Документи...

Член од
28 јануари 2007
Мислења
511
Поени од реакции
228
Факсимили, печати, знамиња, оргинални документи, потписи, лични предмети, писма-се што може да послужи мислам дека може овде да се става, се што е во корист на Македонија и што би не интересирало..Секакви докази кои би помогнале за докажување и објаснување околу националниот идентитет во 19 век и порано мислам дека овде треба да се стави, да не се отвара тема за се. Мислам дека треба една убава колекција од слики да направиме
па да почнам...

Писмо од Коста Попето. Доле е неговиот печат, а во писмото јасно се споменува Македонецот..

Потписот на Христо Узунов, ставен на еден земјоделски документ во Охридската Околија

Некролог за смртта на Јане Сандански

печат на македонското востание

илиденски лист по повод годишнина од илинден

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Одлична идеја.
Но, да може да се заштити некако од страна на администраторите, да не може да се злоупотрбат од „поединци„- бидејќи се надевам дека ќе има многу материјали.( а така на куп ќе може да си најдат се што е против нивните интереси и потоа подготвени да го негираат истото).

Proclamations of the Anti-Fascist Assembly of the National Liberation of Macedonia (ASNOM), Skopje, August 1944
Manifest issued at the first session of the Anti-Fascist Council of the National Liberation of Macedonia to the people of Macedonia, 2 August 1944.
Macedonians under Bulgaria and Greece,
The unification of the entire Macedonian people depends on your participation in the gigantic anti-Fascist front. Only by fighting the vile Fascist occupier will you gain your right to self-determination and to unification of the entire Macedonian people within the framework of Tito’s Yugoslavia, which has become a free community of emancipated and equal peoples. May the struggle of the Macedonian Piedmont incite you to even bolder combat against the Fascist oppressors!

Proclamation to the people of Macedonia issued by the Communist Party of Macedonia, 4 August 1944
People of Macedonia!
In the course of three years of combat you have achieved your unity, developed your army and laid the basis for the federal Macedonian state. With the participation of the entire Macedonian nation in the struggle against the Fascist occupiers of Yugoslavia, Bulgaria and Greece you will achieve unification of all parts of Macedonia, divided in 1915 and 1918 by Balkan imperialists.

Attachment 2
Excerpt from the 1949 Report of the United Nations Special Committee on the Balkans (Official Records of the General Assembly, Fourth Session, Supplement No. 8 (A/935)) referring to Yugoslav support of claims for the detachment of Greek Macedonia and the establishment of a unified Macedonia.
“35. In its report of 30 June 1948 to the General Assembly, the Special Committee noted certain basic issues between Greece and her three northern neighbours, many of which have been of long duration.55 More recently, it has taken note of certain recent developments in the Macedonian question. Radio broadcasts, newspapers and statements of public officials in Bulgaria and Yugoslavia have continued to support conflicting claims for the detachment of “Greek” or “Aegean” Macedonia from Greece and for the establishment of a unified Macedonia in some form or another.56 The Special Committee also noted the statement of the Slavo-Macedonian National Liberation Front (NOF) of 3 February 1949, favouring the “union of Macedonia” as an “independent and equal Macedonian State” within “the confederation of democratic Balkan peoples”.57”

Член од
28 јануари 2007
Мислења
511
Поени од реакции
228

Ова е натпис за Убиството на Гоце Делчев, прочитајте го особено последниот дел.

Член од
22 јули 2008
Мислења
33
Поени од реакции
1
Манифестот на Привремената влада на Македонија
23 март 1881 г.
Македонци,
Нашата мила татковина Македонија некогаш била една од најславните земји. Македонскиот народ, исто така, удирајќи ги првите темели на воената вештина, со своите победнички фаланги и Аристотеловата просвета, го цивилизирал човештвото и Азија. Но, таа некогаш толку славна наша татковина денес е на прагот на својата пропаст поради нашите грешки и заборавање на нашето потекло. Туѓи и сомнителни народи сакаат да ја заземаат нашата земја и да ја уништат нашата народност, која, светејќи со таков сјај, не може и нема никогаш да пропадне. Таа е станата како некоја вдовица; толку грозно ја имаат напуштено нејзините синови. Не го развева повеќе знамето што го носеа во триумф победничките македонски војски. Таа е денес само географски поим. Како да се настојува нејзините победнички белези да бидат покриени со покривот на заборавот. Гробот и го имаат ископано нејзините интриганти кои, крстосувајќи ја нашата земја, и туриле разурнувачки отрови. Овие интриганти се гробари на големата и славна татковина; тоа се, исто така, оние интигранти што бараат да ја раздробат или поскоро да направат во неа да влезат победничките трупи на Австро - Унгарија. Со минувањето од еден јарем во друг, регенерацијата на Македонија нема да стане можна и нашата народност ќе пропадне. Моментот за Македонија е критичен: се работи за нејзиниот живот или смрт.
Вистински Македонци, верни деца на татковината!
Зар ќе трпите нашата мила земја да пропадне? Погледајте ја како е покриена во ропство и со рани што и ги направиле околните народи. Погледајте ја и видете и ги нејзините тешки синџири што и ги произведува султанот. Наоѓајќи се во ваква немоќ и гледајќи ја целата расплакана, нашата мила Македонија, нашата драга татковина Ве вика: вие што сте мои верни деца; вие што по Аристотела и Александра Велики сте мои наследници, вие во чии што жили тече македонска крв, не оставајте ме да умрам, туку помогнете ми. Каква тажна глетказа вас, вистински Македонци, ќе биде ако станете очевидци на погреб. Не, не еве ви ги моите крвави грозни рани, еве ви тешки синџири: скршете ги нив, излекувајте ми ги моите рани; направете се на знамето што ќе го кренам да биде напишано: единствена и обединета Македонија! Штом тоа ќе го сторите храбро истерајте ги од вашата земја овие убијци, кои го држат во своите раце знамето на неслогата и внесуваат отцепувачки страсти, ве делат вас, мои деца, на безброј народности, потоа собирајќи се околу знамето на Македонија, како ваш единствен национален белег, дигнете го високо и подгответе го ова славно знаме за потоа да напишете едногласно:
Да живее македонскиот народ, да живее Македонија!
Постои гласот на нашата татковина, постои слободата, тоа скапо наследство на народите. Да ги прогласите овие зборови, тоа значи да ги повикате благородните срца да побрзаат да дојдат да се бијат за да ви помогнат да ја добиете таа света слобода која од многу векови побегнала од нашата драга татковина.
Македонци, сетете се за нашето потекло и немојте да го откажувате!
Ќустендил. 11/23 март 1881 г., Верно на оригиналот Доспат, 18/30 април 1881 г.
Претседател, Васил Чомо (Симон)
Секретар, Никола Трајков

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346

Факсимил од правилата на македонскиот востанички комитет, 1878.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Комитката Сребра Усинова од с.Лера, борец и во Смилево.

Член од
3 март 2008
Мислења
69
Поени од реакции
37
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=95883

2.285 новински текстови објавени за Македонија во американскиот весник „Њујорк Тајмс“, меѓу 1851 и 1922 година, а кои се најдоа на ЦД-ром дискот продуциран од Милчо Манчевски, Марина Костова и Љупчо Шарковски, како нивна граѓанска иницијатива....

Иницијатива за поздрав , браво Милчо !
Би било убаво изданието да е комерцијално .

Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.099
Поени од реакции
174
Ej bravo :D:D:D nemoze cdeto nekako da se stavi na internet?Bas bi sakam da go vidam,bi bilo super ako mozi da se stavi na cd kako download.:vozbud::vozbud::vozbud:

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Вистинското раѓање на македонската национална свест, истакната не само како полтички сепаратизам од нугарската кауза, туку како етнос различен од бугарскиот србскиот и грчкиот.
Македонски Глас бр 1, насловна страна, македонска колонија во Санкт Петерсбург
"Ние македонци, не срби, не бугари туку просто македонци. Македонски народ суштествено независен од бугарството и србството"- Борис Сарафоф

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114

КАВАЛА 1905 г.

БИТОЛА

БИТОЛА

1912