Два месеци болки во ножните мускули

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.800
Поени од реакции
1.520
12 саати бев на нозе (свадба со многу играње и скокање)
Конзумирани големи количини на алкохол и цигари, многу малку храна и вода.

Тотален шок за мојот организам, пошто сум фриленсер и работата ми се состои од седење на компјутер.

Два месеци подоцна, при пешачење најмала релација сеуште осеќам воспалување на ножните мускули. Осеќам замор, што знае да прерасне до сериозен умор и напад на паника, особено ако ме фати жештина.

77Kg сум, 170cm висок
40 години.

ДОСЕГАШНИ ИСПИТУВАЊА:

Крвна слика - ОК
Срце и бели дробови (комплет со стрес тест, ренген, ергоспирометрија) - ОК
Неврологија општ преглед - ОК
Крвоток (снимање со доплер) - ОК
Ехо на абдомен - ОК

Најновиот предлог на матичната е да направам ЕМГ снимање на нозете. Која приватна болница во Македонија е најдобра за ова? Ми предложи Неуромедика, но ревјуата на Google не им се баш најдобри.

Отворен сум и за секакви предлози и мислења.

Благодарам однапред!

П.с. По направено лабораториско испитување, се установи интолеранција на млеко, глутен, рж, јачмен, пченица, киноа, домат, семки од тиква, сончоглед, синап. Веќе трет апстинирам од овие, и така ќе биде уште 5 - 6 недели. Ова испитување го направив ради тоа што ми се јавија ситни брунчиња по телото. (утре одам на дерматолог)

Веднаш после свадбата имав тегоби во желудникот. Дојде брза помош, ми ставија систем. Наредниот ден уште еден систем во болница, трет ден заминав на одмор (грешка голема, едвај се вратив). Така да не се испита навремено дали имаше некаква инфекција или труење на желудникот што подоцна може да предизвика и ваква интолеранција на храна

Последно уредено:
Член од
17 април 2024
Мислења
591
Поени од реакции
1.372

Тотален шок за мојот организам, пошто сум фриленсер и работата ми се состои од седење на компјутер.

Два месеци подоцна, при пешачење најмала релација сеуште осеќам воспалување на ножните мускули. Осеќам замор, што знае да прерасне до сериозен умор и напад на паника, особено ако ме фати жештина.

77Kg сум, 170cm висок
40 години.

ДОСЕГАШНИ ИСПИТУВАЊА:

Крвна слика - ОК
Ехо на абдомен - ОК

Најновиот предлог на матичната е да направам ЕМГ снимање на нозете. Која приватна болница во Македонија е најдобра за ова? Ми предложи Неуромедика, но ревјуата на Google не им се баш најдобри.

Благодарам однапред!

П.с. По направено лабораториско испитување, се установи интолеранција на млеко, глутен, рж, јачмен, пченица, киноа, домат, семки од тиква, сончоглед, синап. Веќе трет апстинирам од овие, и така ќе биде уште 5 - 6 недели. Ова испитување го направив ради тоа што ми се јавија ситни брунчиња по телото. (утре одам на дерматолог)

Веднаш после свадбата имав тегоби во желудникот. Дојде брза помош, ми ставија систем. Наредниот ден уште еден систем во болница, трет ден заминав на одмор (грешка голема, едвај се вратив). Така да не се испита навремено дали имаше некаква инфекција или труење на желудникот што подоцна може да предизвика и ваква интолеранција на храна
Објавава како јас да сум ја пишувал, со исклучок на уморот и нападот на паника. Имам слични болки во препоните, но по болки на стомакот кои што ги имав претходно. Бев на снимање и се испостави дека имам мрзеливи црева, па треба да повнимавам малку на исхраната. Клиничката слика исто добра. Исто така и јас сум алергичен на млеко и наведените продукти кои што ти си ги навел, па паузирав околу 2-3 месеци со конзумирање на млечни производи, моментално полека полека почнувам со конзумирање. И мене ми се појавуваа такви ситни или поголеми црвени брунчиња, понекогаш уште се појавуваат (дали поради алергијата или стрес не знам).Чудно, колку се поклопени моите и твоите симптоми.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.800
Поени од реакции
1.520
Неповрзано со проблемот, треба да намалиш 10тина кила за таа висина. Спортуваш ли нешто?
Не е толку голема килажата со оглед на годините.

Последните 2-3 години за жал слабо со спорт.
Автоматски споено мислење:

Објавава како јас да сум ја пишувал, со исклучок на уморот и нападот на паника. Имам слични болки во препоните, но по болки на стомакот кои што ги имав претходно. Бев на снимање и се испостави дека имам мрзеливи црева, па треба да повнимавам малку на исхраната. Клиничката слика исто добра. Исто така и јас сум алергичен на млеко и наведените продукти кои што ти си ги навел, па паузирав околу 2-3 месеци со конзумирање на млечни производи, моментално полека полека почнувам со конзумирање. И мене ми се појавуваа такви ситни или поголеми црвени брунчиња, понекогаш уште се појавуваат (дали поради алергијата или стрес не знам).Чудно, колку се поклопени моите и твоите симптоми.
Фала ти на одговорот! Ќе те измачам со уште некое прашање.

1. Со какво снимање се воспостави дека имаш мрзливи црева?

2. Алергичен си на продуктите или само интолерантен? Има разлика...

3. Колку време имаш болка во препоните?

4. Дали имаше предходна напорна физичка активност како во мојот случај?

Последно уредено:
Член од
17 април 2024
Мислења
591
Поени од реакции
1.372
Фала ти на одговорот! Ќе те измачам со уште некое прашање.

1. Со какво снимање се воспостави дека имаш мрзливи црева?

2. Алергичен си на продуктите или само интолерантен? Има разлика...

3. Колку време имаш болка во препоните?

4. Дали имаше предходна напорна физичка активност како во мојот случај?
Нема проблем, инаку:
1. На Ехо бев конкретно, таму и надлежната докторка ми кажа дека цревата се мрзеливи, поради тоа што имав тврда столица и болки речиси 1 недела.
2. Алергичен сум правев алерго тест. За интолерантен не знам, не сум правел тестирање.
3. Па речиси 1 месец, ама зависи понекогаш е послаба болката, понекогаш повеќе боли.
4. Конкретно немав некоја напорна физичка активност пред болките. Неколку дена по стомачните болки, започнаа и болките на препоните...

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
@paraglajder влегуваш во петтата деценија од животот во која работите што сакаш да ги јадеш и пиеш сакаат да те убијат. Не сум стручен да ти дадам совет за конкретниот проблем но во иднина добро е се што конзумираш да биде во умерени количини и се разбира, не заборавај дека пиењето вода е важно.

Со лесно.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.431
Поени од реакции
17.778

77Kg сум, 170cm висок
40 години.

ДОСЕГАШНИ ИСПИТУВАЊА:

Крвна слика - ОК
Ехо на абдомен - ОК

Благодарам однапред!

Bate, aj probaj, ama stvarno probaj da prais vezbi za istegnuvanje, so poseben akcent na istegnuvanje na muskulite na nozete, karlicata i grbot. Sekoj den! Mislam deka lugeto nemaat osnovna pretstava kolku e vazno istegnuvanjeto za zacuvuvanje na lokomotorniot aparat i celoto telo. Malku ke se razdvizis, ke prosetas vo priroda, ke se kacis do Sredno Vodno, i vidi kako ke ti bide za dve nedeli, i vrati se pisi. Dodadi magnezium, b kompleks, pojacaj ovosje zelencuk i protein od zivotinsko poteklo.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.025
Поени од реакции
7.682
Нема проблем, инаку:
1. На Ехо бев конкретно, таму и надлежната докторка ми кажа дека цревата се мрзеливи, поради тоа што имав тврда столица и болки речиси 1 недела.
2. Алергичен сум правев алерго тест. За интолерантен не знам, не сум правел тестирање.
3. Па речиси 1 месец, ама зависи понекогаш е послаба болката, понекогаш повеќе боли.
4. Конкретно немав некоја напорна физичка активност пред болките. Неколку дена по стомачните болки, започнаа и болките на препоните...
A da si napravish Koloskopija?
Mene ova shto si napishal mi zvuci kako neshto drugo.

A za mrzlivi creva koristi Chia, Kefir i jadi pocesto Jabolka.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511

77Kg сум, 170cm висок
40 години.

ДОСЕГАШНИ ИСПИТУВАЊА:

Крвна слика - ОК
Ехо на абдомен - ОК

Благодарам однапред!

Ај уште да ти направат ултразвук на црн дроб. Ако ти кажат дека е замастен, ќе треба троа WD40 за да пушти :)

За нозете, дали имаш болка во тетивите?
Дали си на некоја протеинска диета со ниски јх?
Дали пиеш магнезиум и електролити, витамини?

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.431
Поени од реакции
17.778
Pak vakcinirajte se so fajzer..
Vidi, doaga pisuva clen, so zdravstvena maka, se doveruva i bara sovet, pa moras li be so glupi neinvetivni dosetki tuka da ja prosipuvas tvojata nesekojdnevna i retko cuena mudrost? Se osekas sea popametno?

Daj be barem na ovoj podforum za zdravje zaobikolete i ne zamarajte.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.500
Поени од реакции
37.337
Vidi, doaga pisuva clen, so zdravstvena maka, se doveruva i bara sovet, pa moras li be so glupi neinvetivni dosetki tuka da ja prosipuvas tvojata nesekojdnevna i retko cuena mudrost? Se osekas sea popametno?

Daj be barem na ovoj podforum za zdravje zaobikolete i ne zamarajte.
...па не дека е неинвентивна досетка, можеби така се чита од другата страна на мониторот, но тука има голема вистина све што е поврзано со циркулацијата можеби е дел и од несакани ефекти на антиковид вакцина, нормално ако ја има примено,

...инаку кој со сигурност тврди дека проблемот е од мускулно потекло, што ако има проблеми со циркулацијата и длабински вени, да речеме некоја тромбоза, демек со доплер крвоток ОК, таман работа да има затнато нешто па со доплер ќе се откриело, ете мој предлог да ги направи следниве анализи на трансфузиологија (хематологија) за хемостаза тестови:
Д-димер, протромбинско време (PT), (TT) тромбинско време, време на коагулација, време на крварење,
Зошто?
...затоа што сето тоа 12 ч играње, скокање на свадба, алкохол исцрпување на телото за краток период да речеме со воспаление на „заспаните мускули“ на нозете, потребни се три дена за рестарт и обнова на телото, кај тебе веќе долготрајно со замор, немоќ, премногу седење пред компјутер со тие твои 40 години возраст (уште ако си и антиковид вакциниран), одлична подлога за пореметување на твоја циркулација и хемостаза, нели тврдиме под претпоставка се додека не ги направиш анализите,

... тебе може токму „вените длабински“ те болат на нозете, а ти мислиш дека се мускулите, е па не се мускулите, се додека не докажеш дека имаш нормални вредности на погорните анализи што ти ги препорачав да ги направиш!
Се сложуваш со моја констатација?

...а сето тоа друго што си назначил за „Брза помош“ и примање на интравенска терапија (дали знаеш воопшто што си примил, чисто се сомневам) тоа е само моментална алкохолна интоксикација или од расипана храна што се подметнува на вакви веселби и настани што е попратна работа за твојата ситуација за што се жалиш,

... инаку премногу испитувања со „ОК“ а никаде текст да прочитаме што е тоа објаснето за ОК што виделе и заклучиле тие што те гледале,

... ако сите направиме такви лабораториски тестови ќе бидеш изненаден како цела популација всушност ќе има позитивен наод со таа интолеранција, кога твоето тело се сретнало со киноа, синап семки од тиква и тоа пази ваму, да јадеш секој ден да речеме поголема количина, па потоа си направил интолеранција на таа храна, нели да има време да се направи таква реакција антиген/антитела IgG4, па си направил лабораториски анализи и ти излегло позитивна т.е. присутна IgG антителата на тој панел кој има најмалку 40 хранителни производи, ти нема да јадеш ништо од тоа?

...еве да бидам поконкретна да ме разбереш, во тој Панел 3 каде спаѓат тие намирници за кои ти велат дека ја имаш интолеранцијата (симптоми кои ти се јавуваат покасно од внес на таква храна, за разлика од алергијата која делува веднаш со симптоми при влез на храната), а не се само овие кои ги наведуваш,
ааааааа не така, што со другите намирници кои исто така спаѓаат во овој панел а не ти се спомнати?
П.с. По направено лабораториско испитување, се установи млеко, глутен, рж, јачмен, пченица, киноа, домат, семки од тиква, сончоглед, синап. Веќе трет апстинирам од овие,
...ајде да ги довршам и другите во овој панел: ориз, печурки, кафе, ѓумбир, бакалар, харинга, острига, ракчиња, туна, пастрмка, пилешко и мисиркино месо, кромид, тиквички, леќа, грашок, боранија, овчо и козјо млеко, банана, киви, лимон, јагода, ананас,

-дали и од овие си апстинирал или си јадел? е па ако си јадел џабе апстиненција пиши пропало!

...не е проблемот во интолеранцијата, проблемот е во твојот имунитет, тука е грешката која иде кон таква реакција на твоето тело кон овие хранливи продукти, ти не можеш да не ги јадеш овие хранливи продукти, ти треба да го подигнеш имунитетот и ако веќе од ова група нешто ти дава несакани симптоми треба да знаеш конкретно која храна е, а не да апстинираш од све од панелот што пишува дека има антитела најдено кај тебе IgG4!
...ти излегле брукчиња пишуваш!
Ова испитување го направив ради тоа што ми се јавија ситни брунчиња по телото. (утре одам на дерматолог)
...дооообро ти се јавиле „брукчиња“ и? кога си приметил дека избиле? веднаш што си изел што? и најважно не кажа дали те чешаат истите?

...ако излегле веднаш по нешто изедено и те чешаат, црвенило, тоа е веќе алергиска реакција на изеденото, ако ти излегло по извесен период да речеме после 72 ч можно да е интолеранција на нешто,
НО,
секогаш постои тоа НО, што ако тие „брукчиња“ ти излегле по кожата токму од реакција на јетрата поради оптоварување со алкохол на големи количини за кратко време? дали е можно да е таква реакција?
Можно!
па кога ќе се ревитализира јетрата ако дозволиш да не буташ свешто или му помогнеш со неколку дневно пиење на фосолипиди за обновување на тие јетрени клетки (Есенцијале форте капсули) тие „брункчиња“ кои не чешаат, ќе се намалат и повлечат?

...што ќе искометираш на сево ова напишано?

Последно уредено:
Член од
14 април 2012
Мислења
32.545
Поени од реакции
66.135
Kaде го направи ова испитување?

Kajgana Shop

На врв Bottom