Дворното земјиште ќе се продава по едно евро за метар квадратен

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
Случајот со телефоните е слична приказна,само од друг агол.Порано за да ставиш телефон се плаќаше по 500 тогашни Германски Марки,кој пак им се враќаа на оние кој уплатиле за број со месечната претплата.Извесно време потоа цената се зголеми на 700 ДМ,но се одлучи дека тие пари нема да се враќаат на заинтересираните корисници,и дека тоа се пари за развој на компанијата,купување на централи за проширување на мрежата.Една година по таа одлука,цената за број се зголеми на 1 500 ДМ,за да само неколку месеци потоа се дуплира во цена од 3 000 ДМ,затоа што беше очигледно дека броеви имаше ептен малку а интересот беше голем.
Батали цените АБЦ, очигледно не делува ова...некој сака поскапо да плати-нека плати ако има пари...

Туку батали таков празен муабет, пошто си АБЦ по информациите...дали нешто повеќе знаеш за тоа дека треба да се оди и кај геометар? Сега се јавивме, за ова треба геометар да потпише-не да измери, само да потпише :) . Таа активност чини 7-8.000 денари. Трошоците значи се зголемуваат плус 100-130 евра. Ова го немаше нигде кажано. Мора да се потпише геометар? Пошто еднаш скоро го измерија.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ете затоа граѓаните кои совесно постапиле во овој случај се чувствуваат измамени од државата. Имаше еден пензионер на Канал 5 кој изјави дека си ги потрошил последните заштеди за ова и дека никогаш нема да се помири со оваа одлука. Гарант е некој тежок опозиционер и капиталист. Како не му е срам. Што не чекал да помине рокот па после да си плаќа по 100000 денари годишно кирија за дворот во кој го поминал целиот свој живот. Будала што почитувал рокови.
Заклучок: Не почитувај држава, закони и рокови и ќе имаш и за одмор во Охрид, а можеби и некое ново количе и плацче ќе падне од разликата во цената. :nenene:
Абе ептен “ја дрвите“ ебаго,дај сега да опнеме и референдум окулу ова прашање,па граѓаните да се изјаснат дали им одговара или не цената по 1 евро од квадрат.Ако се 51% дека им одговара,попусто ќе биде “запомагањето“ на оние кој платиле по 10 евра зошто таа цена им се чинела реална и пристапна во моментот.Во секоја држава цените на вредностите се менуваат,ако денес цената на земјиштето во центарот на Скопје е најголема,порано тоа беше во центарот на Тетово и Гостивар,можеби утре ќе биде во Охрид или Прилеп,а не е ни чудно тоа да биде во Конопиште.
Заклучок: Почитувај држава,закони и рокови само кога мислиш дека цената за нивно испочитување е реална и возможна за твојот буџет.:toe:

Батали цените АБЦ, очигледно не делува ова...некој сака поскапо да плати-нека плати ако има пари...така им е наредено јбг, не се тие виновни. Стопати ги прашав и двајцата дали живеат во куќа/каде живеат и дали се засегнати...одговор никако да добијам, само критики и плукање:nesvest:. Затоа ...нек си зборат меѓу себе (кому му текнува за козата и комшијата, ќе знае).
Туку батали таков празен муабет, пошто си АБЦ по информациите...дали нешто повеќе знаеш за тоа дека треба да се оди и кај геометар? Сега се јавивме, за ова треба геометар да потпише-не да измери, само да потпише :) . Таа активност чини 7-8.000 денари. Трошоците значи се зголемуваат плус 100-130 евра. Ова го немаше нигде кажано. Мора да се потпише геометар? Пошто еднаш скоро го измерија.
Тоа е новитет,барем за мене,зошто јас го трансформирав дворот точно пред една година,и не ми бараа потпис од геометар,туку само имотен лист,решение заверено од суд или нотар за купопродажба(кое не можеш да го имаш доколку не си платил данок за купопродањба),па скица од катастарот,скица од деталниот урбанистички план,молба со таксени марки дека сакаш да си го трансформираш земјиштето и толку.Во општината (правна служба) ги споредија податоците од катастар и од деталниот урбанистички план,ги помножија квадратите со тогашната цена од 5 евра за метар квадратен,си платив и по еден месец добив решение дека земјиштето или дворот со кој располагам е моја сопственост(односно на мојот родител) па тој може да располага со него и да го отуѓува односно продава или да го дава како наследство односно поклон.Толку беше едноставно,иако неизвесноста траеше неколку дена мора да признаам,малтретирање и трчање од институција во институција.Документите ме чинеа окулу 50 евра и неколку изгубени денови,башка од цената која морав да ја платам во тој момент (5 евра) зошто требаше да извршиме поделба со братот.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
земјиштето или дворот со кој располагам е моја сопственост(односно на мојот родител) па тој може да располага со него и да го отуѓува односно продава или да го дава како наследство односно поклон.
Епа честито. Инаку не дека е проблем пошто ионака од 10-12 евра се намалува на евро, но чисто...ме зачуди, сепак тоа е тоа. Хм, и геометрите да земат некој денар :) ок, фала :smir:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Епа честито. Инаку не дека е проблем пошто ионака од 10-12 евра се намалува на евро, но чисто...ме зачуди, сепак тоа е тоа. Хм, и геометрите да земат некој денар :) ок, фала :smir:
Не би требало бе да ја имаш и таа давачка за геометар,кога имаш имотен лист и скица од катастар.Доколку државава не ја укине и давачката за геометар,тогаш ќе се соочи пак со мал процент на оние кој ќе го купат дворот.Зошто за многумина ќе излезе дека дворовите им се по 2 евра од квадрат,а не по 1 евро,како што најави владата.:toe:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
ќе излезе дека дворовите им се по 2 евра од квадрат,а не по 1 евро,како што најави владата.:toe:
Е да, друг есап би излегол, како она на пазар и дома..., да отприлика така би дошло :wink:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Е да, друг есап би излегол, како она на пазар и дома..., да отприлика така би дошло :wink:
Сепак ова со геометрите,треба да биде знак за владата(доколку е малку попаметна),кој најмногу ќе има ќар од масовноста на трансформацијата, доколку се случи со вака за многумина “пристапна“ цена.Ако набрзо не интервенира и за ваквата нелогичност (за геометар да платиш дупло),тогаш џабе би биле сите на големо најавувани реформи и % со попусти наменети за поголемиот дел од граѓаните.:toe:

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
jas seuste ne dobiv nikakva informacija za javnite objekti(igralista,sportski sali ,patista i se ona sto bese objaveno vo izjavata na premierot,kako i na koj nacin moze da se stigne do takvi objekti i takvo zemjiste?
dali i tuka glavnata poenta e da si od vladeackite?
dali kriterium pak ke bide partiskata kniska ,ili navistina ke se pocituva zborot na ministerot stavrevski deka sega e red i drugite da dobijat sto ne se ofajdile od matnata privatizacija?
dokolku se pocituva javno kazaniot zbor na stavrevski ,eve jas javno upatuvam molba
da se najde nekoj nacin od strana na javnosta ,i da se obelodeni nacinot za dobivanje NESTO od drzavata na koja jas i mnogumina kako mene do sega i davavme,sto spored zborovite na stavrevski ,redno e taa sega da ni se oddolzi.

Член од
8 септември 2009
Мислења
18
Поени од реакции
0
Заклучок: Почитувај држава,закони и рокови само кога мислиш дека цената за нивно испочитување е реална и возможна за твојот буџет.:toe:

:pos2: тешко на таа држава во која граѓаните по сопствено видување ќе мислат што е реално што возможно за нивниот буџет. Може некој нема да сака да се откаже од одмор во Охрид и нема да плати данок заради тоа?? тешка глупост.

jas seuste ne dobiv nikakva informacija za javnite objekti(igralista,sportski sali ,patista i se ona sto bese objaveno vo izjavata na premierot,kako i na koj nacin moze da se stigne do takvi objekti i takvo zemjiste?
dali i tuka glavnata poenta e da si od vladeackite?
dali kriterium pak ke bide partiskata kniska ,ili navistina ke se pocituva zborot na ministerot stavrevski deka sega e red i drugite da dobijat sto ne se ofajdile od matnata privatizacija?
dokolku se pocituva javno kazaniot zbor na stavrevski ,eve jas javno upatuvam molba
da se najde nekoj nacin od strana na javnosta ,i da se obelodeni nacinot za dobivanje NESTO od drzavata na koja jas i mnogumina kako mene do sega i davavme,sto spored zborovite na stavrevski ,redno e taa sega da ni se oddolzi.
Книшка братче книшка....дали со рози или со лавче...тоа му е лекот!!

Што е бре сега ? дури и по 1 евро плус не ви се дава? ајде патриоти барајте, лобирајте, без пари да биде се... :pos2:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193

:pos2: тешко на таа држава во која граѓаните по сопствено видување ќе мислат што е реално што возможно за нивниот буџет. Може некој нема да сака да се откаже од одмор во Охрид и нема да плати данок заради тоа?? тешка глупост.
Книшка братче книшка....дали со рози или со лавче...тоа му е лекот!!
Што е бре сега ? дури и по 1 евро плус не ви се дава? ајде патриоти барајте, лобирајте, без пари да биде се... :pos2:
А по чије видување треба граѓаните да оценат што,како и колку треба да платат,по мислење на Цацко или Тошо?Властите можат да ти речат да се напучиш на плоштад за да ти го свирне секој што ќе помине,без разлика дали си со книшка или не,ќе го сториш ли тоа како послушен и ревносен граѓанин?
П.С.-Извини,ама ме изнервира ебаго,посебно со ова книшкиве.:smir:

Член од
8 септември 2009
Мислења
18
Поени од реакции
0
А по чије видување треба граѓаните да оценат што,како и колку треба да платат,по мислење на Цацко или Тошо?Властите можат да ти речат да се напучиш на плоштад за да ти го свирне секој што ќе помине,без разлика дали си со книшка или не,ќе го сториш ли тоа како послушен и ревносен граѓанин?
П.С.-Извини,ама ме изнервира ебаго,посебно со ова книшкиве.:smir:
Тешко на Македонија од вакви како тебе!! :pos2:
Не се нервирај човеку, ти како докажан проценувач на ситуацијата и познавач на работите и требаш на оваа држава. :salut:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Тешко на Македонија од вакви како тебе!! :pos2:
Не се нервирај човеку, ти како докажан проценувач на ситуацијата и познавач на работите и требаш на оваа држава. :salut:
Ами така де,кога јас плаќав по 5 евра за земјиштето и се бунев дека е скапо,нигде ве немаше,сега кога е по 1 евро и велам дека тоа е единственото добро нешто што властиве го направија последниве години,вие се буните како било премногу ефтино оти 10 мина “будали“ како мене,платиле поскапо.Е па платиле оти имале потреба да платат во тој момент и по таа цена,и готово,крај на приказната.Не книшки,мишки пропаганди или што ти јас знам.Ова со геометриве е исто така непотребна давачка за граѓаните и треба да се укине или да се сведе на минимум од 10тина евра по потпис,друго нема.А дали сум јас потребен на оваа држава нека проценат самите граѓани,вклучително и вие.:toe:

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
.А дали сум јас потребен на оваа држава нека проценат самите граѓани,вклучително и вие.:toe:
jas glasam POZITIVNO ,ili sto bi rekle od parlamentot jas sum ZA
iako nekogas ne se slozuvam vo potpolnost so tvoite stavovi ,(sto e del od demokratijata)sepak glasam ZA

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
jas glasam POZITIVNO ,ili sto bi rekle od parlamentot jas sum ZA
iako nekogas ne se slozuvam vo potpolnost so tvoite stavovi ,(sto e del od demokratijata)sepak glasam ZA
Е сега ептен ми помогна да опстанам,иако не си во “парламентарното мнозинство“,во секој случај голема благодарност.:smir:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
Е сега ептен ми помогна да опстанам,иако не си во “парламентарното мнозинство“,во секој случај голема благодарност.:smir:
Што? Еве веќе двајца сме со гласови за тебе. Па малку лобирај ова она...таман ќе се збере :)

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
za mene samo realnosta mi e bitna, (a te smetam za dosta realna licnost)i sekogas glasam za nea,mnozinstvoto e menliva kategorija(i zatoa ovaa opcija ja otfrlam)
neznam dali vo potpolnost ja svativ sustinata na tvojot post,nekako ne si mi bas jasen vo iskazuvanjeto,no kako i da e ja imas mojata podrska za opstanok(kako sto sam velis)bez ogled na toa za kakov opstanok stanuva zbor

Kajgana Shop

На врв Bottom