Дали човек се раѓа со душа или треба да ја "заслужи" во текот на животот.

• Креатор на темата Креатор на темата Дмт
  • Време на започнување Време на започнување
Како може да се прашувате и коментирате за вакво нешто, секако дека човекот се раѓа со душа... А она што треба да се заслужи е царството небесно после смрта.

Bas toa se prasuva i avtorot: Na koj nacin se zasluzuva "carstvoto nebesno". Dali toa ne treba da se napravi dodeka sme zivi?? Ili se odi "avtomatski"??

Bas toa se prasuva i avtorot: Na koj nacin se zasluzuva "carstvoto nebesno". Dali toa ne treba da se napravi dodeka sme zivi?? Ili se odi "avtomatski"??

Не брате не оди автоматцки, тоа се заслужува со добри дела, пред се почитување на 10-ете Божји заповеди и живеене според Светото евангелие.

Не брате не оди автоматцки, тоа се заслужува со добри дела, пред се почитување на 10-ете Божји заповеди и живеене според Светото евангелие.

A sto praime so tie sto veruvaat vo reinkarnacija, vo Mohamed, Indu i mnogu drugi religii?? Dali se dvolni 10-te Bozji zapovedi....

A sto praime so tie sto veruvaat vo reinkarnacija, vo Mohamed, Indu i mnogu drugi religii?? Dali se dvolni 10-te Bozji zapovedi....

Секој си има право да размислува и верува во нешто, јас сум православен христијанин и работите ги гледам и толкувам од таа страна...
Сметам дека 10-ете божји заповеди се темел на се и не е грашка ако сите останати постапуваат според нив. Но пак ќе кажам Господ на секој од нас ни дал слободна воља и ние самите се насочуваме кон она што нам ни одговара а дели е тоа исправно или не не сум меродавен да кажувам, јас го дадов мојот коментар како што реков на почетокот како православен христијанин.

Секој си има право да размислува и верува во нешто, јас сум православен христијанин и работите ги гледам и толкувам од таа страна...
Сметам дека 10-ете божји заповеди се темел на се и не е грашка ако сите останати постапуваат според нив. Но пак ќе кажам Господ на секој од нас ни дал слободна воља и ние самите се насочуваме кон она што нам ни одговара а дели е тоа исправно или не не сум меродавен да кажувам, јас го дадов мојот коментар како што реков на почетокот како православен христијанин.

Toa e i temata: slobodnata "volja" i "dusata" (dali ne se isti) odat so isti cekori napred. Dali e taa slobodna ili e ogranicena so samoto ragjanje?

ако душата живее тогаш на сите луѓе што ме повредиле ќе им бидам кошмар:))))))))))))))пазете се

Shto bidna sega...imame dusha ili ne?

Во човекот не постои душа ниту пак може да ја заслужи.
Човекот се раѓа со одредена животна енергија (Чи или Ки) и нејзе може преку одредени тренинзи да ја зацврсне и поврзе со својата воља те да ја направи свесна.

Во човекот не постои душа ниту пак може да ја заслужи.
Човекот се раѓа со одредена животна енергија (Чи или Ки) и нејзе може преку одредени тренинзи да ја зацврсне и поврзе со својата воља те да ја направи свесна.
Znaci deka se slagash so G.
Ushte patot da ni go kazaesh kako se dovagja do toa?

Ако ова го вика Г тогаш ДА.
Мада знаеш дека ова е став од Шаолинските свештеници кој го имам не само прифатено туку и потврдено.
G. ne izmislil nishto novo, samo go spoil istokot so zapadot

G. ne izmislil nishto novo, samo go spoil istokot so zapadot

Да знам.
Иако не целосно се слагам со тоа сепак и Г и Ошо биле во право дека западот не целосно може да ја сфати мудроста на истокот.

Со пишување :(. Друже јас македонски граматика повеке од 3 у живот немам добиено. Ако земам да ти објаснувам со пишување на форумов нема шанси да успеам. Али ако сакаш можам да пробам.

Со пишување :(. Друже јас македонски граматика повеке од 3 у живот немам добиено. Ако земам да ти објаснувам со пишување на форумов нема шанси да успеам. Али ако сакаш можам да пробам.
Ne se sekiraj.....i jas go imav toj problem.....
ali ako sakas na kratko nekoj patokaz da dadesh pa da sporedime.
Pazi, jas opasno negiram ako gledam deka ne si vo pravo duri i na kotek....:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom