ЕУ реши да ја извади Грција од була

Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
Кнез, германците са нормални и знаат шо прават. И пари не дават е така, за ништо. Не са толко улави.

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.323
Поени од реакции
1.162
Тие не се улави сигурно ама да ги остават грциве и сличните на нив да прикажуваат лажирани извештаи, а да не создадат никаков механизам за надзор на тие извештаи е многу наивно од нивна страна и мислам од некого намерно смислено.

Член од
18 март 2009
Мислења
375
Поени од реакции
7
Германциве во случаjoт си се грижат за нивниот си газ - jасно им е дека проблемите на Грциjа им се одразуват и на нив. Сметам дека во иднината нема да допуснат вакво нешто, али не е баш сега моментот да не помогнат на Грциjа.

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.323
Поени од реакции
1.162
Па нормално дека ќе се грижат за нив како и ти што се грижиш за себе.Тоа е нормално однесување.Мене ме чуди зошто до сега не се грижеа за себе и дозволиа да ги влечат за нос такви гангстери.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Просто да не верува човек како се копрцаат ѓупциве. Пазете што рекол Антонис Самарас, творецот на грчката анти-македонска политика, за влегувањето на ММФ во игра (тоа било под нив):

"As a politician, I told them that the Greek people cannot handle additional harsh measures. As an economist, I told them that we are in a vicious cycle of recession. New measures will always be needed to achieve the targets. As a European, I told them clearly that I am opposed to the solution of the IMF," Samaras said.

да заклучиме, според кажаното во медиумите, шефовите на државите во еврозоната решиле да дадат сума пари (демек билатерални заеми) која што е пропорционална на БНД на земјата и на населението во неа.

“each country will contribute an amount proportional to its gross domestic product and its total population.’’

Она што буни е дека решението да се интервенира мора да биде со консензус на сите 16 земји вкл. ги и оние кои не се дел од давањето помош?

Е сега доаѓа шлагот, Европската Комисија и Европската централна банка ќе вршат мониторинг дали Грција се однесува според договореното!

Додатен шлаг, зделката вклучува зајакнување на Пактот за стабилност кој што е пропаст (“fiscal supervision of euro member countries, including penalties for non compliance with the conditions of the Pact’’).

Сепак, Германија јасно стави им стави до знаење ан ЕУ комуњарите -- и однесе победа на средбата денес -- дека решението ќе биде и преку ММФ, а тоа е сосема друго девет.

[FONT=&quot]

[/FONT]

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Па еврото паѓа, му се губи вредноста, знаат дека ако продолжи така може до лето еврото и да нема вредност. Па затоа се решија да и помагаат.

http://www.economist.com/world/europe/displayStory.cfm?story_id=15766873

интересен текст. посебно овој дел...

That’s a pity. Without getting into crude arm-twisting, it should be possible to suggest to CTNH that talks about the bailout might go faster if the government showed a bit more flexibility. Sighs of relief would echo round the world.
Аххх..."Country that can't be named" - CTCBN?!
А да му го ставам во уста? АДМГСВУ?:pusk:

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.816
Поени од реакции
1.088
Победа на Меркел, помош за Грција од ММФ

Германскиот канцелар Ангела Меркел успеала да ги протурка своите строги услови за пакетот помош за Грција. Договорот на лидерите на членките на Европската Унија предвидува Грција да добие 22 милијарди евра во крајна нужда доколку самата не успее да ја надмине економската криза.

Две третини од парите солидарно ќе ги обезбедат членките на евро зоната и една третина Меѓународниот монетарен фонд.

Меркел не сакала товарот за грчкиот долг од 300 милијарди евра да го платат германските даночни обврзници. Заземајќи цврст став таа успеала да ги убеди останатите членки на еврозоната дека Атина треба да бара помош и од ММФ.
Германскиот весник “Шпигел“ пишува дека ургентниот план за спас на Грција еврозоната го прифатила по условите на канцеларот Ангела Меркел. Подолу во текстот се наведува дека цената на победата била висока, бидејќи “мис Европа“ се претворила во госпоѓа “Не“. Ова можело да му нанесе голема штета на угледот на Германија.
Економскиот весник “Нанделсблат“ пишува дека Меркел според способноста потсетувала на поранешниот британски премиер Маргарет Тачер.
/нетпрес

Член од
9 февруари 2010
Мислења
300
Поени од реакции
11
Ај не секирајте се вие:tapp: за Грција:uvo:

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Kako be,, znaci pak i od MMF ke morat da zemat pari a ne samo od EU:tv:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Kako be,, znaci pak i od MMF ke morat da zemat pari a ne samo od EU:tv:
Това е целта на Меркел.... :toe: Да се намеси ММФ,коjaто ке има строги услови за да получат пари грците.:toe:

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Ова е супер момент за да се „нападне“ грција. Нивниот начин на водење политика (малцинствата во грција, пример кој мене најмногу ме тангира) сега ќе биде делумно под нечија или сечија дирегентска палка, од земјите кои ќе ја помагаат. Одговорноста за сите пропусти во грчкото уредување ,
(не)почитувањето на човековите и меѓународните права ќе ја сносат сите овие 16 држави. Треба максимално да се искористи овој период за создавање и зацврстување пријателства, лобирање и АРГУМЕНТИРАЊЕ! :smir:

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Това е целта на Меркел.... :toe: Да се намеси ММФ,коjaто ке има строги услови за да получат пари грците.:toe:

Da ama samo Germanija ne e clenka na EU,ima i drugi neli?

A kade e tuka solidarnosta na EU???

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Da ama samo Germanija ne e clenka na EU,ima i drugi neli?

A kade e tuka solidarnosta na EU???
Германиja не е само членка на ЕУ,така е.Но Германиja сака да влезе ММФ во Гр за да има контрол и да се устварат реалните реформи,които не са устварени веке 20 години тамо. Германиja не сака просто даване на пари, а сака даване на пари срешту реформи. :toe:
Каде е солидарноста на ЕУ ме прашаш. Аме еве ja-неколко милиарда ке бидат дадени на Гр :toe: Един дел от ММФ, а друг дел со билатериални договори. Сега ja виде?
Некои сакаха Гр да биде оставена да фалира реално....:vozbud:
Еве сите 16 држави от еврозоната се намесиха и ке спасат Гр от реален фалит.Ако това не се вика солидарност,не знам што е за тебе солидарност :toe:

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Германиja не е само членка на ЕУ,така е.Но Германиja сака да влезе ММФ во Гр за да има контрол и да се устварат реалните реформи,които не са устварени веке 20 години тамо. Германиja не сака просто даване на пари, а сака даване на пари срешту реформи. :toe:
Каде е солидарноста на ЕУ ме прашаш. Аме еве ja-неколко милиарда ке бидат дадени на Гр :toe: Един дел от ММФ, а друг дел со билатериални договори. Сега ja виде?
Некои сакаха Гр да биде оставена да фалира реално....:vozbud:
Еве сите 16 држави от еврозоната се намесиха и ке спасат Гр от реален фалит.Ако това не се вика солидарност,не знам што е за тебе солидарност :toe:

A Grcija ako paga uste ednas vaka ekonomski,solidarnosta na EU ke prodolzi????

ili mozebi Bugarija e slednata??

Kajgana Shop

На врв Bottom