Да се изневери или не?

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.982
Поени од реакции
12.614
Да изневериш ти арно е, еднаш се живее, ама да те изневерат е тогаш боли...
Тогаш многу боли, ама нели првата благородна вистина во будизмот е СЕ Е СТРАДАЊЕ :), потоа следува втората - причина за страдањето е ЖЕЛБАТА, потоа третата - страдањето завршува кога ќе исчезне желбата...а како ќе исчезне желбата? :)

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

LeoMessi10

Lionel Andress Messi
Член од
12 април 2008
Мислења
2.316
Поени од реакции
268
Ако ме изневерат,ондак ќе се понашам ден-два ко нишо да не билоа а третиот ден ќе ме начека со некоја курветина.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.852
Поени од реакции
20.353
Тогаш многу боли, ама нели првата благородна вистина во будизмот е СЕ Е СТРАДАЊЕ :), потоа следува втората - причина за страдањето е ЖЕЛБАТА, потоа третата - страдањето завршува кога ќе исчезне желбата...а како ќе исчезне желбата? :)

Имајќи предвид дека будизмот или неговите учење може само маж да се оддели од материјалното за да го дофати духовното, затоа што ние жените сме биле премногу врзани за материјалното затоа никад нема да сме го достигнеле духовното односно духот да се оддели од телото и да се соедини со целата природа, така мислам беше ако не сум заборавила, тогаш будизмот е топ за вас мажите така и со изневерувањето си наоѓате екскјуз :)

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.123
Поени од реакции
25.580
Со доведување на состојба на ум каде што се гаснат сите копнежи и желби таканаречена Нирвана. Затоа посветените будисти живеат во најскромни услови и отклонувања од задоволства, со константна медитација насочена кон нирвана а не гасат желби со масовни оргии, затоа што човекот никогаш нема да ги задоволи сопствените желби и копнежи и вечно ќе страда. Сепак убав обид да се лупне глупост и Будизмот да се земе во корист на сопствен аргумент.

L

Liberation

Гостин
Зошто да се потисне желбата за секс за да не се изневери? Па партнерот за што служи?

И ако некој не може со еден/една, тогаш барем нека биде искрен и нека го каже тоа на другиот, а не да глуми љубов, а од др страна да изневерува.

Искреноста пред се’, првин пред себе, потоа и пред другите.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.982
Поени од реакции
12.614
Со доведување на состојба на ум каде што се гаснат сите копнежи и желби таканаречена Нирвана. Затоа посветените будисти живеат во најскромни услови и отклонувања од задоволства, со константна медитација насочена кон нирвана а не гасат желби со масовни оргии, затоа што човекот никогаш нема да ги задоволи сопствените желби и копнежи и вечно ќе страда. Сепак убав обид да се лупне глупост и Будизмот да се земе во корист на сопствен аргумент.
Познат ми е и четвртата благородна состојба, не треба објаснување...не ја споменав оти не ми одеше во прилог...ми ја уништи благосостојбата која ја имав убедувајќи ја Неличка срам да ти е :)

King B

Bears. Beets. Battlestar Galactica.
Член од
24 јануари 2011
Мислења
1.801
Поени од реакции
4.076
Ако искушенијата се појаки од совеста, слободно предавајте се на моментални задоволства.

А ако подолго време си затрескан во друг/а, прво раскини па прај шо ќе праиш. На две столици не се седи, така јас гледам на тоа.

Член од
8 октомври 2009
Мислења
312
Поени од реакции
153
Ако сум со некој што премногу го сакам, никогаш не би го изневерила. Нема потреба за некое си краткотрајно искушение да го изгубам она што сум го стекнала и имам со таа личност. Се разбира можеш да гледаш и да си посакуваш други во својот ум (оваа реално им се случува на сите ) :D но се останува само на тоа, бидејќи љубовта и чувствата се насочени кон друг а ова остало е се пропратна работа :)

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
Има една поучна емисија се вика Прељубници се емитува на канал 5 .
Сакам да кажам едно е желбата друго е разумот ако не го контролираме ке влеземе во тунел без светол крај .

Член од
19 ноември 2009
Мислења
85
Поени од реакции
178
Има една поучна емисија се вика Прељубници се емитува на канал 5 .
Таа „поучна“ емисија е тотален фејк, одглумена и тоа лошо. Толку не приметувате дека „скриената“ камера е телевизиска камера која снима во висока резолуција? Толку не приметувате дека на фејк „инфраред“ снимките уствари има светло и сенки и зелената е додадена во постпродукција (што се приметува кога само ќе се смени во колор)? Толку не приметувате дека луѓето се смеат на крај кога глумат дека се тепаат? Толку не ги приметувате идиотските наместени ситуации? Оригиналните "Cheaters" се веќе друга приказна (иако и тие се според сценарио).

Kajgana Shop

На врв Bottom