Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
1)Не се шупчи со мене,не сме деца.Човек е бог ама не е човек,размислува ама не е човек.Ни самиот не си свесен како ова изгледа кога чита некој нормален.Или дефинирај божјо размислување или пак дефинирај бог дали е човек или нечовек.Вака си ни ваму ни таму.
2)Не зборам за воскреснувањето ами за исцелувањето? Што се подразбира под исцелување? Дефинирај од аспект на библија. Во врска со воскреснувањата имам еден куп нелогичности ама не би сакал да се напрегаме напред назад.
3)Каква љубов е таа кога си го остава детето да го мачат и насилно душата да му ја вадат и зошто сето тоа? И кој кого измачува овде,бог самиот себеси или луѓето бог?Бројката ништо не значи,вака простум можам и јас да се декларирам христијанин па не значи дека сум.Од тие 2 миљарди,1,5 миљарда се неверници и ич не му чуе за верата,немаат нити знаење нити играат по правилата.Останатите се распарчени на еден куп секти и се се верници само од принцип,страствени,арогатни и слепи.
4)Значи нема вечен рај и пекол туку вечен живот и смрт? Не разбирам,значи оние кои се лоши ќе бидат едноставно исчезнати од системот? Ами пеколот? Сериозно ова ме интересира,објасни ако имаш време.
1.За да ме сфатиш за првово,земи прочитај го Стариот Завет само книгите на Мојсеј и ништо друго.Вака џабе да ти напишем и научен труд ти пак нема да ме разбереш.
2.Исцелување е процес на излекување на било каква болест,пореметување,деформација и слично.А за нелогичностите,не знам,за мене нема ниедна нелогичност.
3.Па тоа е поентата КАКВА ЉУБОВ Е ТОА.Библијата вели ,,Толку го возљуби светот што го даде и својот еднороден Син''.Во Стариот Завет гревовите се плаќале со крвни жртви,со колење курбан.Со тек на времето тоа веќе било премалце и неможело да го задоволи ''искупувањето'' на гревовите.Па затоа Бог го пратил Синот да го стори тоа за последен пат во историјата на човештвото и универзумот.Тоа страдање не е случајно,кажав дека распнувањето на крст е најболна смрт,и Бог го знаел тоа и го допуштил Неговиот Син тоа да го помине како доказ дека СМЕ СКАПО ПЛАТЕНИ.
4.Значи вака.Бог ќе ги воскресне прво живите за Вечен Живот.Прво они ќе станат од гробовите,а подоцна ќе воскреснат и другите,но тие(овие вториве) ќе воскреснат за да бидат трајно и засекогаш уништени заедно со Сатаната и Смртта НА ЗЕМЈАТА.Пеколот не постои во Христијанството,овие што ќе бидат уништени заедно со Сатаната и неговите слуги(демоните) ќе бидат живи запалени на земјата бидејќи од небото ќе паѓа оган(Откровение).Рајот постои.Рајот е Царството Небесно.Таму некогаш бил и човекот се додека не се огрешил па бил протеран.Вечен живот е животот кој ќе го живеат оние кои ќе го добијат односно ќе бидат примени во Царството Небесно(оние кои ги исполниле условите за тоа).Оние кои не ги исполниле истите услови,кажав,ќе бидат воскреснати и живи запалени(уништени) засекогаш.Тоа е втора и ВЕЧНА смрт и од неа НЕМА НАЗАД,НЕМА ВОСКРЕСЕНИЕ ОД НЕА.[DOUBLEPOST=1430419494][/DOUBLEPOST]
Да признавам, најверојатно не сум спремен за таква жртва за некого, можеби за најблизок роднина или мое дете, но дефинитивно не за било кого. Но од друга страна, исто не очекувам да ме обожуваат еден куп луѓе, и не се претставувам како спасител на човештвото. Според мене, би било премногу евтино гревовите на целото човештво (кои со оглед на тоа што се не е забрането во библијата сигурно биле огромни) да се откупат само со страдањето на еден човек, без разлика кој е тој. Би очеквуал цената за сите гревови на човештвото да не нешто поперманентно (па на човекот ни лузна не му останало)...

Па и да сум ги слушнел во црква, сигурно нема да поверувам дека воскреснале само затоа што некој ми изрецитирал некои имиња, од луѓе кои живееле пред не знам колку години и можеби не ни постоеле.

За Вилијам Бранхам прочитав дека бил исцелител (но не многу успешен) и не најдов никаде тврдење дека успеал да воскресни некого. Исто така не најдов ништо за дета во Финска (или некоја друга Скандинавска земја) кое било прегазено и воскреснало (можеби вештини за пребарување на Гугл не ми се доволно развиени)... Така да не сум баш убеден.
Не е воопшто евтино затоа што не ги откупува било кој.Напротив,тоа е најскапото плаќање што воопшто некогаш се случило на планетата.На крстот бил распнат ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС лично и персонално.Тоа не е обичен човек па дури и да е император поголем од Александар Македонски пак не е тоа што е Господ лично.

Јас знам дека бил успешен и дека има стотици пророштва кои се исполниле а ги кажал.Јас го спомнав него како човек кој живеел во минатиот век заедно со уште еден негов сонародник на кој стварно неможем да се сетам на името а е исто толку успешен како него.[DOUBLEPOST=1430419643][/DOUBLEPOST]
Huh..? Ovoa u crkva ti go kazaa? Daj poveke info?
Зашто еднаш не разбереш дека не е добро да се биде арогантен ? Нема повеќе инфо затоа што си многу паметен па верувам дека нема потреба да те информирам дополнително.

Последно уредено:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Зашто еднаш не разбереш дека не е добро да се биде арогантен ? Нема повеќе инфо затоа што си многу паметен па верувам дека нема потреба да те информирам дополнително.
Aha znaci pak iznesuvas "argumenti" od rekla kazala muabeti.Ok.

2.Исцелување е процес на излекување на било каква болест,пореметување,деформација и слично.
Dali ovoj "proces" dava rezultati?
PS: Bez rekla kazala ili nemozam da se setam muabeti.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Aha znaci pak iznesuvas "argumenti" od rekla kazala muabeti.Ok.

Е ај не ме замарај.Да е рекла казала немаше од тебе и од таквите како тебе овде да ви ги удирам од глава Бог знае колку докази за се и сешто.Бркај работа..

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Е ај не ме замарај.Да е рекла казала немаше од тебе и од таквите како тебе овде да ви ги удирам од глава Бог знае колку докази за се и сешто.Бркај работа..
Poleka be stari diskutirame samo! Iznesuvas "argumenti" te prasav fino lepo da obrazlozis ako neznaes zdravje. Bez nervozi i udiranja po glava. Mozes komotno da kazes neznam, sum slusnal, ne sum razbral ne e sramota toa.

Napisa deka isceluvanjeto e "process" koj leci raboti sto i medicinata nemoze. Jas prasav za rezultati.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Poleka be stari diskutirame samo! Iznesuvas "argumenti" te prasav fino lepo da obrazlozis ako neznaes zdravje. Bez nervozi i udiranja po glava. Mozes komotno da kazes neznam, sum slusnal, ne sum razbral ne e sramota toa.

Napisa deka isceluvanjeto e "process" koj leci raboti sto i medicinata nemoze. Jas prasav za rezultati.
Проблемот е твојата ароганција.. ОВА У ЦРКВА ТИ ГО КАЖАА ?.. така со мене неможе да разговараш затоа што ја не сум ти врсник,па уште згора на тоа па инфо ми тражиш(!?).. Ти што мислиш си овде на Кајгана.. Ким Јонг Ун ? ем што си закон па и треба да ти ги исполнуваме желбите..

