Да го решиме проблемот со името (once for all!!!)

Дали го прифаќате предлогов :

• Вкупно гласачи
    44
Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Факт е дека нашиот јазик припаѓа на јужно-словенска група на јазици. Не гледам во што е проблемот...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Isto taka fakt e shto jazikot na koj zboruvaat lugeto vo SAD e Angliski pa nikoj ne gi narekuva Anglo-SAD ili Anglo-Amerikanci.Ili za Kanada ne velime Franco-Canada ili Franco-Canadians......
Jazikot moze da odreduva nekakva pripadnost ili poteklo,no nikako ne moze da bide osnova za imeto na edna drzava koja go koristi za megunarodna upotreba.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Сигурен си? Ај види ја новата колекција на Лонгман кадешто излезе серијата толковни речници по ”американски” јазик... :wink:

123

Член од
20 април 2005
Мислења
2.156
Поени од реакции
8
Не читав што имаат другите напишано, ама гласав со не, пошто тоа не е наш проблем односно треба да се држиме до уставното име и да не попуштаме. Сакав да кажам дека друг има проблем со нашето име...

Wolf Pack

ThE ChieF
Член од
24 јули 2005
Мислења
783
Поени од реакции
5
Macedalien напиша:
Факт е дека нашиот јазик припаѓа на јужно-словенска група на јазици. Не гледам во што е проблемот...
ДА, славјанското население има големо влијание, али ако не гледаш во шо е проблемот онда шо да ти кажам, да ти купам наочари да виждаш:icon_lol:

И заеби предлог од наша страна, Република Македонија (Republic of Macedonia) е како шо прабаба ми и пра-прадедо ми ја знаела и така и јас ја знам. А за двојната формула колку да ги држиме среќни Грчиштата не е толку битно, Вардарска, Скопска, Северна, еве може и Афричка Република Македонија...

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Кога гледаш проблем - кажи бар кој е....

Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
а знаеш што ќе направиме со конструкцијата славо-македонци или славо-македонски?
Ќе се откажеме од историскиот континуитет...
Ќе признаеме дека тие си имаат право на Античка Македонија...
а знаеш ли што значи тоа?
и зошто Грците се борат до последни жили да докажат дека Александар е нивни?
затоа што окупирале!!!
и затоа што знаат како да го продадат сето тоа, за тоа се мајстори нема што, треба рака да им пуштиме.
Впрочем и отсекогаш биле!

уште од грнците во антиката

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Напред, Македонија!

Напред, Македонија, извика Блатер на крајот од работната посета, пред да го напушти хотелот "Александар палас".

Претседателот на ФИФА, Јозеф Сеп Блатер, очигледно дека не можеше да се воздржи од целодневното ословувањето со "Вашата земја" за време на јавните настапи. Го охрабри неговиот соработник, Турчинот Шенес Ерзик, еден под потпретседателите на УЕФА и член на Извршниот комитет на ФИФА, кој не се стегаше во своето прво и кусо обраќање пред новинарите неколкупати да го повтори уставното име на Македонија.

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
eh da mi e da znam kako pretstavnikot na nasata zemja si oslovuval svoeto vo Aleksandar Palas

sto ti e toa fyromce-nacekalo Turci UM da mu davat
Alal neka mu e na toj Шенес Ерзик

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Грците не сакаат да го прифатат името Македонија за нашата држава бидејќи со тоа фактички ќе признаат дека ни го признаваат и правото врз Македонската историја кое што денес доста страсно ни го негираат а што е уште по трагично на непосреден начин ќе треба да признаат дека сиве овие години грешеле и дека ние целово ова време сме имале право на тоа име а не као што стоело на плакатот на граница -Македонија е една и таа е Грчка(незнам кој напиша за ова)!!
Многу гревови имаат тие Грчиштата (се извинувам за називот ама морав!) спрема македонскиот народ и не е лесно да се признае тоа се. Со негирањето на Македонскиот народ и држава тие негираат и се што направиле до сега спрема нас.Така да не очекувајте воопшто ни да помислат да прифатат име како РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА.
А за анкетата гласав нормално не ,под ниедни услови! :icon_mad:

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
гласав со „НЕ„

причините се подразбираат

нема никаков Славо-Македонски Јазик

има Македонци, Македонски Народ и Македонија

од пре многаја лета... многу пред Ристос, многу пред некакво си ѓупско племе да Ела Јужно од Олимп, многу пред да им ја даде „Европа„ Јужна (Егејска) Македонија...

се друго е предавство

извини Маце, ама вака мислам

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
E што ми се извинуваш ебаго!!! Не планирам ја да бидам истомисленик со сите а форумот : ако ми беше тоа целта немаше да постои место за дискусија нели... :wink:

Нејсе - јас предложив со цел да бидеме пофлексибилни во однос на Европа и (не по секоја цена бидејќи сите морфолошки деривати од ”Македонија” се вклучени во моите предлози!!!!) да бенефицираме од можностите коишто ни се укажуваат. Не гледам на ова прашање само како суво прашање на коешто треба да се даде одговор ами како на проблем којшто треба да се реши со цел да заживее земјата подобро...

Конструктивност - а не предавство. :wink:

На крајот на краиштата - добро е што се разви дискусија и спремен сум да кажам дека ме убедивте зошто и како да не гласам ”за” (иако веќе гласав). Ноу проблемо - ич не ми е гајле како ќе не викаат. И така и така мене на картата за престој ми пишува ”југословенско државјанство” иако Југославија не постои веќе 15 години и Франција не има признаено под уставното име :(

Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
Ex-Rјpublique yougoslave de Macјdoine - ај сега ти види кој е грешка :wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom