- Член од
- 14 август 2006
- Мислења
- 45.591
- Поени од реакции
- 85.290
Не претерувајте, сега и орал/анал ли стана изневерување?
У Среден век се вративме, уште инквизиција фали.
У Среден век се вративме, уште инквизиција фали.
Da se vrti muabet be, spric vajn.Добро е да се пркоси на целово идење у курац на светов барем со "дискусија" на вакви теми. Не дека нешто е страшно, можеби е и потребно...ако ништо друго дефокус да се направи. Баба гори село се чешла ситуацијава што би рекле стариве.
Технички не си ни пушел кур ако така оптимистички гледаш на работитеZavisi sto ocekuvas i sto dobivas od vrskata i kolku te ispolnuva. Jas imav edna bivsa, kurva zaverena so pecat bese, go znaev toa od prviot den, bevme zaedno nekolku meseci, na edno gledanje dojde se zalapavme i ustata i kornese na kur. Verojatno samo sto se vratila od pusanac, tolku bese intenzivno sto mislev deka jas pusam kur, a ona nemase doblest i edna mastika da lapne da skrie tragi. Normalno se napraviv naudren i ne kazav nisto, bidejki bese picka ipol, najdobra sto sum ja imal. Boli, ne velam ne, srce mi iskina, ama mozev da prejdam preku toa. Tehnicki, ne sum go smetal za izneveruvanje.
Па и зошто да не се извлечи, правдата е на негова страна. Правото се состои од правни правила, морални правила и обичаи. Ако забрната за изневерување ја земеме како морално правило (закон) таа зависно од времето и средината е многу растеглива категорија, се движи од тоа да некогаш и некаде еден поглед се смета за неверство па се до тоа да апла кецање не се смета за неверство туку само израз на личната слобода, соодветно на тоа и казната се движи од некаде колење со тап нож па до пофалба.... Затоа во овој конкретен случај, несомнено ке ни треба толкување на тоа што ,,законодавецот,, подразбира под поимот неверство, односно ке ни треба дефинирање на битието на неморалот во неверството, соодветно на времето и местото на кое живееме. Автентично толкување нема од кого да се побара и тоа отпаѓа како опција. Другите методи тешко дека ке ни завршат работа. Останува на располагање само методот да се толкува според целта, која била целта на ,,законодавецот,, ( во случајов тоа е општеството) за донесување на едната таква рестриктивна мерка во полето на сексуалното општење, односно што сакал законодавецот да постигне со забраната за изневерување. За да дојдеме до одговор мора на помош да ги повикаме историјта, антропологијата, технологијата и останати науки. На крај ке дојдеме до заклучок дека ,,неверството,, било инкриминирано од причина што поради него многу често се случувало да никој татко не знае дали детето што го гледа и што ќе го наследни неговиот имот е негово или на некој друг. Затоа се барало жената да е невина а потоа се додека можела да раѓа се чувала под строги услови... Значи целта на законот била идентификација на породот. Емоционалем момент во неверството немало од проста причина што браковите биле договарани од родителите без младите и воопшто да се познаваат, па за љубов да не збориме. Дејствијата како пушење и анален секс не биле познати и законодавецот ги немал во предвид при носење на правилото.Da se vrti muabet be, spric vajn.
Dodusa i od kaj da znajs, nekoj/ja e vo seriozni gomna pa bara pravni lavirinti da se izvleci, da pomini so uslovno so se veli pa ke izvlecat od tuka dokaz, crno na belo sto e , a sto ne spagja vo izneveruvanje. Ete ti rekov, to nikoj ne go smeta za iznevervanje, zaostanat/ta edna![]()
Ветро да те земи да те однесиZavisi sto ocekuvas i sto dobivas od vrskata i kolku te ispolnuva. Jas imav edna bivsa, kurva zaverena so pecat bese, go znaev toa od prviot den, bevme zaedno nekolku meseci, na edno gledanje dojde se zalapavme i ustata i kornese na kur. Verojatno samo sto se vratila od pusanac, tolku bese intenzivno sto mislev deka jas pusam kur, a ona nemase doblest i edna mastika da lapne da skrie tragi. Normalno se napraviv naudren i ne kazav nisto, bidejki bese picka ipol, najdobra sto sum ja imal. Boli, ne velam ne, srce mi iskina, ama mozev da prejdam preku toa. Tehnicki, ne sum go smetal za izneveruvanje.