MikioBo

Учител на машини
Член од
22 ноември 2009
Мислења
256
Поени од реакции
174
Не е воопшто евтино затоа што не ги откупува било кој.Напротив,тоа е најскапото плаќање што воопшто некогаш се случило на планетата.На крстот бил распнат ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС лично и персонално.Тоа не е обичен човек па дури и да е император поголем од Александар Македонски пак не е тоа што е Господ лично.
Добро за ова мислам дека нема повеќе да се расправам, затоа што целата дискусија зависи од лично убедување. За мене животот на Исус или Аце или некој обичен човек што живее без да наштетува на други имаат иста вредност, а за тебе очигледно важи бог > крал > човек.

Јас знам дека бил успешен и дека има стотици пророштва кои се исполниле а ги кажал.Јас го спомнав него како човек кој живеел во минатиот век заедно со уште еден негов сонародник на кој стварно неможем да се сетам на името а е исто толку успешен како него.
Јас знам прочитав дека има многу таканаречени „исцелувања“ кои набрго потоа завршиле со смрт на исцелениот, ама изгледа двајцата се информираме од различни извори. А за пророштвата, тоа за мене се најголемата глупост и најмал доказ за постоење на некојси бог. Сите тие се толку двосмислени и генерални, што е потешко да не се исполнат вон рок од неколку години. Прочитав неколку од неговите пророштва и според мене тие се смешни, ништо поразлично од оние на Нострадамус.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Проблемот е твојата ароганција.. ОВА У ЦРКВА ТИ ГО КАЖАА ?.. така со мене неможе да разговараш затоа што ја не сум ти врсник,па уште згора на тоа па инфо ми тражиш(!?).. Ти што мислиш си овде на Кајгана.. Ким Јонг Ун ? ем што си закон па и треба да ти ги исполнуваме желбите..
More stari mojot nacin na izrazuvanje e spored sogovornikot (ding ding). Drugo ako nesto ti smeta imas kopce prijavi i tamu obesuj im sto sakas pak. Nego ne fakaj krivini ne begaj od temata.

2.Исцелување е процес на излекување на било каква болест,пореметување,деформација и слично

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Добро за ова мислам дека нема повеќе да се расправам, затоа што целата дискусија зависи од лично убедување. За мене животот на Исус или Аце или некој обичен човек што живее без да наштетува на други имаат иста вредност, а за тебе очигледно важи бог > крал > човек.

Јас знам прочитав дека има многу таканаречени „исцелувања“ кои набрго потоа завршиле со смрт на исцелениот, ама изгледа двајцата се информираме од различни извори. А за пророштвата, тоа за мене се најголемата глупост и најмал доказ за постоење на некојси бог. Сите тие се толку двосмислени и генерални, што е потешко да не се исполнат вон рок од неколку години. Прочитав неколку од неговите пророштва и според мене тие се смешни, ништо поразлично од оние на Нострадамус.
За мене само живеењето живот со Бог има вредност и нема средина.

Бидејќи си културен и не си како овој другиов овде,еве ти сведочење за неговите дела.Само те молам една работа.Биди објективен,никој не те тера да веруваш ни во нивните моабети нити во Бог ама ако мислиш да ги побиеш нивните сведочења,дај ми изјава кај што овие луѓе признаваат дека тоа го кажале поради друга причина и дека ништо од тоа не е точно.

http://www.biblijski-krscani.com/wmb_svjedocanstva.html[DOUBLEPOST=1430422378][/DOUBLEPOST]
More stari mojot nacin na izrazuvanje e spored sogovornikot (ding ding). Drugo ako nesto ti smeta imas kopce prijavi i tamu obesuj im sto sakas pak. Nego ne fakaj krivini ne begaj od temata.
Немам намера да се зафкавам со пријави,мене не ми се допаѓа твојот начин на изразување.Чао.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Немам намера да се зафкавам со пријави,мене не ми се допаѓа твојот начин на изразување.Чао.
Nemanjeto odgovor nemozes da go izbegnes so teza deka mojot stil na izrazuvanje ne ti se dopaga.
Ednostavno nemas obrazlozenie za tvoite "argumentii procesi". Iznesuvas nebulozi i lagi.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Nemanjeto odgovor nemozes da go izbegnes so teza deka mojot stil na izrazuvanje ne ti se dopaga.
Ednostavno nemas obrazlozenie za tvoite "argumentii procesi". Iznesuvas nebulozi i lagi.
Ете ти над твојот пост линк од сведочења,не сум јас кукавица како тебе.Ајде сеа не ме замарај,прошетај со твојот стил на изразување,нека те фати воздух.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Ете ти над твојот пост линк од сведочења,не сум јас кукавица како тебе.Ајде сеа не ме замарај,прошетај со твојот стил на изразување,нека те фати воздух.
Izvini na zamaranjeto! (i posle toa jas imam los stil na izrazuvanje)
Nego tvoite argumenti gi objanuvas so websajtoivi smesno ama ajde. Avtorot koj govori na prvoto video e osnovac na nekoja si samoimena granka\crkva\sekta Cloverdale Bibleway. Inaku istot toj pastor e progonet od nea po osnov na seksualen napad.

Vtorot del od videata e na William Marrion Branham (April 6, 1909 – December 24, 1965) was an American Christian minister.

Da ne dolzam premnogu . Iznesuvanja na licni stavovi mislenja i "dozivuvanja". Opasno e slepo da se veruva na vakvi raboti. Sepak za mene licno ovoa e poveke od smesno. Harold Egbert Camping e na isto nivo i dejstuva isto kako i ovie od videoto. Toj tvrdese deka isus ke se pojavi vo Maj 2011 i deka svetot ke go snema na 12 2012. Prezivevme i ne go vidovme isus. Bidi mi pozdraven.

MikioBo

Учител на машини
Член од
22 ноември 2009
Мислења
256
Поени од реакции
174
За мене само живеењето живот со Бог има вредност и нема средина.

Бидејќи си културен и не си како овој другиов овде,еве ти сведочење за неговите дела.Само те молам една работа.Биди објективен,никој не те тера да веруваш ни во нивните моабети нити во Бог ама ако мислиш да ги побиеш нивните сведочења,дај ми изјава кај што овие луѓе признаваат дека тоа го кажале поради друга причина и дека ништо од тоа не е точно.

http://www.biblijski-krscani.com/wmb_svjedocanstva.html
Фала за линкот, тешко е преку Гугл да се најдат вакви страни. Нема да тврдам јас директно можам да ги побијам овие сведоштва, ама тие не се апсолутно никаков доказ за било што (ако се што се кажува на телевизија е вистина тогаш светов досега милион пати требало да заврши). Очигледно човеков бил харизматичен што толку луѓе го следеле, ама колку повеќе читам за него толку поубеден сум дека ги мамел кутрите луѓе. Најдов сведоштва од луѓе што работеле за црквите каде што тој држел собири, кои кажуваат како ги „лечел“ луѓето (линк).

EDIT: Релевантниот дел е под натписот:
WILLIAM BRANHAM HEALING MEETING: EYEWITNESS REPORT
By A.H. Pohl

Значи ги убедувал дека имале рак и дека се излечени, но ќе биле болни уште неколку дена. И ако потоа починел некој од лечените, починале само затоа што немале доволно вера го господ, што според мене е супер изговор. Во истиот линк има сведоштва од роднини на луѓе кои починале само неколку дена откако биле наводно „излечени„ од Бранхам. И конечно, човеков не ни верувал во светото тројство и тврдел дека конечниот суд ќе се случи во 1977. И да има бог, не ми се верува дека би му дал исцелителни моќи на ваков преварант.

Последно уредено:

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Фала за линкот, тешко е преку Гугл да се најдат вакви страни. Нема да тврдам јас директно можам да ги побијам овие сведоштва, ама тие не се апсолутно никаков доказ за било што (ако се што се кажува на телевизија е вистина тогаш светов досега милион пати требало да заврши). Очигледно човеков бил харизматичен што толку луѓе го следеле, ама колку повеќе читам за него толку поубеден сум дека ги мамел кутрите луѓе. Најдов сведоштва од луѓе што работеле за црквите каде што тој држел собири, кои кажуваат како ги „лечел“ луѓето (линк).

EDIT: Релевантниот дел е под натписот:
WILLIAM BRANHAM HEALING MEETING: EYEWITNESS REPORT
By A.H. Pohl

Значи ги убедувал дека имале рак и дека се излечени, но ќе биле болни уште неколку дена. И ако потоа починел некој од лечените, починале само затоа што немале доволно вера го господ, што според мене е супер изговор. Во истиот линк има сведоштва од роднини на луѓе кои починале само неколку дена откако биле наводно „излечени„ од Бранхам. И конечно, човеков не ни верувал во светото тројство и тврдел дека конечниот суд ќе се случи во 1977. И да има бог, не ми се верува дека би му дал исцелителни моќи на ваков преварант.
Види,имаш милиони сведоштва од милиони различни луѓe на светов кои Бог ги излечил.Јас ти го дадов него како пример.Имаш и овде во Македонија што вака се излечиле.Јас веќе напишав пример дека човек во мојата црква во мојот град е излечен вака,НЕ ОД НЕКОЈ ПРОПОВЕДНИК туку од Бог лично и персонално и напишав и адреса и време кога може било кој да го сретне за да го праша лично.Тоа како ќе го побиеш ?
Зборот ми е,јас апсолутно верувам што правел Вилијам затоа што има огромен број сведоци кои се излечиле.Затоа што Библијата јасно кажува(Исус поточно): ,,Работите што ги правев јас и вие ЌЕ ГИ ПРАВИТЕ ДУРИ И ПОГОЛЕМИ''.Точно е(иако сега од тебе слушам) дека има такви што не се излечиле заради слаба вера.Да потсетам дека апостолот Петар кога бил со другите апостоли на Галилејското езеро и Исус им се појавил како оди по вода,и кога пошол накај него по неколку чекори/метри потонал.Што му рекол Исус? ЗОШТО СЕ ПОСОМНЕВА МАЛОВЕРНИКУ !?
Христијанството е или имаш или не верба во Бог,неможе имам два дена третиот ја нема,крај.Суштината е што многу малце имаат таква вера прават/им случуваат чуда,кога сите би ја имале таа вера,чудата во нашите животи би биле секојдневие и нешто најнормално што вропчем и е.

Е сеа ти тоа што рекол,што верувал... не сум запознаен со тоа АМА,знаејќи дека на светот има луѓе кои од петни жили се борат да ја искриват вистината за Бог и неговите дејства(такви имаш и на форумов),одма добив впечаток дека тоа е лага.Па кога за Исус Христос измислија дека имал жена па и дете згора на тоа па и лоза !!!.. ејјј за Господ каква лага измислија па не за некој Вилијам... ме чуди што воопшто му се знае името и презимето.[DOUBLEPOST=1430474968][/DOUBLEPOST]
Izvini na zamaranjeto! (i posle toa jas imam los stil na izrazuvanje)
Nego tvoite argumenti gi objanuvas so websajtoivi smesno ama ajde. Avtorot koj govori na prvoto video e osnovac na nekoja si samoimena granka\crkva\sekta Cloverdale Bibleway. Inaku istot toj pastor e progonet od nea po osnov na seksualen napad.

Vtorot del od videata e na William Marrion Branham (April 6, 1909 – December 24, 1965) was an American Christian minister.

Da ne dolzam premnogu . Iznesuvanja na licni stavovi mislenja i "dozivuvanja". Opasno e slepo da se veruva na vakvi raboti. Sepak za mene licno ovoa e poveke od smesno. Harold Egbert Camping e na isto nivo i dejstuva isto kako i ovie od videoto. Toj tvrdese deka isus ke se pojavi vo Maj 2011 i deka svetot ke go snema na 12 2012. Prezivevme i ne go vidovme isus. Bidi mi pozdraven.
За кој автор е прогонет за сексуален напад ?

Друго,имам еден другар,он е фармацевт и додека студираше беше студент на генерација(атеист иако на секој голем Христијански празник станува преку ноќ поголем Христијанин од цела планета заедно).И он вика дека најголемите научници што го тврделе постоењето на Бог и биле Христијани ГИ ПЛАТИЛА ЦРКВАТА(!?)..

Е и ти си таков и тие како тебе овде.Секој еден на планетава кој се истакнал а бил Христијанин,одма вие знаете он што бил и што направил.Само затоа што има некој глупи поединци како овој Харолд,ти мислиш дека со него може да го оспориш целото Христијанство и милијарда докази(живи дел) за постоењето и делувањето на Бог !?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!!?!?!?!?!?!????????????????????????!?

Дај бре освести се што збориш,вакви моабети не прават ни во детска градинка а ти сакаш со една или неколку будали да оспориш цела религија која има Бог знае колку докази за постоење...

Последно уредено:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
За кој автор е прогонет за сексуален напад ?

Друго,имам еден другар,он е фармацевт и додека студираше беше студент на генерација(атеист иако на секој голем Христијански празник станува преку ноќ поголем Христијанин од цела планета заедно).И он вика дека најголемите научници што го тврделе постоењето на Бог и биле Христијани ГИ ПЛАТИЛА ЦРКВАТА(!?)..

Е и ти си таков и тие како тебе овде
.Секој еден на планетава кој се истакнал а бил Христијанин,одма вие знаете он што бил и што направил.Само затоа што има некој глупи поединци како овој Харолд,ти мислиш дека со него може да го оспориш целото Христијанство и милијарда докази(живи дел) за постоењето и делувањето на Бог !?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!!?!?!?!?!?!????????????????????????!?

Дај бре освести се што збориш,вакви моабети не прават ни во детска градинка а ти сакаш со една или неколку будали да оспориш цела религија која има Бог знае колку докази за постоење...
Daleku sum jas od drugarti i negovite zaveri. Ti na forumov uporno teras nekoja tvoja teza za "zivi dokazi" od rekala kazala muabeti. Daj eve kazi kade mediciniata ili bilo koja druga granka zabelezala dokumentirala slucaj kade sto neizleciva bolest bila izlecena so pomos na crkva bog molitva.

I again da ti pojasnam malku (mada i prethodno ti go imam istoto objasnato.Hrsitijanstvoto,Budzimot etc... ne gi osporuvam tie postojat i za mene se samo grupa na luge so razlicni veruvanja... nekoj vo bogovi nekoj vo duhovi kravi..etc. Za mene licno nikoj od tie vozvisheni licnosti\sustestva\zivotni etc ne postojat. Narodot vo staro vreme od neukost i nemoknost da si objasni nesto go prepisuvale na ovie sustestva. Eve zemi go Miki....Ucen covek duri ima i razbiranja vo Astrologija ama zaradi rabotata on uste tvrdi deka zemjata ima cetiri cosinja i ne smee da go kritikuva posto neli crkvata vika taka.Muabetot mi zosto ne razmislivate malku podrugo outside of the box....Kade vi e samokritikata...! Tolku slepo veruvanje vo nesto sto nikogas ne ste go videle osetile doprele dokazale....toa e strasnoto.
PS:Gledam se sluzis so moi repliki milo mi e :) (detska gradinka)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Daj eve kazi kade mediciniata ili bilo koja druga granka zabelezala dokumentirala slucaj kade sto neizleciva bolest bila izlecena so pomos na crkva bog molitva.

Sub,

а дали можеш да поставиш уште некое посмешно и попогрешно прашање и на истите да бараш одговор?...:sneaky:

Kajgana Shop

На врв Bottom