Дали турските серии се причина за насилство?

David^^

Ристовски
Член од
9 декември 2011
Мислења
165
Поени од реакции
42
0:38 (Mama) 38977545814 сега ќе се јавам кај мајка му да и кажам син и што глупости прави :D

Шала на страна гледам повеќево на темава пишуваат како на нив влијаеле филмовите, да се разбереме темава е повеќе како влијаат филмовите на оние децата што уште немаат изградено ставови и уште немаат доволна интелегенција а ги следат сериите секој ден и омилен лик им е некој си X мафијаш од истите. Според мене не треба скроз да се забранат (иако не ги гледам) ама треба да се стават сите на пример после 22:00 часот па кој му дозволуваат да гледа тоа време од маливе барем нека си гледа, тогаш ќе неможат да се вадат на бедни оправдувања дека филмот бил крив за нивната неспособсност.
чија неспособност?

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.857
На родителите да си ги воспитаат нивните деца нормално, ги занемаруваат и после сериите им се криви ..
Не само тоа туку доколку детето го користи пиштолот од родителот, казната за родителот да е 15 години затвор. Па да видиме тогаш дали некој родител ќе му даде пиштол на детето.

А исто и 15 години треба да биде казната за нелегално поседување оружје.

А каде е МВР да превземе мерки против нелегалното оружје???

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Јас на оваа возраст (16) кога некогаш ќе фатам некоја сцена од некој таков филм/серија сам си менувам канал од причина што не ми се гледаат такви работи, а не па малишан од 7-8 години што уште незнае мрсулот да си го избрише ќе ми гледа такви серии. Се знае, во 9 во кревет ..
Ако не си менувал канал у такви сцени, ќе си станел тепач, насилник...?

А што да му објаснувам на дете средношколец за филмови? Па он ќе знае повеќе од мене :D ако родителот си ја завршил работата додека детето било мало,
На кој начин родителот ќе ја заврши работата додека детето е мало. Што да стори, што да преземе додека е мало? И...го прескокна делот каде спомнувам дека не се знае ни раб. време ни сабота недела ни празник посебно кај жените. Кога родителот да посвети внимание на детето, кога да празнува со него или да се дружат за викенди и празници? Тој што може, блазесиму.
Знаеш што испаѓа од форумџии кои никад не работеле, немале домашни обврски нити чувале деца? ...И тогаш имаше вакви филмови ама немаше вакво насилство низ државата. Дали родителите во бившата Ју држава биле подобри родители?

David^^

Ристовски
Член од
9 декември 2011
Мислења
165
Поени од реакции
42
Ако не си менувал канал у такви сцени, ќе си станел тепач, насилник...?

На кој начин родителот ќе ја заврши работата додека детето е мало. Што да стори, што да преземе додека е мало? И...го прескокна делот каде спомнувам дека не се знае ни раб. време ни сабота недела ни празник посебно кај жените. Кога родителот да посвети внимание на детето, кога да празнува со него или да се дружат за викенди и празници? Тој што може, блазесиму.
батка јас реков понекогаш ако не ми се гледаат такви работи си менувам сам, нема потреба некој да ми каже сваќаш? и тоа збориме, ако некое дете има слаба личност и нема свое јас затоа треба тука да биде родителот да му ги објасни сите тие работи на филмовите. и како може посебно кај жените да не се знае работно време? не разбирам.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
батка јас реков понекогаш ако не ми се гледаат такви работи си менувам сам, нема потреба некој да ми каже сваќаш? и тоа збориме, ако некое дете има слаба личност и нема свое јас затоа треба тука да биде родителот да му ги објасни сите тие работи на филмовите. и како може посебно кај жените да не се знае работно време? не разбирам.
не разбираш затоа што по твое кажување, вие имате само 8 часа, најверојатно саботи недели и празници ви се комплет решени за одморање. Затоа и не можеш да разбереш. Поголемиот дел не се. За жал, мајката на моите деца беше најчесто цел ден на работа, некогаш и саботи и недели...и јас одвреме навреме морав да останувам по наредба. Трговија, индустрија, некоу услужни дејности...сето тоа работи турбо прекувремено, без саботи како одмор и ретко недели.
Ете те прашав па да се разјасниме, зашто немаше вакво насилство и башибозук во ексЈу (прашај ги постарите), а сега врие. И тогаш имаше видеотеки и филмови од типот на Пила, Јагнињата...Зошто тоа се случува се позасилено во транзицијата, како идат годините се зголемува? Родителите сме тие, истите и тогаш и сега...околината, условите, правата, стандардот, државните одговорни служби... дали се исти?

David^^

Ристовски
Член од
9 декември 2011
Мислења
165
Поени од реакции
42
не разбираш затоа што по твое кажување, вие имате само 8 часа, најверојатно саботи недели и празници ви се комплет решени за одморање. Затоа и не можеш да разбереш. Поголемиот дел не се. За жал, мајката на моите деца беше најчесто цел ден на работа, некогаш и саботи и недели...и јас одвреме навреме морав да останувам по наредба. Трговија, индустрија, некоу услужни дејности...сето тоа работи турбо прекувремено, без саботи како одмор и ретко недели.
Ете те прашав па да се разјасниме, зашто немаше вакво насилство и башибозук во ексЈу (прашај ги постарите), а сега врие. И тогаш имаше видеотеки и филмови од типот на Пила, Јагнињата...Зошто тоа се случува се позасилено во транзицијата, како идат годините се зголемува со се помалата слобода на работникот, понизок стандард и намалување на функционирањето на некои државни служби?
хахахахаха немало насилство во југославија :pos: ајде ајде, олабавете со другарот тито :pos:тоа е минато свршено време .. иначе кој е крив за транзицијата? ;)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
хахахахаха немало насилство во југославија :pos: ајде ајде, олабавете со другарот тито :pos:тоа е минато свршено време .. иначе кој е крив за транзицијата? ;)
ти не си бил ни планиран, затоа и ти е смешно. И мене ми е смешно кога ќе кажат дека во Исланд немало затвори, ниту класичен криминал...ама ете, имало.
Ако посмеј се, навистина темава е смејурија кога ќе прочитам дека некој менува канал "кога ќе имало сцена со Полат" :facepalm:
Најди податоци за Југа, најди записи каде сме спиеле по плажи, шуми и паркови само у вреќа за спиење...сеа можете само да сањате за така безбедна околина.

А кој е крив за транзицијата не е воопшто битно во овој муабет. Едноставно збориме за состојба, за ниво на криминал...најди податоци, ќе ти се разјасни разликата во криминалот, стандардот, сиромаштијата, ....

David^^

Ристовски
Член од
9 декември 2011
Мислења
165
Поени од реакции
42
ти не си бил ни планиран, затоа и ти е смешно. И мене ми е смешно кога ќе кажат дека во Исланд немало затвори, ниту класичен криминал...ама ете, имало.
Ако посмеј се, навистина темава е смејурија кога ќе прочитам дека некој менува канал "кога ќе имало сцена со Полат" :facepalm:
Најди податоци за Југа, најди записи каде сме спиеле по плажи, шуми и паркови само у вреќа за спиење...сеа можете само да сањате за така безбедна околина.

А кој е крив за транзицијата не е воопшто битно во овој муабет. Едноставно збориме за состојба, за ниво на криминал...најди податоци, ќе ти се разјасни разликата во криминалот, стандардот, сиромаштијата, ....
ццццц сега ми вадиш зборови од контекст.. :)
кога нешто не ви одговара или вртите тема, или вадите од контекст ......

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
ццццц сега ми вадиш зборови од контекст.. :)
кога нешто не ви одговара или вртите тема, или вадите од контекст ......
Откако ќе најдеш информации и податоци за СРМ и сега за РМ, откако ќе ја видиш разликата во некои општествени сегменти, ќе увидиш каде е вината...дека не е во филмовите него во државата во целина. Од притисокот врз родителот како работник, од стандардот и ценовните шокови, од намалување на функционирање на одредени државни служби каде влегува и образованието и безбедноста и слични служби...од ...сето тоа делува како на родителот, така и на детето. Филмовите најмалку, родителот како изолирана причина за состојбите најмалку. Тоа е социјален и економски проблем со кој родителот тешко може да се избори. Но ги разбирам медиумите кои пробуваат да го протнат овој концепт на мала врата...10 пати кажана лага дел од граѓаните ќе го прифатат како вистина, а тоа е и целта на вакви информации...да се префрли вината на 2-3 чинители, далеку од вистинските причини и виновници.
А за ова со транзициски и предтранзициски период, навистина ако не ти е тешко заинтересирај се...ќе видиш дека има огромна разлика во состојбите , ;)

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.854
Поени од реакции
8.247
Не се криви турските серии криви се тие што измислиле пушка, пиштол ,бомба..... :D

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.835
Поени од реакции
1.591
Да можеби не се главната причина но една од причините е турските серии и наслиничките цртани филмови ко Бакуган , Ајромен и слично

Kajgana Shop

На врв Bottom