Државни граници, илузија или оправдување?

Член од
15 јануари 2014
Мислења
68
Поени од реакции
36
Во оваа држава и да сакаш,едноставно неможеш да бидеш патриот,политичкиот систем на државата од старт ти ја крати таа желба со условите што ти ги нуди во истата.

Немам ништо против да се напушти државата,ако среќата ја најдеш надвор супер,тоа исто така не значи дека ти помалку ја сакаш татковината од така наречените ,,патриоти,, туку едноставно не си нашол просперитет во истата и си заминал.

Каков е менталитетот такво е општеството,за жал,нас менталитетот братче не ни чини.Сеуште се тркаме кој поубава кола ќе вози,а дома решетките од фрижидерот ги јадеме.

Нас не кочи менталитетот отомански.

Ф

Флеш

Гостин
Извини но гомно ти е мислава .... Дека патриотизмот е измислена работа ... се смеам .... гласно ....ај вака тогаш ... работам со странци на брод ... ѕи доаѓа некој и ти јаде гомна за Македонија,кој си па ти,од каде си .... имаш нешто да покажеш ... шо сте направиле во спорт .... од каде да знам дека Грците лажат,а ти ја зборуваш вистината .... ос каде да знам дека ти копиле .... немаш никакво потекло .... потеклото е измислена работа .... не припаѓаш нигде ... немаш татко,мајка,баба,дедо .... Немаш предци .... КОПИЛЕ !!! ...... Македонецот е никој и ништо .....ТИ СИ КОПИЛЕ !!! ТИ СИ ГОВЕДО !!! ..... дали побудив некакви чуства кај тебе ..... ?! Зошто патриотизмот е ладнокрвна работа ..... Тоа е дел од политиката,кучко .... Според твоја логика,не моја .... јас ја изведувам твојата логика .... повели ...

A

AnFem

Гостин
Извини но гомно ти е мислава .... Дека патриотизмот е измислена работа ... се смеам .... гласно ....ај вака тогаш ... работам со странци на брод ... ѕи доаѓа некој и ти јаде гомна за Македонија,кој си па ти,од каде си .... имаш нешто да покажеш ... шо сте направиле во спорт .... од каде да знам дека Грците лажат,а ти ја зборуваш вистината .... ос каде да знам дека ти копиле .... немаш никакво потекло .... потеклото е измислена работа .... не припаѓаш нигде ... немаш татко,мајка,баба,дедо .... Немаш предци .... КОПИЛЕ !!! ...... Македонецот е никој и ништо .....ТИ СИ КОПИЛЕ !!! ТИ СИ ГОВЕДО !!! ..... дали побудив некакви чуства кај тебе ..... ?! Зошто патриотизмот е ладнокрвна работа ..... Тоа е дел од политиката,кучко .... Според твоја логика,не моја .... јас ја изведувам твојата логика .... повели ...

„Ти си копиле“ е веќе лична навреда, не навреда упатена кон цела нација.
Освен тоа, типот што го викал ова бил провокатор и (претпоставувам)националист. Токму поради наведениве работи би се спротиставила, не затоа што ми навредил некаква имагинарна припадност.
Границите СЕ човеков продукт, не се создадени од природата. Истото важи и за нациите.

Ф

Флеш

Гостин
„Ти си копиле“ е веќе лична навреда, не навреда упатена кон цела нација.
Освен тоа, типот што го викал ова бил провокатор и (претпоставувам)националист. Токму поради наведениве работи би се спротиставила, не затоа што ми навредил некаква имагинарна припадност.
Границите СЕ човеков продукт, не се создадени од природата. Истото важи и за нациите.
Извини,но не се согласувам за нациите,но се согласувам за границите,точно е .... назад .... Нациите не се измислена работа ... нација ти е индетитет,себеопишување,чуство за себе .. отсекогаш постоел тој нагон ... дали лично име,име на племе, на раса,на раса на куче,на племе или било што ... едноставно не е измислено во моменот ... постојано опстојува и покрај општествените опстојувања,тука е не се бега ... но ако размислам и за пишувањто,можеби и тоа не е измислена работа,факт е ... се има крај и почеток на простор,предмет,битие ... од овдека почнува копно,а од тука море ... од тука раѓање,а од тука смртта ... мислам не е измислено ...

