Државни граници, илузија или оправдување?

Член од
23 јануари 2014
Мислења
64
Поени од реакции
79
Zimanjeto bugarski pasos e najsebicnata rabota momentalno, bidejki ne te interesira dali drugite clenovi na tvoeto semejstvo sakaat da imaat bugarsko poteklo od nekoj pocinat dedo, cija smrt se koristi na tolku beden nacin.
На дедоми да му беше гајле за мене ќе ми остаеше наследство или пари нешто за да не дојдам до дереџе да морам на пример да вадам бугарски пасош. Ама вака кој го ебе дедо ми.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.306
Поени од реакции
30.643
На дедоми да му беше гајле за мене ќе ми остаеше наследство или пари нешто за да не дојдам до дереџе да морам на пример да вадам бугарски пасош. Ама вака кој го ебе дедо ми.
I ja sakam dedo mi da e Donald Trump ama ne e.
--- надополнето: 27 јануари 2014 во 12:14 ---
По која логика е себичност, кога со самото тоа на нив најмногу им обезбедуваш живот. Не да им обезбедиш со тоа што ти ќе го заработиш, туку им даваш шанса да живеат во општество што не е изградено на темели на еден застарен, ако не и изумрен систем, што е изградено со корупција и нуди многу понеизвесна иднина.
А искрено се надевам дека генерациите после мене ќе бидат мисловно многу понапредни од тоа да се идентификуваат според потеклото, затоа што никој од нас незнае дали има турско или бугарско потекло.
Целата тема е за психичкото созревање и надминување на таа поделба по националност и потекло, затоа и е ставена темава во овој форум.
Sekoe opstestvo e izgradeno od korupcija i lazni ideali. Samo kaj nekoi poveke se prodzira niz puknatinite.
Poentata e, vo zivotov mozed da pravis sto sakas i da si koj sakas. Ja na primer bi sakala da imam italijansko poteklo i da imam italijansko drzavjanstvo. Ama se se sveduva na toa deka temava ti e otvorena kako eden vid opravduvanje.
Jas ne go osuduvam nikoj sto zima bugarski pasos i drzavjanstvo, se dodeka e obdziren za svoite najbliski oti samo bugarite baraat da si se falsifikuvas samiot sebesi i drugite. I posle kazi mi, makedoncite se pogolemi nacionalisti?

Курт Кобејн

Вистинскиот
Член од
25 јануари 2014
Мислења
56
Поени од реакции
73
I ja sakam dedo mi da e Donald Trump ama ne e.
--- надополнето: 27 јануари 2014 во 12:14 ---

Sekoe opstestvo e izgradeno od korupcija i lazni ideali. Samo kaj nekoi poveke se prodzira niz puknatinite.
Poentata e, vo zivotov mozed da pravis sto sakas i da si koj sakas. Ja na primer bi sakala da imam italijansko poteklo i da imam italijansko drzavjanstvo. Ama se se sveduva na toa deka temava ti e otvorena kako eden vid opravduvanje.
Jas ne go osuduvam nikoj sto zima bugarski pasos i drzavjanstvo, se dodeka e obdziren za svoite najbliski oti samo bugarite baraat da si se falsifikuvas samiot sebesi i drugite. I posle kazi mi, makedoncite se pogolemi nacionalisti?
Јас имам јасен став за тоа, било каков коментар неможе да ме осуди или да ме оправда. Темава е за дискусија дали тоа што те тераат да се фалсификуваш самиот себеси ти менува на тебе нешто во животот. А и баш затоа се вади бугарски документ, затоа што се што треба да направиш е да кажеш дека си бугар, што е барем за мене најмала можна жртва. Поголема жртва би била да стојам до ставот дека јас сум македонец и моите деца ќе бидат македонци, со останувањето тука значително ти се намалуваат шансите да успееш.

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Со други зборови, дали е поважна неограничена лична иницијатива, па макар базирана на земање државјанство од друга држава, или лична иницијатива ограничена во границите на еден систем?

