Самото тоа што некои лица се залагаат за некакво ограничување ќе ти покаже колку е ослободен нивниот ум и дали е спремен да напредува.
Истото важи и за спиритуалниот(не религиски!) поглед.
Не оди подалеку, види ја ситуацијата во Македонија, каде на индијанците и каубојците фокусот им е на националната омраза(зборувам за екстремно заслепените). Мислиш дека на таквите ќе им текне некогаш за self upgrade?
Нормално, секогаш постојат исклучоци, кои еден ден ќе укапираат колку е апсурдно да се тепаш за група непознати лица, само затоа што некој ти рекол дека припаѓаш таму.
Се извинувам што малце подоцна ти реплицирам. заборавив на темата па сега ти го гледам одговорот .
Се согласувам дека е дебилно да се тепаш на етничка основа, посебно кога си заведен од национализмот . Јас сум пацифист по природа и не одобрувам никаков тип на насилство.
Веројатно тука под каубојци и индијанци мислиш на нас и орките . Многу ми се допаѓа што го даде примерот за односите меѓу нас и нив . Вака ќе ти кажам, помеѓу македонците и албанците покрај државната граница постои и остра јазична, културолошка и верска граница. За тоа сите знаеме и сме свесни. Јазичната бариера не ни ја наметна политиката, корпоративизмот или државата, туку природата . Едноставно создадени сме во природата со различни јазици , обичаи и ментални склопови . Таа бариера не е вештачки наметната, се чуствува природно . Јас ја чуствувам таа бариера , секој ја чуствува и од нивна и од наша страна. Природна е , неможеш да ја избришеш. Колку и да не изедначуваш со нив нема да можеме никогаш да бидеме еднакви и исти со албанците, си имаме природни граници што како два различни народи не раздвојуваат едни од други.
Врз тие природни јазични и културолошки граници почива и државната граница со Косово. Значи за тие државни граници за кои вие тврдите дека се илузија или вештачки, почиваат на природните граници меѓу народите . Во природата меѓу различностите секогаш ќе постои граница безразлика дали ќе се постави граничен премин. Секако, во светот има примери каде што еден народ е поделен во повеќе држави, како Северна и Јужна Кореја, Северен и Јужен Виетнам . Меѓутоа тоа е веќе резултат на виша политика и интереси, но тие народи пред да бидат поделени политички во повеќе држави егзистирале во држава со граници која ги опфаќала нивните природни јазични и културолошки граници.Така што границите треба да постојат, но да почиваат врз основа на природните лингвистички граници.