Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.604
Поени од реакции
1.149
Ти благодарам ❤
Се надевам дека Господ ќе ни даде уште време додека не се случи тоа напишано што е во Библијата, ти посакувам Господ да те благослови и да ти дава здравје.
ќе има вечно заедништво со Бог
Што се секираш за времето и за оние кој живеат во времето, кога вечно заедништво со бог е крајниот исход?
Аа па ти живееш во времето!

Тоа е таа промена на срцето која треба да ја направиш.
Остај мртвите да ги погребаат својте мртви,а ти врви по ...;)
Автоматски споено мислење:

Јов 42

5. Бев слушал за Тебе со слухот на увото; сега, пак, очите мои Те гледаат;
6. затоа јас се откажувам и се покајувам во прав и пепел.”

Јов го видел бог, не се согласуваш со тоа што пишува во книгата?

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.227
Поени од реакции
12.213
Shechinah, така велат оние кои ја напишале „книгата“ на која се повикуваш. Ништо друго не може да се „види“!
Исто и дека ја виделе само славата на богот (заборавив како е на хебрејски, побарајте), не самиот бог.... инаку ќе нема смисла дека никој не го видел, ќе испадне лага...
Така велат рабините кои го коментираат еврејскиот закон!

А оваа света книга на која сите се повикувате и ја сметате за ваша, не содржи лаги нели...
Затоа христијани, не се карајте бесцелно околу овие работи...

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.604
Поени од реакции
1.149
Shechinah, така велат оние кои ја напишале „книгата“ на која се повикуваш. Ништо друго не може да се „види“!
Исто и дека ја виделе само славата на богот (заборавив како е на хебрејски, побарајте), не самиот бог.... инаку ќе нема смисла дека никој не го видел, ќе испадне лага...
Така велат рабините кои го коментираат еврејскиот закон!

А оваа света книга на која сите се повикувате и ја сметате за ваша, не содржи лаги нели...
Затоа христијани, не се карајте бесцелно околу овие работи...
На друга тема имам пишано за Јов и какви значења има текстот.
Пророк буквално толкува и буквално верува, затоа буква му постирав која ќе му биде ѕид од која глава ќе удира.

Но, за тебе постојат религиски групи во кој не можеш да се препознаеш ,а со тоа и нивните книги им ги етикетираш соодветно на групата.
Си пробал некогаш да препознаваш што е духовно,без именување,еткетирање и без поделби?

Книга Јов е таква книга.. духовна.
Затвори ги очите,ушите и покриј ја устата... па погледни со духовното око.
Ќе го видиш бог.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.227
Поени од реакции
12.213
На друга тема имам пишано за Јов и какви значења има текстот.
Пророк буквално толкува и буквално верува, затоа буква му постирав која ќе му биде ѕид од која глава ќе удира.

Но, за тебе постојат религиски групи во кој не можеш да се препознаеш ,а со тоа и нивните книги им ги етикетираш соодветно на групата.
Си пробал некогаш да препознаваш што е духовно,без именување,еткетирање и без поделби?

Книга Јов е таква книга.. духовна.
Затвори ги очите,ушите и покриј ја устата... па погледни со духовното око.
Ќе го видиш бог.
Духовна книга не ти дава за право да игнорираш кој , кога и што сакал да каже бидејќи тебе или ти е одбивно или тешко да прифатиш што учат Евреите...

Јас немам проблем кој што напишал и која религија или учење, туку вас ве потсетувам, големите просветлени Македонци кога се губите со вашите толкувања и мислите дека незнаењето ќе го криете со повторување "ама ова е духовна книга, јас вака ја разбирам и толкувам".

Погрешно разбираш и толкуваш бидејќи не го знаеш системот.
Запознај се со еврејската догма и учење подобро и ќе сфатиш што ти зборувам... Погрешен проблем имаш во однос на тоа што ти зборам... Еврејскиот бог никој неможе да го види, затоа Шекина :coffee:
По духовно здравје.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.604
Поени од реакции
1.149
Хепта, дали може жена која родила дете да и објасни на девојка како е тоа доживување или маж кој бил во војна да опише со зборови на момче како е тоа?
Вие читате книги и мислите со тоа го имате знаење за духовното?

Ако не го изодиш тој пат на раѓање и умирање ниту една книга, ритуал или медитација нема да ги објасни тоа.
Но,ако го изодиш патот, знаењето за духовното го црпиш од самиот себе.

Ова е кажано во една проста реченица.
"Помислив и се создадов самиот себе и крајот ќе дојде од мене"(раѓање и умирање)

Духовноте книги зборуваат и сведочат за "мене", овој "мене" не си го доживеал затоа и луташ по духовното од позиција на одредена филозофија која поставила некој систем на посебно развивање на "родилката" и "војникот".Не така.

Запамти,Ме најдоа оние кој не ме бараа!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.227
Поени од реакции
12.213
@alf ок е, само ти доживуваш....

Ти реков каква и да е книгата, има идеја во нејзе, мора да се знае зошто и кому...
Ова е читано твоето, сите протестантски христијани кои имаат радскрстено со христијанството си бараат оправдување и свое толкување на христијанската света книга...

Христијаните истото го правеа во однос на Евреите, кога не го прифаќаат и разбираат нивното учење и си создадоа нивно кое сега ти ни го толкуваш јер нели ние не разбираме другите и немаме искуство според тебе... Духовно мислам :coffee:

Намали доживљај, те зафаќа на 31 ден...

*Кога ставате псалм, прикачувајте го цел!"
Псалми 61
Ништожноста човекова
Само во Бога успокојува душата моја, од Него е моето спасение. Зашто Тој е Бог мој, и мој Спасител. Тврдина моја: нема да се поколебам. До кога ќе притискате врз човекот? Го уривате сите вие како наклонет ѕид и накривена ограда! Намисливте да го уништите моето достоинство со лага; со устата своја благословувате, а со срцето свое колнете. А ти, душо моја, само на Бога чекај, зашто само во Него е мојата надеж. Само Тој е моја Карпа и Спасител мој: тврдина моја и нема веќе да се колебам. Во Бога е моето спасение и мојата слава; Бог ми е силна Карпа и прибежиште мое. Надевајте се во Него сите луѓе во секое време; отворете го срцето ваше пред Него: Бог е нашето прибежиште. Синовите човечки се само суета; синовите човечки се лага; кога би ги ставиле на мерило, тие сите заедно би биле полесни од здив! Не верувајте во насилство и не посакувајте грабеж; кога богатството расте, не приврзувајте го срцето кон него. Еднаш Бог рече, а двапати јас го чув тоа дека силата е во Бога, дека во Тебе, Господи, е силата Божја и дека во Тебе има милост, зашто Ти му плаќаш на секого според делата негови
И целата христијанска библија да се стави нема да го смени тоа дека само Бог е прибежиште, синовите човечки се лага... Здив ништо помалку ништо повеќе.
Што и не е лошо....

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2021
Мислења
993
Поени од реакции
1.019
@alf ок е, само ти доживуваш....

Ти реков каква и да е книгата, има идеја во нејзе, мора да се знае зошто и кому...
Ова е читано твоето, сите протестантски христијани кои имаат радскрстено со христијанството си бараат оправдување и свое толкување на христијанската света книга...

Христијаните истото го правеа во однос на Евреите, кога не го прифаќаат и разбираат нивното учење и си создадоа нивно кое сега ти ни го толкуваш јер нели ние не разбираме другите и немаме искуство според тебе... Духовно мислам :coffee:

Намали доживљај, те зафаќа на 31 ден...

И целата христијанска библија да се стави нема да го смени тоа дека само Бог е прибежиште, синовите човечки се лага... Здив ништо помалку ништо повеќе.
Што и не е лошо....
Правило кое што треба да го испочитуваме е да се чита цел псалм и да се копира цел псалм за читање. Од другите делови од библијата можиш слободно да вадиш цитат.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.227
Поени од реакции
12.213
Правило кое што треба да го испочитуваме е да се чита цел псалм и да се копира цел псалм за читање. Од другите делови од библијата можиш слободно да вадиш цитат.
Темата е за стихови, каде што имаше замерка токму за ова... Те разбирам што те мачи, но верувај и цел псалм да се стави пак нема да даде мудрост бидејќи се бара апсолутно познавање на законот...

Реално вадење од контекст стихови од свети книги е најлесно и апсолутно непотребно... Но ете има таква тема и тоа е тоа...
Или комбинирање на стихови кои навидум се надоврзуваат едни со други..
Поголемо зло од тоа и лага - нема...

Kajgana Shop

На врв Bottom