Дежурна Ординација! #2

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.466
Поени од реакции
7.117
@Емкаа Јави се во Брза помош, кажи им шо е работата ќе пратат човек, најверојатно само сестра.

Прашај ги и за домашна нега, обично тоа се средува преку матичен, ама и од брза помош ќе можат да те упатат како оди постапката.

Страшно, еве биџонс ќе каже зошто ова вака да не се разочаруем од македонското здравство ;)
Батали муабетот на топлата, одат и матични по дома, мада зависи каков ти е матичниот. За домашна (медицинска) нега има посебна процедура(која е куса) и во зависност од потребите идат дома и по 2-3 пати на ден. Првиот пат сигурно ќе бидат доктор и сестра, после тоа најчесто е само сестра, во зависност од потребите.
 

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.510
Поени од реакции
11.137
Javi se vo hitna sluzba I kazi Im za kakov slucaj se raboti. Ke pratat ekipa doma.
Не менуваат катетер, не се нафаќаат. И ги сфаќам, најверојатно треба уролог или некој кој знае.

@Емкаа Јави се во Брза помош, кажи им шо е работата ќе пратат човек, најверојатно само сестра.

Прашај ги и за домашна нега, обично тоа се средува преку матичен, ама и од брза помош ќе можат да те упатат како оди постапката.


Батали муабетот на топлата, одат и матични по дома, мада зависи каков ти е матичниот. За домашна (медицинска) нега има посебна процедура(која е куса) и во зависност од потребите идат дома и по 2-3 пати на ден. Првиот пат сигурно ќе бидат доктор и сестра, после тоа најчесто е само сестра, во зависност од потребите.
Абе моментално викаме брза помош само за менаџирање на болка, за смена на катетер не се нафаќаат.
Затоа прашањето ми е дали пример државната клиника има надлежност над вакви случаи? Не сме во Скопје така да Сиситина и слични не се ни опција.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.259
Не менуваат катетер, не се нафаќаат. И ги сфаќам, најверојатно треба уролог или некој кој знае.


Абе моментално викаме брза помош само за менаџирање на болка, за смена на катетер не се нафаќаат.
Затоа прашањето ми е дали пример државната клиника има надлежност над вакви случаи? Не сме во Скопје така да Сиситина и слични не се ни опција.
Нема душо, само приватни.
 

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.466
Поени од реакции
7.117
Не менуваат катетер, не се нафаќаат. И ги сфаќам, најверојатно треба уролог или некој кој знае.


Абе моментално викаме брза помош само за менаџирање на болка, за смена на катетер не се нафаќаат.
Затоа прашањето ми е дали пример државната клиника има надлежност над вакви случаи? Не сме во Скопје така да Сиситина и слични не се ни опција.
Чудно ми е малку шо не се нафаќаат. Не знам како ви е организирана болницата таму, види на интерно оделение лекар обично некој ќе заврши работа.

Не верувам дека имаат некаква надлежност државна клиника, не е нивен пациент претпоставувам, мада таму работата ептен е кој ќе ти се погоди. Нема измеѓу.
 

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.510
Поени од реакции
11.137
Чудно ми е малку шо не се нафаќаат. Не знам како ви е организирана болницата таму, види на интерно оделение лекар обично некој ќе заврши работа.

Не верувам дека имаат некаква надлежност државна клиника, не е нивен пациент претпоставувам, мада таму работата ептен е кој ќе ти се погоди. Нема измеѓу.
Не е ничив пациент реално, само немаме служба за вакви работи.
Не се нафаќаат еве, два пати дојде екипа вика барајте уролог. Може во Скопје има тим за домашни посети, тука еве нема.
Од урологија викаат за смена мора да се донесе во болница, а транспорт во вака тешка состојба е невозможен.
Сите само креваат рамења а никој не нуди решение.
Ако знае некој дали во вакви случаи некоја институција има надлежност многу би ми помогнало, да знам да се обратам таму.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.259
Не е ничив пациент реално, само немаме служба за вакви работи.
Не се нафаќаат еве, два пати дојде екипа вика барајте уролог. Може во Скопје има тим за домашни посети, тука еве нема.
Од урологија викаат за смена мора да се донесе во болница, а транспорт во вака тешка состојба е невозможен.
Сите само креваат рамења а никој не нуди решение.
Ако знае некој дали во вакви случаи некоја институција има надлежност многу би ми помогнало, да знам да се обратам таму.
Јас ти одговорив, но ти повторно прашуваш...единствена можност е да договориш за транспорт со брза помош, кои ќе те однесат на некоја дежурна служба каде што има искусни сестри или доктор, кои ќе го заменат катетерот и да видат да не е нешто запушено..и повторно возилото на брза помош да ве врати дома.
Мислам дека не е скапо.
 
Член од
21 септември 2011
Мислења
552
Поени од реакции
1.458
Катетер може да смени само уролог или евентуално некој друг доктор или медицинско лице (ретко) доколку има искуство.
По претпоставка дека си од Охрид (како што пратам) најдобро да побараш прво инфо од итна помош да ти помогнат како да го решиш проблемот. Ако не можат тие да ги замолиш барем да ти дадат приватен број од уролог од Охрид или најблиску Струга, па некако да се договориш со него на крај краева и да го платиш за да ти дојде дома за да смени катетер.
Иако не верувам дека некој ќе се нафати поради одговорноста недај боже нешто непредвидено да се случи.
Во секој случај пробај.
Инаку ако нема проблем катетерот може да се користи 21 ден без да се замени.
Без паника и со среќа.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
13.508
Поени од реакции
22.516
Не е ничив пациент реално, само немаме служба за вакви работи.
Не се нафаќаат еве, два пати дојде екипа вика барајте уролог. Може во Скопје има тим за домашни посети, тука еве нема.
Од урологија викаат за смена мора да се донесе во болница, а транспорт во вака тешка состојба е невозможен.
Сите само креваат рамења а никој не нуди решение.
Ако знае некој дали во вакви случаи некоја институција има надлежност многу би ми помогнало, да знам да се обратам таму.
...да расчистиме прво да се знае кој за што одговара, „Брза помош“ како служба е во примарното здравство т.е. во состав на Здравствен дом, а не во состав на Општа болница каде има одел урологија и доктор уролог тоа веќе е секударно здравство кое не иде на терен, а се грижи САМО за болнички лежечки пациенти, не може обрските на Брза помош да ги превеме некој од Општа болница во Охрид и обратно,

... НО, во секој оддел во болница (интерно, ковид центар - инфективна, хирушки оддел) каде лежат потешко болнички пациенти им се става уринарен катетер, таман работа доктор уролог да иде по сите оддели да поставува катетри на толку пациенти, може се повикува уролог за некоја специфичен случај за консултација, ама најмалку ТОЈ поставува на сите фоли катетер, тоа го прави медицински техничар, оти секој е обучен да поставува катетри доколку навистина има завршено медицинско средно училиште, односно медицинската сестра најчесто тие искусните без разлика во кои оддели се со работа поставуваат урин катетри (било латекс, силиконски),

... Службен весник за Здравствена дејност на примарно ниво член 30 под број 13 дадено опис „ лекување и здравствен третман на пациентот во домашни услови“ (секоја Брза помош во своите ингиренции ја има и домашната посета и нема тоа има-нема што е во примарно здравство Здравствен Дом и единствени задолжени за давање помош на терен, ама никој не е обрзан од секундарно здравство од општите болници, клиники (уролог или медицински техничар од урологија) да оди по службен пат на терен за тежок болен да му постави катетер тие едноставно се грижат за интернирани болнички пациенти и толку,
... не може да се спореди Брза помош во внатрешноста на МКД со таа во Скопје, затоа што Брза помош во било кој град во МКД освен Скопје е во состав на Здравствен Дом, а тој е под локална самоуправа, додека Брза помош во Скопје функционира самостојно е директно под ингиренции на Влада како посебен субјект,

...сега како се решава проблемот на пациент кој е тешко болен, а во домашни услови, а тој транспорт таму ваму само ќе му ја зголеми неговата мака, посебно на домашните, а не функционира домашна посета на Брза помош (проблемот не дека нема таква домашна посета туку таму најчесто се вработуваат многу слаб медицински кадар со општо непознавање на аплицирање на интравенски лек, а не пак урин катетри, затоа такви пропусти, па најлесно им е да кажат „нема таква домашна посета“),

... што треба да направите? ќе се најде медицинска сестра/брат кој знае да поставува фоли катетер и тоа е јавна тајна дека го прават за одреден износ, односно со сопствен урин катетер услугата најчесто им е од 300-500 денари, зависи дали силиконски, латекс катетер, не знам зашто никој не ти насочи да се јавиш кај некој дотичен што поставува како „јавна тајна“, така функционираат работите во државниот сектор, кога може хирург во државно здравство да бара одреден паричен износ да ја направи хирушката интервенција, по инерција средниот медицински кадар се снаоѓаа на ваков начин за дополнителни парични средства вон своите работни обврски, жалосно, но вистинито!
П.С
ако си вака силна како што те чувствувам во пишувањето, јас сум сигурна дека можеш сама да научиш да поставиш фоли катетер, мнооогу подобро од некои што мислиш дека го знае тоа, посебно ако се работи за родител,
 
Последно уредено:

Scirea

Старата Дама
Член од
4 август 2010
Мислења
23.401
Поени од реакции
67.762
Можда не е соодветно во оваа тема да прашам, али кажете ми ве молам работи ли европската очна болница што е во Ѓорче сеуште? Сајтот им е паднат, а на нивниот телефон никој не се јавува со денови...
 
Член од
9 декември 2014
Мислења
637
Поени од реакции
1.340
@Емкаа Јави се во Брза помош, кажи им шо е работата ќе пратат човек, најверојатно само сестра.

Прашај ги и за домашна нега, обично тоа се средува преку матичен, ама и од брза помош ќе можат да те упатат како оди постапката.


Батали муабетот на топлата, одат и матични по дома, мада зависи каков ти е матичниот. За домашна (медицинска) нега има посебна процедура(која е куса) и во зависност од потребите идат дома и по 2-3 пати на ден. Првиот пат сигурно ќе бидат доктор и сестра, после тоа најчесто е само сестра, во зависност од потребите.
Zamena na kateter spaga vo lekarska procedura(sterilnost, golemina na kateter... ). Mozebi medicinska sestra ako kateterizira zenska (I toa vo zavisnost od pacientot). Inaku da, toa treba da go izvrsuva maticniot lekar(paliativa, kateterizacii...) ili pak toj sto go nadomestuva i seto toa organizirano od strana na zdrastveniot dom.
Najcesto toa treba da go raboti lekar od pricina sto moze da e samata procedura neuspesna(tumuri na prostata,metastazi...), evaluacija na sostojba(moze pacientot da otide vo post renalno bubrezno otkazuvanje i.t.n) i so toa da ima potreba od hospitalni transport.
Vo Makedonija seto toa e za nikade organizirano, za zal.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
13.508
Поени од реакции
22.516
...може спаѓа во лекарска процедура ама само на хартија, истата тие не ја извршуваат на терен впрочем пример е маката на членот Емка по тие врати да најде некој уролог,
така да се едуцираат и друг медицински кадар како што се медицински техничари кои идат на терен за поставување на уринарен катетер, а лекар уролог само за специфични ситуации кај пациентот со други уролошки компликациии и тоа само во болнички услови, тоа е реалноста!

ice_screenshot_20220110-194830.jpeg ice_screenshot_20220110-194848.jpeg

читај поопширно во спојлер
 
Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
4.795
Поени од реакции
4.580
Мука да му стане на чоек ко ве чита. Здравството не е во состојба да му стави еден катетер на пациент на кревет пошто ете немало обучени луѓе за тоа бе!
Што да правеме за нешто покомплицирано? :facepalm: Блам
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.259
Мука да му стане на чоек ко ве чита. Здравството не е во состојба да му стави еден катетер на пациент на кревет пошто ете немало обучени луѓе за тоа бе!
Што да правеме за нешто покомплицирано? :facepalm: Блам
Тек да видиш како прават интубација...ајјј, прска крв во цевката...а ти сакаш било кој да стави катетер!?
Абе мочен меур ќе му пробушат, крвишта ќе го сторат...а знаеш и ти колку е тоа болно..уффф.
Ти си местел на некој пациент катетер?
Чисто сумњам.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
13.508
Поени од реакции
22.516
Мука да му стане на чоек ко ве чита. Здравството не е во состојба да му стави еден катетер на пациент на кревет пошто ете немало обучени луѓе за тоа бе!
Што да правеме за нешто покомплицирано? :facepalm: Блам
... ти што не остана тука за да не биде блам, му ја кидна па сега ти е мука да читаш? :(
 

Kajgana Shop

На врв Bottom