Да и предложиме на владата

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
И двојно државјанство... Или си македонец, или албанец, бугарин, србин и тн.... Имаш 6 месеци да се одлучиш. Ако си го оставиш странскиот пасош, автоматски македонскиот ти се бриши, немаш право да поседуваш нешто во Македонија.... А не да се вадат на двојно државјанство, за сторени прекршоци.
Ova e seriozna tema, ili seir?

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Za dvojno drzavjanstvo i jas sum za dase ukine. Odberi ednostavno tvoja licna rabota , na dva stola nese sedi .Oderi ili toa ili toa.PS ne ne ne e seir zasto bi bil sekoj ima demokratsko pravo da kaze sto misli sto mu treba. Bez ogled so nekoj izgledat utopisticki i nestvarlivi.

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
A makedonskata dijaspora so dvojno drzavjanstvo? Kako ke imat posle pravo na glas?

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Za dvojno drzavjanstvo i jas sum za dase ukine. Odberi ednostavno tvoja licna rabota , na dva stola nese sedi .Oderi ili toa ili toa.PS ne ne ne e seir zasto bi bil sekoj ima demokratsko pravo da kaze sto misli sto mu treba. Bez ogled so nekoj izgledat utopisticki i nestvarlivi.
Ova povekje zvuchi kako meshanje vo tugjo, odkolku vo sopstvenoto pravo.:toe:

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Е и јас сакам смена на грбот, ама покрај него ДУИ ќе бара да има и нешто друго :)

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
Ako se smetat za makedonci se znae makedonsko drzavjanstvo.Zarem vo dijaspora nemozaes da zivees so Makedonsko drzavjanstvo?
Epa ima iljadnici so duplo drzavjanstvo, ili ke kazime stie sto ziveat vo dijasporata ne se makedonci ako ne dojdat da ziveat vo makedonija?

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Epa ima iljadnici so duplo drzavjanstvo, ili ke kazime stie sto ziveat vo dijasporata ne se makedonci ako ne dojdat da ziveat vo makedonija?
DISKUTABILNO PRASANJE:( VIDI JAS NESAKAM NEKOJ ASIMILIRAN AMERIKANEC SO MAKEDONSKO DRZAVJANSTVO DA ODLUCIVA ZA MOJATA ZEMJA I IDNINA.NEKA POVELI NEKA SO DOJDE DA ZIVEE TUKA I NEKA ZAEDNO SO MENE ODLUCUVA ZA NASATA DRZAVA.

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
DISKUTABILNO PRASANJE:( VIDI JAS NESAKAM NEKOJ ASIMILIRAN AMERIKANEC SO MAKEDONSKO DRZAVJANSTVO DA ODLUCIVA ZA MOJATA ZEMJA I IDNINA.NEKA POVELI NEKA SO DOJDE DA ZIVEE TUKA I NEKA ZAEDNO SO MENE ODLUCUVA ZA NASATA DRZAVA.
Sakash da kazish deka site vo dijasporata se asimilirani? Ima golem del dijasporci sto se pogolemi makedonci od mnogu lugje vo Makedonija i imat napraveno mnogu za nejze.
Znaci site drzavi na balkanot dijasporata ima pravo na glas samo kajs nas tie ne e makedonci, ali albancite sto sakat da ja unishtat makedonija se pravi makedonci.
Kakvo razmisluvanje.

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Toa shto go predlagash, povekje ke gi zasegne makedoncite odkolku raznite kriminogeni poedinci koi skapuvaat vo stranski zatvori, i koi makedonskiot pasoh go vadat samo koga ke gi privedat.:toe:

Член од
16 август 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
Da odvojat 2-3 milioni evra i da gi donesat Stonsi, Metallica, U2, Paul mccartney ili koj i da bilo drug od niven rang ( moze i Zeppelin ako slucajno trgnat na turneja ), i da zalicime na drzava. Istotaka posle toa komotno ke mozat da se otkazat od site reklamiranja po svetskite mediumi, ne postoi podobra reklama otkolku na web stranicata na ovie grupi da stoi imeto Skopje da receme.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Да да, добра идеја, ако ги спонзорира владата, во позадина инвест ин мацедонија..

Конкрит е во право, треба огледано на буџетот, не само овие 20% за капитални инвестции, треба да се преполови државната администрација, треба да се намалат и платите во истата, со ваков буџет никаде не одиме.

Не мислам дека треба да има награди за понудувачите на мито, треба да има казни и тоа строги, оти моментално во македонија никој поќе не бара мито, туку нудат мито за одредени работи. А како до контрола?
Па нели ќе живееме во новото време,
ВИДЕО НАДЗОР НА СВЕ ЖИВО, ДИГИТИТАЛНО КАРТИЧКИ ЗА НАЈАВА И ОДЈАВА НА РАБОТНО ВРЕМЕ, НА КРАЈОТ од секој месец секој државен службеник да напише резиме од неколку страници што точно сработил и по рандом избор да се проверува дел од истите и дали тоа е сработено, или уште подбро, централен софтверски систем каде што секоја работа задача ќе треба да дигитално да се евидентира и нејзиното времетраење така за кратко време точно ќе се знае кој е вишок во администрацијата, и ќе биде добар мерач за ефикасноста.
за патарините: Отпуштање на сите инкасанти, и воведување само по еден на влезовите, со што ќе може на влезот да се купи ваучер во вредност од онолку патарни колку што сака да помине возачот, и да ги чекира истите на секој наплатен пункт, парите инвестирани во опремата ќе се вратат за една година. Се разбира еден вид кредитни картички за државните службеници со што ќе можат бесплатно да ја врват патарината, што пак ќе ги намали трошоците кои фиктивно ги земаат службениците на име патни трошоци. И така точно ќе има владата евиденција дека службеникот бесплатното поминување на патарина го исористил во контекст на работата(службени патувања). Сега моментално имаат бесплатна патарина ама ја користат и за приватни потреби.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Кога веќе се укажала ваква прилика ај и јас да предложам нешто:
-Најпрвин треба владата да ја напумпа администрацијата на 300 000,да ги затвори сите производствени погони и да ги остави само оние што егзистираат од трговија.Да ги одбере најслабите архитекти и урбанисти што не знаат ни штала да нацртаат и да ги стави за Градски архитекти со што би можеле комплетно и побрзо да ја обезличиме Македонија до "дрт",како што и сме на пат тоа да го направиме.Треба да го дуплира буџетот за плати и придонеси на администрацијата,па за рекламни или кампањски активности,треба да издвои дупло повеќе пари.Да им ги укине државјанствата на сите кој престојуваат повеќе од 6 месеци во странство,со што драстично би го намалила бројот на граѓани.И така некој мерки кој би помогнале да се прекине агонијава која трае повеќе од 15 години,вака само преживуваме од ден на ден во неизвесност до бесвест.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Да се вложи наИсториската култура. :) То ќе е добро. Да се најдат повеќе пари за тоа, да се истражи тоа што има па после шо сакат нека прават :)

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Sakash da kazish deka site vo dijasporata se asimilirani? Ima golem del dijasporci sto se pogolemi makedonci od mnogu lugje vo Makedonija i imat napraveno mnogu za nejze.
Znaci site drzavi na balkanot dijasporata ima pravo na glas samo kajs nas tie ne e makedonci, ali albancite sto sakat da ja unishtat makedonija se pravi makedonci.
Kakvo razmisluvanje.
Sekoja drzava sistemot na dvojno drzavjanstvo go ima reseno na poseben nacin. Se imam sretnato i seuste se srekjavam so nasi od dijasporata jas nevelam deka tie lugje nese makedonci sakale nejkele tie se toa sto se .Mnogu makedonci kade sto drzavata nudi samo edno drzavjanstvo lesno se otkazuvaa od makedonskoto drzavjanstvo tokmu zaradi sto taa drzava gi nudi podobrite ekonomski finansiski sredvta vo odnos na Makedonija .Znaci makedoncite se otkazuvaa od makedonskoto drzavjanstvo i gi uzivaat prvilegiite na taa zemja ,pr Geramnija.Sepak e moe licno mislenje i tvrdam da nesakam nekoj razgalen megalomanski makedonec sto zivee vo Toronto odluci za mojata i tvojata idnina vo makedonija.Iskreno nivniot doprinos vo odnos sto vece gi imas 4 generacija e zanemarliv vo Makedonija.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom