Дежурна Ординација! #2

gata salvaje

matufa
Член од
2 декември 2011
Мислења
6.882
Поени од реакции
10.440
Што да ппијам за грлово а да не е антибиотик. Значи само ме боли грлото, не кашлам??
Zemi nesto za smukanje, kako Angisept od zalfija, Septolete plus ili Trachisan....ili uste podobro propolis na ljace seker da smukas

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Малиов (18 год) денес примал вакцина против тетанус, ама после тоа паметниот земал да пие ракија и претерал. Исповрати тоа што имаше, сеа спие ко заклан. Прашањето ми е, дали постои можност нешто да се искомплицира и во тој случај што да преземам за да реагирам на време (или уште подобро, превентивно)?

Фала.

A

AnFem

Гостин
Не знаев каде да прашам, па се одлучив за тука, знае некој како да растворам и да спремам за пиење грутка прополис?

Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240
Не знаев каде да прашам, па се одлучив за тука, знае некој како да растворам и да спремам за пиење грутка прополис?
во 90% или 96% алкохол
--- надополнето: 5 декември 2012 во 23:44 ---
Стави го во алкохол во тегла, затвори го. Секој ден промешувај го и после 10 дена процеди го (исфилтрирај).

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Не знам дали за тука е прашањево ама ај ќе си прашам. Ми треба помош да се одвикнам од лоша навика. Се работи за тоа што си чепкам низ главата и си правам рани и после тие рани нон стоп ги корнам и си пуштам крв. Некој совет?

Член од
7 февруари 2011
Мислења
211
Поени од реакции
105
Малиов (18 год) денес примал вакцина против тетанус, ама после тоа паметниот земал да пие ракија и претерал. Исповрати тоа што имаше, сеа спие ко заклан. Прашањето ми е, дали постои можност нешто да се искомплицира и во тој случај што да преземам за да реагирам на време (или уште подобро, превентивно)?

Фала.
Во принцип не смее да се консумира алкохол додека се примаат медикаменти.. дали орално или мускулно,парентерално..
Конкретно за овој случај може само да се намали ефектнивноста на антитетанусната заштита која ќе ја обновите по 5 години (а се ревакцинира од 5 - 10 ).
Консултирајте се со матичниот во секој случај.
--- надополнето: 6 декември 2012 во 22:12 ---
Не знам дали за тука е прашањево ама ај ќе си прашам. Ми треба помош да се одвикнам од лоша навика. Се работи за тоа што си чепкам низ главата и си правам рани и после тие рани нон стоп ги корнам и си пуштам крв. Некој совет?
Не се чешај :)
Ќе исчезнат корузите и после тоа нема да имаш причина да ги чепкаш - затоа стрпи се.
Прв совет - смени шампонот. Ако имаш првут или себореја тоа може да биде причина за чешање.
Поригорозна хигиена за коса не штети.

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Не се чешај :)
Ќе исчезнат корузите и после тоа нема да имаш причина да ги чепкаш - затоа стрпи се.
Прв совет - смени шампонот. Ако имаш првут или себореја тоа може да биде причина за чешање.
Поригорозна хигиена за коса не штети.
Не ме чеша, по навика ја ставам раката во коса и почнувам да корнам, најчесто при нервоза и пред спиење ова ми се случува :D Како некој што грицкал нокти или имал слична лоша навика се одвикнувал?

Член од
27 ноември 2010
Мислења
13
Поени од реакции
0
Прашање.

Можам да отидам на клиника, оделот на урологија и да си платам преглед кај уролог. Има здравствено, но докторот кој ми беше предложен е утре на смена и се брзам, зошто во недела ја напушатам земјава на краток период, па сакам да го посетам урологот утре.

Може да си го платам прегледот и да отидам без упат?

Castor

Ќесеџија
Член од
2 мај 2012
Мислења
481
Поени од реакции
960
Дечки дајте нешто за грчеви и болки во стомакот.Значи мајками и сварив чај од нане,пиеше црн јаглен,поврати,пак и дадов чај да се напие.Цело време има грчеви и неможе ни да лежи,ни седи ни стои.Имал некој искуство,и ако треба некои апчиња да препорача?

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Дечки дајте нешто за грчеви и болки во стомакот.Значи мајками и сварив чај од нане,пиеше црн јаглен,поврати,пак и дадов чај да се напие.Цело време има грчеви и неможе ни да лежи,ни седи ни стои.Имал некој искуство,и ако треба некои апчиња да препорача?
Јадела/пиела нешто што не чини, ја фатил вирус, има гастритис...?
Може да земе спазмекс против грчеви и реглан или еглонил против повраќање, само внимателно и со двата, можат да направат проблем.

Член од
7 февруари 2011
Мислења
211
Поени од реакции
105
Однеси ја на лекар - мора преглед
--- надополнето: 8 декември 2012 во 00:35 ---
Како некој што грицкал нокти или имал слична лоша навика се одвикнувал?
Со престанување на грицкање нокти

D

dirty angel

Гостин
Јас сакам да ве прашам за совет. Имав незаштитен однос минатиот месец и требаше да добијам на 22.11. После 9 дена доцнење направив тест и тоа околу 17 часот за прв пат во мојот живот и излезе негативен (но јас очекував јасно борда втора линија а според некои поискуснни можело и бледа да е) и сега не сум сигурна. Што е уште позагрижувачки сеуште немам добиено, значи ми касни 19 дена веќе
Поздравче за сите вас

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.727
Поени од реакции
35.541
Јас сакам да ве прашам за совет. Имав незаштитен однос минатиот месец и требаше да добијам на 22.11. После 9 дена доцнење направив тест и тоа околу 17 часот за прв пат во мојот живот и излезе негативен (но јас очекував јасно борда втора линија а според некои поискуснни можело и бледа да е) и сега не сум сигурна. Што е уште позагрижувачки сеуште немам добиено, значи ми касни 19 дена веќе
Поздравче за сите вас
Прво, тест за бременост е најдобро да се прави наутро со првата урина , концентрацијата на hCG хормонот е најголема наутро и полесно може да се детектира.
1 цртичка покажува негативен тест, но многу често се појавува лажно негативен, отколку лажно позитивен тест. Лажно негативен тест, може да се добие и ако тестот е направен премногу рано или не си го употребувала правилно.
Да не те плашам без потреба, 19 дена задоцнување е прилично време, затоа трк до гинеколог, тој ќе ти каже најточно што е проблемот.

И следниот пат незаштитен однос - ЈОК ;)

Член од
14 август 2010
Мислења
818
Поени од реакции
547
pomos... jazikot mi e isecen t.e rascepen na dva dela...od polovinata do vrvot sto moze da bide toa dali imal nekoj takvo iskustvo iline.. ili nesto e loso? pozdrav......

Kajgana Shop

На врв Bottom