Првата е лично поприфатлива, а помалку социјална прифатлива.
Втората е социјално прифатлива, ама го ограничува личниот успех.

Прашањето е, кој сакаш да бидеш ти? Дали навистина имаш избор во македонското општество?
:)

?

..........

Гостин
Zimanjeto bugarski pasos e najsebicnata rabota momentalno, bidejki ne te interesira dali drugite clenovi na tvoeto semejstvo sakaat da imaat bugarsko poteklo od nekoj pocinat dedo, cija smrt se koristi na tolku beden nacin.
А дали другите членови на семејството се запрашале пред да ме крстат дали сакам да бидам христијанин? дали се запрашале дали сакам да бидам македонец кога ме запишале во статистика? се тоа оди под дифолт..
Човек се раѓа гол, без вера без нација... ставовите и идеологиите на нашите предци се одраз на општеството во нивно време, нивното знаење и свесност.
Нашите многу порани предци сметале и верувале дека земјата е плоча....па зарем не е бедно сега ние да тврдиме дека тоа не е точно?
.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.306
Поени од реакции
30.643
А дали другите членови на семејството се запрашале пред да ме крстат дали сакам да бидам христијанин? дали се запрашале дали сакам да бидам македонец кога ме запишале во статистика? се тоа оди под дифолт..
Човек се раѓа гол, без вера без нација... ставовите и идеологиите на нашите предци се одраз на општеството во нивно време, нивното знаење и свесност.
Нашите многу порани предци сметале и верувале дека земјата е плоча....па зарем не е бедно сега ние да тврдиме дека тоа не е точно?
.
Nekoj zboruvase za stavovi na predci ili pocnuvas nova tema?
--- надополнето: 28 јануари 2014 во 10:11 ---
Јас имам јасен став за тоа, било каков коментар неможе да ме осуди или да ме оправда. Темава е за дискусија дали тоа што те тераат да се фалсификуваш самиот себеси ти менува на тебе нешто во животот. А и баш затоа се вади бугарски документ, затоа што се што треба да направиш е да кажеш дека си бугар, што е барем за мене најмала можна жртва. Поголема жртва би била да стојам до ставот дека јас сум македонец и моите деца ќе бидат македонци, со останувањето тука значително ти се намалуваат шансите да успееш.
Ako tvojata sreka te vodi kon toa napravi go. Neli i temava bese za toa?

Курт Кобејн

Вистинскиот
Член од
25 јануари 2014
Мислења
56
Поени од реакции
73
Nekoj zboruvase za stavovi na predci ili pocnuvas nova tema?
--- надополнето: 28 јануари 2014 во 10:11 ---

Ako tvojata sreka te vodi kon toa napravi go. Neli i temava bese za toa?
Прочитај го насловот на темата. Баш ради тоа се наоѓа во филозофија. Не е дали да земам бугарски пасош, туку е колку не ограничува нашата паганска свест, до тој степен што сме спремни да ја ризикуваме иднината на нашите потомци, само заради тоа да се водат како македонци. А и ти кажав, секоја генерација е понапредна од другата, така да најмногу ќе се разочарам ако син ми размислува за националности или религии.

Tемјан

the Kingslayer
Член од
19 мај 2011
Мислења
691
Поени од реакции
1.141
Не, ама сепак твоите предци страдале од нив. Нели е тоа исто?
Нашите предци не страдале од германците, туку од бугарскиот окупатор кој бил од страната на германците. За разлика од бугарите, кој силувале, убивале и ограбувале од мојте предци, Германците им носеле лекови и храна, им оставале мотори и уживале во македонската кујна. Е сега ти што си мешана бугарка не сакаш да си го признаеш тоа. Ајде кога ке дојдеш во Велес, ке отидеме кај постари луѓе и ке ти кажат што правеле бугарите, а што германците во тој период.