A

AnFem

Гостин
Извини,но не се согласувам за нациите,но се согласувам за границите,точно е .... назад .... Нациите не се измислена работа ... нација ти е индетитет,себеопишување,чуство за себе .. отсекогаш постоел тој нагон ... дали лично име,име на племе, на раса,на раса на куче,на племе или било што ... едноставно не е измислено во моменот ... постојано опстојува и покрај општествените опстојувања,тука е не се бега ... но ако размислам и за пишувањто,можеби и тоа не е измислена работа,факт е ... се има крај и почеток на простор,предмет,битие ... од овдека почнува копно,а од тука море ... од тука раѓање,а од тука смртта ... мислам не е измислено ...

Ајде да речеме дека е така, што правиме со обидот за усовршување? Зарем не е целта да еволуираме во умствено поразвиени битија? Поделбите само го спречуваат, или го забавуваат тој развој, умствениот.

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Зошто размислувате дека луѓето од странство навистина ги интересира такви теми за разговор? Која држава/кој народ што и како направил? Насекаде се гледа/ многу повеќе се вреднува личниот успех.

Јас мислам дека тие теми за разговор обично ги имаат народите кои очајно се обидуваат да докажат нешто за да си го најдат сопственото место под сонцето, или да добијат јарбол во Њу Јорк.

Курт Кобејн

Вистинскиот
Член од
25 јануари 2014
Мислења
56
Поени од реакции
73
Ако дојде некој да те провоцира лично е друг муабет, ама ако дојде да ми каже ОД КАЈ ЗНАЕШ ДЕКА СИ МАКЕДОНЕЦ, АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ Е ГРК, незнам дека сум македонец... од кај да знам, збориш за идентитет, припадност, ние сме ти држава што кој од кај стигнал на кај поминал не ебел (у буквален смисол не ебел), ни ние сами не знаеме какви сме, дали сме словени, грци, бугари, турци, срби. Епа баш затоа што незнаеме какви сме имаме потреба да се докажуваме и да браниме некој имагинарен идентитет. Ако ставиш 20луѓе на пуст остров, прашање на време е кога ќе се поделат 10-10 за глупа ситница и очите ќе си ги извадат меѓу себе. Тоа е кај нас на балканот, затоа и уште сме заглавени у транзиција и го величиме времето на Тито, затоа што незнаеме за подобро.

Член од
23 јануари 2014
Мислења
64
Поени од реакции
79
Не би сакал да почнам нова расправија, а и те поддржувам во ова, не цветаат рози нигде. Само пример да ти кажам. Учам моментално компјутерски мрежи, здравје боже за година ипол треба да ги завршам и да ги зеам сите сертификати, после тоа имам загарантирана работа (кај роднина) во Лондон, со прилично голема плата, што ќе ми овозможи да си обезбедам стан и истовремено да учам факултет таму.
Можам да отидам единствено со бугарски пасош. (работна виза не ми е опција затоа што треба да учам и да работам истовремено)
Дали мислиш дека е правилно да кажам дека сум бугар и да отидам, или да тврдам дека сум македонец до коска и да останам овде со тие сертификати од по 300$ да работам работа со 19-20 000 месечна плата?
Не знам дали ја разбрав добро темава ама ќе пробам да одговорам.
После неколку поминати години во странство ако се снајдиш нема ни да ја паметиш Македонија, а камоли да ти е гајле за историја, политика, нации или било што. Во најдобар случај ќе доаѓаш на одмор одвреме навреме, колку да се видиш со родителите и пошо е прилично ефтина дестинација tуризам. А можеби ни тоа нема да сакаш, кога ќе отркиеш дека можеш да си приуштиш одмор на Хаваи и слични луксузни дестинации.
Ако си работлив и ти е понудена работа земај бугарскиот и не му ја мисли. Од лупање во гради нема леб. Никогаш нема да не биде, никогаш нема во македонија обичниот човек да може со работа да се издигне. Не ми се објаснува зошто и како ама нема да не биде. Одвреме навреме ќе се менуваат разни деспоти кои ќе хараат низ оваа територија и ќе му го земаат тешко сработаниот леб на обичниот човек. Така било секогаш така и ќе биде во иднина.
--- надополнето: 26 јануари 2014 во 10:23 ---
Па јас да сум на твое место,би отишол,би се трудел,би штедел,би заработил,би научил многу работи,и би се вратил овде,каде што сум роден,и би отворил нешто од тој стил,и не би дозволил да избегаат други деца од Македонија за Лондон,туку тука ќе им го дадам тоа,а они ќе бидат среќни и задоволни,што останале во својата земја,а го работат тоа што го сакаат.Проблемот е во оние кои што избегале,направиле купишта пари,и ги заболе за останатите а забораваат како им било на нив,и забораваат дека секоја генерација има многу такви деца како што биле они.
Убаво е вака напишано, но реалноста е поинаква. Познавам неколку фамилии кои во 90тите понесени од жарот на патриотизмот и илузијата дека во независна македонија продреа демократијата и капитализмот се вратија и отворија бизниси. За многу кратко време парите им ги собраа локалните битанги и бизнисите пропаднаа. На нивните деца им стана јасно дека единствената работа која можат да ја добијат тука е да им бидат келнери на тие исти битанги за 9000 денари. Нормално и децата први си отидоа. На крај ни пари останаа, ни деца останаа тука.

