Дали човек се раѓа со душа или треба да ја "заслужи" во текот на животот.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Како може да се прашувате и коментирате за вакво нешто, секако дека човекот се раѓа со душа... А она што треба да се заслужи е царството небесно после смрта.
Bas toa se prasuva i avtorot: Na koj nacin se zasluzuva "carstvoto nebesno". Dali toa ne treba da se napravi dodeka sme zivi?? Ili se odi "avtomatski"??

V

vlako088

Гостин
Bas toa se prasuva i avtorot: Na koj nacin se zasluzuva "carstvoto nebesno". Dali toa ne treba da se napravi dodeka sme zivi?? Ili se odi "avtomatski"??
Не брате не оди автоматцки, тоа се заслужува со добри дела, пред се почитување на 10-ете Божји заповеди и живеене според Светото евангелие.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Не брате не оди автоматцки, тоа се заслужува со добри дела, пред се почитување на 10-ете Божји заповеди и живеене според Светото евангелие.
A sto praime so tie sto veruvaat vo reinkarnacija, vo Mohamed, Indu i mnogu drugi religii?? Dali se dvolni 10-te Bozji zapovedi....

V

vlako088

Гостин
A sto praime so tie sto veruvaat vo reinkarnacija, vo Mohamed, Indu i mnogu drugi religii?? Dali se dvolni 10-te Bozji zapovedi....
Секој си има право да размислува и верува во нешто, јас сум православен христијанин и работите ги гледам и толкувам од таа страна...
Сметам дека 10-ете божји заповеди се темел на се и не е грашка ако сите останати постапуваат според нив. Но пак ќе кажам Господ на секој од нас ни дал слободна воља и ние самите се насочуваме кон она што нам ни одговара а дели е тоа исправно или не не сум меродавен да кажувам, јас го дадов мојот коментар како што реков на почетокот како православен христијанин.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Секој си има право да размислува и верува во нешто, јас сум православен христијанин и работите ги гледам и толкувам од таа страна...
Сметам дека 10-ете божји заповеди се темел на се и не е грашка ако сите останати постапуваат според нив. Но пак ќе кажам Господ на секој од нас ни дал слободна воља и ние самите се насочуваме кон она што нам ни одговара а дели е тоа исправно или не не сум меродавен да кажувам, јас го дадов мојот коментар како што реков на почетокот како православен христијанин.
Toa e i temata: slobodnata "volja" i "dusata" (dali ne se isti) odat so isti cekori napred. Dali e taa slobodna ili e ogranicena so samoto ragjanje?

Член од
17 март 2009
Мислења
194
Поени од реакции
22
ако душата живее тогаш на сите луѓе што ме повредиле ќе им бидам кошмар:))))))))))))))пазете се

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Shto bidna sega...imame dusha ili ne?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Во човекот не постои душа ниту пак може да ја заслужи.
Човекот се раѓа со одредена животна енергија (Чи или Ки) и нејзе може преку одредени тренинзи да ја зацврсне и поврзе со својата воља те да ја направи свесна.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Во човекот не постои душа ниту пак може да ја заслужи.
Човекот се раѓа со одредена животна енергија (Чи или Ки) и нејзе може преку одредени тренинзи да ја зацврсне и поврзе со својата воља те да ја направи свесна.
Znaci deka se slagash so G.
Ushte patot da ni go kazaesh kako se dovagja do toa?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ако ова го вика Г тогаш ДА.
Мада знаеш дека ова е став од Шаолинските свештеници кој го имам не само прифатено туку и потврдено.
G. ne izmislil nishto novo, samo go spoil istokot so zapadot

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
G. ne izmislil nishto novo, samo go spoil istokot so zapadot
Да знам.
Иако не целосно се слагам со тоа сепак и Г и Ошо биле во право дека западот не целосно може да ја сфати мудроста на истокот.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Со пишување :(. Друже јас македонски граматика повеке од 3 у живот немам добиено. Ако земам да ти објаснувам со пишување на форумов нема шанси да успеам. Али ако сакаш можам да пробам.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Со пишување :(. Друже јас македонски граматика повеке од 3 у живот немам добиено. Ако земам да ти објаснувам со пишување на форумов нема шанси да успеам. Али ако сакаш можам да пробам.
Ne se sekiraj.....i jas go imav toj problem.....
ali ako sakas na kratko nekoj patokaz da dadesh pa da sporedime.
Pazi, jas opasno negiram ako gledam deka ne si vo pravo duri i na kotek....:)

Kajgana Shop

На врв Bottom