A

AnFem

Гостин
Нашите предци не страдале од германците, туку од бугарскиот окупатор кој бил од страната на германците. За разлика од бугарите, кој силувале, убивале и ограбувале од мојте предци, Германците им носеле лекови и храна, им оставале мотори и уживале во македонската кујна. Е сега ти што си мешана бугарка не сакаш да си го признаеш тоа. Ајде кога ке дојдеш во Велес, ке отидеме кај постари луѓе и ке ти кажат што правеле бугарите, а што германците во тој период.

Сериозно фати да ме убедуваш дека Македонците не страдале од раката на германскиот окупатор? o_O

„Бугарите се цигани, а Германците се пософистицирани, па бараме изговори, за да си оправдаме лицемерие.“
Така? Или сакаш да ми кажеш дека од две зла, го бираш помалото?
Биди патриот и не „мењај идентитет“, само немој да ми даваш глупи изговори и да ми држиш часеви по историја.
Муабетот ми е дека можам да сменам десет пасоши, од различни држави, и да не се чувствувам како припадник на ниедна од нив. Се работи или за егзистенција, или за полесен начин да шеташ и престојуваш на други места и не гледам како со еден смрдлив документ ќе си ги навредите предците.

(Во Велес сум, дојди и во фаца расправај ми за моето квази потекло... Твоите баби и прабаби биле ебени од Бугари, па никој не ти рече тебе дека си Бугар :icon_lol: )

N

NikolaMKD91

Гостин
Самото тоа што некои лица се залагаат за некакво ограничување ќе ти покаже колку е ослободен нивниот ум и дали е спремен да напредува.
Истото важи и за спиритуалниот(не религиски!) поглед.
Не оди подалеку, види ја ситуацијата во Македонија, каде на индијанците и каубојците фокусот им е на националната омраза(зборувам за екстремно заслепените). Мислиш дека на таквите ќе им текне некогаш за self upgrade?
Нормално, секогаш постојат исклучоци, кои еден ден ќе укапираат колку е апсурдно да се тепаш за група непознати лица, само затоа што некој ти рекол дека припаѓаш таму.
Се извинувам што малце подоцна ти реплицирам. заборавив на темата па сега ти го гледам одговорот . :) Се согласувам дека е дебилно да се тепаш на етничка основа, посебно кога си заведен од национализмот . Јас сум пацифист по природа и не одобрувам никаков тип на насилство.

Веројатно тука под каубојци и индијанци мислиш на нас и орките . Многу ми се допаѓа што го даде примерот за односите меѓу нас и нив . Вака ќе ти кажам, помеѓу македонците и албанците покрај државната граница постои и остра јазична, културолошка и верска граница. За тоа сите знаеме и сме свесни. Јазичната бариера не ни ја наметна политиката, корпоративизмот или државата, туку природата . Едноставно создадени сме во природата со различни јазици , обичаи и ментални склопови . Таа бариера не е вештачки наметната, се чуствува природно . Јас ја чуствувам таа бариера , секој ја чуствува и од нивна и од наша страна. Природна е , неможеш да ја избришеш. Колку и да не изедначуваш со нив нема да можеме никогаш да бидеме еднакви и исти со албанците, си имаме природни граници што како два различни народи не раздвојуваат едни од други.

Врз тие природни јазични и културолошки граници почива и државната граница со Косово. Значи за тие државни граници за кои вие тврдите дека се илузија или вештачки, почиваат на природните граници меѓу народите . Во природата меѓу различностите секогаш ќе постои граница безразлика дали ќе се постави граничен премин. Секако, во светот има примери каде што еден народ е поделен во повеќе држави, како Северна и Јужна Кореја, Северен и Јужен Виетнам . Меѓутоа тоа е веќе резултат на виша политика и интереси, но тие народи пред да бидат поделени политички во повеќе држави егзистирале во држава со граници која ги опфаќала нивните природни јазични и културолошки граници.Така што границите треба да постојат, но да почиваат врз основа на природните лингвистички граници.

Kajgana Shop

На врв Bottom