Најлоша и најнепрактична комбинација е одење па враќање. Али се знае, уште од старт се оди во саглам држави како Германија, аВстралија.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
"Ако бараш кога тогаш ке најдеш, НО ДОДЕКА БАРАШ, НЕ МРЧИ МУДА, ПОШТО СЕУШТЕ НИШТО НЕ ЗНАЕШ". - Никој Иништо.

N

NikolaMKD91

Гостин
Ајде да речеме дека е така, што правиме со обидот за усовршување? Зарем не е целта да еволуираме во умствено поразвиени битија? Поделбите само го спречуваат, или го забавуваат тој развој, умствениот.
А на кој начин државата и нацијата те спречуваат во обидот за усовршување и умствено евоулирање? Со тоа што наводно поставуваат бариери и поделби ?? Give me a break . Треба ли да набројувам колку умствено развиени луѓе биле , се и ќе бидат државни лидери , племенски старешини, национални преродбеници, први луѓе на наднационални организации. Типичен пример за тоа е Махатма Ганди, НАЦИОНАЛЕН индиски водач, во кој вие толку се крстите . Мајка Тереза, претставник на еден религиозен колектив.На кој начин колективот, државата, границите, бла бла курци палци ја спречиле да стане она што е, најголем хуманист ?Колективот никогаш не е пречка за умствена, духовна или било каква еволуција . Напротив, ако се уништи колективот се уништува и еволуирањето во умствени битија.

Член од
22 мај 2012
Мислења
109
Поени од реакции
34
Не е добро да се завзема цврст став и да се приврзуваме само кон колективитетот или пак само кон личноста.Туку да бидеме расудни и да преминуваме кон едната или другата страна онака како приликите налагаат.Зошто и едното и другото се ужасно добри тогаш кога се потребни.(y)

A

AnFem

Гостин
А на кој начин државата и нацијата те спречуваат во обидот за усовршување и умствено евоулирање? Со тоа што наводно поставуваат бариери и поделби ?? Give me a break . Треба ли да набројувам колку умствено развиени луѓе биле , се и ќе бидат државни лидери , племенски старешини, национални преродбеници, први луѓе на наднационални организации. Типичен пример за тоа е Махатма Ганди, НАЦИОНАЛЕН индиски водач, во кој вие толку се крстите . Мајка Тереза, претставник на еден религиозен колектив.На кој начин колективот, државата, границите, бла бла курци палци ја спречиле да стане она што е, најголем хуманист ?Колективот никогаш не е пречка за умствена, духовна или било каква еволуција . Напротив, ако се уништи колективот се уништува и еволуирањето во умствени битија.

Самото тоа што некои лица се залагаат за некакво ограничување ќе ти покаже колку е ослободен нивниот ум и дали е спремен да напредува.
Истото важи и за спиритуалниот(не религиски!) поглед.
Не оди подалеку, види ја ситуацијата во Македонија, каде на индијанците и каубојците фокусот им е на националната омраза(зборувам за екстремно заслепените). Мислиш дека на таквите ќе им текне некогаш за self upgrade?
Нормално, секогаш постојат исклучоци, кои еден ден ќе укапираат колку е апсурдно да се тепаш за група непознати лица, само затоа што некој ти рекол дека припаѓаш таму.

Член од
5 април 2011
Мислења
75
Поени од реакции
17
Бугарскиот пасош не е опција, туку е инструмент за да стигнеш до нешто. А прадедо ми да го болело за држава и све сега сигурно ќе сум живеел у странство. Уште од тогаш таа била актуелната ситуација, само прадедо ми бил "патриот" и ја оставил жена му на 30години со 4деца како самохрана мајка, бранејќи туѓи интереси. Ќе најдеш еден куп такви случаи, не можам ја да проценам дали се погрешни или правилни. Неможам јас да кажам дали треба да се брани државата или личните интереси. Единствено можам да изберам е како ќе постапам јас лично и дали ќе се потрудам да им обезбедам иднина на моите деца, или ќе застанам на страната на некои замислени идеали.
Уште еднаш ќе кажам, немој да се навреди некој, само искажувам мое лично мислење.
Ако имаш можност одма бегај, без разлика со каков пасош. Што било да работиш е подобро него таму, или социјала да земаш ти го плакет станот плус 380 ЕУР добиваш за живот пак подобро него таму.
Недај Боже надоктор да одиш и богатиот чекат ред како бедниот.
Судски спор да имаш не гледет дали си странец или Германец него кој е во право, и илјада други примери. Патриот??? Од Скопје до Тетово ме запират полиција и ми зборвит албански, на царина ко цигани барет пари, во општина исто така, за судство да не зборвиме катастрофа
владата ни го продават дворот и земјиштето под станот - бандити и т.н
Јас исто така мислев Патриот после 27 години зедов Германски а имав можност после 5-тата година да добијам, бившиот премиер будала или не одма си зеде Бугарски и ја оплачка Македонија плус уште јадит говна сакат и името да го сменит.
Јас мислам дека Германија е подобро за живот него таму а ти ставиги сите позитивни и ннегативни работи на кантар па сам одлучи. Патриот пак можиш да бидиш и со Бугарски пасош.
--- надополнето: 27 јануари 2014 во 08:34 ---
Извините, одговорот беше за Курт Кобејн

Shahbaz

Транс Шиптaр
Член од
15 октомври 2013
Мислења
534
Поени од реакции
1.101
Анфем, многу ме интересира во што сакаш ти да еволуираш умствено? Ќе имаш ли поголеми цицки после еволуцијата?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.306
Поени од реакции
30.643
Zimanjeto bugarski pasos e najsebicnata rabota momentalno, bidejki ne te interesira dali drugite clenovi na tvoeto semejstvo sakaat da imaat bugarsko poteklo od nekoj pocinat dedo, cija smrt se koristi na tolku beden nacin.

Курт Кобејн

Вистинскиот
Член од
25 јануари 2014
Мислења
56
Поени од реакции
73
Zimanjeto bugarski pasos e najsebicnata rabota momentalno, bidejki ne te interesira dali drugite clenovi na tvoeto semejstvo sakaat da imaat bugarsko poteklo od nekoj pocinat dedo, cija smrt se koristi na tolku beden nacin.
По која логика е себичност, кога со самото тоа на нив најмногу им обезбедуваш живот. Не да им обезбедиш со тоа што ти ќе го заработиш, туку им даваш шанса да живеат во општество што не е изградено на темели на еден застарен, ако не и изумрен систем, што е изградено со корупција и нуди многу понеизвесна иднина.
А искрено се надевам дека генерациите после мене ќе бидат мисловно многу понапредни од тоа да се идентификуваат според потеклото, затоа што никој од нас незнае дали има турско или бугарско потекло.
Целата тема е за психичкото созревање и надминување на таа поделба по националност и потекло, затоа и е ставена темава во овој форум.

Kajgana Shop

На врв Bottom