Доматите - овошје или зеленчук?

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Jагодите се овошје, заедно со капини, малини рибизли..
Дињите и лубениците се зеленчук, заедно со тикви и краставици..
Кога ќе нарачам овошна салата и таа ми ја донесат во половина пресечена диња треба да му ја треснам на келнерот од глава.??? Што си ми ставил овошја во зеленчук бе?! :pos:
Фруит=плод. Плод го ставиш во земја никнува растение од тој плод. (содржи семки од кои се развива растението)
Краставици, домати, пиперки... се плодови кои во исхраната се користат се познати како зеленчук кај нас. ;)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Кога ќе нарачам овошна салата и таа ми ја донесат во половина пресечена диња треба да му ја треснам на келнерот од глава.??? Што си ми ставил овошја во зеленчук бе?! :pos:
Фруит=плод. Плод го ставиш во земја никнува растение од тој плод. (содржи семки од кои се развива растението)
Краставици, домати, пиперки... се плодови кои во исхраната се користат се познати како зеленчук кај нас. ;)
Кај нас најчесто за салата, со манџа или месо, јадеме зелка, краставици, пиперки или домати. Во Италија најчеста салата, е од диња

Член од
6 јули 2012
Мислења
41
Поени од реакции
35
Ако гледаме од гледна точка на кувар,тогаш се што не е со сладок вкус и се готви е зеленчук.
Но ако гледаме од гледна точка на биолог или ботаничар кратко и јасно секое растение на кое што му се јаде исклучиво само плодот,а стеблото и листовите не му се за конзумација се нарекува овошје.

Член од
27 јули 2012
Мислења
300
Поени од реакции
122
Според мене Нутриционистите се луди луѓе со погрешна перцепција према исхраната, незнам дали го памтите тој стариот со белата коса што се појавуваше на МТМ ?? а водителката беше заљубена во неговите разговори околу исхраната и ВИВА ТАПОТ , ми го поду дечкото со тоа ВИВА ТАП, а инаку девојката толку и беше пријатен секој него разговор дури ке се посереше, немам коментар. Инаку тој истиот во Аџибадем Систина кога го вработива на Гинекологија им даваше посебен распоред на исхрана на трудните жени , другиот ден девојкиве се утепале од пролиф , им ги скинал стомаците на сите. Му дадова отказ следниот ден , а сега го немам видено од дамна , мо
е го има али не сум уклучил TV :D
--- надополнето: 30 јули 2012 во 02:31 ---
Инаку не кажав , еве за тие што не знаат дека доматот или патлиџанот како што си го викаме нели , спаѓа во зеленчук. Абе децава во градинкиве ке ги пореметат бе ..незнаат што им кажуваат на дечињава.

Kajgana Shop

На врв Bottom