Диети и слабеење

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.320
Поени од реакции
15.574
Единствен начин да се намали тежината е организмот да троши повеќе енергија отколку што се внесува..

..главен енергенс се јагленхидратите....вишокот јагленхидрати во организмот се складираат како масти....погрешно е верувањето дека јадењето масна храна е причина за таложењето на сало...масната храна е виновна за запушување на артериите....но не и за салото...салото е последица на неискористените јагленхидрати.....

најбрз (но воедно и најнебезбеден) начин да ослабете е протеинска диета....односно целосно да ги елиминирате јагленхидратите од исхраната....поради недостаток на јагленхидрати организмот почнува да ги разложува мастите складирани во црниот дроб, а кога ќе ги потроши почнува да го разложува наталоженото сало и да го претвора во кетони кои се користат како енергенс....но последица на ова е кетоза....состојба во која се наоѓаат луѓе кои подолго време се без храна....доколку состојбата на кетоза потрае подолго време доаѓа до состојба на ацидокетоза односно закиселување на организмот, изнемоштеност и оштетување насрцето, црниот дроб и другите органи....ацидокетозата остава трајни здравствени последици

исто така заблуда е дека со зголемување на физичката активност ќе изгубите килограми....точно е дека со активирање на мускулното ткиво се топат мастите...но зголемената физичка активност бара зголемување на внесувањето на храна...а тоа и најчесто го правиме...спортуваме повеќе но повеќе и јадеме
Е добро де, се кажа дека е небезбедно и штетно, испаѓа дека е лошо да да ослабеш и само треба да наталожуваш масти бидејќи нели, штетно е да слабееш...

Се што е прекумерно е штетно, исто како премала количина е штетна.

Ова последново, колку е точно, толку е и погрешно. Не е заблуда дека со зголемување на физичка активност ќе изгубиш килограми, баш е точно, но тоа не значи дека треба да се храниш како претходно, да јадеш цел чипс од 300 грама, сендвич од 7ца, две чоколади, бурек за доручек, итн...

Здрава исхрана со физичка активност(помалку внесување на калории од тоа што трошиш во текот на денот, но не под 1.000) помага за слабеење и формирање на телото. Односно со не многу симнати килограми би можел да изгледаш одлично...

S

Stef Bachatero

Гостин
Еве девојки како треба да вежбате и да не се замарате со вакви глупи работи диети.Балансирана исхрана,вежбање и спиење толку ли е тешко...

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.443
Може да не се отвара посебна тема за секоја диета на која ќе налетате? Ја споив оваа тема со постоечката наменета за диети.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171
Jas skinav 10 kg za 1 ipol - 2 meseci bez golema fizicka aktivnost, letovo planiram da bidam dosta aktiven i na toj plan. Dieta nema, ednostavno isfrliv nekoi produkti i planiram da prodolzam so toj rezim na ishrana:

- nikakvo blago sto sodrzi sekjer, ako sakam nesto blago zemam ovosje ili dietalen ovosen jogurt/quark cheese;
- prestanav da jadam leb i se od toj tip (pr. pizza, sendvici, kroasani, kifli itn.);
- bidejki sum vegeterijanec so godini treba da napomenam deka ne jadam nikakvo meso;
- gi isfrliv gaziranite i ovosnite sokovi i alkoholot i pijam samo mineralna voda;
- ne jadam przena hrana, najcesto hranata ja prigotvuvam so varenje;
- izbegnuvam konzervirana hrana ili fabricki producirana hrana (pr. namesto kecap sam si prigotvuvam domaten sos);

Sekako od vreme na vreme moze covek da si dozvoli da izede parce torta ili slicno, iako zelbata za nezdrava hrana i gazirani sokovi se namaluva so tek na vremeto. Isto taka ne e vazno samo da broite kalorii, vazno e i kakov vid kalorii se - podobro belkovini otkolku masti i sekjer. Mozebi vi se cini strog ovoj rezim na ishrana, no barem jas se cuvstvuvam odlicno.

