Дали ја губиме битката со името и полека почнуваме да попуштаме?

• Креатор на темата btm
  • Време на започнување

Дали се согласувате дека ја губиме битката за името.

• Да

Гласови: 49 44,5%
  • Не

Гласови: 61 55,5%

• Вкупно гласачи
    110
  • Гласањето е завршено на .

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
морав да додадам нешто

Постот на хроничар ме наведе да поставам дијагноза на сегашната ситуација во Македонија. Се работи за автоимуна болест (autoimmune disease или autoimmune disorder) каде организмот самиот си го напаѓа своето ткиво, во случајов националното ткиво.

Autoimmune disorders are diseases caused by the body producing an inappropriate immune response against its own tissues. Sometimes the immune system will cease to recognize one or more of the body’s normal constituents as “self” and will create autoantibodies – antibodies that attack its own cells, tissues, and/or organs. This causes inflammation and damage and it leads to autoimmune disorders.

За терапија треба да се консултира медицинска литература.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ја сфаќам многу убаво целата суштина со името, дека преку референцата се обидуваат да ни наметнат уште 100 други барања и ултиматуми но со абц за друго зборувавме, јас убаво си напишав за референцата а тој вика дека со промена на референца се губи јазик и идентитет тоа беше целото дебатирање. А со добри дипломатски преговори и со вешти дипломати можеме да успееме во целта која ја бараме ние како Македонија а тоа е промена само на името за меѓународна употреба. Поздрав :helou:
Овде не се работи за промена на референца со друга референца,овде се работи на замена на референца со друго ИМЕ,според кое во иднина треба сите да се идентифицираме,како пред светот,така и дома пред сопствените деца,тоа е прилично заебано барем според мое мислење,но се надевам и според мислењето на 90% полнолетни Македонци.:toe:

Член од
6 јуни 2009
Мислења
27
Поени од реакции
4
А со добри дипломатски преговори и со вешти дипломати можеме да успееме во целта која ја бараме ние како Македонија а тоа е промена само на името за меѓународна употреба. Поздрав :helou:
??????????????????????????
само промена на името за меѓународна употреба ??????????????????само ...??????????
а ние под стаклено звоно ли ќе живееме? Кое е нашето огледало ако не тие околу нас, Европа и светот , и што е со 124-те признавања на уставното име? Ти мора да си еден од оние на “еднооки“ што ги даваат на сплавот :pos2:

Овде не се работи за промена на референца со друга референца,овде се работи на замена на референца со друго ИМЕ,според кое во иднина треба сите да се идентифицираме,како пред светот,така и дома пред сопствените деца,тоа е прилично заебано барем според мое мислење,но се надевам и според мислењето на 90% полнолетни Македонци.:toe:
Ако се 90% тогаш да не се секираме :wink:

Член од
21 април 2006
Мислења
612
Поени од реакции
11
Епа добро и да нема никаква промена ама можевме барем да издејствуваме со добра дипломатска политика надвор, и внатрешно добра политика во однос со името а не да ставаме жар на нешто за што не сме способни. Секогаш можеш да придобиеш силна страна со добра дипломатска политика околу тоа ми беше поентата. Хроничар не сум ниту од еднооки ниту пак имам некоја партиски определена страна :helou:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ако се 90% тогаш да не се секираме :wink:
Реков дека се надевам,што не мора да значи дека сум сигурен,а тука не ги ставам другите националности и малцинства што живеат во Македонија,ако помислуваш на некаков референдум окулу сопственото име,што пак е случај без преседан во целокупната светска историја.:toe:

J

Johnny Stulic

Гостин
Nie nemame problem so EU nie imame problem so Grcija naseto neintegriranje vo tie organizacii e katastrofalnoto vodenje na ekonomskata - socijaloska politika na site nasi dosegasni vladi kade vinata na Grcija ne e nitu 5 %.
Ako nie kako drzava dojdevme do nekoj stepen na ekonomska i socijalna blagosostojba znaci da imase vzaemen interes od dvete strani imeto voopsto nemase da bide problem ,nie bi se integrirale i pod Makedonija vaka so interes samo od nasata strana logicno e nekoj da si postavuva svoj uslovi.

FYROM e samo referenca sekakva promena na imeto sega e postojana zatoa ne moze da dozvolime da uste vo start kade sto bi trebalo da bideme ramnopravna clenka da ne ucenuva nekoj zaradi sopstvenite hirovi.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Епа добро и да нема никаква промена ама можевме барем да издејствуваме со добра дипломатска политика надвор, и внатрешно добра политика во однос со името а не да ставаме жар на нешто за што не сме способни. Секогаш можеш да придобиеш силна страна со добра дипломатска политика околу тоа ми беше поентата. Хроничар не сум ниту од еднооки ниту пак имам некоја партиски определена страна :helou:
Ете гледаш како можеме да се разбереме и да најдеме заеднички јазик кога совесно и самостално дискутираме,без пристрасност и политичка заслепеност.:smir:

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Nie nemame problem so EU nie imame problem so Grcija naseto neintegriranje vo tie organizacii e katastrofalnoto vodenje na ekonomskata - socijaloska politika na site nasi dosegasni vladi kade vinata na Grcija ne e nitu 5 %.
Ako nie kako drzava dojdevme do nekoj stepen na ekonomska i socijalna blagosostojba znaci da imase vzaemen interes od dvete strani imeto voopsto nemase da bide problem ,nie bi se integrirale i pod Makedonija vaka so interes samo od nasata strana logicno e nekoj da si postavuva svoj uslovi.

FYROM e samo referenca sekakva promena na imeto sega e postojana zatoa ne moze da dozvolime da uste vo start kade sto bi trebalo da bideme ramnopravna clenka da ne ucenuva nekoj zaradi sopstvenite hirovi.
Како бе немаме проблем со ЕУ? Кој го избриша македонскиот јазик и го стави како (to be defined). И да бевме Хонг Конг на балканот немаше ништо да се смени. Како нашите досегашни влади (кои не ги оправдувам за сите грешки) можат да водат добра економска политика, кога прво имавме економски блокади, а европјаните не сакаат да отворат ниту пола фабрика кај нас! Условите на Грците нема да застанат.

П.С.
Рамноправна членка на ЕУ? Дали тоа е Бугарија, Естонија, Словачка, па дури и Чешка?

Член од
21 април 2006
Мислења
612
Поени од реакции
11
Ете гледаш како можеме да се разбереме и да најдеме заеднички јазик кога совесно и самостално дискутираме,без пристрасност и политичка заслепеност.:smir:
Ако ги погледнеш моите постови ќе видиш дека одникогаш не сум завземал цврст став околу некоја партија ниту пак планирам да направам такво нешто. Само се обидувам да се дебатирам во дискусии за добри односи и добар развој на нашата земја без некои уназадени сфаќања кои се обидуваат да ги бранат голем број на членови на форумот. :smir:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Како бе немаме проблем со ЕУ? Кој го избриша македонскиот јазик и го стави како (to be defined). И да бевме Хонг Конг на балканот немаше ништо да се смени. Како нашите досегашни влади (кои не ги оправдувам за сите грешки) можат да водат добра економска политика, кога прво имавме економски блокади, а европјаните не сакаат да отворат ниту пола фабрика кај нас! Условите на Грците нема да застанат.

П.С.
Рамноправна членка на ЕУ? Дали тоа е Бугарија, Естонија, Словачка, па дури и Чешка?

Рамноправноста во ЕУ па и во НАТО е само декларативна,а се користи само за наметнување интереси кон помалите држави доколку побараат малку повеќе права одколку што ги добиваат.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Рамноправноста во ЕУ па и во НАТО е само декларативна,а се користи само за наметнување интереси кон помалите држави доколку побараат малку повеќе права одколку што ги добиваат.
Точно. Затоа ме нервираат тие што велат дека да влеземе таму и потоа РАМНОПРАВНО ќе се бориме со Грците.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ако ги погледнеш моите постови ќе видиш дека одникогаш не сум завземал цврст став околу некоја партија ниту пак планирам да направам такво нешто. Само се обидувам да се дебатирам во дискусии за добри односи и добар развој на нашата земја без некои уназадени сфаќања кои се обидуваат да ги бранат голем број на членови на форумот. :smir:
Во еден од предходните постови ми се виде како да протежираш помалку политика која ни ја “брмчат“ одредени бескичмењаци веќе 20тина години,па затоа.Инаку без сопствено име и идентитет кој се нераскинливо поврзани,ние нема да имаме ни сопствена иднина каква што верувам дека посакуваме,како за себе,така и за сите граѓани во оваа земја.:toe:

Точно. Затоа ме нервираат тие што велат дека да влеземе таму и потоа РАМНОПРАВНО ќе се бориме со Грците.
Најпрвин да влеземе рамноправно,за да имаме и аргументи да настапуваме рамноправно,секој друг начин на влегување ќе допринесе кон наша деградација и губење позиции за понатамошни договори со Грците.:toe:

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
НЕ

НАРОДОТ никогаш нема да дозволи промена на име.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
27
Поени од реакции
4
Реков дека се надевам,што не мора да значи дека сум сигурен,а тука не ги ставам другите националности и малцинства што живеат во Македонија,ако помислуваш на некаков референдум окулу сопственото име,што пак е случај без преседан во целокупната светска историја.:toe:
Таман работа референдум :icon_eek:
Среќа народов ни е паметен нема да наседне!
После оној референдум против Законот за новата територијална организација, кога СДСМ јавно, а ДПМНЕ скриено одработија да не успее, на Македонците самата помисла на тој збор им е ноќна мора !

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Таман работа референдум :icon_eek:
Среќа народов ни е паметен нема да наседне!
После оној референдум против Законот за новата територијална организација, кога СДСМ јавно, а ДПМНЕ скриено одработија да не успее, на Македонците самата помисла на тој збор им е ноќна мора !
Забораваш нешто...
НА ДЕН ПРЕД ТОЈ РЕФЕРЕНДУМ АМЕРИКА ЈА ПРИЗНА МАКЕДОНИЈА ПОД УСТАВНО ИМЕ :)

ВМРО ги добива сите избори по ред токму на карта тврд став на име :)

Па сега види ти што им е важно на Македонците :)

Kajgana Shop

На врв Bottom