Атеист
Дежурен Шаман
- Член од
- 2 февруари 2010
- Мислења
- 7.682
- Поени од реакции
- 4.921
Да, може да се каже. Али ако го гледаш во проценти место во 0/1 негација/потврда ќе имаш количина на атеизам/теизам. Може некој да е 70% сигурен дека не постои Бог и да се декларира како атеист исто како што друг кој е 100% сигурен дека не постои Бог и пак ќе се декларира како атеист. Како трета алтернатива е агностикот кој не става ни 1 ни 0, туку не знае или им дава 50%/50% шанса на двете можности и пак се декларира како агностик пошто не е сигурен.
И двајцата ја грешите, да не реплицирам поединечно и на повеќе постови дискусијата е таа.0 I 1 se procenti vo mojot post. 0 e 0, 1 e 100.
Se obiduvam da ukazam deka teizmot I ateizmot plovat na istiot brod.
Ona sto vsusnost mnogumina ne sakaat da go prifatat kako realnost.
Ne moze da se negira definicija deka ateist e covek koj ima verba blisku do 0 ili 0 , vo odnos na prasanjeto za egzistencija na Bog.
Ne moze, ne veruvam vo egzistencija, da e razlicno od veruvam vo nemoznost za egzistencija.
Se e do skalata na verojatnost kaj subjektot.
Не постои 58% посто теист или 82% теист. Тој што е теист е 102,3% теист што би рекол кока кола. И би држело до некаде да беше една религија и еден бог во кој веруваат или верувале луѓето. Како што Доналд ги посочи неколку нетиестички варијанти требаше да посочиш и повеќе богови во претходниот пост. И да ссе тие нетеистичките варијанти што ако ниедна не ми се допаѓа? Ниту еволуција, ниту генетскиот инжинеринг, ни вонземјани ни... не знам што беше уште таму набројано. Кое е тука верувањето во тој случај? Или едноставно qr ме боли дали е првата втората или десета? Што има врска тоа со Атеизмот? И да е, еве некој повеќе наклонет на една да речеме варијанта, не ги исклучува другите или не е е убеден дека било која од тие е точна... Никој не стои толку цврсто на било која од тие можности (макар да има исклучоци).
За агностицизмот не е 50-50 постои или не постои. А кое е тоа 50% да постои? 10% Сварог 8% Јупитер 3 % Один 11% Брама и 7% Ра? Или како? Агностицизмот е сосем друго, и никогаш не стои сам. Во 99% е кон атеизмот и 1% кон теизмот (слободна проценка, не е статистички податок). Како и во атеизмот така и агностицизмот има различни степени (или веке не знам како да ги наречам) и не е неспоив со атеозмот (па Чак ни Норис, со теизмот) Не е нешто трето, не е нешто измеѓу.