Зошто не ја праша?Zavisi sto ocekuvas i sto dobivas od vrskata i kolku te ispolnuva. Jas imav edna bivsa, kurva zaverena so pecat bese, go znaev toa od prviot den, bevme zaedno nekolku meseci, na edno gledanje dojde se zalapavme i ustata i kornese na kur. Verojatno samo sto se vratila od pusanac, tolku bese intenzivno sto mislev deka jas pusam kur, a ona nemase doblest i edna mastika da lapne da skrie tragi. Normalno se napraviv naudren i ne kazav nisto, bidejki bese picka ipol, najdobra sto sum ja imal. Boli, ne velam ne, srce mi iskina, ama mozev da prejdam preku toa. Tehnicki, ne sum go smetal za izneveruvanje.
Стварно ме интересира какви дискусии замислувате на темава. Или си само саркастичен а јас не сфатив.Добро е да се пркоси на целово идење у курац на светов барем со "дискусија" на вакви теми. Не дека нешто е страшно, можеби е и потребно...ако ништо друго дефокус да се направи. Баба гори село се чешла ситуацијава што би рекле стариве.
Зашто да нема дискусии, коа зборевме со екипа, искочија интересни ставови па до момент кајшто на еден од нив девојка му имала анал и у стилу чил не му дадов ништо друго демек не е варање. Јас пак ќе кажам, за мене е варање, ама за мене е варање и некој да има 4 жени па кај муслиманите ако имаш кеш е сосем нормално. Имало град ли село ли у Кина, 2 према 1 жени, било срам да има маж само една девојка, а тука нема теорија да е прифатено ништо од горенаведеното.Стварно ме интересира какви дискусии замислувате на темава. Или си само саркастичен а јас не сфатив.![]()
Озбилно прашвиш или се заебаваш?Се мислев дали да ја стаам темата тука или во филозофија, но откако го прочитав неколку пати насловот, одговор сам некако ми се појави.
Прашањето ми е дали според вас орал и/или анал се води изневерување. Во религијата е интересно што го наоѓам и ко nothing special (нема пенетрација со орган за правење деца) и ко грев со голема казна (не сум некој религиозен човек но сметам дека е религијата е склоп на историски факти и ставови)
Воден ко разговор со разни луѓе претежно им е јасен ставот, но има и некои кои вадат интересни ставови па затоа ме интересира вашето.
Според мене, тоа си е изневерување, но дајте вие кажете што мислите според вас?
Секој човек има свои граници и принципи, кои го формираат неговото сфаќање за тоа што е за него прифатливо или неприфатливо. Кога избираш партнер за долгорочен и здрав однос, секој сака партнерот да има некоја морална цврстина која ќе гарантира лојалност, искреност и почитување на личните граници. Тоа е темел за зрела и здрава врска. Се останато е некаков изговор за нешто што не е врска, туку некоја чудна современа дефиниција на некаков однос.Зашто да нема дискусии, коа зборевме со екипа, искочија интересни ставови па до момент кајшто на еден од нив девојка му имала анал и у стилу чил не му дадов ништо друго демек не е варање. Јас пак ќе кажам, за мене е варање, ама за мене е варање и некој да има 4 жени па кај муслиманите ако имаш кеш е сосем нормално. Имало град ли село ли у Кина, 2 према 1 жени, било срам да има маж само една девојка, а тука нема теорија да е прифатено ништо од горенаведеното.
А да не збориме у мое средно имаше циганки што салата се правеа анал и орал, само и само да се невини кај што се брои според нив.
Сума сумарум, тоа што некој смета дека е категоричен по прашање, не значи дека нема други перспективи, затоа пробувам да сум со отворен ум.
Жив пример е цел западен свет, едно време само педерастијата ни беше далечна, а сега знаеме и дебатираме дури и за џендери пример.
Па да, ама тоа не значи дека истото било морално прифатливо дури и за тоа време. Многу од ликовите се соочуваат со некакви последици заради своето неморално однесување.Зависи сеа.. ако си во отворена врска/брак, кај шо двајцата сте се договориле да се "сладите" повремено и низ прсти да си гледате, не се рачуна нормално. Се зависи од договорот помеѓу вас. Ако го има некој читано Балзак знае дека во тоа време во Франција, аристократијата имала право на еден слободен ден од бракот, жените имале љубовници и мажите нивни имале љубовници, Грофови или Војводи итн.. знаеле кои се тие "фраери" со име и презиме, во мојот омилен роман од Балзак, грофицата му дава покана на љубовникот да дојде на семеен ручек и ручаат со маж и сите заедно, маж и знае ама тоа е нормално и тој си има. Значи се зависи од договорот и дефиницијата на неверство. Ако сте одлучиле дека не е, нема да биде.