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Jas skinav 10 kg za 1 ipol - 2 meseci bez golema fizicka aktivnost, letovo planiram da bidam dosta aktiven i na toj plan. Dieta nema, ednostavno isfrliv nekoi produkti i planiram da prodolzam so toj rezim na ishrana:

- nikakvo blago sto sodrzi sekjer, ako sakam nesto blago zemam ovosje ili dietalen ovosen jogurt/quark cheese;
- prestanav da jadam leb i se od toj tip (pr. pizza, sendvici, kroasani, kifli itn.);
- bidejki sum vegeterijanec so godini treba da napomenam deka ne jadam nikakvo meso;
- gi isfrliv gaziranite i ovosnite sokovi i alkoholot i pijam samo mineralna voda;
- ne jadam przena hrana, najcesto hranata ja prigotvuvam so varenje;
- izbegnuvam konzervirana hrana ili fabricki producirana hrana (pr. namesto kecap sam si prigotvuvam domaten sos);

Sekako od vreme na vreme moze covek da si dozvoli da izede parce torta ili slicno, iako zelbata za nezdrava hrana i gazirani sokovi se namaluva so tek na vremeto. Isto taka ne e vazno samo da broite kalorii, vazno e i kakov vid kalorii se - podobro belkovini otkolku masti i sekjer. Mozebi vi se cini strog ovoj rezim na ishrana, no barem jas se cuvstvuvam odlicno.
Многу многу сличен со мојот пост, со исклучок на тоа што јас сеуште не сум вегетаријанец :)
Инаку на почеток ми беше тешко, посебно со благото, ама сега полека ја губам желбата. Ако ми се пријаде јадам повеќе овошје или малку мед. понекогаш сеуште знам да се излажам, ама тоа станува се поретко. Инаку ова не е само исхрана со чија помош ќе се ослаби, туку и организмот ќе стане поздрав и посилен.

mamba

UNITED MACEDONIA
Член од
13 декември 2009
Мислења
93
Поени од реакции
3
Многу многу сличен со мојот пост, со исклучок на тоа што јас сеуште не сум вегетаријанец :)
Инаку на почеток ми беше тешко, посебно со благото, ама сега полека ја губам желбата. Ако ми се пријаде јадам повеќе овошје или малку мед. понекогаш сеуште знам да се излажам, ама тоа станува се поретко. Инаку ова не е само исхрана со чија помош ќе се ослаби, туку и организмот ќе стане поздрав и посилен.
Кога ти се јаде благо јади урми ке ја задоволиш потребата за благо ама нема да качиш килограми

The countess

Аристократка
Член од
2 јуни 2012
Мислења
145
Поени од реакции
82
Манекенска диета

Брзиот живот и патувањата кои се карактеристични за моделите не се баш погодни за држење диета. Понекогаш телото на манекенките е преплавено со токсини од брза храна, алкохол, цигари, кафе и загаден возадух заради што применуаат детоксикациска диета која телото го чисти од отровите, а ги враќа енергијата и виталноста
Ова е лесна, флексибилна и диета погодна за сите. Богата е со важни хранливи состојки и витамини кои одржуваат добра енергија. Со елиминирање на животинските производи и процесираната храна, диетата ќе направи вашето тело да се исчисти од токсините. Инаку, овој режим на исхрана е одличен и за отстранување на целулитот и чистење на кожата. Во зависност од тоа како се чувствувате можете да забележите веќе по три дена. Диетата најчесто се држи по една недела но може да се продолжи и десет дена.
Дозволена храна
Јадете природно овошје и зелечнук бидејќи во себе имаат помалку хемикалии. Органската храна исто така има поголема хранлива вредност од неорганските производи. Во основа, диетата се заснова на цедено, сирово или варено овошје и зеленчук. Притоа одбегнувајте пченка, а компири јадете умерено. Секој ден јадете различно овошје и зеленчук бидејќи тоа значи дека ќе внесете доволно витамини што диетата ја прават полесна.
Забранети продуктиЕве листа на продукти кои треба да ги заборавите кога сте на оваа диета. За да сигурно го прочистите организмот држете се до списокот и немојте да згрешите.
- млечни и животински производи
- леб и тестенини
- чоколадо
- лешници и ореви
- сосови
- кисел зеленчук и конзервирано овошје
- алкохол и цигари
Појадок
Разновидното овошје може да биде одлично за појадок. Тоа е хранливо брзо заситува и имаат доволно природен шеќер кој ќе ја обезбеди неопходната енергија наутро.
Ручек и вечераЗа двата главни оброци важно е да имате на ум дека треба да бидат малку калорични, но исклучително хранливи. Одговорот лежи во чорбата од зеленчук. Таа ќе ви даде доволно енергија да го истуркате денот, а во исто време ќе ви внесете сите неопходни продукти.
Чорбата можете да ја правите од спанаќ и брокула, потоа од зелка, тиквички, моркови и компири.
Десерти и грицки
Кога сте на диета секогаш имате напади на глад, па е многу важно да имате здрави грицки што ќе ви помогнат да ја надминете кризата. Овошните шејкови можат да бидат одличен десерт. Купете замрзнато овошје кое погодно за правење шејкови. Само додајте мраз и малку вода и изблендирајте. На вас е да ја пронајдете комбинацијата на овошје која ви се допаѓа. А за почеток можете да пробате микс од капини, боровинки, јагоди и банани.
Пијалаци
Свежо исцедените сокови се одлични за детоксикација на организмот. Тие ги содржат сите ензими кои се неопходни за добро здравје.
Уште некој совет:
Обидете се да јадете што повеќе добри продукти како што се краставици, јаболки, моркови, брокула, ѓумбир, кромид... Не заборавајте да пиете зелен чај. Тој е многу ефектен бидејќи го забрзува метаболизмот и го намалува апетитот. Се користи повеќе од 4.000 години во кинеската медицина за лекување на многу болести, од главоболка до депресија.

The countess

Аристократка
Член од
2 јуни 2012
Мислења
145
Поени од реакции
82
Необични и опасни диети

Испробувањето и измислувањето на нови диети во човештвото се забавува веќе со векови, но историјата покажува дека очајните диети, бараат очајни мерки.
Кога здравата исхрана и вежбањето не се доволни, на сцена настапуваат најновите и најчудните диети, надевајќи дека во една од нив ќе се вроди плод. Дознајте ги најлудите начини на кои луѓето пробувале брзо да се ослободат од килограмите.
ДИЕТСКА ИСХРАНА ЗА БЕБИЊА
Бебињата се потешки неколку килограми, а возрасните неколку десетици килограми повеќе. Потребата на телото е различна и навистина нема никаква смисла да го копирате детското мени и да ги јадете нивните каши.
ДИЕТА-ЗАСПАНАТА УБАВИЦА
Ако не сте будни, не можете ни да јадете нели ? Застапниците за згрижување деца се трудат овие деца што е можно повеќе да спијат само за да не дојдат до фрижидерот. Поединци дури се хранат и со апчиња за спиење само за да не заглават во она што го наумиле.
ДИЕТА-ПАМУЧНИ ТОПКИ
Секој оброк започнува со предјадење на топка памук која вас ќе ви го наполни стомакот, така што нема ни да сакате да пробате нормална храна. Оваа диета според приказната на мајката на моделот Сесилее Лопез, ја практикуваат денешните манекенки, само што памучните топки пред јадење ги натопуваат во сок од портокал за лесно да се “лизне”.
ДИЕТА-ЏВАКАЊЕ
Продавачот за ликовни уметности во Сан Франциско, Хоратио Флечер, стана познат како “Големиот џвакач” кога изјавил дека изгубил 40 килограми така што храната само ја џвакал, не ја голтал. Мотото на ова диета е – “Природата ќе ги казни оние кои не џвакаат”.
Диетите се секогаш популарни, особено пред празниците, кога жените сакаат да се ослободат од вишокот килограми и да изгледаат попривлечмно во новогодишниот фустан. Некои од нив, меѓутоа, можат да бидат многу опасни.
Диета - последна шанса. Оваа диета била популарна во 70-тите години, а подразбирала земање четири до шест грама протеини во течна состојба. Откако 60 луѓе умреле од оваа диета, таа најпосле престанала да биде хит.
Диета со паразит. Се смета дека една од најпопуларните светски манекенки - Твиги на тој начин ја одржувала својата витка фигура. Идејата е паразитот во вашиот систем за варење да ги изеде сите калории и хранливи материи, а откако ќе ослабнете колку што ќе посакате, треба да го убиете со силни антибиотици. Но, не е така едноставно бидејќи паразитот може да предизвика грчеви, повраќање, пролив и неухранетост. Голтањето паразит може да биде и смртоносно ако дојде до сериозни компликации со дигестивниот тракт или црниот дроб, а може да ги нападне дури и белите дрбови. Последиците можат да се лекуваат со лекови кои ќе го усмртат паразитот, а неговите остатоци мора да се отстранат со хируршки зафат од телото.
Дупчење на увото. Малите хируршки спојувалки се ставаат во внатрешната страна на рскавицата на двете уши, затоа што се смета дека ги стимулираат точките на притисокот кој го намалува апетитот. Оваа бизарна метода има сериозен ризик од инфекции.
Диета со оцет. Оваа диета е популарна меѓу многу славни личности, а подразбира пиење големи количини оцет, што престставува голема опасност за желудникот.
--- надополнето: 14 јуни 2012 во 15:20 ---

Член од
16 јули 2012
Мислења
86
Поени од реакции
8
Jas vishe bev na dieta i oslabev ama sea mi ostana del od saloto i nemozam da se oslobodam od nego.sum probal se no bez uspeh.Nekoj sovet ?

