Девалвација?

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
znaci ne mi e do spekuliranje, i jas sum zasegnat so dva vloga vo denari.[DOUBLEPOST=1461867217][/DOUBLEPOST]
Глупата англиска фунта е очајна, лани беше 87 сега 76 :mad:
funtata e daleku od ocajna
sum videl funtata da e 1.03 so evroto,a i sum videl da e 1.42 so evroto
sega e 1.28 so i ne e taka loso.

Последно уредено:
Член од
19 мај 2014
Мислења
140
Поени од реакции
59
Ако нешто не е во ред, пазарот сам ќе го поправи курсот на денарот, исто како што се поправи курсот на фунтата во 90-тите.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.653
Поени од реакции
16.859
А бе и марката германска е укината во прошли век ама уште се менува во германија. И да ја укинат тоа само дека нема да се пуштаат нови а додека се повлечат од оптек ќе поминат 10-20 години. Муабетов ти е дрш ме мајко се ис.....
јас се сеќавам кога се воведуваше еврото кај нас, овие од менувачниците ги носеа во Грција ДМ, ама криминално, во кеш, а царина ги фаќаше и им ги земаше + казни си плаќаа... не сакаа со вестерн јунион или на друг начин, туку само кеш, па и еврата ги носат во кеш а на царина само лапаат...

не мешај Германија и тука...еве имав кованица од 5швајцарци можеш само да си играш со нејзе. А имам видено постари луѓе во банка изненадени, синот им праќал австралиски долари, ама наместо на книшка дома во плико ги чуваа... и многу се израдуваа кога им кажаа дека застареле...

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
Monetarnata politika e instrument na nacionalnite banki (NBRM), so koj mozhe da gi eliminira, da gi napravi nevozmozhni tokmu tie spekulacii okolu kursot, menuvachko rabotenje i sl. Osven toa ima pravo na revizija kaj site subjekti vo platniot system, pa e merodavna da kazhe dali i koja banka e dobra ili losha, i dotuka e jasno.

Problemot nastanuva koga drzhavata ja gubi likvidnosta, pa gi povlekuva i komercijalnite banki nadolu. Tipichen primer, juzhniot sosed. Nivnite banki bea ili seushte sé pred kolaps ne zatoa shto losho rabotele, ednostavno drzhavata im go pravi toa.

Ako narodnata banka oceni deka devalvacija e neminovna (vo momentov ne e sluchaj), toa ne go objavuva na golemi zvona, ednostavno go pravi preku nokj, da se izbegne panika, shpekulacii i sl.
Igranjeto so valuti sekogash nosi rizik, bez razlika $, €, CHF... Samo vo MK, zaradi fiksniot kurs toa ne e sluchaj, prashanje do koga ? Toj fiksen kurs nekoj go plakja, nachesto onie koi ne ziveat vo MK. Hm...?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Monetarnata politika e instrument na nacionalnite banki (NBRM), so koj mozhe da gi eliminira, da gi napravi nevozmozhni tokmu tie spekulacii okolu kursot, menuvachko rabotenje i sl. Osven toa ima pravo na revizija kaj site subjekti vo platniot system, pa e merodavna da kazhe dali i koja banka e dobra ili losha, i dotuka e jasno.

Problemot nastanuva koga drzhavata ja gubi likvidnosta, pa gi povlekuva i komercijalnite banki nadolu. Tipichen primer, juzhniot sosed. Nivnite banki bea ili seushte sé pred kolaps ne zatoa shto losho rabotele, ednostavno drzhavata im go pravi toa.

Ako narodnata banka oceni deka devalvacija e neminovna (vo momentov ne e sluchaj), toa ne go objavuva na golemi zvona, ednostavno go pravi preku nokj, da se izbegne panika, shpekulacii i sl.
Igranjeto so valuti sekogash nosi rizik, bez razlika $, €, CHF... Samo vo MK, zaradi fiksniot kurs toa ne e sluchaj, prashanje do koga ? Toj fiksen kurs nekoj go plakja, nachesto onie koi ne ziveat vo MK. Hm...?
а кој е вонполитички инструмент за контрола на монетарната политика?
гувернерот е само владин службеник и послушник/ Има ли некое навистина независно тело кое би следело работа на НБ и давало предупредувања или совети и сугестии?

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
а кој е вонполитички инструмент за контрола на монетарната политика?
гувернерот е само владин службеник и послушник/ Има ли некое навистина независно тело кое би следело работа на НБ и давало предупредувања или совети и сугестии?
Guvernerot ne é i ne smee da bide vladin sluzhbenik, go bira sobranieto, vladata nema nishto so toa. Dali e poslushnik, neznam, toa sam proceni.
Vo razvienite zemji, Guvernerot e lichnost so visoki i provereni moralni kvaliteti, lichnost so integritet, koj odlichno ja razbira makroekonomijata. I, platen é, mozhebi i tripati povekje od eden premier ili ministri, tokmu zaradi toa.
Evropskite nacionalni banki (Evrozona) delumno go imaat izgubeno suverenitetot, tuka kontrolor e EZB, posebno kaj revizijata na komercijal. banki, mon. politika i sl.
MK e posebna prikazna, no dokaz za suverenitetot na NBRM e Goshev, koj beshe Guverner, vo cel mandat, ne go smenaa bidejkji bea svesni, tuka nema improvizacii, a i teshko se naogja kadar.

