, ама според квалитет на живот мислам дека се во најмала рака изедначени. Друга атмосфера е таму, да ти е мерак низ град да излезеш, посебно Краков, Гдањск, Вроцлав. Другар и бивши колега мој, пораснат овде во Германија, се пресели во Краков и многу е задоволен. Мрза ми е да учам полски, доста љигав јазик, квалитетот на воздухот им е тука некаде како македонскиот, иначе доста привлечна опција е...посебно поранешните "германски" градови како Вроцлав.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.811
Поени од реакции
43.787
они многу се забегани, и мислам дека може длабоко да наебат поради тоа. Нешто слично на украинциве. Така да да живееш таму не знам колку е паметно. Ќе те тапшаат лајеновци и макроновци по рамо додека си заглавен на фронт у некој ендек.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: A__

Kajgana Shop

На врв Bottom