Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Денеска бев на доктор, ми утврдија дека имам Хепатитис на црниот дроб, во почетна фаза.. настанат од конзумирање на алкохол.. не ми препишаа никакви лекарства туку ми рекоа да се откажам од алкохолот засекогаш.. што мислите вие?.. постои ли лек??.. зошто не ми препишаа никакви лекарства? .. се лечи ли ова чудо ?? :toe:
Конзумирај зелен чај у поголеми мерки. Со ова се чисти црниот дроб па ваљда ке ти помогне.

Член од
26 јануари 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
Здраво. Пред 2 месеца имав полесна верзија на сезонски грип. Во тој период доека ме болеше грлото ми се јави и едно мало топче во вид на пљускавче и се наоѓа од страната на тоа јазичето што виси позади во грлото. Него го осетив со јазик. Големината му е околу 2 милиметри ми се чини според чуство со јазик. Не ме болело и не ме ни боли а и не го осеќам али после 2 месеца уште си стои.
Може да е нешто сериозно? Не сакам да напоменувам.... на што мислам зошто сум хипокондар.

Е

експерт

Гостин
Здраво. Пред 2 месеца имав полесна верзија на сезонски грип. Во тој период доека ме болеше грлото ми се јави и едно мало топче во вид на пљускавче и се наоѓа од страната на тоа јазичето што виси позади во грлото. Него го осетив со јазик. Големината му е околу 2 милиметри ми се чини според чуство со јазик. Не ме болело и не ме ни боли а и не го осеќам али после 2 месеца уште си стои.
Може да е нешто сериозно? Не сакам да напоменувам.... на што мислам зошто сум хипокондар.
Прво се чудам како го успеа да го доприш со јазикот, ама остај тоа.

Каква боја е? Дали е нешто вакво?

Ако знаеш англиски можеш да прочиташ нешто тука.

еве што друго вели Д-р Google

It could be a wart. Depending on the appearance, oral warts have a variety of names (papilloma, condyloma acuminatum or verruca vulgaris), but all are caused by the human papillomavirus. Treatment requires surgical removal, and recurrence is not uncommon. One important consideration is that a particular cancer (verrucous carcinoma) can look very much like a wart. Biopsy of part or all of the growth is important if a doctor suspects a verrucous carcinoma.

It could be a yeast infection known as thrush (oral candidiasis). On several occasions, I have seen thrush limited to the uvula, where the infected material forms a sort of extra skin or "sleeve" over the uvula. Treatment requires the use of appropriate antifungal medications.

The final possibility is that it could be a cancer other than a verrucous carcinoma. If you use tobacco and drink alcohol, then you are at risk for oral-cavity cancers. If you do not use alcohol or tobacco, cancer is much less likely, but it is still a possibility.

You should see an ear, nose and throat (ENT) surgeon. ENTs have the experience to look at your uvula and determine whether a biopsy is necessary. They also have the technical ability to biopsy the growth or remove it entirely. Although it is unlikely that the growth is cancerous, I would not waste any time finding appropriate care.

Член од
26 јануари 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
Да бидам искрен ама на сликава ништо не разбирам кое е и што е. Ова изгледа како мал надуван пљускавец што стои на коренот од тоа јазиче. Значи на самиот почеток. Бојата е иста како грлото...
Додека на сликата е зголемен, издолжен црвен итн итн.

Е

експерт

Гостин
Да бидам искрен ама на сликава ништо не разбирам кое е и што е. Ова изгледа како мал надуван пљускавец што стои на коренот од тоа јазиче. Значи на самиот почеток. Бојата е иста како грлото...
Додека на сликата е зголемен, издолжен црвен итн итн.
Треба да одиш на лекар, ако не ти поминува со антибиотици и ако се зголемува, можеби ќе треба да го отстранат.
Можи да е Папилома на увулата

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.109
Во последно време имам отежнато дишење ... кога сум легнат некако сум како во полусвесна состојба...ми се врти по малце во главата(зашеметеност)...можно е да се синуси ? мигрена? или недоволно спиење?

Duduk

Korg Maniac
Член од
8 јули 2009
Мислења
953
Поени од реакции
99
Во последно време имам отежнато дишење ... кога сум легнат некако сум како во полусвесна состојба...ми се врти по малце во главата(зашеметеност)...можно е да се синуси ? мигрена? или недоволно спиење?

Ти трнее јазикот ?.. осеќаш како да го голташ така?

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.109
Ти трнее јазикот ?.. осеќаш како да го голташ така?
помалце...

а да ке заборавев ми растат осмиците...некаде прочитав дека има поврзаност меѓу забите(корењата) и синусите

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Еј дајте помош? Вчера вечер мн лошо ми се укочи грбов од лева страна. 3 мин. на агонија беа тоа. После малу ми пушти, пиев аналгин и легнав да спием . Сабајлево станав помалу ме боли грбов ама пак уште ме боли. Шо да му праем ??

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Еј дајте помош? Вчера вечер мн лошо ми се укочи грбов од лева страна. 3 мин. на агонија беа тоа. После малу ми пушти, пиев аналгин и легнав да спием . Сабајлево станав помалу ме боли грбов ама пак уште ме боли. Шо да му праем ??
Има едни апчиња, мовалист се викаат и помагаат во таква болка, но се премногу јаки. Треба сепак да се консултираш со доктор дали може да ги пиеш.

Duduk

Korg Maniac
Член од
8 јули 2009
Мислења
953
Поени од реакции
99
помалце...

а да ке заборавев ми растат осмиците...некаде прочитав дека има поврзаност меѓу забите(корењата) и синусите

И мене истото ми се има дешавано, земи апчиња Деметрин мислам дека се викаа, помагаат 100%.

Член од
8 септември 2009
Мислења
85
Поени од реакции
8
Една моја блиска друграка има епилепсија..дознав од една нејзина другарка...додека учевме заедно до основно немаше такви проблеми...сакам да знам што уствари е тоа...едноставно не знам како да изреагирам кога таа почнува да добива напад...се врти на страна и некако мммммм прави...непријатно се чувствувам

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Една моја блиска друграка има епилепсија..дознав од една нејзина другарка...додека учевме заедно до основно немаше такви проблеми...сакам да знам што уствари е тоа...едноставно не знам како да изреагирам кога таа почнува да добива напад...се врти на страна и некако мммммм прави...непријатно се чувствувам
http://en.wikipedia.org/wiki/Epilepsy еве ако разбираш англиски добро, прочитај.
http://sh.wikipedia.org/wiki/Epilepsija ова е на српски, ама текстот е многу пократок.
Воглавно, она што ти треба да го направиш ако си сама со неа во тек на напад е да ги тргнеш острите предмети од нејзина близина, да ја свртиш на страна во оваа позиција

и да и ставиш нешто меко под главата. Тоа се прави за да не дојде до пречки во дишењето и за да може доколку се создаде како т.н. пена од устата да истече на страна. И никогаш, ама никогаш не треба да пробуваш да ставиш било што во устата, затоа што може да дојде до гушење. Нападите може да траат пократко или подолго, доколку трае подолго од 5 минути, треба да се повика брза помош.
Нема зошто да се чувствуваш непријатно, иако е непријатно за гледање. Епилепсијата не е нешто ненормално, само е состојба со која се справуваат луѓето, како дијабетис или било што хронично. Може да се функционира и живее нормално со неа.
Само немој да паничиш ако некогаш нападот се случи во твоја близина, се' што во моментот може и треба да направиш е ова што ти го пишав.

S

smart ass

Гостин
И мене истото ми се има дешавано, земи апчиња Деметрин мислам дека се викаа, помагаат 100%.
Јок,деметрин е седатив/анксиолитик,нема да помогне ама баш ич.

Да не ти е од прехлада,ај првен чаеви...па за апој мисли му ја покасно.

А на грбот нема ништо да му правиш.

Ако и ова не успее купи кафетин и немај мака.(не кафетин колд...оној обичниот-но алкохол никако).

http://en.wikipedia.org/wiki/Epilepsy еве ако разбираш англиски добро, прочитај.
http://sh.wikipedia.org/wiki/Epilepsija ова е на српски, ама текстот е многу пократок.
Воглавно, она што ти треба да го направиш ако си сама со неа во тек на напад е да ги тргнеш острите предмети од нејзина близина, да ја свртиш на страна во оваа позиција

и да и ставиш нешто меко под главата. Тоа се прави за да не дојде до пречки во дишењето и за да може доколку се создаде како т.н. пена од устата да истече на страна. И никогаш, ама никогаш не треба да пробуваш да ставиш било што во устата, затоа што може да дојде до гушење. Нападите може да траат пократко или подолго, доколку трае подолго од 5 минути, треба да се повика брза помош.
Нема зошто да се чувствуваш непријатно, иако е непријатно за гледање. Епилепсијата не е нешто ненормално, само е состојба со која се справуваат луѓето, како дијабетис или било што хронично. Може да се функционира и живее нормално со неа.
Само немој да паничиш ако некогаш нападот се случи во твоја близина, се' што во моментот може и треба да направиш е ова што ти го пишав.

И ако го голтне јазикот под хитно вадење.

И како што кажа алтернативФ,ако трае над 5 минути мора лекар,најверојатно ќе добие ил ампула диазепам(делува антиконвулзивно) или фенобарбитон..

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Да не ти е од прехлада,ај првен чаеви...па за апој мисли му ја покасно.

А на грбот нема ништо да му правиш.
Вчера малу ми попројде, гледам денеска скоро ич не ме боли :)) Иначе од прехлада е , знам , скиснав надвор на отворено у најголем студ :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom