Дежурна Ординација! #2

Член од
28 јуни 2022
Мислења
2.724
Поени од реакции
9.563
Во последно време од левата ноздра знае да ми тече крв, некогаш дури по 2 пати на ден, притисокот од промена на време знае да движи горе, доле, меѓутоа не е нешто премногу сериозно, крвна слика ок, екг, ехо ок, дали може синусите да бидат тие кои го предизвикуваат тоа или можеби јака крв?

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Vi blagodaram. Mislis deka e za zagrizuvanje ili...
Не е ништо, се појави слично и на братучетка, и го средија на пластична одамна, не знам кој доктор...

Член од
28 ноември 2022
Мислења
387
Поени од реакции
695
Vi blagodaram. Mislis deka e za zagrizuvanje ili...
Ne. Brzo se ,,resava, no ne go odlozuvajte!
Автоматски споено мислење:

или можеби јака крв?
Od toa sigurno ne!
Во последно време од левата ноздра знае да ми тече крв, некогаш дури по 2 пати на ден, притисокот од промена на време знае да движи горе, доле, меѓутоа не е нешто премногу сериозно, крвна слика ок, екг, ехо ок, дали може синусите да бидат тие кои го предизвикуваат?
Javete se na pregled kaj spec. po ORL. Mozebi stanuva zbor za ,,samo osetliv kapilar,, no mozebi i ne.

Член од
28 јуни 2022
Мислења
2.724
Поени од реакции
9.563
Ne. Brzo se ,,resava, no ne go odlozuvajte!

Od toa sigurno ne!

Javete se na pregled kaj spec. po ORL. Mozebi stanuva zbor za ,,samo osetliv kapilar,, no mozebi i ne.
Пред година, две го имав истиот проблем, некоја бактерија била предизвикувачот, во понеделник ќе одам уште за брис од нос да ми земат, ако е до тоа ќе се среди со амоксиклав.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
387
Поени од реакции
695
Пред година, две го имав истиот проблем, некоја бактерија била предизвикувачот, во понеделник ќе одам уште за брис од нос да ми земат, ако е до тоа ќе се среди со амоксиклав.
Prvo javi se na otorinolaringoloski pregled, po zemena anamneza i izvrsen PREGLED dokolku se proceni deka treba da se zeme bris, ke te upatat vo labaratorija, sledstveno dokolku e prisutna bakterija ke primas soodveten antibiotik spored antibiogram.
Ne se odnesuva samo za tebe, za site koi citaat ne zemajte antibiotici ,,na svoja raka,,!

Член од
28 јуни 2022
Мислења
2.724
Поени од реакции
9.563
Prvo javi se na otorinolaringoloski pregled, po zemena anamneza i izvrsen PREGLED dokolku se proceni deka treba da se zeme bris, ke te upatat vo labaratorija, sledstveno dokolku e prisutna bakterija ke primas soodveten antibiotik spored antibiogram.
Ne se odnesuva samo za tebe, za site koi citaat ne zemajte antibiotici ,,na svoja raka,,!
Не ни планирам, туку пишав ако е бактерија сигурно тоа и ќе ми дадат, како пред година, две, секако нема на своја рака да пијам антибиотици.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.783
Поени од реакции
2.955
Не ни планирам, туку пишав ако е бактерија сигурно тоа и ќе ми дадат, како пред година, две, секако нема на своја рака да пијам антибиотици.
Како си со притисокот? Можеш да пробаш со топла вода во која си размешал една лажичка сол, шмркај со носот малце така и дувај после, добро е за прочистување и дезинфекција на носот не ти треба антибиотик, нос не се фаќа со нечисти раце да си знаеш за следен пат.

Член од
28 јуни 2022
Мислења
2.724
Поени од реакции
9.563
Како си со притисокот? Можеш да пробаш со топла вода во која си размешал една лажичка сол, шмркај со носот малце така и дувај после, добро е за прочистување и дезинфекција на носот не ти треба антибиотик, нос не се фаќа со нечисти раце да си знаеш за следен пат.
Притисокот ми варира, поготово овие денови затоа што времето е многу променливо, на горна граница обично со минимално надминување, а за тоа со фаќањето на носот со нечисти раце... џабе е, несвесно на работа го правам тоа.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.783
Поени од реакции
2.955
Притисокот ми варира, поготово овие денови затоа што времето е многу променливо, на горна граница обично со минимално надминување, а за тоа со фаќањето на носот со нечисти раце... џабе е, несвесно на работа го правам тоа.
Епа како има навика има и одвика, од антибиотик честа употреба се ствараат резистенстни сорти бактерии е тек ако закачиш таква не се лечи, затоа пробај со сол и вода повеќе пати во ден и види ако престане таман си ама нос не чепкај више.

Член од
28 јуни 2022
Мислења
2.724
Поени од реакции
9.563
Епа како има навика има и одвика, од антибиотик честа употреба се ствараат резистенстни сорти бактерии е тек ако закачиш таква не се лечи, затоа пробај со сол и вода повеќе пати во ден и види ако престане таман си ама нос не чепкај више.
Два или три пати во животецов дали имам пиено антибиотик, така да не ќе да е страшно.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.533
Поени од реакции
37.379
со чувство на вртоглавица,
значи ми се случува неколку пати во денот без причина
но имам понекогаш тахикардија е сега дали е од страв или друго не знам,
глава не ме боли но целото чело ме стега
возач сум на камион имам 24год.
...ете, редоследно си ја кажа состојбата!
- имаш чувство на вртоглавица, но не е класична вртоглавица, туку само чувство дека пропаѓаш или касниш со движењето со околината.
- неколку пати на денот кога најчесто си со свиткана глава надоле или позиција кога ти е оптоварен вратото во неправилна позиција.
-тахикардија, зависно од моментот што се случува со тебе и ако по извесен период прекинува самата од себе е нормална појава, но сигурно ти се појавува како лачење наеднаш на адреналинот кога го добиваш тоа незгодно чувство на вртоглавица,
- тоа што не те боли глава е доказ дека не е во врска со покачен крвниот притисок туку само незгодна болка на чело која може да биде појака ако вратот е под поголем притисок тој момент, значи предната челната болка е како последица од вратните пршлени позади.
-може немаш добра перница за спиење, може седиш на ПЦ, но главна причина е токму ова незгодно седење на столица на камионот, која не ти е соодветна или ти е превисока или возиш предолго без одмор и се оптоварува вратните пршлени.
може да ти е од вратот - некој притиснат нерв,
...во право си за ова!
..земи си шансова кравата и носи ја кога почнува вртоглавица и челната болка (или дневно по 15 минути) и смени нешто во неправилното седење додека возиш камион или перницата на која спиеш.

Последно уредено:
Член од
16 декември 2019
Мислења
4
Поени од реакции
0
Ова за еден ист доктор ли збориш и каков доктор е ако можеш да ни кажеш(матичен или специјалист)?
Брисот можеш слободно да го правиш не смета тоа.
Матичен, не ми даде упат за специјалист, немало потреба.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
387
Поени од реакции
695
Вчера се изгорев со врел зејтин на дланка фатена е скоро цела и сега е полна со пликови. Да ги скинам пликовите или да не ги кинам, полни се со некаква течност. И дали да идам на доктор
Napisano vo vtornik, sega citam.
Ja dvizis dlankata, ispolnuvas celosna pronacija i supinacija? Prstite vo site pravci se dvizat, so normalni rotacii? Dokoku da ,,dobro e,,. Vo sprotivno hitno na klinika!
Plikovi se busat! Imas izgorenica od vtor stepen //definicija ,,vrel zejtin,,//, malku macno no ke pomine.
Kratko objasnuvanje, probusi gi plikovite //so sterilna igla, kupi od apteka igla za spric!// koga ke stanat dovolno ,,zreli,, t.e. meki, potoa vnimatelno obraboti ja kozata t.e. otstrani ja ,,nekroziranata,, i stigni do zdrava //dokolku ,,ne mozes,, da go storis istoto, odi na plastika da obrabotat//. Mackaj na rana ,,zolta mast,, t.e. onaa koja ima kortiko vo sostav. Hidrociklin kako primer. Ne ,,gubi vreme,, so Dermazin i slicni, nema da pomognat vo tvojot slucaj.
Prevrska za po doma ne //neka ,,disi,, ranata//, za nadvor isklucivo labava prevrska so vazelinska gaza. Se sto e zafateno t.e. izgoreno ke se izlupi ,,kako banana,, i ke se regenerira. Dokolku ima nesto nejasno vo procesot na zazdravuvanje, poveli so prasanje.

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.865
Поени од реакции
8.427
Od 100 dusi sto ziveat vo Germanija, 5 vi odgovorat deka se zadovolni od zdrastvoto,pogotovo od pedijatrite, dobro ke bide. Jas sekogas kazuvam,kaj nas mozebi nemaat dobra aparatura,no znaenje itoa kako poveke imaat i posiroko gledaat na rabotite. Ovde ako nemas rak, kako druga bolest i da ne postoi. Licno bev prisutna vo bolnica ,vo soba kade sto bev so cimerkata koja bese germanka,zena na 50 godisna vozrast idat i i kazuvaat deka pricina za voda vo plukjata e pretpostavuvaat rak na matkata itoa bidejki takov simtom pokazal,sigurno e vo poodminata faza. Jas slusav i nemozev da veruvam deka toa go kazuvaat bez ginekolog da ja pregleda. Posle 3,4 casa nejzino placenje,dojde drug doktor da kaze deka taa sumnja ja eliminirale.Znaci tolku ladnokrvno bez dokazi di davaat dijagnozi,toa cudo. Neznam, da me slusha nekoj da kazuvam sto se vidov ovie 3 meseci tuka,na kraj jas ke ispadnam luda.
Ama eve i clenka tuka na postot moj sto imala iskustvo so ova zdrastvo,istoto go kaza

Mozebi i srekjata si ima uloga. Jas otkako pocnav so bolnicive,totalno se raazocarav.Jas sum vo Bonn,no namesto da si odam vo Uni klinik,jas otidov vo Helios,bidejki mi bese blisku vo naselbava kaj sto ziveam. Sega termin zakazav Santk Maria hospital za ginekoloski pregled
Си чула половични информации кои не си ги разбирала.

Kajgana Shop

На врв Bottom