Да го решиме проблемот со името (once for all!!!)

Дали го прифаќате предлогов :

• Вкупно гласачи
    44
Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Да точно е - губење време е... Мене ме нервира тоа што има во животот толку битни работи и убави пред се а вие се губите и двајцата на некои работи коишто се ирелевантни.

Дајте ебаго - луѓе сме. Нејсе, сите имаме некакви искуства со политичките партии во државава : негативни и позитивни.

Јас реков : политиката е карта, карта е Марта, Марта е курва и се по ред...

И не е до политиката туку до несовесниот граѓанин е : се додека им придаваме значење на политичарите, од која и да се опција, ќе мислат дека го фатиле господ за муда. Е не бива : мене ме интересираат други работи оти животот не е политика....

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
A za sto treba bas sega da se stavi ovoj predlog i da se razresi konecno?Zatoa sto sme nesto zajaknati?pa sega sme vo najslaba pozicija.pa koj normalen politicar brza da se donese resenie koga se naoga vo najslaba pozicija?Ili moze SDSfyrom imaat nekoi soznanija ili planovi da ne donesat vo uste polosa pozicija dogodina?
Za predlogov vikam FUCK you i THANK you,problemot ke se resi koga ke staneme malce posilni i ke zakazeme sredba so Grkot vo ON i nema ni da se pojavime i ke receme za vakvi isklucitelni nacionalni interesi nitu edna drzava ne treba da pregovara pa zatoa nema da pregovarame ni nie.

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
133
Македонскиот јазик од древно време до денес припаѓа во јужнословенската група на јазици. Затоа тој не е славомакедонски, туку едноставно МАКЕДОНСКИ, затоа што одсекогаш бил словенски.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Токму заради тоа што секогаш бил словенски јазик не гледам проблем ако му се закачи префиксот ”славо”.

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
problemot e zosto nie voopsto bi dodavale nesto?Ako dodavas i prepravas priznavas deka nesto si zgresil.Jas tatko mi dedo mi cel zivot znaele za jazik makedonski a ne za slavomakedonski.Toa ke bide katastrofalna greska da se prifati samo za keifot na grcite da menuvame bilo sto!ne se raboti za inaet tuku za princip.Ako e taka neka se vikaat i jazicite anglosaksonski novogrcki slovenosrpski i taka nataka pa moze i ke prifatime.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Не се додава ништо ”хетерогено” и нема никаков проблем. ”Проблемот” вештачки се креира со самото спомнување на терминот проблем.

Накрај - името и не е баш некаков проблем во споредба со останатите во Македонија. :wink:

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Hah logikava ti e za nikade.Imeto bas e centralen problem.Od koga g-dinot ednooki dzek - Kiro Gligorov ja prifati sramnata otstapka sprema Grcite vo toj moment megunarodnata zaednica ne sfati kako davajgazi i luge sto prifakaat se!(pa stom eden narod e spremen da si go smeni imeto na sopstvenata drzava i na lugeto vo nea sto ne e spremen da izvrsi!?).Znaci nema pogolem problem od toj.Toa e nacionalen interes od najvisok stepen.Sega za sega ke si kutime i ke ja drzime ovaa pozicija dodeka da dojdat podobri vreminja za zal ja ispustivme povolnata situacija od 90-tite koga gorespomenatiot g-din drugar ni go spopika!

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
133
Macedalien напиша:
Токму заради тоа што секогаш бил словенски јазик не гледам проблем ако му се закачи префиксот ”славо”.

„Словен“ (слово, пословен-описменен) е нов термин кој настанува во 9 век за време на кирило-методиевата мисија, а со кој се нарекуваат сите сродни народи кои го зборуваат јазикот на Македонците од Солун. Најверојатно самиот термин е употребуван од Кирил и Методи, како замена за дотогаш употребуваниот термин „Склави“ од страна на Германите, Англосаксонците, Римјаните и Грците што во превод значи робови, т.е. поробени, после победата на Римското царство над античка Македонија. Со тој термин биле нарекувани и сите сродни народи на македонскиот народ од северното море до егејското море.

Стариот т.е. оргиналниот термин за групата во кој спаѓаат античките Македонци е ВЕНЕТИ т.е. ЕНЕТИ.

Денешниот термин „Словен“, поради вековните непријатели (горе наброените) на венетскиот, а со тоа и на македонскиот род има негативно значење. Терминот „Словен“ во светската западна историја всушност означува, нестароседелски, неантички и натрапнички народ, кој се населил на територијата на Грците, Илирите, Германицте итн. во 7 век од нашата ера. Всушност се работи за политика од најрано време против целокупниот венетски, а со тоа и македонски род, кој е најброен во Европа и врз кој базира всушност и целата светска цивилизација пред падот на најголемиот антички венетски град-држава Троја.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Да а ”склави” (робови) ? :raz: Или го заборави за да си ги наредиш работите онака како што тебе ти одговара :wink:

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Se znae zosto e baranjeto za voveduvanje na terminot SLAVO za da se problematizira naseto poteklo i za da si ja prisvojat Grcite istorijata na Antickite Makedonci.Epa nema da moze!

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
133
SLaCk напиша:
Se znae zosto e baranjeto za voveduvanje na terminot SLAVO za da se problematizira naseto poteklo i za da si ja prisvojat Grcite istorijata na Antickite Makedonci.Epa nema da moze!
Така е. Само непријателите на македонскиот род и само непријателиите на целокупниот словенски род, може да го употребуваат тој префикс „Славо” пред името на еден словенски народ, за да означат дека всушност не се работи за оргиналниот народ во овој случај македонскиот туку некој имитат на македонскиот народ, кој не полага право ниту на историјата, а ниту на иднината на територијата Македонија.

Од таму следи и целата албанизација, албански шовинизам и национализам против нас и сродните на нас на Балканот подржани од нашите илјадовековни непријатели.

Ние не сме Славо-Македонци, ниту нашиот јазик е славо-македонски, како што ниту Русите не се Славо-Руси, ниту Чесите Славо-Чеси, ниту Србите Славо-Срби, ниту Хрватите Славо-Хрвати, ниту Пољаците Славо-пољаци, итн итн...

Wolf Pack

ThE ChieF
Член од
24 јули 2005
Мислења
783
Поени од реакции
5
Macedalien, момче: аплаудирам ти барем што се залагаш и што губиш време за татковината; реткост е то
Исто бравос што ја отвори темата за гласање и разменување мисли ама мислам дека е unanomous на што сме ние претежно согласени. Како шо рече Slack, зашо да додаваме 'нешто' или да 'предлагаме'??? That's a weakness, u don't wanna head down that road. Славјаните имат големо значение за нас ама не сме ние 100% Славо па да не декларират така по свето. Тоа ти е Грко шопчето си седе у ќошето и вели: Мижи Митро толумби паѓат.
Перун напиша:
Ние не сме Славо-Македонци, ниту нашиот јазик е славо-македонски, како што ниту Русите не се Славо-Руси, ниту Чесите Славо-Чеси, ниту Србите Славо-Срби, ниту Хрватите Славо-Хрвати, ниту Пољаците Славо-пољаци, итн итн...
Нормално, се разбира.

Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
и уште нешто да ти биде појасно....дали Англичаните би прифатиле нивниот јазик да се вика германо-англиски?
И англискиот јазик е од групата на германски јазици...како и многу други
Или не дај Боже, Французите....
Обиди се ти во Франција да предложиш такво нешто и на кол ќе те набијат...
Затоа клуч на темава предлагам и да не се дискутира повеќе по вакви прашања

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Нека е темава де - за иритација на вжештени глави :wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom