Дали се обидувате да заведете некого додека сте на работа?

Член од
6 февруари 2005
Мислења
1.952
Поени од реакции
14
“Заводниците” се платени помалку
49% од жените со MBA диплома на работа се служат со сексипил

Истражувањето кое го спроведе универзитетот Tulan, покажува дека “заводничкото” однесување на жените на работа често не им носи “опиплива” корист, во смисла на покачување на платата или унапредување.

Според оваа истражување вработените жени кои се однесуваат заводнички, носат кратки здолништа или ги масираат стаплата на своите колеги-на крај сепак не завршуваат со некоја материјална корист, нормално ако то аим била намерата.

Скоро 49% од анкетираните во оваа истражување, во кое учествувале 164 жени со *MBA диплома, признале дека на работа се служат со оваа стратегија, за да би напредувале во кариерата. Некои од напорите на “заводничките” регистрирани во истражувањето се испраќање мејлови со провокативни содржини или носење на “послободна” гардероба. Анкетираните кои тврделе дека никогаш не се служеле со такви методи, во просек можат да се пофалат со три промоции на работното место. Другите, односно “заводничките” имаат просек од две промоции.

Споредбата во платите покажала дека вработените кои не се служат со “заводнички” тактики заработуваат во просек од 75.000 до 100.000 долари годишно, а “заводничките” заработуваат во просек од 50.000 до 75.000 долари годишно.

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Re: Дали се обидувате да заведете некого додека сте на работ

Anonymus1 напиша:
“Заводниците” се платени помалку
49% од жените со MBA диплома на работа се служат со сексипил

Истражувањето кое го спроведе универзитетот Tulan, покажува дека “заводничкото” однесување на жените на работа често не им носи “опиплива” корист, во смисла на покачување на платата или унапредување.

Според оваа истражување вработените жени кои се однесуваат заводнички, носат кратки здолништа или ги масираат стаплата на своите колеги-на крај сепак не завршуваат со некоја материјална корист, нормално ако то аим била намерата.

Скоро 49% од анкетираните во оваа истражување, во кое учествувале 164 жени со *MBA диплома, признале дека на работа се служат со оваа стратегија, за да би напредувале во кариерата. Некои од напорите на “заводничките” регистрирани во истражувањето се испраќање мејлови со провокативни содржини или носење на “послободна” гардероба. Анкетираните кои тврделе дека никогаш не се служеле со такви методи, во просек можат да се пофалат со три промоции на работното место. Другите, односно “заводничките” имаат просек од две промоции.

Споредбата во платите покажала дека вработените кои не се служат со “заводнички” тактики заработуваат во просек од 75.000 до 100.000 долари годишно, а “заводничките” заработуваат во просек од 50.000 до 75.000 долари годишно.
Koj e toj Tulan Univerzitet? ;)
Sala na strana, se zavisi kako ke go zavrtish prasanjeto, t.e. analizava na istoto.
Na primer, dali "zavodnickite" zasluzuvaat i 50-75000? Lugje koi imaat potreba da go koristat svojot "seksipil" za da napreduvaat, najverojatno imaat nedostatok na drugi kvaliteti i sposobnosti, pa od tuka mozebi onie drugite pravat povekje pari -- ednostavno se koncenrtiraat na ona shto nosi pari, a toa e rabotata. Sekoe "nagraduvanje" na druga osnova, sem kvalitet i zaslugi ne trae dolgo, a i ima granica.
Inaku od licno iskustvo mozam da kazam deka mnogu devojki a i mazi se na mnogu pozavidno nivo od shto zasluzuvaat poradi nekoi drugi simpatii koi gi predizvikuvaat kaj shefovite ili onie odgovornite za nivna promocija, makar i na kratko.
Sharon Stone ne sirese dzabe noze vo filmot :)

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.588
Tulane University ( se cita tulejn) - http://www.tulane.edu/

Za zena ima dva nacina za napreduvanje: (1) da spie so shefovite, direktorite itn.; (2) da se bori spored pravilata isto kako sto toa go pravat mazhite.

Vo SAD prvata opcija se povekje se praktikuva.

Mesaja

Dot.
Член од
14 јуни 2005
Мислења
5.532
Поени од реакции
16
Сеуште не сум вработен.......... :ne: :razmislu: :nezboram: :ne:

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Верувам дека многу жени го прават тоа, но не сум го направила јас и нема ни да помислам некогаш ... А иначе алал да им е на таквите ... кога се глупави директорите да вработуваат секакви само за една пи*ка ... браво, браво, ќе биде нешто од таквите фирми :pos: :P

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
divine напиша:
Верувам дека многу жени го прават тоа, но не сум го направила јас и нема ни да помислам некогаш ... А иначе алал да им е на таквите ... кога се глупави директорите да вработуваат секакви само за една пи*ка ... браво, браво, ќе биде нешто од таквите фирми :pos: :P
Ti stvarno mislish deka prosperitetot na edna firma zavisi od takvi? Ne be , takvi sefovi i firmi imaat pari u budzet zacrtani za nabavki na takvi 'inventari'... umesto eskort za uz vece od yellow pages, go imash tuka pod raka na lager... mnogu poeftino doagja :)

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
OBDN напиша:
Ti stvarno mislish deka prosperitetot na edna firma zavisi od takvi? Ne be , takvi sefovi i firmi imaat pari u budzet zacrtani za nabavki na takvi 'inventari'... umesto eskort za uz vece od yellow pages, go imash tuka pod raka na lager... mnogu poeftino doagja :)
:pos: :pos: :pos:
И тоа што викаш :pos: :P

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Некои луѓе одат на работа само поради тоа:)

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
Nemam koj da zavedvam kaj mene na rabota :place: Ama pa zatoa imam dosta patienti od exYU koj si ja probuvaat srekata i togas stalno ili ke mu zacakam intrument vnebce ili antesezijata ke mu ja sibnam onaka na sila hihih i da vidite kako oladvat :pos: :pos:

P

Princ

Гостин
не бе, ја нив ги ловам а они нешто у стил "не можеш да не ќариш ла ла ла" а после биваат... ај сега да не се отварам многу-многу :)

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
113
Со оглед на тоа дека колегите ми се со жени и со деца.. не сум пробала да ги заведам. :poos:
Имам прилично нови и секси професори ќе гледам некој да ме забележи за да си имам добра оценка без учење.. ихихихих :eek:jea:

Буковец

www.KETERING.com.mk
Член од
3 јули 2005
Мислења
996
Поени од реакции
15
Мислам дека веќе имам кажано на друга тема ама ај да повторам...Кај што го вадиш лебот не го вади тиииит... :wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom