Делови за Мерцедес ќе се произведуваат во Македонија

?

..........

Гостин
Нови 4000 вработени во наредните години?? Ок, што ке работат 4000 луге? Што? ке плетат кабли за глицерин, ке коват на наковална метални делови? рачно ке изработуват делови, со стругање и шмирглање со турпии ке стругат по 20 работника еден дел?? што по ѓаволите ке работат 4000 луге??
Кој е условот да се верува во оваа лага, кој е условот да се падне на ефтин популизам??

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Нови 4000 вработени во наредните години?? Ок, што ке работат 4000 луге? Што? ке плетат кабли за глицерин, ке коват на наковална метални делови? рачно ке изработуват делови, со стругање и шмирглање со турпии ке стругат по 20 работника еден дел?? што по ѓаволите ке работат 4000 луге??
Кој е условот да се верува во оваа лага, кој е условот да се падне на ефтин популизам??
Не,ќе молзат крави..покрај секоја фабрика ќе има и штали,а у шталите крави..за тој што ќе нема што да работи,ќе биде задужен за стоката:facepalm:

?

..........

Гостин
4000 луѓе се бројка што поминува само во нелогични политики пропаганди....
Oстави крави молзење, кажи ми што ќе работат 4000 луге во фабрика за авто делови, во Кавадарци, градот во кој за прв пат се стигнува само ако си со кавадарчанец затоа што патиштата до и од градот не исполнуват никакви норми за да се наречат автопати, да не правиме муабет дека сообраќајните знаци и сигнализација се мисловна именка?

4000 луге......4000 бе браат? кој? како? што?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.526
Поени од реакции
22.178
Уште да се оствари, поубаво ќе звучи.
Него гледам се расправата за инфраструктура во градот. Па со самата инвестиција ќе се слеат пари во општината, после тоа ќе се плаќат даноци по различен основ, што сепак на некој начин и општината пак ќе има ќар. Од тие пари може и инфраструктура, и водовод и се да се среди. Но прво да ја отворат фабриката, па после ќе збориме и дебатираме за тоа.
НЕ сакам да бидам негативен, инвестицијата е супер работа но реално колку пари ќе има општината од ова? Читав дека ослободени се инвеститорите од комуналиите па и сигурно има други субвенции за ними. Дали има проценка колку општината ќе има финансиска корист од ова, мислам директна од инвеститорот. За индиректната јасна ми е, повеќе вработени, повеќе пари во градот итн. но дали тие пари ќе бидат доволни за инвестиции во инфраструктурата? Нели изградба на патишта е доста скапа работа.

Да продолжам со муабетот, мислам владава нетранспарентна е во врска со да извести какви субвенции им дава на инвеститорите. Сакам секој денар да биде објавен во јавноста да можеме да процениме колку корист има државата од тоа. Да не испадне од ко ќе завршат субвенциите, компаниите да ја напуштат Македонија. Такви примери има во доста други држави (Нокиа во Германија и Романија).

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
4000 луѓе се бројка што поминува само во нелогични политики пропаганди....
Oстави крави молзење, кажи ми што ќе работат 4000 луге во фабрика за авто делови, во Кавадарци, градот во кој за прв пат се стигнува само ако си со кавадарчанец затоа што патиштата до и од градот не исполнуват никакви норми за да се наречат автопати, да не правиме муабет дека сообраќајните знаци и сигнализација се мисловна именка?

4000 луге......4000 бе браат? кој? како? што?
Toa дали е многу или малку,ти најмалце можеш да знаеш..чим искача компанијата со таква бројка,ваљда има логика,не ги лупа од ракав бројките..крај краева , ќе видиме.. Не е социјализам,тогаш така се пумпаше бројот на вработени,а реално ни 80% не беа потребни во тие капацитети.Ќе каже времето што ќе искочи од ова.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Мене ми кажаа дека оваа фабрика не случајно е избрана да биде во околината на кавадарци бидејќи тоа е центар на македонија и за да можат од повеќе градови да дојдат и да работат. Сигурно нема толку квалитетен кадар само де дно гратче како што е кавадарци. Со добра инфраструктруа бидејќи македонија е мала што е проблем некој од скопје да патува на работа 100 км секој ден? Па на запад поточно во америка за нив до 500 км е мало растојание. така да во оваа фабрика очекувајте од сите градови вработувања.

?

..........

Гостин
Toa дали е многу или малку,ти најмалце можеш да знаеш..чим искача компанијата со таква бројка,ваљда има логика,не ги лупа од ракав бројките..крај краева , ќе видиме.. Не е социјализам,тогаш така се пумпаше бројот на вработени,а реално ни 80% не беа потребни во тие капацитети.Ќе каже времето што ќе искочи од ова.
Нормално дека не верувам на популистички најави на градоначалникот на Кавадарци ниту на неговата владеачка партија..........и Х компаниите кои „КЕ“ инвестират во Македонија....
Затоа прашав,што и на какви работни позиции ќе работат тие 4000 луѓе?

Ако незнаш, не ме цитирај, со примери за крави и штали.....ако имаш некаква идеа, знаење замисла што би работеле, кажи слободно ќе ја разгледаме можноста дали е навистина возможен толкав број на рабона снага....
Навистина би бил пријатно изненаден доколку навистина се вработат толку народ, и бидејки добро го познавам градот и лугето знам што значи за економијата и стандардот на граѓаните.....

Повели.....

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ќе нема доволно луѓе за работа тоа ме плаши мене.

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.879
Поени од реакции
1.092
НЕ сакам да бидам негативен, инвестицијата е супер работа но реално колку пари ќе има општината од ова? Читав дека ослободени се инвеститорите од комуналиите па и сигурно има други субвенции за ними. Дали има проценка колку општината ќе има финансиска корист од ова, мислам директна од инвеститорот. За индиректната јасна ми е, повеќе вработени, повеќе пари во градот итн. но дали тие пари ќе бидат доволни за инвестиции во инфраструктурата? Нели изградба на патишта е доста скапа работа.

Да продолжам со муабетот, мислам владава нетранспарентна е во врска со да извести какви субвенции им дава на инвеститорите. Сакам секој денар да биде објавен во јавноста да можеме да процениме колку корист има државата од тоа. Да не испадне од ко ќе завршат субвенциите, компаниите да ја напуштат Македонија. Такви примери има во доста други држави (Нокиа во Германија и Романија).
Имаш една страна претходно извадок од весникот капитал. Во него пишува дека општината ќе има кар од 200000евра. Е сеа дали ова е за секоја година од евентуалното работење, или се пари од комуналии и слични работи врска немам, не беше спомнато.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.526
Поени од реакции
22.178
Не се секирајте за кадарот сигурно Дрекселмајер ја има истражувано ситуацијата и секако нормално е да си обучи свој кадар како што е најнормално во Германија. Учиш 2-3 занаетот и после те чува фирмата како свој работник. Посебно ова е добра шанса и за младите луѓе во регионот.

Член од
27 мај 2012
Мислења
14
Поени од реакции
9
Znaci citam i ne mozam da se iznacudam. Ne sum politicki opredelen ali izgleda samo komunjari pisuvaat.

1. Komentari od tipot 4000 ludje sto ke rabotat, (sigurni izvori deka ke bidat minimum 4000 a planot e i do 5000 vraboteni).
2. Licno potvrduvam kako i bilo koj sto bil na intervju deka NEMA VRSKI FAKANJE ZA RABOTA. INTERVJUATA GI VODEA STROGO GERMANCI OD CENTRALA OD ODREDENA OBLAST VO PROIZVODSTVOTO I MENADZMENT.
3. So kar treba da ima opstinata koga dobiva poveke od 1 mil evra mesecno indirektno od plati, pari koi ke odat vo optek. \Ova moze da im steti samo na kvazi gazdite vo Kavadarci i okolinata sto im davaat na svoite vraboteni po 100 evra mesecno.
4. DA NE E LAGA FABRIKATA KE SE OTVARA I SE GRADI, i DOSTA SO TOA DA VIDAM DA NE VERUVAM I OSTANATO.
5. Za G-din Grkov sto bea navredite i za gradonacalnikot na Kavadarci. Alal da im e i na dvajcata. Koj drug vo 20 godini istorija donel 4000 novi vrabotuvanja, pa sega i ni e malku???? Daj bez gluposti mene mi e najkrivo sto dobi Kavadarci posto sum od Veles,
6. Probno proizvodstvo pocnuva vo Noemvri godinava a koga ke bidat gotovi pogonite (koi se gradat indirektno so materijali na IGM) vo Februar ke pocne so rabota so poveke od 2000 startno.
7. Menadzerskiot tim od Makedonija e veke odbran i pocnuva so rabota od Avgust.
PS: Sramota e toa sto nekoj od vas go pisuvaat. (Sega ako ima politicki aktivisti plateni ne se cudam i za toa, samo se zemnale),

?

..........

Гостин
. Alal da im e i na dvajcata. Koj drug vo 20 godini istorija donel 4000 novi vrabotuvanja, pa sega i ni e malku????
Не се малку, напротив прекрасно е доколку се оствари, но тоа е сеуште на хартија, како и илјадници други ветувања од страна на оние кои бркат политички поени............но да оставиме политика..
Прашањето е што ќе работат тие 4000 или според тебе 5000 вработени? едноставно просто прашање....

ИГМ Кавадарци, е исто така огромна фирма стационирана во неколку огромни хали кои зафаќат голема површина, ИГМ произведува цефки од различен профил, се работи во 3 смени полно рабоно време од 24 часа, во истата има вработено околу 300 работници, вклучително администрација, директори, Гечо, керкаму, чувари, кувари, куварки, садомијачки, виљушкаристи, електричари, машинисти, хаусмајтори, опслужувачи на машини, општи работници, работници на производство, заварувачи и шофери на камиони кои носат суровина и изнесуват готов производ.....занчи околу 300 вработени, се доолно да работат во три смени полно работно време од 24 часа....затоа јас се прашувам што би работеле тие 5000 во новата фабрика за производство на автомобилски делови? слободно удостоиме со одговор...повели..;)

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.863
Znaci citam i ne mozam da se iznacudam. Ne sum politicki opredelen ali izgleda samo komunjari pisuvaat.

1. Komentari od tipot 4000 ludje sto ke rabotat, (sigurni izvori deka ke bidat minimum 4000 a planot e i do 5000 vraboteni).
2. Licno potvrduvam kako i bilo koj sto bil na intervju deka NEMA VRSKI FAKANJE ZA RABOTA. INTERVJUATA GI VODEA STROGO GERMANCI OD CENTRALA OD ODREDENA OBLAST VO PROIZVODSTVOTO I MENADZMENT.
3. So kar treba da ima opstinata koga dobiva poveke od 1 mil evra mesecno indirektno od plati, pari koi ke odat vo optek. \Ova moze da im steti samo na kvazi gazdite vo Kavadarci i okolinata sto im davaat na svoite vraboteni po 100 evra mesecno.
4. DA NE E LAGA FABRIKATA KE SE OTVARA I SE GRADI, i DOSTA SO TOA DA VIDAM DA NE VERUVAM I OSTANATO.
5. Za G-din Grkov sto bea navredite i za gradonacalnikot na Kavadarci. Alal da im e i na dvajcata. Koj drug vo 20 godini istorija donel 4000 novi vrabotuvanja, pa sega i ni e malku???? Daj bez gluposti mene mi e najkrivo sto dobi Kavadarci posto sum od Veles,
6. Probno proizvodstvo pocnuva vo Noemvri godinava a koga ke bidat gotovi pogonite (koi se gradat indirektno so materijali na IGM) vo Februar ke pocne so rabota so poveke od 2000 startno.
7. Menadzerskiot tim od Makedonija e veke odbran i pocnuva so rabota od Avgust.
PS: Sramota e toa sto nekoj od vas go pisuvaat. (Sega ako ima politicki aktivisti plateni ne se cudam i za toa, samo se zemnale),
Ја дур не видам на дело на се сум скептичен, и ништо нема да ми го смен мислењето освен фабрика со 4000 вработени со најмала плата од 12000 ден. Тоа што голема заслуга му препишиваш на Цандо градоначалникот е твоја работа, ја имама други сознанија. Ако фабриката се отвори се надевам нема да се оствари тоа што сега се слуша по кавадаречката чаршија. А тоа е дека Вмровци се токмат за вработување во фабриката со директно посредство на ОК на ДПМНЕ и на градоначалникот.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095

Не скокајте каков Грков заебанции, Веле Самак Министерот за СДИ има најголеми заслуги што инвестицијата ке биде во Македонија, и откако падна одлуката од страна на Германците, биле заинтересирани за три локации Тетово,Кавадарци и Велес, Тетово уште од старт отпаднал а според Веле Самак и Кавадарци И Велес ги испониле барањата на инвеститорот но сепак се одлучиле за Кавадарци. Да не беше Веле Самак пази да не некој градоначалник од Тивешијата да не донесеше ваква компанија ке донесеше колку што пред тоа донесоа.
--- надополнето: 16 јули 2012 во 02:46 ---
Ако фабриката се отвори се надевам нема да се оствари тоа што сега се слуша по кавадаречката чаршија. А тоа е дека Вмровци се токмат за вработување во фабриката со директно посредство на ОК на ДПМНЕ и на градоначалникот.
Кој глупости човек може да прочита не ми се верува абе ова не е јавна администрација па Вмро и СДСМ да ги вработува и да ургира за нив! Ова е приватна инвестиција на голема Германска Компанија кој нивниот приход се брои во милијарди евра , нив ги заболе курот за политика нив ги интересира тие што ќе бидат вработени да бидат компетентни , кваалитетни и способни за тие работни позиции кај ке се вработат и ништо друго не ги интересира. А вие од помалите градови од Македонија сте феномени со тоа што немате попаметни работи и трескате тешки глупости. Со Менталитет од 19 век живеете во 21 век. И во Скопје се вработија луге во Џонсон Конролс, Џонсон Мети и Кемет електроникс, па од цело Скопје без разлика дали некој е СДСМ или ВМРО не трескаше вакви глупости дека критериум е партиска книшка, познавам и неколку луге што се вработија во тие компании и лично а добар дел од тое луге не само што немаат партиска книшка некој туку не ни имаа искочено на избори којзнае од кога. Поентата ми дај престанете да јадете бурек и да тресете глупости и тргнете го тој селски менталитет на јадење бурек за се и сешто,место да бидете среќни што понатака кога фабриката ке работи ке вработува 4000 луге во општина со 40 000 луге вие почнавтесо трескање глупости, многу лошо ке ви направат германците место за 5000 денари во бутик или во продавница да работите таму( сум слушнал колку се платите во приватен сектор) ке имаат од 250 евра минимум па нагоре плати , зошто и кај да влезат вакви Мулти Национални Компании даваат далеку поголеми плати од платите што биле на тоа подрачје. Јас да сум на местото на Веле Самак и сл како него одамна ке со поднесов оставка да им носиш инвестиции и да ти јадат и бурек за тоа, ем шути ем бодат очигледно на Македонецот му беше поубаво кога во Македонија не се носеа СДИ а се затвараа фабрики, изгледа ова премногу ке му дојде на просечниот Македонец кој е навикнат на мизерија мој коментар на се ова е со кој јас живеам во оваа држава...

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.863
Јас само кажувам што се лафе по чаршијата, не мора да е вистина, и така чаршиските муабети во голем дел не се вистина. Само нека се отворат тие 4000 работни места, после друг муабет ќе праиме.

Kajgana Shop

На врв Bottom