сакаш специјално да фатиш за некој производител или сакаш да дијагностицираш свеПа како прво за почеток сакам да набавам опрема за дијагностика за мотор а потоа и за другите системи како ABS, Airbag и сл. Разгледував по огласите што се нуди кај нас, па ме интересира што можете да препорачате како за почетник. :salut:
Фала ти многу за исцрпното излагање многу ми помогна. Ќе ти се јавам кога ќе треба. ПоздравБатуле, дијагностиката ти е сложена работа. Секој производител си има сопствена дијагностика за мотори. И таа е башка од другите. Еден систем за дијагностика сосе софтвер за новите модели е околу 5.000 евра. Ако си спремен да платиш по 5.000 евра на производител, кажувај да те упатувам понатаму
Па и не е баш исцрпен одговорот, само ти дадов насока кон што да размислувашФала ти многу за исцрпното излагање многу ми помогна. Ќе ти се јавам кога ќе треба. Поздрав
VAG компјутерот е добро решение, и ќе ти користи кај сите модели што го возат VW моторот. Е сега треба да се разгледа колку VW возила се продаваат/возат низ Македонија и тоа да се спореди со кој се најкварливи возила па да се одлучи дали е исплатливо.сакаш специјално да фатиш за некој производител или сакаш да дијагностицираш све
За групацијата Волксваген, Сеат, Шкода и Ауди постои ефтин и добар апарат ВАГ ком. Ги работи сите горенаведени модели. Тој уред доста го бараат пошто има доста возила од ти е производители
Ако сакаш да работиш “се живо и диво“ тогаш пробај со Бош можеби модел КТЅ 570
Друже се ова е ок, само имаш увид колку наплаќаат за ваков сервис? И колку би имал возила за дијагностика т.е. дали OBD ќе ти се исплати? Пошто гледам дека е 450-500 евра.Друже јас како почетник би почнал со поситни работи пример како Скенер за читање- OBD и бришење на грешки и сл (повеќе околу електорниката сензори, актуатори и сл). и а потоа понатаму би инвестирал во поскапа опрема . Инаку кога стана збор за OBD гледам кај нас се продаваат такви интерфејси универзални за повеќе возила и за одреден марка на возила како VAG COM и сл. Сега ме интересира за вакво нешто дали имаш информации што се исплати да се земе за почеток. :salut: универзално а и на овој сајт има поединечни...
Да и јас размислував за таа варијанта за една па и две марки на возила, мислам дека тоа би било како најдобра варијанта. Фала за советот и секој случај. ПоздравДруже се ова е ок, само имаш увид колку наплаќаат за ваков сервис? И колку би имал возила за дијагностика т.е. дали OBD ќе ти се исплати? Пошто гледам дека е 450-500 евра.
Според мене пробај или со тоа, или насочи се кон една марка
Епа баш фино пробај види па ќе ме информираш од каде ги имаш набавено. ПоздравMene mi stiga denovive OBD II skener univerzalen i drug za BMW koi se povrzuvaat so laptop i ne se mnogu skapi. Ke gi probam pa ke pisam, a i valjda ke moze da si gi naracate nekade ke bidat okolu 100 evra.
- Multi-Protocol Support:
SAE J1850 PWM (41.6 kbaud)SAE J1850 VPW (10.4 kbaud)ISO 9141-2 (5 baud init, 10.4 kbaud)ISO 14230-4 KWP (5 baud init, 10.4 kbaud)ISO 14230-4 KWP (fast init, 10.4 kbaud)ISO 15765-4 CAN (11 bit ID, 500 kbaud)ISO 15765-4 CAN (29 bit ID, 500 kbaud)ISO 15765-4 CAN (11 bit ID, 250 kbaud)ISO 15765-4 CAN (29 bit ID, 250 kbaud)
- Read diagnostic trouble codes, both generic and manufacturer-specific, and display their meaning (over 3000 generic code definitions in the database)
- Clear trouble codes and turn off the MIL ("Check Engine" light)
- Display current sensor data, including:
Engine RPM;Calculated Load Value;Coolant Temperature;
Fuel System Status;
Vehicle Speed;
Short Term Fuel Trim;
Long Term Fuel Trim;
Intake Manifold Pressure;
Timing Advance;
Intake Air Temperature;
Air Flow Rate;
Absolute Throttle Position;
Oxygen sensor voltages/associated short term fuel trims;