S

Stef Bachatero

Гостин
Jas vishe bev na dieta i oslabev ama sea mi ostana del od saloto i nemozam da se oslobodam od nego.sum probal se no bez uspeh.Nekoj sovet ?
Броење на калории,низок внес на јх 3 пати неделно вежбање во теретана 3 пати неделно вежбање кардио.Јас не јадам 20 часа и во тие 4 часа неможеш да внесеш повеќе калории од колку што мислиш.Најди BMR и колку трошиш дневно и ќе најдеш колку треба дневно да внесуваш/

Член од
16 јули 2012
Мислења
86
Поени од реакции
8
Броење на калории,низок внес на јх 3 пати неделно вежбање во теретана 3 пати неделно вежбање кардио.Јас не јадам 20 часа и во тие 4 часа неможеш да внесеш повеќе калории од колку што мислиш.Најди BMR и колку трошиш дневно и ќе најдеш колку треба дневно да внесуваш/
ja idam na bazen 3 pati nedelno so trener ke idam do krajot na mesecot a doma tocak vrtam 20 min sekoj den.Kazi mi nekoj zameni za terena vezbi doma da pravam.pomogni mi da napravam raspored so jadenje,plivanjeto i vezbi i posle bes plivanjeto
--- надополнето: 16 јули 2012 во 14:58 ---
You have a BMR of 1834.9. KOA GO POMNOZIV SO TOA SO TREBA DOBIV 2844,095
SO ZNACI ??

S

Stef Bachatero

Гостин
BMR значи колку твоето тело без никаква активност троши дневно.1834 калории дневно треба да внесуваш за да одржиш твојата тежина и нормалната функција на телото.
Кога не си активен намали на ЈХ под 100 грама,кога си активен зголеми на јх 3 грама на секој кг.Се со цел да добиеш мускули и да топиш маснотии :)

Член од
16 јули 2012
Мислења
86
Поени од реакции
8
BMR значи колку твоето тело без никаква активност троши дневно.1834 калории дневно треба да внесуваш за да одржиш твојата тежина и нормалната функција на телото.
Кога не си активен намали на ЈХ под 100 грама,кога си активен зголеми на јх 3 грама на секој кг.Се со цел да добиеш мускули и да топиш маснотии :)
Вака ја идам на пливање овој месец 3 пати неделно само овој месец.Што треба да јадам за доручек,ручек и вечера додека одам на пливање и што да вежбам дома и што да вежбам и да јадам за доручек,ручек и вечера кога нема да одам на пливање???

S

Stef Bachatero

Гостин
Вака ја идам на пливање овој месец 3 пати неделно само овој месец.Што треба да јадам за доручек,ручек и вечера додека одам на пливање и што да вежбам дома и што да вежбам и да јадам за доручек,ручек и вечера кога нема да одам на пливање???
Кога пливаш јади повеќе јаглехидрати комплексни(овес,леќа,грав,грашок,киноа,булгур,наут,зеленчук,соја)+месо(пилешко,мисиркино,риба) јади дур си сит не размислувај на калории тогаш.Кога не вежбаш намали на јаглехидрати на тој ден јади зеленчук и месо дур си сит битно е тој ден да внесуваш и квалитетни масти омега 3,6(ленено семе,маслиново масло,рибино масло).Имаш два енергенси кој се користат масти и јх.Висок внес на јх кога внесуваш 200-300 грама низок внес кога не правиш активност под 100 грама.Ти препорачувам да си земеш стоперица и да знаеш колку трошиш со пливањето.За да знаеш колку да внесуваш.Но на деновите кога не си активен протеините треба да ти се главен извор на исхрана се со цел да се уклучи другиот братот на инсулинот глукгагон.Инсулин е хормон за складирање и е еден од анаболичните хормони за раст на телото.Прекумерена внес на калоории=инсулин=таложење на масти
помал внес на калории=глугакагон=топење на маснотии.На мојот fan page можеш да најдеш совети како да го постигнеш тоа следи ме ако сакаш.

Kajgana Shop

На врв Bottom