Дали учењето може да ги оглупавува и разболува учениците?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Менгеле? онај шо,истио доктор од Хитлер?

Јас мислам дека тој други теории си спроведувал во пракса...т.е верувања
Што се работи за предрасудите околу генетската компонента, ... Таа не ни мора да е дисфалификувана како абсолутно грешна. Но радосната вест е дека : преку воодушевувањето се ствараат нови синапси во мозокот, дури и во возраста за која до пред некоја година науката тврдеше дека тоа нее можно!

Господинот невробиолог Hüther, во воведното видео, го потврдува истото. (y)

Духот е сепак најважното, како што и ни кажа нашиот најсакан Пријател!:)
(Јован 6:63)

.
.
.

perez9

расипано јајце
Член од
30 декември 2013
Мислења
1.041
Поени од реакции
991
Мех, коментарот беше со преносно значење. У време на Менгеле почнува да се развива генетиката и да се зима во обѕир генетскиот фактор многу повеќе од пред тоа. Дарвинизмот станува популарен итн. Повеќето филозофи и слично пред тоа, не ги зимале генетските фактори кога го анализирале карактерот и темпераментот.

Затоа го спомнав Менгеле. Што сакав да кажам, индиректно, е дека Џон Лок не бил свесен за генетиката и нејзиното влијание на фенотипот.
И темпераментот е наследен ко ке видиш....

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.926
Учењето во никој случај не може да отапува интелектот напротив го развива мозочна активност и проширување на знаењто на сите сфери,а да се разболи единствено само добиваш хемороиди од многу седење поради учење и неразвиена мускулна маса низ целото тело затоа се препорачува одвреме -навреме да се движи и спортски активност, не е за џабе постои физичко воспитување на сите училишта па дури и факултети .
Според мене најубав предмет за учење и развивање на интелектот е Библијата и ништо повеќе оти се е друго е гола вода .

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
.
Зошто би требало едното да го исклучува другото?
Затоа што така разбрав од твоите постови, и од постовите на другите кајганџии. Ме интересираат ставовите на другите членови.

едит. Јас мислам дека најголем предизвик е да се најде начин како да се пренесе вдахновение за работни навики кај учениците. :)

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Затоа што така разбрав од твоите постови, и од постовите на другите кајганџии. Ме интересираат ставовите на другите членови.

едит. Јас мислам дека најголем предизвик е да се најде начин како да се пренесе вдахновение за работни навики кај учениците. :)

.
Да, мрзата е една од најстарите пороци и важи за смртен грев, но наместо да се концентираме на пороците и гревовите (како на учениците, така на учителите), подобро би било да се концентрираме на Љубовта, Мудроста и Креативноста во истите, бидејќи Таа потекнува од најчистиот Извор и ги мие сите пороци и гревови! :)

Е, сега - поради ова со миењево - вербално ќе ме “линчува“ модерната инквизиција, која само си ги променила “дресовите“, но стилот и функцијата; не. :D

Поздрав
.
--- надополнето: 16 јануари 2014 во 22:00 ---
Учењето во никој случај не може да отапува интелектот напротив го развива мозочна активност и проширување на знаењто на сите сфери,а да се разболи единствено само добиваш хемороиди од многу седење поради учење и неразвиена мускулна маса низ целото тело затоа се препорачува одвреме -навреме да се движи и спортски активност, не е за џабе постои физичко воспитување на сите училишта па дури и факултети .
Според мене најубав предмет за учење и развивање на интелектот е Библијата и ништо повеќе оти се е друго е гола вода .

.

Незнам дали и болемичното учење, ја развивало мозочната маса?

Можеби само ја “рчи истата.o_O

А, што се работи за Библијата како предмет за учење и развивање на интелектот ...
Уверен сум во тоа, дека ако Таа не чита со љубов кон Господа, со дечја вера и со отворен дух, тогаш и таа (како сите останати предмети) е лук и гола вода. :love:

.

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
.
Да, мрзата е една од најстарите пороци и важи за смртен грев, но наместо да се концентираме на пороците и гревовите (како на учениците, така на учителите), подобро би било да се концентрираме на Љубовта, Мудроста и Креативноста во истите, бидејќи Таа потекнува од најчистиот Извор и ги мие сите пороци и гревови! :)

Е, сега - поради ова со миењево - вербално ќе ме “линчува“ модерната инквизиција, која само си ги променила “дресовите“, но стилот и функцијата; не. :D

Поздрав
.
.
Зошто замешуваш божји заповеди во образованието?

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.926
Па види ,ако гледаш низ целата историја уште од почетокот на милениумот првиот предмет за учење е светите списи ,а се друго подоцна како споредно ;)

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Па види ,ако гледаш низ целата историја уште од почетокот на милениумот првиот предмет за учење е светите списи ,а се друго подоцна како споредно ;)
Па не е баш така. Марко Фaбиј Квинтилијан е еден од најзначајните теоретичари и практичари на воспитно-образованата работа во римско време. Живеел во првиот век од новата ера и неговото воспитување е насоченo кон создавање на добар говорник. Предавал реторика, се залагал за правилен говор на децата уште од најрана возраст. Содржината на образованието за која тој се залагал, ја создал и предавал е насочена кон изучување на граматика, музика, геометрија.

Член од
15 јануари 2014
Мислења
68
Поени од реакции
36
Ајде... Ајде...
Како можете да „ оглупите и да се разболите од учење “
Не се шегувајте, туку земете учете
Уште да додадам нешто:
Учењето предизвикува развој на интелектуалните способности:
На пример учење на стихотворби или слични текстови напамет
Математиката има многу мала практична примена во обичниот живот, но решавање на математички задачи силно влијае на развој на мозокот. Не случајно правниците се најчесто одлични математичари.
јас сум магистер по кривично право,но сум ужасен математичар,но сум одличен толкувач на закони,токму од набилданост во лингвистичка смисла на зборот,Читање,читање и само читање.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.926
Па не е баш така. Марко Фaбиј Квинтилијан е еден од најзначајните теоретичари и практичари на воспитно-образованата работа во римско време. Живеел во првиот век од новата ера и неговото воспитување е насоченo кон создавање на добар говорник. Предавал реторика, се залагал за правилен говор на децата уште од најрана возраст. Содржината на образованието за која тој се залагал, ја создал и предавал е насочена кон изучување на граматика, музика, геометрија.
Се согласувам ама пред да се роди Марко Фабиј што правеле во тоа време белки не е само сеење ,орање и одгледување добиток ами и учење на светите списи преку слушање од проповедници :)

Sent from my iPad 3 using Tapatalk

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Се согласувам ама пред да се роди Марко Фабиј што правеле во тоа време белки не е само сеење ,орање и одгледување добиток ами и учење на светите списи преку слушање од проповедници :)

Sent from my iPad 3 using Tapatalk
Светите списи дали и постоеле тогаш како такви. :)
Црквата се наметнува во образованието и воспитанието по распадот на западното римско царство, т.е. со почетокот на феудализмот, каде најмногу се чувствува нејзиното влијание.
Пред тоа, пред Квинтилијан, во стара Грција и стар Рим се изучувале науки како филозофија, музика, астрономија, аритметика, геометрија, се обрнувало посебно внимание и на физичкото и моралното воспитание. Не знам колку си запознаен, ама во тоа време целта на воспитанието била да се создаде хармонично развиена личност која ќе биде физички, морално, естетски и умствено развиена. И тоа само аристократите имале вакво образование. Другите да, сееле и орале само или биле занаетчии и трговци, кои немале право на образование.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.
.

Кој е учителот на твојот учител ...?....o_O

.
Што имаш, што не си добил? А штом си добил, зошто се фалиш, како да не си добил?
(1 Кор. 4:7)

Па не е баш така. Марко Фaбиј Квинтилијан е еден од најзначајните теоретичари и практичари ...
.
.

Сакаш да кажеш дека пред него немало други теоретичари и практичари?....o_O

Има Eден вечен Учител, кој е над секој, пред секој и во секој вистински учител (и човек) и ако човекот не се разбуди за Него, тогаш тој е само суетен слуга на својот индивидуален и колективен егоизам, а е далеку од суштината наЖивотот и Вистината.

Тој Учител од Кого со радост би требале сите директно да учиме и црпиме, е Совршена Љубов, во чие присатство се’ напредува, се’ се развива, се’ цути, ...(y)

.

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Кој е учителот на твојот учител ...?o_O
.
Искрено не знам, или е некој Бугарин, или е некој Србин, или евентуално некој Грк.
--- надополнето: 17 јануари 2014 во 20:52 ---
Учењето метаморфозира низ милениумите на секакви начини, најчесто поради социјално опкружување. Светите списи се резултат на некакво друго образование и учење, со божествено вдахновение. :)

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Па донекаде тоа е и точно... од учењето може да се добие некое знаење, но од учењето може човек и да се разболи.... на пример од читање (посебно книгите што се фотокопирани) очите се расипуваат, човековото тело не е толку активно и после и мускули и коски и се боли..... :)

Од кај знаеш? Си читал?

Kajgana Shop

На врв Bottom