Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Потенцијал.
Веројатност ако кажеш нема да згрешиш...оти за квантната физика физика се е веројатност. :D
Филозофски ако гледаш, онда Хепта постоел и пред да се роди. Односно се наоѓа негде во минатото, а ако велиме дека постои мора да има локација...каде е?
Или некоја заебанција со нелокалност е, како во квантната физика?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Тоа дека у параболи збориме, затоа.
Квадратна равенка секогаш било проблем посебно кога не се знае константатата!
А во стариот еон секогаш беше Petrus, карпа!
И тука доаѓа муабетот на Исус... и црквата и карпата и квадратура на кругот или од постарите учења доаѓа Петар Пан - Петар е коцка, Пан е... знаеме што е Пан побогу :)

Автоматски споено мислење:

Филозофски ако гледаш, онда Хепта постоел и пред да се роди. Односно се наоѓа негде во минатото, а ако велиме дека постои мора да има локација...каде е?
Исто како што зборуваат христијанските апологегити: синот бил во таткото кога го создавал светот т.е. Исус постои од почетокот но кога Рим ја окупира Јудеја доаѓа како човек да ги обедини Евреите :D
Има некоја политика тука, дал човечка дал божествена - кој ќе ти каже?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Веројатност ако кажеш нема да згрешиш...оти за квантната физика физика се е веројатност. :D
Хепта или Ипси како личност не постоеле пред да се родат, битието врз кое личноста настанува постоело и ќе постои секогаш. Затоа Хепта бил потенцијал.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Хепта или Ипси како личност не постоеле пред да се родат, битието врз кое личноста настанува постоело и ќе постои секогаш. Затоа Хепта бил потенцијал.
Битието е различно на Хепта од Ипси?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Битието е различно на Хепта од Ипси?
Сите ние сме дел од ,,телото" на Нуит, нашето битие е дел од апсолутното битие, исто како што нашата вистинска волја е дел од божјата а со тоа и еднаква на неа.
Природата на постоењето е холограмска, една од особините на холограмот е што секое делче од ,,негативот" ја одразува целата слика а не само дел од неа. Слично како што секоја клетка има потенцијал да биде клон на целиот организам.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
@Bodhidharma - јас сум никој и ништо :)
Остави ти што вели @Ipsissimus дека сум потенцијал... :D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Немој сеа скромен да бидеш :D
Гледаш дека во мода е лажната скромност и на нет, а и во животот исто како во стариот еон - мора да бидеме розенкројцери, знаеш :D

Еднаш реков: стариот еон сеуште не го покажал својот последен лик и сила со која ќе се обиде да се додржи во постоење држејќи се за најслабата карика во неговото постоење: обичниот верник! ;)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Добра ноќ
Сите ние сме дел од ,,телото" на Нуит, нашето битие е дел од апсолутното битие, исто како што нашата вистинска волја е дел од божјата а со тоа и еднаква на неа.
Природата на постоењето е холограмска, една од особините на холограмот е што секое делче од ,,негативот" ја одразува целата слика а не само дел од неа. Слично како што секоја клетка има потенцијал да биде клон на целиот организам.
После смртта што се случува со меморијата?

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.940
Поени од реакции
12.534

Не можам да ти одговорам на форум.
Иако прашањето е од сосема друга перспектива - и разбирам зошто го прашуваш, но не можам да ти одговорам.
Според некои умови тука тоа значи: ете, не знае :)
Јас сум од тие кои сметам дека никој не знае. Еве јас не знам, можам теоретски да претпоставам ама искрено не знам и сметем тека и оние што барем малку насетуваат (или искусиле) што и како би можело да биде, или можеби è, можат да се избројат на една рака.
Би сакал да научам од оние што знаат, онака детски и наивно.
Би жртвувал сè она што сум или што би можел да бидам само за таа трошка Љубов, за таа малку Среќа за таков пресветол Увид.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Јас сум од оние кои не зборуваат за вакви ствари бидејќи водат во ќорсокак :)

Мислам дека не може да научиш од никој ништо конкретно освен да ти бидат нивните размисли (само размисли) патоказ - бидејќи нивните искуства, не може да бидат твои... но може да помогнат истите преку твоето минато, твоето знаење и разбирање да најдеш „калауз“ за овие ствари...
Така барем јас гледам на сето ова, а да не западне човек во догма!

Последно уредено:
D

Drexel

Гостин
Гледаш дека во мода е лажната скромност и на нет, а и во животот исто како во стариот еон - мора да бидеме розенкројцери, знаеш :D

Еднаш реков: стариот еон сеуште не го покажал својот последен лик и сила со која ќе се обиде да се додржи во постоење држејќи се за најслабата карика во неговото постоење: обичниот верник! ;)
Но и не е во мода Malleus Maleficarum веќе одамна, нема разлог за розенкројцери и невидливост нели сме во нов еон на само-реализација :D сеа ако чекаш последен удар од старото секако и паѓаш во тој стар страв на кој треба да му се вели “не” отворено :coffee:

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.940
Поени од реакции
12.534
Јас сум од оние кои не зборуваат за вакви ствари бидејќи водат во ќорсокак :)

Мислам дека не може да научиш од никој ништо конкретно освен да ти бидат нивните размисли (само размисли) патоказ - бидејќи нивните искуства, не може да бидат твои... но може да помогнат истите преку твоето минато, твоето знаење и разбирање да најдеш „калауз“ за овие ствари...
Така барем јас гледам на сето ова, а да не западне човек во догма!

Автоматски споено мислење:

Зошто после смртта?
Сега вака жив и витален - се сеќаваш на секоја минута и на секој здив? На секој настан низ годините што си ги поминал на Земјата? :)
Секако дека не е за на форум, само некако добив впечаток ( од постот) дека не можеш да одговориш но според ,,некои умови" ќе испадне дека не знаеш а всушност знаеш ако добро разбрав.
Затоа јас го замолувам секој оној кој мисли или е сигурен дека знае да ја израдува оваа радознала и напатена моја душа гладна за ,,знаење".

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Затоа реков дека не можам да одговорам, бидејќи и ова што го напишав претходно како одговор создава погрешни впечатоци не пак некој друг, посериозен одговор :)

Кога ќе бидам сигурен дека работите кои функционираат за мене, ќе функционираат и за тебе - ќе ти ги пратам моите размисли во приватна порака и voila :)

Kajgana Shop

На врв Bottom