Дали постои оправдан злостор?

S

smexy

Гостин
Раѓањето на многумина од форумџиите е злостор,нажалост оправдан.

~Bunny

Magic wand...
Член од
13 септември 2010
Мислења
902
Поени од реакции
1.266
Доколку се работи за самоодбрана тогаш да, а мислам дека и одредени правни норми до одреден степен го оравдуваат тогаш злосторот. Но сепак ниедно злосторство неможе да биде оправдано во целост.

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Според мене постои оправдан злостор, ако некој ти направи лошо на тебе или на некој твој близок, си заслужува.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Да, но ако станува збор за нужна потреба.

Во сите други случаи не го оправдувам!

Н

нихилист

Гостин
Секој злостор извршен од мене е оправдан од моја гледна точка. Што е важно туѓото мислење. :oops:

Член од
12 март 2008
Мислења
1.058
Поени од реакции
761
Ако е во самоодбрана или одбрана на близок човек, не само што е оправдан, него е и нужен. Доколку некогаш бидам доведен во таква ситуација, мислам дека не би имал грижа на совеста.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Секој злостор извршен од мене е оправдан од моја гледна точка. Што е важно туѓото мислење. :oops:
Да, но секој злостор извршен и оправдан од тебе може да биде соодветно казнет, па тогаш да сфатиш дека и туѓото мислење е понекогаш битно :)

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.752
Поени од реакции
4.520
Дали може на било кој начин да се оправда злостор? Дали злосторот како таков може да послужи за повисоки цели?
Под злостор подразбирам нешто што наштетува на друг, а е и казниво со закон.
На пример, дали е опрвдано да се убие човек ако е тоа во самоодбрана?
Од друга страна, помислете колку човечки животи се губат во војна со цел да се освои територија, вреди ли тоа убивање?
Сакам објаснување со вашето мислење. Ако може да се оправда, во какви случаи може, а ако не може, зошто не може?!
Оправдан злостор не постои .Пошто еве примерот што го даде за самоодбрана ти не правиш никаков злостор бидејќи е самоодбрана.
Додека примерот со војните е на друго ниво што поттикнува друго прашање
Дали вреди да се нанесе „мало“ зло за да се спречи „големо“?
Јас не оправдувам никаков злостор што не значи дека не го поддржувам ако сметам дека е правилен.
Пошто зборот злостор е на некој начин релативен како и се останато во светов пример во турско време да убиеш Турчин ти си херој и ослободител ама па од страната на турците те сметаат за злосторник и убиец.
И така е тоа сиве овие работи се многу релативни и искрено не би можел да се одлучам дали може да се оправда.
И уште нешто некоја работа на пример одреден злостор може да не го оправдувам ,но сепак да го поддржувам како потребен за дадена ситуација.

Kajgana Shop

На врв Bottom