Д ФЕСТИВАЛ 2018

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.846
Во таа Св Илија кога бев внатре беше све бело ѕидовите и одма излегов не се задржав многу, немаше ништо посебно што да се види.

Бидејќи прв пат бев во Дојран не бев ни информиран за црквата и случајно ја видов шетајќи со татко ми. Го прашувам што е црква ли е и он не знаеше па отидовме до таму.

Во Дојран поточно Стар Дојран отидовме некаде октомври 2020 мислам беше за да искористам тоа ваучерот што го даваа за туризам.
Ова е стара црква која е бомбардирана од окупаторите. Со тек на времето се доизгради и сеуште се гради/прави. Да, нема фресоживопис и бели се ѕидовите. Кога ќе влезеш, од лева страна се продаваат свеќи и таму има место за да се запалат, а од десна страна има стари откриени икони на ѕидот.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.274
Поени од реакции
27.726
Зошто толку врева се дигна за техното во црква? И техно музиката е музика, а не памтам претходните години некој да се бунеше за тоа што во таа црква има журка/свирка/концерт (без разлика каква музика)...
Protiv sekakva ne duhovna muzika vo crkva.
Ne sum znaela deka porano istoto se slucuvalo, no uzasno e toa sto se dozvoluvalo so godini.
Ne znam toj vladika, mitropolit, pop, kako go dozvolil ova, treba da bide razreshen.
I da ne bide ajde do drogata, duri i bez da proveram, sigurno podot na zemjata bil poplaven so limenki, flashi, plasticni chashi i se od toa gjubre.
A koj znae moze i nekoj si dzapnal nekoja ikona za suvenir.

Odvratno e kolku nikako ne si gi cenime hramovite.
Автоматски споено мислење:

И едното со другото ама баш никаква врска немаат. Вербата во бог нема никаква врска со црква, со носење алка од 150 денари, со крст на врат, прекрстување 100 пати при поминување пред црква, а ниту па вербата има врска со палење свеќи,
Dali imas nekakva literatura procitano koja ti go ima utvrdeno ova mislenje?
Bidejki mi zvuci ovoj del mnogu glupavo, osobeno koga ide covek koj e ateist, i ne veruva vo nisto, a im drzi lekcii na vernici sto e vera.

Matej 21

12И влезе Исус во храмот Божји и ги истера сите, што продаваа и купуваа во храмот, ги растури масите на менувачите и столовите на оние, што продаваа гулаби,
13и им рече: »Напишано е: ‚Домот Мој, дом за молитва ќе се нарече‘, а вие го направивте како разбојничка пештера.«
 
Последно уредено:

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.818
Поени од реакции
10.965
Darling недопирливата, уствари се крстела во бога, исуса и цитати од библијата :pos:
Него ако Мирко Попов внатре паламудел со неговите сетови и слично, би го спалил цел објект чисто онака ради принцип, нормално, исклучиво ако он е внатре. Од друга страна ако веќе верниците дозволиле било какви музички настани внатре претходно, нема основа сега многу да се паѓа у несвест дека други фаци повторно решиле таму да прават музички евенти. Последно, сепак најкриви ги сметам овие што воопшто се решиле да прават журка тука (од толку јебени места) знаејќи што ќе предизвикаат со тоа од коментари и осуди, личат на сите овие што бараат некакво јебено влијание.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.623
Поени од реакции
34.809
Д - фестивал Стар Дојран 01-03.07. 2022
(новитет) техно журка во црква Св.Илија, која сеуште се реновира и рестарвира, сквернавење на храмот?

свети-илија.jpg

...внатрешниот дел на црквата уште се реновира, толку години не можат да ја довршат, мака мачат со постапно фасадирање, да за една вечер тоа све се испорасипа од настан што не му е место во верски објект, дополнително сите голи и пијани,


... организирале несоодветен настан на несоодветно место, вреѓање на намената на самиот верски објект вистинско богохулие!

...техно журка во внатрешната просторија на црквата Св.Илија во Стар Дојран, пред икона и крст каде преку ден се молат верниците, навечер Сатаната со дигнати раце богофули врз младината која полу гола скока дезориентирани!

Screenshot_1-8-360x256.png

"...Црквата имала согласност само за одржување на поетски настани и концерти на камерни состави што изведуваат класична музика, ваквиот настан е преседан и ќе се бара одговорност од организаторот"

_uploads_thumbs_resize_800x420_537157.jpg

... до денес, штама, ни одговорност, ни бутур, каде се да се изјаснат и што превзедоа одговорните од православните верски институции!?
 
Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.295
Поени од реакции
78.953
Он све мрзи црква и религија, али се љути ако не му дозволуваат да праи журка у црква и покрај тоа што е релевантен да одреди кој е прав верник, а кој не.
:lolzz:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom