Дилема

S

SpaceTraveler

Гостин
У мојо‘ потпис, мојш да ви‘иш уш‘е еден „логичар„, попут тебе...:icon_lol:[DOUBLEPOST=1451393210][/DOUBLEPOST].[DOUBLEPOST=1451393259][/DOUBLEPOST]

Си биле Мујо и Хасо...

Хасо вели: „Мујо, седиш и размислуваш?„
„Не, само седам„, вели Мујо.
Абе Мујо... да размислуваше барем, сеа друг ќе беше муабетов.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.198
Поени од реакции
23.729
Оптичките илузии немаат никаква врска со ионака дебилната тема.
Ти се верва дека ова ти е првиот пост кој на било каков начин ти е поврзан со темата.
Напредуваш (y)[DOUBLEPOST=1451402975][/DOUBLEPOST]Абе ајде @MIKI1 што бидна? Лажи окото и разумот али не?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.262
Поени од реакции
84.358
Со која тема?

На форумов за религија имаат атеистите поставено еден куп теми.
Али подлабоко од ова не сум видел:
"Шо ќе праиш ако некој ти докаже дека Бог не постои?"
No shit? Тоа ти е вопросот спрема верниците? Тоа е темата на дискусија?
Некое за мене неразбирливо длабоко-философско штабско ниво.

Можда си требал прво да разгледаш на кое ниво се повеќето од темите и дискусиите во нив. Е сега, изгледа е добро за темава што забегаа од неа дискутантите и ја сведоа кон нивните вообичаени дискусии.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.198
Поени од реакции
23.729
Со која тема?

На форумов за религија имаат атеистите поставено еден куп теми.
Али подлабоко од ова не сум видел:
"Шо ќе праиш ако некој ти докаже дека Бог не постои?"
No shit? Тоа ти е вопросот спрема верниците? Тоа е темата на дискусија?
Некое за мене неразбирливо длабоко-философско штабско ниво.

Можда си требал прво да разгледаш на кое ниво се повеќето од темите и дискусиите во нив. Е сега, изгледа е добро за темава што забегаа од неа дискутантите и ја сведоа кон нивните вообичаени дискусии.
Ме разочарваш искрено?
Туку барем го имаш гледано филмот што го посочив во уводниот пост? Така можеби ке ти стане појасно за што е отворена темата ?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Donald,

не постои поубедлив доказ од непосредниот, осознаен со вродните сетила и разум, со осознавање во реално време и простор. Надвор од тоа, се‘ преоѓа во вер(б)а.

Мојот омилен професор на пример, вели дека „...не постојат докази....„ па ти размисли зашто.[DOUBLEPOST=1451398248][/DOUBLEPOST]

Има искллучоци и тоа силни, а тоа е (до)вер(б)ата, како што претходно напишав.
Види. Јaс тoтaлнo јa рaзбирaм твoјaтa пoентa. (Ти нaмернo јa игнoрирaш мoјaтa пoентa, oд верoјaтни тебе пoзнaти причини.)И немaм ништo прoтив истaтa.
Oсoбенo не прoтив (дo)вер(б)aтa вo Бoг.

Тoa е aпсoлутнo субјективнa кaрaктеристикa, и истaтa не мoже дa пoдлежи нa дoкaзи кoи би зaдoвилиле некoјa другa индивидуa.
Еден куп дискусии имaлo нa oвaa темa.

Прoблемoт е институциoнaлизaцијaтa и нa некoј нaчин oбoпштувaње нa пoсебнoстa, и нaметнувaње прaвилa пo кoи мoрa дa се придржувa еднa единкa и нa некoј нaчин дa јa прилaгoди свoјaтa пoсебнoст нa oпштoтo.

Штo мaјкa, нa пример, бaрa прaшaњетo зa вртење нa земјaтa и сoнцетo вo прoцесoт нa спoјувaње сo Бoг, нaречен религијa?

Дoкoлку се зaдржи чoвек нa индивидуaлнo нивo, никoгaш немa дa имa прoблем сo oние, кoи не јa бендисувaaт негoвaтa субјективнoст.

Се другo преoѓa вo идеoлoгијa, дoктринa и се штo следувa сo тoa, oсoбенo мaнипулaцијaтa.

Ислaмoт е oчигледен пример зa гoре нaведенoтo. Зa жaл и Христијaнствoтo имaлo свoи мoменти.[DOUBLEPOST=1451404664][/DOUBLEPOST]
Donald,

не постои поубедлив доказ од непосредниот, осознаен со вродните сетила и разум, со осознавање во реално време и простор. Надвор од тоа, се‘ преоѓа во вер(б)а.

Мојот омилен професор на пример, вели дека „...не постојат докази....„ па ти размисли зашто.[DOUBLEPOST=1451398248][/DOUBLEPOST]

Има искллучоци и тоа силни, а тоа е (до)вер(б)ата, како што претходно напишав.
Види. Јaс тoтaлнo јa рaзбирaм твoјaтa пoентa. (Ти нaмернo јa игнoрирaш мoјaтa пoентa, oд верoјaтни тебе пoзнaти причини.)И немaм ништo прoтив истaтa.
Oсoбенo не прoтив (дo)вер(б)aтa вo Бoг.

Тoa е aпсoлутнo субјективнa кaрaктеристикa, и истaтa не мoже дa пoдлежи нa дoкaзи кoи би зaдoвилиле некoјa другa индивидуa.
Еден куп дискусии имaлo нa oвaa темa.

Прoблемoт е институциoнaлизaцијaтa и нa некoј нaчин oбoпштувaње нa пoсебнoстa, и нaметнувaње прaвилa пo кoи мoрa дa се придржувa еднa единкa и нa некoј нaчин дa јa прилaгoди свoјaтa пoсебнoст нa oпштoтo.

Штo мaјкa, нa пример, бaрa прaшaњетo зa вртење нa земјaтa и сoнцетo вo прoцесoт нa спoјувaње сo Бoг, нaречен религијa?

Дoкoлку се зaдржи чoвек нa индивидуaлнo нивo, никoгaш немa дa имa прoблем сo oние, кoи не јa бендисувaaт негoвaтa субјективнoст.

Се другo преoѓa вo идеoлoгијa, дoктринa и се штo следувa сo тoa, oсoбенo мaнипулaцијaтa.

Ислaмoт е oчигледен пример зa гoре нaведенoтo. Зa жaл и Христијaнствoтo имaлo свoи мoменти.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.198
Поени од реакции
23.729
Ништо МИКИ ни го нема. Дали е можно да остана без зборови ?
Ни Војводата го нема. Доста веројатно е дека сега го бара филмот по торенти за да провери дали темата е дебилна или тој нешто промаши.
Ајде утре да видиме што ќе донеси денот.

S

SpaceTraveler

Гостин
Никогаш не остануваат без зборови тие братче, голема е библијата, големи се и житијата на Клеопа, ама не поголеми од Таоистичките списи, Будистичките сутри, Египетските хиероглифни натписи... Хиндуистичките Веди и уште без број текстови... ама добро само нивното е океј, другото каша попара :cool:[DOUBLEPOST=1451407316][/DOUBLEPOST]Пак ќе кажам, сум се родил во Африка, немам појма од библии, исуси, икони и ќе горам во пеколот... хахахаха или не бе чекај...

ЗА СИТЕ ИМАЛО ПО МАЛКУ!!! :D[DOUBLEPOST=1451407353][/DOUBLEPOST]Овој првиот на Лао Тзе внукот... :)

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.498
Поени од реакции
9.180
Пак ќе кажам, сум се родил во Африка, немам појма од библии, исуси, икони и ќе горам во пеколот... хахахаха или не бе чекај...

ЗА СИТЕ ИМАЛО ПО МАЛКУ!!! :D[DOUBLEPOST=1451407353][/DOUBLEPOST]Овој првиот на Лао Тзе внукот... :)
И на Антарктик да си се родил, нема кај да бегаш:).

http://www.messynessychic.com/2014/03/19/seven-churches-antarctica/

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.980
Поени од реакции
12.604
Човек кој целиот живот го посветил или слепо верувал во одредена идеја дури и да му се појави некаквов Господ (под претпоставка дека постои такво нешто) лично и во човечка форма, спремен е да му плукни во фаца доколку тој Господ му каже дека не бил во право и цело време живеел во заблуда, прогласувајќи го за Демон, или Сатана некаква, или нешто слично.
Такви се луѓето, тоа е Егото, а Мики1 е чисто олицетворение на тоа :toe:

Последно уредено:
S

SpaceTraveler

Гостин
Хихихихи абе не го ругајте толку нему тешко му е да мисли со своја глава затоа, нека си мисли со главата на Клеопа или нечија друга глава од новиот завет.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Хихихихи абе не го ругајте толку нему тешко му е да мисли со своја глава затоа, нека си мисли со главата на Клеопа или нечија друга глава од новиот завет.
SpaceTraveler,

се чини дека препишувањето туѓи ставови и глупирауњето по форуми со испразни постови, се врвен домет во твоиве 20-тина години живот...[DOUBLEPOST=1451421836][/DOUBLEPOST]
Абе Мујо... да размислуваше барем, сеа друг ќе беше муабетов.
Прочитај пост погоре...[DOUBLEPOST=1451421918][/DOUBLEPOST]
Не брзај МИКИ, стави го прстот на средина помеѓу коцките и пак пиши што боја се ?
мкд владе,

само ти стај рака преку очите и денот ќе ти стане ноќ...Можи и така, не?[DOUBLEPOST=1451422211][/DOUBLEPOST]
Поената со Сонцето има две основи:
1. Во начинот на кој луѓето стекнуваат сознанија за Светов: а/лично и непосредно; б/преку предание; в/преку „рекла-кажала„;
2. Во симболиката која ја има Сонцето: како што Бог Е Животодавецот и Творецот на Светов, така и Сонцето ја симболизира жиивотодавноста Божја кон жуивотот на Земјава и го насочува умот човеков кон Бога Творецот а не кон творенијата.

Ќе ти текне...

Последно уредено:
S

SpaceTraveler

Гостин
@MIKI1 нема да дозволам некој друг освен Мене, посебно не православец да ми кажува за Сонцето. Жал ми е за тебе, можеше и ти да бидеш Сонце, не знам зошто избираш да бидеш слепец, секако дека мора да има и такви ама зошто баш ти?!
Прочитав се погоре и буквално ништо не најдов освен тоа што беше, а беше што беше, цело време муабетот е од корист на другите, не само моја, ама никако од твоја! Јас моите 20 години ги живеам како лидер над мојот живот, а не како грешник. Во тие 20 години видов многу христијани како силуваат, тепаат, мало-умничат, а видов и многу Луѓе како прават Божји дела, ЧУДА од дела! :)[DOUBLEPOST=1451428227][/DOUBLEPOST]Пред очи да ми го донесеш твојот бог, твоите светци, вечен рај да ми ветат ќе ги одбијам, откако видов каков пекол луѓето направија во нивно име.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Пред очи да ми го донесеш твојот бог, твоите светци, вечен рај да ми ветат ќе ги одбијам, откако видов каков пекол луѓето направија во нивно име.
А бе ај...
Сигурен сум дека за твои 20 години, ептен многу нешта си видел.
На пример, си видел дека Земјава се „врти„ околу Сонцето.[DOUBLEPOST=1451429835][/DOUBLEPOST]
@MIKI1 Жал ми е за тебе, .
Мене уопште не ми е жал за тебе, оти твојот избор е само твој проблем.[DOUBLEPOST=1451429924][/DOUBLEPOST]
не знам зошто избираш да бидеш слепец, секако дека мора да има и такви ама зошто баш ти?!
Собори ја очигледноста од доказот кој го посочив и ја‘ ќе прејадам у најлошите можни атеисти у Вселенава.

Kajgana Shop

На врв Bottom