Како што напоменааа, социјализацијата и не ќе да е некој проблем. Ако не иде во државно училиште не значи дека ќе нема другари. Јас имав пред прво одделение, и еве ден денес ми се другари. Такоџе не значи дека социјализација до јаја ќе се дешава, во принцип децата се дружат со уште еден двајца, не значи дека ќе се отепа комуницирајќи си 30те луѓе од клас. Трето генерализираш и околу конкуренцијата, со правилен пристап, кога нема одредена граница за послаб и најјак ученик, детето може да достигне можеби многу повеќе од најодличниот, поради повеќето внимание а не делење истотот со 30 деца и општата незаинтересираност од учителите лејтли да научат децава збор два повеќе одошто има во учебниците. Познанства се шират и без школо, а размислување.. мољим те.
Сите 3тто одделенци имаат фејсбуци и знаат како да се приклучат на онлајн игрици. Идеава за домашно школување не е лоша, ама секако ако е правилно изведена. Може да се добие пвоеќе знаење, ама на крајот до 8мо знаењето и не е некој кур фактор. Јас детево ми би го пуштил јавно училиште, нешколските лекци се битни да се научат.