Депикции на Сатаната во црковната иконографија

Член од
12 март 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ме интересира која е застапеноста на Сатаната/Луцифер/Нечестивиот и сл, во локалната/регионалната и светската иконографија и релјефи.

На википедиа гледам (en.wikipedia.org/wiki/Antichrist) дека токму фреска од Македонија (Осоговски манастир) (en.wikipedia.org/wiki/File:Antichrist-from-Osogovo-Monastery.jpg) е дадена за пример (поставена од бугарски доктор - Д-р Антон Лефтеров)

M

Muranyi

Гостин
Jas se izvinuvam,mozebi sum oftopik ama gornite sliki me inspiriraa da prasam:Od kade poteknuva prestavata na covekot za likot na Satanata,takov kakov sto e so rogovi,opaska?Ima li opis od nego vo nekoja od svetite knigi,mozebi?

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
Jas se izvinuvam,mozebi sum oftopik ama gornite sliki me inspiriraa da prasam:Od kade poteknuva prestavata na covekot za likot na Satanata,takov kakov sto e so rogovi,opaska?Ima li opis od nego vo nekoja od svetite knigi,mozebi?
Во библијата сатаната е претставен како големиот змеј кој се бори против силите на доброто,но е набрзо поразен и фрлен на земјата каде што подоцна си создава свое царство,а нели сите знаеме како изгледа еден змеј бар онака како што е преставен во книгите со рогови со опаш со издолжена челуста од која испушта пламени јазици,и ете од каде потекнува претставата за неговиот лик.

Altair

Шмеќер
Член од
30 јуни 2008
Мислења
306
Поени од реакции
192
За неговиот лик , тоа е само превземено од постарите религии - ликовите на демоните

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Во библијата сатаната е претставен како големиот змеј кој се бори против силите на доброто,но е набрзо поразен и фрлен на земјата каде што подоцна си создава свое царство,а нели сите знаеме како изгледа еден змеј бар онака како што е преставен во книгите со рогови со опаш со издолжена челуста од која испушта пламени јазици,и ете од каде потекнува претставата за неговиот лик.
Веројатно знаеш да посочиш каде сево ова во библијата го пишува?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646

овде имаш објаснување прочитај го

http://www.google.mk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cts=1331509139351&ved=0CB0QFjAA&url=http://www.prijateljboziji.com/shared/media/books/37/pdf-serb.pdf&ei=jjddT_nqIK304QTAqbjRDw&usg=AFQjCNHXfAJ9YzqRa4j4xiZKwCybUdr74w

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Претпоставувам дека збориш за Бафомет, мислам дека него го претставуваат како сатански светец, но не се разбирам во сатанизам, има од нив на форумов они ќе ти кажат почнувајќи, од, кои пози ги прават во сексуалните ритуали во нивните секти, па се до обжување на овие и разни глупости.

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
Тој дел може да се најде во откровението еве ти извадок и од нет:

Book of Revelation

"Now war arose in heaven, Michael and his angels fighting against the dragon. And the dragon and his angels fought back, but he was defeated, and there was no longer any place for them in heaven. And the great dragon was thrown down, that ancient serpent, who is called the devil and Satan, the deceiver of the whole world – he was thrown down to the earth, and his angels were thrown down with him."
The number of angels involved was taken to be a third of the total number because Revelation 12:4 speaks of the dragon's tail casting a third of the stars of heaven to the earth, before the start of the "war in heaven"Revelation 12:7.
еве линк и на македонски http://www.mkbible.net/biblija/index.php?Otkrovenie 12
А и само прашање зошто воопшто тебе би те интересирало ова кога и самиот се имаш декларирано како атеист?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А и само прашање зошто воопшто тебе би те интересирало ова кога и самиот се имаш декларирано како атеист?
А зошто не би ме интересирало? Што врска има со мојата декларација. Не значи дека верувам во напишаното.

Имаш 1000 библии на нет, барем на македонски можеше да ја најдеш.
Е што вели, откровение 12.3 до 12.8, ај баш да видиме каде дава опис на ѓаволот (и патем, змеј со рогови?)

3 Потоа се јави друг знак на небото.
Ете, голем црвен змев со седум глави и
десет рогови, а на главите негови седум
круни;
4 опашката негова повлече една третина
од небеските ѕвезди и ги фрли на
земјата. Змевот застана пред жената,
која сакаше да роди, та, кога ќе роди, да
го изеде детето нејзино.
5 И таа роди машко дете, кое ќе ги пасе
сите народи со железен жезол; и детето
нејзино беше грабнато и однесено
кај Бога и Неговиот престол.
6 А жената побегна во пустина, каде
што имаше приготвено место од Бога за
да ја хранат таму илјада двесте и шеесет
дена.
7 И настана војна на небото: Михаил и
неговите ангели војуваа против змевот,
а змевот и неговите ангели војуваа против
нив;
8 но беа поразени, и за нив веќе не се
најде место на небото.

Можеш да го најдеш овде описот на ѓаволот?

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
А зошто не би ме интересирало? Што врска има со мојата декларација. Не значи дека верувам во напишаното.

Имаш 1000 библии на нет, барем на македонски можеше да ја најдеш.
Е што вели, откровение 12.3 до 12.8, ај баш да видиме каде дава опис на ѓаволот (и патем, змеј со рогови?)

3 Потоа се јави друг знак на небото.
Ете, голем црвен змев со седум глави и
десет рогови, а на главите негови седум
круни;
4 опашката негова повлече една третина
од небеските ѕвезди и ги фрли на
земјата. Змевот застана пред жената,
која сакаше да роди, та, кога ќе роди, да
го изеде детето нејзино.
5 И таа роди машко дете, кое ќе ги пасе
сите народи со железен жезол; и детето
нејзино беше грабнато и однесено
кај Бога и Неговиот престол.
6 А жената побегна во пустина, каде
што имаше приготвено место од Бога за
да ја хранат таму илјада двесте и шеесет
дена.
7 И настана војна на небото: Михаил и
неговите ангели војуваа против змевот,
а змевот и неговите ангели војуваа против
нив;
8 но беа поразени, и за нив веќе не се
најде место на небото.
Извини ама ти имав дадено линк и на македонски во мојот погорен пост ако воопшто си забележал
и истово го пишува.
Можеш да го најдеш овде описот на ѓаволот?
А тоа со седумте глави и десете рогови што е опишано во самиот текст што е да те прашам?!:tapp:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Извини ама ти имав дадено линк и на македонски во мојот погорен пост ако воопшто си забележал
и истово го пишува.

А тоа со седумте глави и десете рогови што е опишано во самиот текст што е да те прашам?!:tapp:
Линкот на македонски си го додал отпосле.
Ај погледни на сликите што ги постираше LexLax
На википедиа гледам (en.wikipedia.org/wiki/Antichrist) дека токму фреска од Македонија (Осоговски манастир) (en.wikipedia.org/wiki/File:Antichrist-from-Osogovo-Monastery.jpg) е дадена за пример (поставена од бугарски доктор - Д-р Антон Лефтеров)
дали е насликан со 7 глави и 10 рога? Дали е некаде воопшто така насликан?

Kajgana Shop

На врв Bottom