Дилема

S

SpaceTraveler

Гостин
Ти веќе си во најголемите атеисти во Вселената, затоа што зборуваш нешто, а и самиот не веруваш во тоа што го зборуваш, прво!

Второ, во моите 20 години и во моето темпо на живот сум видел доста многу нешта, за разлика од твоите 40 од кој цели 30 ќе ги помножам со 0 затоа што се залудно потрошени низ цркви.

Трето, тебе не ти е жал затоа што си меѓу оние кој не им е жал за ништо, испрани мозоци. А мене лично дупло повеќе ми е жал поради твојата поделеност - христијанство и наука!

Не се зборува со вакви како тебе, затоа што не ти отвараат хоризонти за да имаш што да кажеш, едноставно мораме да се спуштаме на твое ниво и како бебе да те учиме од ново да одиш и збориш. И брат би те викал дури на пот и гној да смрдиш, ама ако смрдиш на темјан - тешко. Се додека не сум баниран овде со ваквите како тебе ќе се борам и цело време ќе бидам во право, оти изнесувам факти, а не научна фантастика!

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.980
Поени од реакции
12.604
Не му замерувајте на Мики1, тој е само еден изморен човек, и не е само тој.
Зошто!?

Ќе ви раскажам со пример:

Земете жаба, ставете ја во лонец со вода и почнете да го загревате.
Како што се загрева водата истовремено се загрева телото на жабата и се прилагодува на температурата.
Во моментот пред да почне водата да врие, жабата повеќе не е во можност да се прилагодува и одлучува да скокне, но не успева во тоа затоа што сета сила и енергија ја потрошила обидувајќи се да се прилагоди на температурата.
Наскоро жабата умира...
Што ја убива жабата?
Некои ќе речат дека тоа е зовриената вода...
Но вистинската причина е неможноста да одлучи кога да ја напушти водата.

Овој пример може да се земе и за секојдневни ситуации со луѓе и настани.
Ние треба да одлучиме кога треба да скокнеме. Додека сеуште имаме сила...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Последно уредено:
Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Досаден ми стана муабетов. Терај си Мики во центарот на универзумот и чекај го Бога да дојде.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Досаден ми стана муабетов. Терај си Мики во центарот на универзумот и чекај го Бога да дојде.
И да нејќеш, Бог ќе дојде.
Туку, што бидна со центарот од Вселената: дека е?...:unsure:

S

SpaceTraveler

Гостин
А видам нотификација од Мики, а знам ќе прочитам бисер на денот. Центарот на Вселената си ти момче, доколку е бесконечна и неограничена сите сме нејзин центар. Туку Бог иде веќе 2 000 години бе Мики, а и да дојде и нему вакви муабети ако почнеш да му правиш богами без тебе ќе се иде. :pos:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.198
Поени од реакции
23.729
мкд владе,

само ти стај рака преку очите и денот ќе ти стане ноќ...Можи и така, не?
Можи, зошто да не. Значи сетилото за вид во комбинација со разум не е веродостоен метод за носење заклучоци, како што можеш и сам да забележиш и од мојот пример и од твојот. Но ТИ тврдеше дека цитирам:
.не постои поубедлив доказ од непосредниот, осознаен со вродните сетила и разум, со осознавање во реално време и простор.
И сега што правиме ? Од една страна велиш дека тој метод е најубедлив, а од друга страна даваш пример дека уствари тој метод и не е баш најубедлив, напротив.[DOUBLEPOST=1451478424][/DOUBLEPOST]
Се врти или не се врти, што бидна?

Се врти, се врти, самоооо неможеме да се договриме што околу што. Некој вика вака , некој така, да незнај чоек шо да речи.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.262
Поени од реакции
84.358
Некој вика вака , некој така, да незнај чоек шо да речи.
Тоа е барем лесно, ќе се јавиш во општински, они ќе се јават на Мартин, а Мартин ако треба ќе се јави на Влатко или Никола. Така најлесно ќе се дознае што чоек треба да речи.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А видам нотификација од Мики, а знам ќе прочитам бисер на денот. Центарот на Вселената си ти момче, доколку е бесконечна и неограничена сите сме нејзин центар. Туку Бог иде веќе 2 000 години бе Мики, а и да дојде и нему вакви муабети ако почнеш да му правиш богами без тебе ќе се иде. :pos:
Не бладај и не бегај од прашањето: каде е центарот од Вселената?

Знаеш или не знаеш? Гле‘аш колку е просто за кажување...[DOUBLEPOST=1451478776][/DOUBLEPOST]
Можи, зошто да не. Значи сетилото за вид во комбинација со разум не е веродостоен метод за носење заклучоци, како што можеш и сам да забележиш и од мојот пример и од твојот.
А бе ај....
А да го прашаме Хокинг, дали постои гравитацијата?...:sneaky:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.198
Поени од реакции
23.729
Тоа е барем лесно, ќе се јавиш во општински, они ќе се јават на Мартин, а Мартин ако треба ќе се јави на Влатко или Никола. Така најлесно ќе се дознае што чоек треба да речи.
Можи и така, претпоставувам и сам си запознаен со постапката.
Туку го имаш гледано бе филмот или и за тоа треба да побараш дозвола?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
.не постои поубедлив доказ од непосредниот, осознаен со вродните сетила и разум, со осознавање во реално време и простор.
И сега што правиме ? Од една страна велиш дека тој метод е најубедлив, а од друга страна даваш пример дека уствари тој метод и не е баш најубедлив, напротив..
Напротов: методот кој го наведов е единствено убедлив. Не си убелив токму ти, кој пласираш намерно намонтирани случаи, кои не се наоѓаат во природата во таков облик, а од кои сакаш да извлечеш генерален заклучок за наводната неспособност од човековите сетила и разум за осознавање на нештата во Светов.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.262
Поени од реакции
84.358
Можи и така, претпоставувам и сам си запознаен со постапката.
Туку го имаш гледано бе филмот или и за тоа треба да побараш дозвола?
Од општински рекоа дека начелно можам да го гледам али подобро е да почекам Мартин да даде амин. Јас ќе причекам, што е сигурно сигурно е.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.198
Поени од реакции
23.729
А бе ај....
А да го прашаме Хокинг, дали постои гравитацијата?...:sneaky:
Можеш некој да прашаш за да ти ја дефинира, пресмета колкава е итн итн, но немора да прашаш дали постои. Тоа можеш и сам да го заклучиш. Дури и не ти треба некоја софистицирана опрема и знаење. Качисе на некоја повисока зграда и скокни. После врати се и сподели дали има или не.
Туку што има гравитацијата врска со твоето тврдење дека сетилата во комбинација со разум се најубедливиот доказ за се.
Немој сега да ми ескивираш и да ми фаќаш кривини.[DOUBLEPOST=1451479562][/DOUBLEPOST]
Напротов: методот кој го наведов е единствено убедлив. Не си убелив токму ти, кој пласираш намерно намонтирани случаи, кои не се наоѓаат во природата во таков облик, а од кои сакаш да извлечеш генерален заклучок за наводната неспособност од човековите сетила и разум за осознавање на нештата во Светов.
Ова што го тврдиш едноставно не е точно, туку е само пример како функционира човечкиот мозок во комбинација на сетилото за вид. Ако не ти се допаѓа овој пример дека окото лажи пошто бил намонтиран и неприроден, тогаш да го земиме примерот за фатаморганата. Тој доволно природен ти е, или и фатаморгана не постои?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Можеш некој да прашаш за да ти ја дефинира, пресмета колкава е итн итн, но немора да прашаш дали постои. Тоа можеш и сам да го заклучиш. Дури и не ти треба некоја софистицирана опрема и знаење. Качисе на некоја повисока зграда и скокни. После врати се и сподели дали има или не.
Е ми, оти ти да не скокниш од стокатница, да станиш па да ми кажиш дека гравитацијата навистина постои?...
Јас не изразив сомнеж во постоењето од гравитацијата.[DOUBLEPOST=1451480680][/DOUBLEPOST]
Ова што го тврдиш едноставно не е точно, туку е само пример како функционира човечкиот мозок во комбинација на сетилото за вид. Ако не ти се допаѓа овој пример дека окото лажи пошто бил намонтиран и неприроден, тогаш да го земиме примерот за фатаморганата. Тој доволно природен ти е, или и фатаморгана не постои?
Пак се обидуваш да ми припишеш зборој кои не сум ги напишал?...
„Фатаморгана„ постои, во тоа не се сомневам, и тој природен (!) феномен е одамна познат и донекаде објаснет. Но, тоа е исклучок во природните појави, а не правило, како што ти сакаш да го наметнеш.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.198
Поени од реакции
23.729
Од општински рекоа дека начелно можам да го гледам али подобро е да почекам Мартин да даде амин. Јас ќе причекам, што е сигурно сигурно е.
Не бе сериозно, убав филм е. Вреди да се потрошат сат и пол. Остај што се заебаваме тука, филмчето си е топ.[DOUBLEPOST=1451483606][/DOUBLEPOST]
Е ми, оти ти да не скокниш од стокатница, да станиш па да ми кажиш дека гравитацијата навистина постои?...
Јас не изразив сомнеж во постоењето од гравитацијата.[DOUBLEPOST=1451480680][/DOUBLEPOST]

Пак се обидуваш да ми припишеш зборој кои не сум ги напишал?...
„Фатаморгана„ постои, во тоа не се сомневам, и тој природен (!) феномен е одамна познат и донекаде објаснет. Но, тоа е исклучок во природните појави, а не правило, како што ти сакаш да го наметнеш.
А јас пак каде изразив сомнеж за гравитацијата. Нити ја имав спомнато туку ти од нигде никаде ја извади .
Фатаморганата постои но повеќе беше дека окото лажи( заедно со разумот) и затоа ти во пустина гледаш вода каде вода нема. Дали била наместена слика или природен феномен , заклучокот е очигледен. Окото лажи и без дополнителни испитувања, тестови, пресметки воопшто неможе да се земе како веродостоен доказ. Оттука ти паѓа во вода она твоето:
не постои поубедлив доказ од непосредниот, осознаен со вродните сетила и разум, со осознавање во реално време и простор.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom