Доброволно приватно здравствено осигурување - искуства/цени/услови

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.412
Па сега ако сакаш да те оперира лик кој е во топ 10 во таа област, најчесто си одиш на приватно, таквите хирурзи се платени по 600+ илјади годишно, а тоа е возможно на приватно. И на државно ќе добиеш квалитетна услуга, но се чека, и ќе те средува некој со помалку искуство/знаење.
Во државно зависи каде ќе налеташ, генерално се неколку нивоа пописмени и со подобар однос од мкд, но се чека многу. Пред некој ден на ургентно чекав преку 7 саати.
Ургентно се чека онолку колку што си ургентен, логички и тоа не е некој параметар 7 саати.

Не стојат така работите како што мислиш, ама не е битно тоа толку, долга тема е. Како и да е.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Ургентно се чека онолку колку што си ургентен, логички и тоа не е некој параметар 7 саати.

Не стојат така работите како што мислиш, ама не е битно тоа толку, долга тема е. Како и да е.
За слична повреда во Скопје пред 7-8 години чекав 1 и пол саат.

Кај што сум јас е троа поразлично откако кај @kano, многу народ се има доселено во последните 2 години (најлабави биле ковид мерките, скоро и да немале карантини) и болници кои претходно биле наменети за 200 000 народ, сега опслужуваат барем двојно, градат нови згради, но за тоа треба време.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.412
За слична повреда во Скопје пред 7-8 години чекав 1 и пол саат.

Кај што сум јас е троа поразлично откако кај @kano, многу народ се има доселено во последните 2 години (најлабави биле ковид мерките, скоро и да немале карантини) и болници кои претходно биле наменети за 200 000 народ, сега опслужуваат барем двојно, градат нови згради, но за тоа треба време.
МК не е параметер за споредба за западноевропски систем.

Тука разликата е во светлосни години.

Во ургентно нормално ако дојде некој со инфаркт дека веднаш ќе пројде на ред пред оној што чекал 5 часа со болки во прстот.

Системот или е секаде ист или не е. Тоа во овој дел е вака а во оној дел поинаку некако не ми личи на веродостоен одговор.

Доколку еден дел од системот нема капацитет, тогаш се пренасочуваат лицата кон места каде има слободни капацитети. Доколку и така не се стигнува, се земаат итно мерки.

Релативизирањето не е одлика на сериозен систем.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
МК не е параметер за споредба за западноевропски систем.

Тука разликата е во светлосни години.

Во ургентно нормално ако дојде некој со инфаркт дека веднаш ќе пројде на ред пред оној што чекал 5 часа со болки во прстот.

Системот или е секаде ист или не е. Тоа во овој дел е вака а во оној дел поинаку некако не ми личи на веродостоен одговор.

Доколку еден дел од системот нема капацитет, тогаш се пренасочуваат лицата кон места каде има слободни капацитети. Доколку и така не се стигнува, се земаат итно мерки.

Релативизирањето не е одлика на сериозен систем.
Нема релативизирање, неспоредливо е во однос на Европа, немаш толку густо населени области на секои 50км, и е огромна.
Еве да ме разбереш: 1680939718758.png
Јас сум ти таму кај Обединето Кралство, рачунај дека на територијата што е обележана таму овде живеат едвај 4 милиони жители, а во Англија 40+.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.412
Нема релативизирање, неспоредливо е во однос на Европа, немаш толку густо населени области на секои 50км, и е огромна.
Еве да ме разбереш:Прегледај го приврзокот 374675
Јас сум ти таму кај Обединето Кралство, рачунај дека на територијата што е обележана таму овде живеат едвај 4 милиони жители, а во Англија 40+.
Иди во Финска или Шпанија.

Член од
10 март 2022
Мислења
209
Поени од реакции
410
Пријателка сега ми се пожали од триглав. Ја одбиле за покритие на операција(вадење) на бенинген фиброаденом на дојка со 2% шанси да стане малигнен. Оправдувањето за непокривање гласи: туморот е бенинген и се смета за хронична болест. Поради тоа не биле должни да покријат а во извештај доктор препорачуа операција која би чинела околу 2500 евра. Тотално нелогично. Инаку преглед и биопсија и покриле.

Член од
26 август 2018
Мислења
80
Поени од реакции
33
Здраво, колку се плаќа месечно за да се купи приватно здравствено осигурување, какви документи се потребни при прием, како оди целиот процес и од кое осигурување сте најзадоволни?

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.025
Поени од реакции
7.682
Здраво, колку се плаќа месечно за да се купи приватно здравствено осигурување, какви документи се потребни при прием, како оди целиот процес и од кое осигурување сте најзадоволни?
Imash osiguruvanja i ce si prashas tamu.
Sekoja firma svoi zakoni si ima.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.412
Колку што добил некој оштета и покриени трошоци од осигуруван автомобил во МК. Толку и тебе ќе ти покријат трошоци ако треба да се лечиш во приватните болници.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.025
Поени од реакции
7.682
Колку што добил некој оштета и покриени трошоци од осигуруван автомобил во МК. Толку и тебе ќе ти покријат трошоци ако треба да се лечиш во приватните болници.
Najgolemata stapica e shto treba da si potpolno zdrav ili da imash spisok na site zaboluvanja vo momentot na sklucuvanje na dogovorot.

A so toa sam si presuduvash vo sluchaj na seriozno zaboluvanje.

Edinstveni shto ti pomaga e nekoja soobrajchajka ili nekoja druga povreda kade shto Ti ne si kriv za nastanuvanje na povredata.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.412
Najgolemata stapica e shto treba da si potpolno zdrav ili da imash spisok na site zaboluvanja vo momentot na sklucuvanje na dogovorot.

Edinstveni shto ti pomaga e nekoja soobrajchajka ili nekoja druga povreda kade shto Ti ne si kriv za nastanuvanje na povredata.
Јас повеќе верувам во Conti платформата него ли во приватно здравствено осигурување. Ако во судството има народот доверба од 8%. Тогаш во осигурителниот бизнис е 1%.

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439

А што ако бебе има вакво осигурување?
Све ке му биде прв пат.

И да има список на болести кои ги покрива тоа би биле сите болести освен таа што ја имаш грубо кажано.

Член од
30 декември 2007
Мислења
792
Поени од реакции
327
Кај мене на работа неколку колеги го имаат искористено за разни операции, и се им беше покриено од осигурањето.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.025
Поени од реакции
7.682
А што ако бебе има вакво осигурување?
Све ке му биде прв пат.

И да има список на болести кои ги покрива тоа би биле сите болести освен таа што ја имаш грубо кажано.
Go zemam za primer linkov podolu, koga go citash textot od ubavi zborovi ti dojga vednash da se rabolish za dojdish vo privatna bolnica na pregledi.

Ama pobaraj im ponuda pa che vidish golemo iznenaduvanje.

Kajgana Shop

На врв Bottom