Љубовен Каскадер
fekalija
- Член од
- 28 декември 2011
- Мислења
- 4.371
- Поени од реакции
- 6.209
Да докажувам негација. Браво. Зошто воопшто дебатирам со тебе...Не знам. Еве по мое да речеме дека ќе продолжи да постои во некаква форма. Како ќе докажеш со физички докази дека не е така?
Него ова што го викаш води до друго прашање. Што е разлика меѓу компјутер, дигитрон, робот и човек? Нема разлика? Доживува компјутерот? Сметаш дека е свесен? Може да стане свесен за себе? Компјутерот е субјект на субјективно, свесно доживување? Доживува инстанци на субјективно искуство наречени Qualia (http://en.wikipedia.org/wiki/Qualia)? Даниел Денет, филозофот што јас цврсто верувам дека не го сфаќа доволно проблемот у свој стил со филозофски срања пак го избегнува прашањето што е Qualia - „"an unfamiliar term for something that could not be more familiar to each of us: the ways things seem to us."... бла бла бла ништо....
Од друга страна Erwin Schrödinger - светски познат физичар кој имал нематеријалистички ставови (како тоа физичар да има такви размислувања?) вели: "The sensation of colour cannot be accounted for by the physicist's objective picture of light-waves. Could the physiologist account for it, if he had fuller knowledge than he has of the processes in the retina and the nervous processes set up by them in the optical nerve bundles and in the brain? I do not think so."
Исто ја има следнава можност изнесено: possibility that individual consciousness is only a manifestation of a unitary consciousness pervading the universe.
Ајде да речеме ја не сум доволно интелегентен да го сфатам објаснувањето физички процеси = свест. Еве еден голем ум како Erwin Schrödinger и ред други научници исто не се согласуваат или признаваат дека е тоа голема мистерија која е далеку од разрешена. Мислиш тоа е затоа што не знаеме дека се случуваат некакви процеси во мозокот? Мислиш дека сите сме во заблуда? Мислиш дека не го разбираме сето тоа што ти одамна си го сфатил? Од друга страна според тебе Даниел Денет со смешните тврдења дека компјутер може да биде свесене еден од ретките разумни луѓе на планетава...
Ме прашуваш дали е свесен компјутерот кога ти викам дека свеста никаде не е евидентирана. Што ми буташ зборови во уста? Го знаеш мојот став. ТИ имаш верување кое не е поткрепено со релијабилни податоци и очекуваш да се борам со ветер и магла.
Се што кажуваат пропагаторите на hard problem-от е дека свеста е необјаснив феномен. Како и да е, неврологијата сеуште никаде ја нема евидентирано свеста.
Доаѓате тука и пропагирате постоење на нешто што и самите немате поим што е, не знаете да го објасните, не знаете како функционира, не знаете каква е неговата природа туку едноставно знаете дека постои.
Како?
Како сте толку сигурни дека постои свест? Како тоа се што уфрлате се линкови и цитати кои намерно грешно ги толкувате?