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Guvernerot ne é i ne smee da bide vladin sluzhbenik, go bira sobranieto, vladata nema nishto so toa. Dali e poslushnik, neznam, toa sam proceni.
да видам некоја критика на гувернерот за финансиската политка на владата??
има ли такво нешто?
или гувернерот во се ја подржува владата и во задолжувања и во трошења

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
Dali gi poddrzhuva finan. politiki na Vladata, neznam, mozhebi da mozhebi ne, toj si znae shto nosi vo glavata. Edno e sigurno, toj ne smee da izleguva vo javnost i da kritikuva kako jas i ti. Taa funkija e premnogu vazhna i osetliva, sekoja negova reakcija mozhe greshno da bide svatena i da predizvika panika i sl.
Toj duri i ne smee mogu chesto da bide vo javnost, samo koga kje proceni deka e neophodno. Berzite denes reagiraat i na petarda, ne pa na greshna izjava od Guverner.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.777
Поени од реакции
6.195
Guvernerot ne é i ne smee da bide vladin sluzhbenik, go bira sobranieto, vladata nema nishto so toa. .
Ја пак мислев дека кај нас и чистачка во државна институција се бира во штаб.
Да не се лажеме, и судија не го бира влада, ама кај се вадат од тефтерчето на Горде. Плус , слушнавме дека и претседателот на Уставен прво поминал на општински....така да , ако некој верува дека владата нема ништо со избор на гувернер, негов избор.....

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
Ја пак мислев дека кај нас и чистачка во државна институција се бира во штаб.
Да не се лажеме, и судија не го бира влада, ама кај се вадат од тефтерчето на Горде. Плус , слушнавме дека и претседателот на Уставен прво поминал на општински....така да , ако некој верува дека владата нема ништо со избор на гувернер, негов избор.....
Ako guvernerot beshe izvaden od partiski tefter, dosega siguren sum, 1€=200,.den.
Kje povtoram, Goshev ne go smenaa, a imaa nachin. Sekoja glupost kaj NBRM, se odrazuva katastrofalno, a toa go znaat mnogu dobro i bivshiot Premier i Ministerot za finasii.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.653
Поени од реакции
16.859
Ako guvernerot beshe izvaden od partiski tefter, dosega siguren sum, 1€=200,.den.
Kje povtoram, Goshev ne go smenaa, a imaa nachin. Sekoja glupost kaj NBRM, se odrazuva katastrofalno, a toa go znaat mnogu dobro i bivshiot Premier i Ministerot za finasii.
оди фрли се во вардар ! 1 еур 200мкд ?!... па сега не само грци туку и блгари ги полнат колите со продукти од РМ бидејќи се многу поефтини... подебилна глупост немам сретнато... 1еур = околу 110 српски динари, ама види колку се цените и платите во Србија !![DOUBLEPOST=1461876453][/DOUBLEPOST]
Сите медиуми, вклучително и опозициските ја смируваат ситуацијата. Не шири дезинформации.
Коза лаже Рог не лаже !!

СДСМ: Богов да не се крие зад банките. Дали според НБРМ, депозитите се безбедни а денарот стабилен?

Последно уредено:
Т

Триптико

Гостин
да видам некоја критика на гувернерот за финансиската политка на владата??
има ли такво нешто?
или гувернерот во се ја подржува владата и во задолжувања и во трошења
Финансиска политика се даноци, такси и др давачки со кои се оптоварува населението и стопанството и трошење на собраните средства по тој основ. Гувернерот нема апсолутно никакво право, а и "не треба да го боли" што прави Владата по тоа прашање.
За контрола на финансиска политика (уште поважно фискална) е надлежно Собрание на РМ. Си постојат комисии, се дискутира на седници...може да побараат смена на министер итн. Тоа што во МКД се поврзани како црева, тоа е друг муабет.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Финансиска политика се даноци, такси и др давачки со кои се оптоварува населението и стопанството. Гувернерот нема апсолутно никакво право, а и "не треба да го боли" што прави Владата по тоа прашање.
Али богоевски излезе пред јавност да ја брани владата кога ММФ објави дека долгот на владата БЕЗ НБРМ е 51% од БДП
Не излезе ни министер ни премиер да демантира извештај на ММФ насочен САМО кон владата а не и кон НБРМ туку излезе гувернер на НБРМ
сепак го “заболе“

Т

Триптико

Гостин
Али богоевски излезе пред јавност да ја брани владата кога ММФ објави дека долгот на владата БЕЗ НБРМ е 51% од БДП
Не излезе ни министер ни премиер да демантира извештај на ММФ насочен САМО кон владата а не и кон НБРМ туку излезе гувернер на НБРМ
сепак го “заболе“
Ако излезе министер контра ММФ, пиши крст на нов кредит. Овој гувернер, плус по наредба...потрошна роба.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Ако нешто не е во ред, пазарот сам ќе го поправи курсот на денарот, исто како што се поправи курсот на фунтата во 90-тите.
erm? kursot na denarot e fixen i odrzuvan po cena na trosenje devizni rezervi.
koj pazar, koe popravanje?

Kajgana Shop

На врв Bottom